Auteur: Josee Koning

Impact op klanten, bemanning en omgeving

Stuurlui ontwerpt, bouwt en onderhoudt al acht jaar websites op maat. Het snelgroeiende fullservice WordPress-bureau heeft als missie om impact te maken op de klant, zijn medewerkers en de omgeving. Medeoprichter Sjoerd Kuipers legt uit hoe.

Digitale partner voor het leven

KPN heeft zich ontwikkeld van een telecomleverancier tot een robuuste ICT-speler in de zakelijke markt. Met een groep mensen met brede kennis en kunde beoogt het bedrijf de stuwende kracht te zijn achter de grote organisaties die Nederland draaiend houden.

Smart Services Campus als perfecte digitale versneller

Van een regionale campus is de Brightlands Smart Services Campus uitgegroeid tot een van de zeven erkende landelijke Data Science & AI Hubs. “Onder de noemer AI-Hub Brightlands maken we deel uit van de Nederlandse AI Coalitie”, vertelt CEO Astrid Boeijen enthousiast. “Die heeft als doel om data science en AI als motor achter de Nederlandse economie te stimuleren. We doen dat hier met een aantal landelijke en regionale partners, waaronder TNO, het ministerie van BZK, Universiteit Maastricht en de gemeente Heerlen.

“We zetten in op het gebruik van digitalisering, data science en kunstmatige intelligentie in vier focusgebieden: de publieke sector, financiële dienstverlening, duurzaamheid en zorg en gezondheid. We kijken daarbij niet alleen naar de technologische mogelijkheden, maar ook naar hoe het valt bij de burger die er straks mee in aanraking komt. Met ons Public Services Lab helpen we gemeenten met hun digitaliserings- en innovatievraagstukken, en met onze Digitale Werkplaats mkb doen we dat voor het mkb. We werken ook aan centra op gebied van financiële dienstverlening en Smart Health.

“In ons campusgebouw profiteren zo’n veertig organisaties van elkaars aanwezigheid, variërend van start-ups tot grote bedrijven als Accenture en mede-oprichter APG. De campus maakt bovendien deel uit van Brightlands, vier innovatiecampussen in Limburg waar meer dan 30.000 optimisten werken aan grote vraagstukken op het gebied van gezondheid, circulariteit, voeding en digitalisering.

“Een voordeel van innoveren in Limburg is dat het stukken makkelijker is om jong talent aan te trekken en om werknemers te huisvesten dan in de Randstad. Bovendien bieden we toegang tot het achterland in Duitsland en België. Bedrijven die interesse hebben in de mogelijkheden van onze campus, zijn van harte uitgenodigd om contact met me op te nemen.”

www.brightlands.com

Inspiratie krijgt bij ons alle ruimte

Raymond van Cleef is strategy director en mede-oprichter van strategisch ontwerpbureau AlienTrick uit Hengelo. Hij en de andere ‘Aliens’ vierden Valentijnsdag dit jaar onder meer met een nieuwe website, nieuwe socials en de pay-off ‘We inspire…’ “Niet dat we nu pas zijn begonnen met inspireren hoor”, vertelt Van Cleef lachend. “We proberen altijd te inspireren en worden zelf ook graag geïnspireerd. Inspiratie is dan ook vooral een wisselwerking. Als wij prettig en kwalitatief met onze opdrachtgevers samenwerken, raken we geïnspireerd door hun bedrijf, hun concept, hun producten en hun mensen. Dat zet ons weer in onze kracht om hen persoonlijk te inspireren, zodat ze hun doelstellingen zo goed mogelijk kunnen behalen. Daarom vinden we het echt heel belangrijk dat er een klik is. Die klik is er al jaren met Philips, Harman Kardon en LG. Maar ook met meer lokale organisaties zoals het Twents Poppodium en de gemeente Venray. Duurzame relaties dus, daar krijgen wij pas energie van! Toegevoegde waarde kun je immers pas bieden als je je klant echt goed kent.”

“Wij inspireren onze opdrachtgevers door hen te betrekken in elke fase van het ontwerpproces. Daarbij gaat het er vooral om dat we bijdragen aan hun doelstelling. Onze bijdrage moet meetbaar en toetsbaar zijn, maar ook modulair en flexibel, zodat we op basis van tussentijdse resultaten onderdelen van een opdracht kunnen aanpassen. We willen de doelgroep op het juiste moment echt raken.”

“We hebben de markt de afgelopen 23 jaar al een paar keer zien veranderen, maar de grote gemene deler is nog altijd betrokkenheid bij de opdrachtgever. Die zorgt voor een prettige werkrelatie en voedt onze passie en ons plezier in het vak.”

www.alientrick.com

‘Onze expertise is ons onderscheidend vermogen’

Sound of Data verzorgt al dertig jaar de bereikbaarheid van de klantenservice. CEO Jos van Loo: “Ons werk is heel technisch, maar heeft een zeer persoonlijk resultaat, omdat je mensen een luisterend oor biedt.

“Onze expertise is meteen ons onderscheidend vermogen. Wij dragen technische mogelijkheden aan die anderen voor onmogelijk houden. Iedereen kan een telefooncentrale of een omnichannel platform aanbieden, maar wij halen als een van de weinige aanbieders het onderste uit de kan en vullen specifieke wensen in.”

Als voorbeeld noemt Van Loo de Kindertelefoon: “Dat moet makkelijk kiesbaar, gratis en anoniem zijn, maar je moet ook misbruik voorkomen. Daarin komt onze expertise echt naar voren. Een ander voorbeeld is internationalisatie. Veel van onze klanten groeien door de grenzen heen. Nu is het niet zo moeilijk om een meertalige website te maken, maar bij de telefonische aankiesbaarheid van een klantenservice verschillen gewoontes en wet- en regelgeving per land. Dat we het goed doen, zien we aan onze NPS-score van 72 en aan onze langdurige klantrelaties.”

Klantreis volgen

Toen Sound of Data werd opgericht, was telefonie hét kanaal. Sindsdien is het aantal kanalen fors uitgebreid. “De ervaring leert dat de kanaalvoorkeur per product en per situatie verandert”, vertelt Van Loo. “Eenvoudige vragen kun je prima per chat stellen, maar als je vraag ingewikkelder of urgenter is, wil je meteen iemand persoonlijk spreken. Onze oplossing Talk maakt dat zo makkelijk mogelijk: met een knop op de website kun je direct bellen met een medewerker van het bedrijf. Onder technici ook wel bekend als ‘click-to-call of webRTC. Het mooie van Talk is dat bellers op de website blijven, zodat je hun hele klantreis goed kunt volgen.”

www.soundofdata.com

Opdrachtgevers nóg completer bedienen

Om opdrachtgevers op alle facetten van marketing te ondersteunen, lanceert Traffic Builders de Unbound Group: een platformorganisatie met expertise op het gebied van merkontwikkeling, creatie, digital marketing en datamanagement, verrijkt met ‘staffing & inhousing’-expertise.

Ondernemers helpen met ondernemen

PostNL werkt samen met zo’n 200.000 zakelijke klanten, en met velen van hen al jarenlang. Dit levert zeer veel kennis, ervaring en data op, waarmee diensten continu worden verbeterd om aan de klantbehoefte te voldoen – essentieel voor de ambitie om ieders favoriete bezorger te zijn.

Investeren in de lange termijn

Algemeen directeur Karel de Rooij is de kleinzoon van Remia-oprichter Arie. Hij ziet de langetermijnvisie van Remia als typerend voor een familiebedrijf. Die visie uit zich in investeringen in maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), innovatie en klantgerichtheid.

‘Procesdenken is ’t hart van ons bedrijf’

MLC bestaat inmiddels ruim 35 jaar. Tien jaar geleden hebben Martijn Tolsma en Robin Zwijnenberg de leiding overgenomen van oprichters Molenaar en Lok. De afgelopen jaren heeft het bedrijf het centrale procesdenken verrijkt met technologie en gerichte inzet van data.

‘Zo dragen we nog meer bij aan succes’

SQLI Digital Experience, voorheen bekend als Osudio, heeft zijn waardepropositie aangescherpt door bij elke klant duidelijk techniek, klantengedeelte en businessgedeelte in balans te brengen én door steeds meer klanten te helpen identificeren waar hun markt zich naartoe ontwikkelt.

Co-creatie faciliteren en innovaties realiseren

Directeur Digital Solutions Hans Aaldering: “We willen onze klanten laten meeprofiteren van de specifieke expertisegebieden waarover we wereldwijd beschikken. Denk hierbij aan onze Industrie 4.0 kennis die we in de Duitse automotive industrie hebben opgedaan, maar ook de kennis van grote treinbedrijven in Europa en vliegvelden wereldwijd. In Nederland richt T-Systems zich primair op de markten: manufacturing, consumer packaged goods en travel, transport & logistics. De afgelopen twee jaar zijn we een innovatie-community van bedrijven gestart waarmee we co-creëren en die meeprofiteert van onze partnerships en ecosystemen.”

“We zien dat veel Nederlandse maakbedrijven uit onze community worstelen met dezelfde uitdagingen”, vertelt Digital Consultant Mark van Boxsel. “Denk aan productie-optimalisatie, kwaliteitscontrole, afvalbeheer, interne logistiek en duurzaamheid. Met die uitdagingen gaan we samen aan de slag. Met onze digitale bouwstenen helpen we klanten vervolgens concreet aan schaalbare en geïntegreerde oplossingen. Het resultaat koppelen we terug aan de community. Zo leren bedrijven weer van elkaar.

“Wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat veel bedrijven halffabricaten en gereedschappen kwijtraken gedurende het productieproces. In de vrachtwagen is een item traceerbaar via GPS, maar in de fabriekshal kan het zoekraken. Het probleem dat wij zien is dat bedrijven binnen fabriekslocaties verschillende technologieën hanteren die niet samenwerken. Onze rol hierin is dat we door middel van technologie- en datatintegratie de productie- en supply chain efficiënter laten verlopen.”

‘In Drenthe denken we in kansen’

Mensen denken bij Drenthe al snel aan mooi landschap en rust, maar er staan ook veel innovatieve bedrijven. “Niet iedereen weet dat wifi en bluetooth in Drenthe ontwikkeld zijn”, vertelt gedeputeerde Henk Brink. “Dat mag je best meer uitdragen en daar moet je op voortborduren.”