Auteur: Josee Koning

Zorgeloos zakendoen in de cloud

Ten aanzien van cloudadoptie loopt Nederland voor op het Europese gemiddelde. De meeste Nederlandse bedrijven zullen echter hulp nodig hebben bij hun cloudtransformatie, stelt het Dutch Cloud Readiness Report 2015 van Capgemini. En laat dat nu precies zijn waar KPN op inzet!

Volgens het Capgemini-rapport gebruiken Nederlandse bedrijven cloud nog vooral om hun toegankelijkheid en bereikbaarheid te verbeteren en kosten te drukken. Dat strookt goeddeels met de bevindingen van KPN. “Klantinteractie is het allerbelangrijkst voor zakelijk Nederland”, vertelt Rick van Schaik, directeur Cloud & Hosting KPN Zakelijke Markt. “Een toepassing als customer relations management cloudificeert snel. Daarnaast worden er cloudapplicaties omarmd waarmee medewerkers overal en altijd zo efficiënt mogelijk kunnen samenwerken. Tot slot cloudificeren backofficeprocessen als ERP en SAP zelf.”

Hoever bedrijven ook zijn met cloud: Van Schaik onderstreept het belang van een stevige cloudstrategie. “Bijvoorbeeld om mee te bewegen met de medewerker of developer, die anders met zijn tablet schaduw-IT het bedrijf in brengt. Of om de concurrentie, die wel vol profiteert van de kansen van cloud, het hoofd te kunnen bieden.”

‘Telecom en IT schuiven bij KPN steeds verder in elkaar, zeker bij het Internet of Things’

Kosten-batenafwegingen

De interactie met klanten, het faciliteren van medewerkers om efficiënter te werken en het verbeteren van bedrijfsprocessen hebben elk een eigen tempo en ritme, aldus Van Schaik. “Bij klantinteractie gaan de ontwikkelingen het snelst. Denk aan klantcontactcentra en webwinkels. Door cloudtoepassingen zijn deze bedrijven wendbaarder, wat zich vertaalt in omzetstijging. Internetwinkels worden al als klantvriendelijker gezien dan traditionele winkels, bijvoorbeeld door de ruimere openingstijden. Een goede tweede is het faciliteren van samenwerking door medewerkers. In de grootzakelijke markt bieden wij een volledig ontzorgde werkplek. Voor het mkb bieden we samen met Microsoft Office 365 en OneDrive aan. Met deze virtuele werkplek kun je gemakkelijk bestanden opslaan, delen en overal raadplegen, of je nu een smartphone, laptop of tablet gebruikt. Bovendien krijg je automatisch de nieuwste Office-updates.”

Dat de cloudificering van de backofficeprocessen het traagst verloopt, komt volgens Van Schaik doordat daarbij een andere kosten-batenafweging wordt gemaakt. “Grote bedrijven hebben zwaar in hun bedrijfsprocessen geïnvesteerd, beschikken veelal over een eigen IT-afdeling en willen hun backoffice het liefst in Nederland houden. Op dat laatste spelen wij als Nederlands bedrijf in: omdat wij werken met servers in Nederland, kunnen we garanderen dat de data in Nederland blijven. Ons compliance framework wordt jaarlijks geaudit, dus voldoen bedrijven die wij hosten automatisch aan de wet- en regelgeving. Daarnaast hebben we zo veel kennis opgebouwd over backofficesystemen, dat het uiteindelijk veiliger is om ze door ons te laten beheren dan om ze op eigen erf te laten staan”, vervolgt Van Schaik. “Ons Certified Compliance Framework maakt duidelijk hoe we omgaan met beveiliging.”

 

Reisleider KPN

De wens en drive om meer in de cloud te doen ís er, maar bedrijven weten vaak niet hoe, vertelt Van Schaik. “Wij begeleiden bedrijven stap voor stap op hun reis naar de cloud. Daarbij maken we onderscheid tussen de reis en de bestemming: we zijn er niet alleen op uit om onze diensten te leveren, maar streven er ook naar om de ideale reisleider te zijn. Onze consultants zijn met klanten in gesprek om te zien wat de wensen zijn en hoe men die kan invullen. Voor het mkb helpt een telefonische coach bij kant-en-klare producten. Voor de grootzakelijke markt leveren professionele business- en IT-consultants advies dat organisaties helpt met het op maat toepassen van de cloudbouwstenen in hun bedrijf.”

Bedrijven bouwen graag hun eigen IT-omgeving op, maar dat kan ook prima in de cloud, vindt Van Schaik. “Daarbinnen heb je drie gradaties: van Software as a Service – ofwel een abonnement op gestandaardiseerde software – via Infrastructure as a Service – zelfgemaakt, in de cloud – tot en met Platform as a Service, waarbij bedrijfsapplicaties op maat worden ontwikkeld en draaien in de cloud.” Een organisatie maakt dergelijke bedrijfsspecifieke afwegingen samen met de consultants van KPN.

“Telecom en IT schuiven bij KPN steeds verder in elkaar”, vertelt Van Schaik tevreden. “Dat zie je vooral goed bij het Internet of Things. Denk maar aan ons LoRa-netwerk, dat bij een ultralaag stroomverbruik kleine hoeveelheden informatie kan uitwisselen tussen objecten en systemen. Zo kan een lantaarnpaal doorgeven dat zijn lamp stuk is, of een vuilniscontainer dat hij vol zit. De grote hoeveelheid informatie die wordt gegenereerd, wordt opgeslagen en toegankelijk gemaakt in en met de cloud.”

 

Website op maat

Standaardisatie maakt het makkelijker om processen uit te besteden dan ze zelf te beheren. KPN biedt voor het mkb kant-en-klare website-oplossingen aan met standaardmodules vanuit de cloud. “Deze zijn toegesneden op de specialisatie van het bedrijf”, legt Van Schaik uit. “Wij bieden een online ‘folder’, contactformulier en/of webshop. Onze coach vernieuwt de site regelmatig, evalueert resultaten elk kwartaal en zorgt voor optimale vindbaarheid. De ondernemer kost dit nauwelijks tijd. Dit past bij onze missie om zakelijk Nederland productiever te maken.”

‘Hoe ziet jouw later eruit?’

Om toekomstbestendig te blijven, zal het pensioenstelsel zich moeten aanpassen, stelt Arthur van der Wal, directeur Pensioenen bij Nationale-Nederlanden. Hij schetst voor de komende jaren een aantal ontwikkelingen op het gebied van pensioenen.

Nationale-Nederlanden wil mensen helpen om hun financiële toekomst veilig te stellen, vertelt Arthur van der Wal. “Ons pensioenstelsel is weliswaar een van de beste ter wereld, maar de Pensioendialoog en diverse onderzoeken maken duidelijk dat het op het gebied van innovatie en toekomstbestendigheid achterblijft. Er gebeurt op maatschappelijk gebied ook veel: vergrijzing, technologische ontwikkelingen; veranderd klantgedrag en een sterk geflexibiliseerde arbeidsmarkt. Daarom focussen wij de komende jaren op enkele belangrijke ontwikkelingen.”

 

Meer eigen keuze

De belangrijkste ontwikkeling is wel de individualisering. Van der Wal: “Met de zogeheten defined-contributionpensioenregeling – een vaste-premieregeling – waar steeds meer bedrijven de voorkeur aan geven, kan de werknemer al meer zelf over zijn pensioenpotje beslissen. Denk aan beleggingsbeleid, de hoogte van de inleg en de vorm van de uitkering. Nationale-Nederlanden verwacht dat pensioen in de toekomst een arbeidsvoorwaarde blijft, maar met steeds meer mogelijkheden voor eigen keuze, bijvoorbeeld voor een eigen uitvoerder of een eigen solidariteitskring. Zelf kiezen betekent niet per definitie zelf regelen. Er kan een bewuste keuze zijn voor een collectiviteit. Eén ding staat vast: het vraagt van mensen wel meer eigen verantwoordelijkheid. Dus niet alleen denken over pensioen, maar ook doen”, benadrukt Van der Wal.

“De overheid en de uitvoerders moeten mensen wegwijs maken in het woud van mogelijkheden. Zelf inspireren we mensen om na te denken over hun dromen, ambities en plannen met de vraag: hoe ziet jouw later eruit? We benaderen hen schriftelijk, online, via webinars, gesprekken of tijdens events in het Nationale-Nederlanden DE Café. Behalve dat we mensen inspireren, stimuleren we hen ook om nu actie te ondernemen voor later, bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met onze app Mijn Pensioencoach of onze Pensioen Ophelder Service.”

‘Meer keuzevrijheid is goed voor werkgever en werknemer’

 

Financieel totaalplaatje

Een ontwikkeling die bijdraagt aan de betrokkenheid is volgens Van der Wal dat het pensioen steeds meer onderdeel wordt van de totale vermogensopbouw, inclusief de eigen woning, hypotheek, verzekeringen, lijfrentes en inkoop van zorg. Als mensen hun pensioen zien als onderdeel van een financieel totaalplaatje, zijn ze eerder geneigd om aandacht te besteden aan de financiële impact hiervan. “Zelf maken we onze deelnemers op verschillende ‘momenten van de waarheid’ – zoals trouwen, scheiden, baanwissel of gezinsuitbreiding – extra attent op wat dit betekent voor hun pensioen. Zowel nú, door bijvoorbeeld de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden, als voor de opbouw voor later. We signaleren hier ook een risico”, geeft Van der Wal aan. “Het kan voor sommige mensen verleidelijk zijn om geld nu uit te geven in plaats van te sparen voor later. Begeleiding van mensen bij het maken van een bewuste keuze is dus een randvoorwaarde.”

 

Nieuwe marktordening

Tot slot verwacht Nationale-Nederlanden dat de veranderingen in de maatschappij zullen leiden tot een andere marktordening. “Op korte termijn zal naar ons idee de keuzevrijheid voor werkgevers toenemen”, vertelt Van der Wal. “De verplichte deelname aan bedrijfstakpensioenfondsen staat onder druk. Er zijn nu al meer uitvoeringsvormen: het aantal premiepensioeninstellingen (PPI’s) groeit en de eerste algemene pensioenfondsen (APF’s) ontstaan. Meer concurrentie en keuzevrijheid zijn goed voor zowel werkgevers als werknemers. Meer keuzevrijheid drijft innovatie in het pensioenstelsel, zodat de werkgever beter aansluiting kan zoeken bij de belangen van de werknemer. Door concurrentie ontstaat een betere prijs-kwaliteitverhouding, en hoe meer pensioen iemand voor zijn inleg krijgt, hoe beter.”

Nationale-Nederlanden houdt de nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en speelt proactief in op de nieuwe rollen en verantwoordelijkheden die uit deze veranderingen voortkomen, onder meer door een APF op te zetten, vertelt Van der Wal. “Op langere termijn verwachten we dat ook binnen pensioen de online- en offlinewereld versmelten en dat er nieuwe marktpartijen en samenwerkingsverbanden ontstaan, zoals platforms en community’s, die weer andere pensioenoplossingen zullen aanbieden. Wij juichen deze innovatie toe. Als randvoorwaarde voor een nieuwe marktordening zien wij een level playing field met gezonde concurrentie onder gelijke voorwaarden. Een transparante pensioenmarkt werkt uiteindelijk in het voordeel van de consument. Hierbij zien we een belangrijke faciliterende rol voor de overheid, en zelf nemen we uiteraard onze verantwoordelijkheid richting onze klanten.”

‘We streven naar persoonlijke relaties’

QNH is al ruim tien jaar Partner in IT. Deze pay-off is ontstaan vanuit de ambitie om als IT-dienstverlener en -kennispartner bestendige vertrouwensrelaties met klanten aan te gaan. Daartoe zoekt QNH kwalitatief sterke medewerkers wiens DNA overeenkomt met dat van het bedrijf.

De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld van sourcing partner tot IT-dienstverlener en -kennispartner. Intussen is de markt fors veranderd, bevestigt algemeen directeur Hen Snackers. “In 2005 maakte de schaarste aan IT-consultants het relatief gemakkelijk om succesvol te zijn.” Uiteraard heeft ook QNH vanaf 2009, als gevolg van de mondiale crisis, de nodige tegenwind ervaren, aldus financieel directeur Erwin van den Bosch. “Maar sinds 2012 schrijven we weer structureel zwarte cijfers.” Dat laatste is volgens hem te danken aan de keuzes die het bedrijf heeft gemaakt op het gebied van positionering en partnerships en door de focus op bestendige vertrouwensrelaties met klanten en medewerkers.

Early adopter

QNH is volgens Snackers klein genoeg om wendbaar te zijn en commitment te bieden, maar groot genoeg om te investeren in vernieuwing en full service te opereren. “Wij kunnen grote projecten compleet bemensen en echt een partnership met klanten aangaan”, vertelt hij. “Als early adopter bieden we onze klanten een combinatie van innoveren en rationaliseren. Als je een klant helpt om de bestaande IT-omgeving te rationaliseren, houdt hij budget over voor nieuwe ontwikkelingen en kan hij slimmer opereren.”

“Dankzij customer intimacy weet QNH als eerste wat een klant op IT-gebied wakker houdt”, vult Van den Bosch aan. “Vervolgens zoeken we er de optimale IT-oplossing bij. Daarom hebben we in onze vier vestigingen medewerkers met sterk uiteenlopende specialismen en achtergronden. Zij werken veelal bij de klant, als consultant.”

“Ontwikkelingen als sociale media, tablets en ‘always connected’ hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een technologie-push”, vertelt Snackers. “Onze thema’s sluiten daarop aan: cloud, business analytics en enterprise mobility. Ons werk is steeds specialistischer geworden, en wij zijn daarin meegegroeid. Als een klant weet dat je een kwalitatief goede partner bent, krijg je eerder uitdagende projecten. Dat willen onze medewerkers natuurlijk graag.”

“De technologie-push is ook een culturele push”, onderstreept Snackers. “Jongeren gaan anders met IT om dan de IT-manager tien jaar geleden. Als die nieuwe generatie op managementposities terechtkomt, creëert dat nieuwe kansen voor IT en organisaties.”

Zelfontplooiing medewerkers

Snackers is dus optimistisch, maar benadrukt wel dat het zaak is om op de goede keuzes voort te borduren. “We willen vooral groeien in kwaliteit, en zullen in een aantrekkende markt niet elke willekeurige opdracht of consultant aannemen”, stelt hij. “We willen namelijk onze consultants boeiend werk bieden. Dat is zeker zo belangrijk als de beloning. Daarnaast geven we geselecteerde medewerkers ruimte om intern aan hun expertise te werken, bijvoorbeeld op het gebied van big data of the Internet of Things. Je kunt dat vergelijken met een start-up. De investering die we daarin doen levert innovaties op die je later bij klanten kunt inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van digitaal samenwerken, cloudhosting of predictive maintenance. Zo’n innovatief groepsproces werkt inspirerend en motiverend, en stimuleert ook andere medewerkers om productief mee te denken. Aanvullend bieden we opleidingen via onze ‘Qniversity’.”

Azure Council

Van den Bosch: “We belonen mensen die een stapje extra zetten en binnen onze cultuur passen, bijvoorbeeld met ‘executive masterclasses’, waarbij ze met de directie naar een boeiende stad gaan, om cultuur op te snuiven en de banden aan te halen. We organiseren ook per regio Development Days om de onderlinge band te versterken en individuele kennis te vergroten. Onze medewerkers mogen naar beurzen, seminars en bijvoorbeeld naar het internationale forum van onze partner Microsoft, waar wordt nagedacht over cloudoplossingen. Van de tien Nederlandse leden van Microsofts Azure Council komen er vijf bij ons vandaan – een geweldige kans om je verder te ontwikkelen.”

Van den Bosch vervolgt: “Niet voor niets waren we de afgelopen twee jaar een Great Place to Work en hebben we in 2014 de Computable Award ‘Partner van het jaar’ gewonnen. Ons bedrijf is op meerdere fronten gecertificeerd en dat dragen we uit naar onze klanten en sollicitanten. We werven echter vooral via onze medewerkers. Onze mensen zijn enthousiast over onze organisatie en halen mensen uit hun eigen netwerk binnen. Ook daarbij is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Natuurlijk trekken we ook extern mensen aan, via colouryourfuture.com, en af en toe nemen we strategisch een kleine partij over, die past binnen onze cultuur en die onze kennis aanvult of versterkt. Maar uiteindelijk gaat het steeds om het vinden van de juiste personen, die qua DNA passen bij ons bedrijf.”

De vurige ambitie om te blijven groeien

Exact heeft de ambitie om een wereldwijde topdriespeler te worden met businesssoftware in de cloud voor het mkb. Dit draagt het bedrijf uit in de samenwerking met Formule 1-coureur Max Verstappen.

Drie jaar geleden heeft Exact de organisatie ingericht om zich beter te kunnen focussen op cloudoplossingen. Dat heeft het bedrijf volgens CEO Erik van der Meijden geen windeieren gelegd: “Onze groei zit de afgelopen drie jaar flink in de lift. Elk kwartaal gaat het wéér een stukje sneller. Met cloudoplossingen groeien we 40 à 50% per jaar. In zijn geheel komt de groei uit rond de 7 à 8%. Sinds we eind maart van de beurs zijn gegaan, kunnen we ons zonder druk van aandeelhouders ongehinderd richten op succes op de lange termijn. We hebben concreet onze investeringen opgevoerd, rekening houdend met de vier megatrends in softwareland: social, mobile, analytics en cloud. Tegelijk wordt er sterk geïnvesteerd in de internationale uitrol van Exact Online in de VS, Groot-Brittannië, België, Duitsland en Frankrijk. Inmiddels ondersteunen we wereldwijd zo’n 250.000 organisaties, waarvan 220.000 in de cloud. We groeien dus hard.”

‘Max’ wil om te blijven verbeteren, herkennen we in onze klanten en onszelf’

Vurige ambitie

Om internationaal naamsbekendheid op te bouwen is Exact in zee gegaan met Formule 1-coureur Max Verstappen. Het podium waarop hij acteert, trekt wereldwijd 1,8 miljard kijkers, verdeeld over alle continenten. “Met Max als nieuw gezicht van Exact profiteren we van zijn internationaal groeiende naamsbekendheid”, vertelt Van der Meijden. “Er is een duidelijke match met Max’ mentaliteit als het gaat om het realiseren van doelen. We herkennen in hem de krachtige drive om elke dag beter te worden. Om altijd te blijven testen en grenzen te verleggen. Na elke race duikt hij de simulator in om de race te herbeleven en te inventariseren wat er beter kan. Zijn vurige ambitie om alle records te breken en wereldkampioen te worden, die wil om te blijven verbeteren sluit naadloos aan bij die van Exact: ook wij hebben een duidelijke ambitie, namelijk om wereldwijd een topspeler te zijn met businesssoftware in de cloud voor het mkb. Tegelijkertijd zien we die winnaarsmentaliteit ook terug in de ondernemersgeest van onze klanten. Zij zijn sterk gericht op het realiseren van de successen die ze voor ogen hebben met de eigen organisatie. Die ondernemersgeest ondersteunen we met onze daadkrachtige businesssoftware. Klanten met internationale ambities ondersteunen we bij het realiseren daarvan.”

Exact heeft voor de grotere ondernemingen binnen het mkb-segment privatecloudoplossingen geïntroduceerd, vertelt Van der Meijden. “Deze propositie stelt hen in staat om de flexibiliteit van de cloud te combineren met de aspecten van lokaal geïnstalleerde en geconfigureerde software. Exact zorgt voor het beheren, updaten, ondersteunen en beschermen van de software die de wet- en regelgeving van veertig verschillende landen ondersteunt en in evenzovele talen beschikbaar is. Klanten die kiezen voor een privatecloudoplossing zijn dan niet langer afhankelijk van een interne IT-structuur en hoeven geen dure investeringen te doen in hardware. Voor een vast bedrag per maand hebben ze altijd en overal online toegang tot de vertrouwde Exact-omgeving, via hun eigen apparaten.”

Beter samenwerken

Met Exact Online biedt Exact daadkrachtige businesssoftware in de cloud voor de kleinere bedrijven met grote ambities. Van der Meijden: “We bieden inspiratie en geven ondernemers via de cloud snel inzicht en controle over alle processen en de totale bedrijfsvoering. Exact Online is tegelijkertijd een platform voor accountants en ondernemers om samen te werken in de cloud. Op basis van analytische functionaliteit kan de accountant beter benchmarken en zich richting ondernemer meer als strategische businessadviseur ontwikkelen. Naast het financiële plaatje gaat het dan onder andere om aspecten op het gebied van zakelijke dienstverlening, logistiek en productieprocessen.”

Van der Meijden: “Onze software is uitermate flexibel en stelt organisaties in staat om nationaal en internationaal gemakkelijk en efficiënt samen te werken, op basis van de meest actuele informatie. Daardoor kunnen onze klanten de juiste beslissingen nemen en worden vurige ambities realiteit.”

Van der Meijden besluit: “We blijven sterk investeren in ons portfolio en ontwikkelen ook nieuwe, innovatieve toepassingen, zoals Exact Online voor Android Wear en voor de Apple Watch. Daarnaast blijven we op internationaal gebied uitbreiden. Daar zal de markt binnenkort meer over horen.”

Werknemer aan zet voor zijn pensioen

De pensioensector ziet voor werknemers in de toekomst meer keuzevrijheid én meer eigen verantwoordelijkheid. Maar de meesten zijn niet met hun pensioen bezig. Reden genoeg voor Nationale-Nederlanden om hen actief te betrekken bij hun pensioen.

Onze maatschappij verandert in rap tempo. We worden gemiddeld ouder, consumenten worden mondiger en bijna een miljoen Nederlanders werken als zzp’er. Daarnaast zijn er grote marktschommelingen en is de rente laag. Al deze ontwikkelingen hebben invloed op het pensioen, benadrukt Arthur van der Wal, directeur Pensioenen. “Tegenwoordig gaan werkgevers en werknemers op een andere manier om met hun pensioenwensen. De arbeidsmarkt is veranderd, net als de behoefte aan keuzevrijheid en transparantie. Het pensioenstelsel sluit hier niet meer op aan.” Daarom is er een publiek debat over pensioenen, solidariteit en collectiviteit op gang gekomen. En dat is goed, stelt Van der Wal. “Het kan zorgen voor innovatie binnen het pensioen.”

In het pensioenstelsel is wat flexibilisering betreft nog veel te winnen, vindt Van der Wal. “Dit geldt overigens voor werkgevers én werknemers. Er is vraag naar andere pensioenoplossingen. In vakkringen reppen we bijvoorbeeld over de overgang van Defined Benefit naar Defined Contribution. Dat wil zeggen: van vaste opbrengst naar vaste premie. De eerste categorie is nog steeds het grootst, maar we zien dat de premieregelingen aan een opmars bezig zijn. Dit zien we ook terug in de toenemende populariteit van de PPI, ofwel premiepensioeninstelling. Met als gevolg dat nieuwe partijen de markt betreden en andere samenwerkingsverbanden ontstaan. De marktordening verandert. We zien ook de plannen en regels rondom het Algemeen Pensioenfonds (APF) concreet worden. Vanuit NN Group zijn we bezig met de voorbereidingen voor een APF. Duidelijkheid over de regelgeving helpt alle betrokkenen.”

De veranderingen binnen het pensioen bieden de betrokkenen meer mogelijkheden, maar vragen tegelijkertijd een grotere eigen verantwoordelijkheid. Een actueel voorbeeld hiervan is de discussie rondom de flexibele pensioenuitkering. Tot nu toe moesten deelnemers (van een DC-regeling) in één keer hun pensioen omzetten in een uitkering. Daarbij waren ze sterk afhankelijk van de rentestand op dat moment, aldus Van der Wal. “De sector acht dit niet wenselijk. Daarom is er een breed draagvlak voor het Wetsvoorstel variabele pensioenuitkering. Dit biedt de mogelijkheid om langer door te beleggen met de kans op een beter pensioenresultaat, maar dit kan ook slechter uitpakken. Deelnemers hebben hierdoor meer keuze, maar moeten zich ook bewust zijn van de risico’s. Tot dit wetsvoorstel van kracht wordt, bestaat er sinds deze zomer een tijdelijke oplossing, de ‘pensioenknip’.”

‘Het publieke debat over solidariteit en collectiviteit kan zorgen voor pensioeninnovatie’

 

Bewuste keuze

Het pensioenbewustzijn is laag in Nederland, beseft Van der Wal. “We hebben met z’n allen jarenlang gedacht dat het voor ons werd geregeld. De politiek legt echter op steeds meer vlakken de verantwoordelijkheid bij het individu. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenversobering door de verlaging van de opbouwpercentages en de begrenzing op salaris. Het betekent dat mensen zich steeds meer zelf moeten verdiepen in hun financiële toekomst en, indien wenselijk, zelf maatregelen nemen. En dat is een uitdaging. We weten dat pensioen een taai onderwerp is; misschien is het ook wel een ver-van-mijn-bedshow, maar we willen mensen helpen om de juiste keuzes te maken. Dat is onze maatschappelijke taak”, vindt hij. “We stimuleren mensen om hun pensioen te zien als onderdeel van het totale financiële plaatje, waar ook wonen en gezondheidszorg in thuishoren. Op verschillende ‘momenten van de waarheid’, zoals trouwen, baanwissel of gezinsuitbreiding, maken we onze deelnemers extra attent op dat totaalplaatje en benadrukken we dat het maken van een bewuste pensioenkeuze hier ook deel van uitmaakt.”

 

Maatschappelijke aanpak

Nationale-Nederlanden pakt de verhoging van het pensioenbewustzijn in de volle breedte op. “De betrokkenheid bij pensioenen is niet meer vrijblijvend. Gezien de grotere verantwoordelijkheid die we krijgen, moet iedereen zelf zijn keuzes kunnen maken”, aldus Van der Wal. “Daarom zetten we een combinatie van tools en hulpmiddelen in, zoals de app Mijn Pensioencoach, waaraan we, op basis van feedback van gebruikers, nieuwe functionaliteiten hebben toegevoegd. En voor mensen met verschillende ‘pensioenpotjes’ hebben we de Pensioen Ophelder Service.”

Van der Wal onderstreept dat daarnaast een maatschappelijke aanpak essentieel is. “Om mensen te helpen, steunen we maatschappelijke initiatieven op het gebied van financieel en pensioenbewustzijn. Zo geven we tijdens de Week van het Geld les op basisscholen en gaan we in gesprek met jongeren tijdens jongerenevents. Ook organiseren we bijeenkomsten om onder anderen vrouwen te inspireren om met hun financiële toekomst bezig te gaan, zoals de hele maand september in het Nationale-Nederlanden DE Café, met als thema ‘Women in Control’.”

Op zoek naar nieuwe magie in de loterij

De Staatsloterij lag afgelopen jaar flink onder vuur, maar werkt intussen hard aan hernieuwd vertrouwen. Met méér inzet voor de samenleving moet de magie van weleer hervonden worden. “We zijn zichtbaar en transparant, lossen klachten op en halen negatieve percepties weg.”

Het leek in 2014 zo’n goed jaar te worden voor de Staatsloterij. De introductie van de nieuwe speloptie XL was succesvol, er werd een grote jackpot uitgekeerd en de omzetten stegen. Maar toen berichtte de Volkskrant in september op basis van anonieme bronnen dat met het trekkingssysteem van de Staatsloterij zou kunnen worden gesjoemeld. Meteen gonsde het van de geruchten, vertelt Arjan van ’t Veer, directeur Corporate Affairs. “We konden er weinig tegen uitrichten. Onafhankelijk onderzoek door de gerenommeerde Software Improvement Group (SIG) ontkrachtte de aantijgingen. En onderzoek van de Kansspelautoriteit wees uit dat we aan onze zorgplicht voldoen. We hebben alle mogelijke extra voorzorgsmaatregelen die zijn aangegeven ook genomen. Toch ontstond de perceptie dat de Staatsloterij niet deugde en daalden de omzetten.”

Het leed was nog niet geleden: bij de trekking in oktober werd duidelijk dat het prijzenpakket anders werd verdeeld. Met het Volkskrant-artikel vers in het geheugen viel dat verkeerd. De media, en vele spelers, vonden dat de Staatsloterij de wijziging niet actief genoeg had gecommuniceerd. “Het wrange is dat we die aanpassing hebben gedaan op basis van consumentenonderzoek”, vertelt David Selier, hoofd corporate communicatie van de Staatsloterij. “Mensen gaven aan dat ze meer middelgrote prijzen en een sneller stijgende jackpot wilden. Het prijzengeld is gelijk gebleven, de kans op een grote prijs is zelfs toegenomen, maar door de nieuwe verdeling daalde de totale winkans iets. We hebben onvoldoende stilgestaan bij de impact hiervan.”

Tot slot was er begin 2015 veel negatieve publiciteit rondom de Stichting Loterijverlies. Van ’t Veer: “De Hoge Raad heeft op 30 januari uitgesproken dat wij van 2000 tot 2008 misleidend hebben gecommuniceerd over de garantie van prijzen, de hoogte van winkansen en het aantal grote prijzen per trekking. Wij nemen die uitspraak uitermate serieus en werken aan een oplossing. Daar kunnen we vooralsnog weinig over zeggen. Wel kan ik zeggen dat de reputatieschade waanzinnig frustrerend is voor onze medewerkers en voor de medewerkers van de 4500 verkooppunten.”

‘We laten zien dat we luisteren en dat we positief bezig zijn om het anders te doen’

Transparantie

Selier: “We laten het Reputation Institute driemaandelijks onze reputatie meten. Onze jaarscore was 6,7 en is nu gezakt naar een mager zesje. In kansspelland is dat nóg best hoog, maar voor ons is het te laag. Het is nu onze uitdaging om onze spelers duidelijk te maken dat de Staatsloterij nog steeds een betrouwbare en betrokken organisatie is.”

Eén manier om dat te bereiken is transparantie, zegt Selier. “Ons webcare-team heeft afgelopen jaar kwantitatief en kwalitatief een enorme verbeterslag doorgemaakt. We zijn zichtbaar, lossen klachten op en halen negatieve percepties weg. Bovendien gaan we structureel gesprekken aan met onze spelers via panels en bijeenkomsten. Verder halen we de banden aan met de mensen op de verkooppunten. Zij spreken onze spelers dagelijks en beschikken dus over informatie die wij goed kunnen gebruiken.”

Van ’t Veer vult aan: “Deze eerste onderzoeken leren ons hopelijk nog beter wat spelers bezighoudt en wat opgelost moet worden. Uit de gesprekken blijkt bijvoorbeeld dat spelers lang niet allemaal weten dat bij onze trekkingen uitsluitend de verkochte lotnummers meedoen. We moeten dus naar onszelf kijken hoe we dat in de toekomst beter kunnen communiceren.”

Magie

“We hebben ook nagedacht over de vraag hoe de Staatsloterij in de huidige samenleving opereert”, vervolgt Van ’t Veer. “Hoe brengen we de magie terug? Dat proberen we onder meer door verschillende positieve initiatieven in de breedtesport. Amateurvoetbalteams die zich aanmelden bij Staatsloterij Gelukstreffers kunnen met hun gescoorde doelpunten Gelukstreffersloten verdienen. Daarmee maken ze onder andere kans op bijzondere Oranje-prijzen, zoals een trainingskamp, een wedstrijd tegen ex-internationals. En onder de naam Oranje Peloton ondersteunen we het toerfietsen, waarin één miljoen Nederlanders actief zijn. De profs van Team Roompot Oranje Peloton worden hierbij actief ingezet, en Leontien van Moorsel is onze ambassadeur. Onlangs stond in de krant dat bij iemand uit de kelder een tijdritfiets is gestolen die hij nog van Lars Boom had gekocht. Wij hebben ervoor gezorgd dat hij van ploegleider Erik Breukink een nieuwe racefiets kreeg.”

Een andere manier om magie te brengen is het RTL4-programma Staatsloterij: Puur Geluk, gepresenteerd door Nance. Vanaf vrijdag 19 juni wordt dat op primetime uitgezonden. “In dat programma worden mensen in het zonnetje gezet”, vertelt Selier. “We filmen alles met een verborgen camera en presenteren de opnamen in een studio waar ook weer onverwachte dingen gebeuren. Daarnaast laten we samen met Wendy van Dijk onder de noemer ‘Wendy’s Angels’ droomwensen in vervulling gaan. Ook gaan we leuke dingen doen bij SAIL Amsterdam. Zo laten we zien dat we dicht bij de mensen staan en positief bezig zijn om het anders te doen.”

“Het zijn allemaal stapjes,” zegt Van ’t Veer, “stapjes om authentiek aan de slag te gaan en daarmee onze reputatie te verbeteren.”

Met daadkrachtige’ businesssoftware de wereld veroveren

Wereldwijd zal het mkb steeds vaker worden bediend vanuit sterke internationale leveranciers van businesssoftware met een lokale aanwezigheid. “Exact heeft de ambitie uitgesproken om wereldwijd een topdriespeler te worden en kan zich richten op de langetermijninvesteringen die daartoe nodig zijn.”

Businesssoftware voor het mkb? Tot op heden is het over de hele wereld met name een lokale aangelegenheid, vooral omdat mkb-bedrijven van oudsher zelf ook lokaal werken. Maar er is een kentering gaande, constateert Erik van der Meijden, CEO van Exact. “Ondernemingen werken steeds grensoverschrijdender en jongere bedrijven zijn nu veel meer internationaal georiënteerd. Zij gaan al snel de wereldmarkt op. Gezien de dynamische omgeving waarin ze opereren moeten ze altijd en overal toegang tot hun software kunnen hebben. Ook veranderen hun bedrijfsprocessen erg snel en die nieuwe processen moeten goed ondersteund worden. Ze zullen dus op zoek gaan naar leveranciers die zorgen dat hun businesssoftware aan de steeds hogere eisen blijft voldoen. Dat vergt continue innovatie en aanpassing van de software, en dat is iets wat alleen kan worden volgehouden door kapitaalkrachtige, internationaal opererende leveranciers. Wij verwachten dan ook dat er een beperkt aantal grote spelers met financiële slagkracht over zal blijven.”

Exact loopt volgens Van der Meijden wereldwijd voorop met businesssoftware uit de cloud voor het mkb. “We helpen bedrijven overal ter wereld om zakelijk de controle te krijgen en zich te kunnen richten op succes. Succesvolle bedrijven durven vooruit te kijken, durven te innoveren en de stap naar digitalisering te zetten. Recent onderzoek toont aan dat bedrijven die de cloud omarmen op wereldschaal 20% meer groei rapporteren dan sceptici. “We begrijpen dat bedrijven niet sneller gaan groeien doordat ze de cloud inzetten. Maar snelgroeiende ondernemingen benutten de mogelijkheden van de cloud als drijfveer voor groei. Anders gezegd: bij snelle groei, of de ambitie om snel te groeien, is men eerder geneigd om businesssoftware uit de cloud te gaan gebruiken. Het is onze doelstelling om een wereldwijde topdriespeler te worden met businesssoftware uit de cloud voor het mkb. Nu we recentelijk onder privaat eigenaarschap zijn gekomen, versnellen we de uitvoering van onze strategie om dat doel te bereiken. We willen daarbij actief met ondernemingen samenwerken om te laten zien op welke manier businesssoftware in de cloud ondersteunt bij het bereiken van zakelijke doelstellingen.”

‘We helpen bedrijven overal ter wereld om zich te kunnen richten op succes’

Wereldveroveraar

De wereldwijde ambitie van Exact is een voortzetting van de lijn die in 2012 is ingezet om ondernemers en ondernemingen te helpen groeien met daadkrachtige businesssoftware met de focus op de cloud. Van der Meijden: “Het vraagt visie, durf en investeringen om nieuwe markten te betreden. Exact heeft de juiste ervaring in het buitenland, heeft ervaring met de cloud en kent de mkb-markt als geen ander. Internationaal gezien zijn we een voorloper. We moeten nu doorpakken om dat te blijven en een wereldwijde topdriepositie te claimen.”

Eind maart verdween Exact van de beurs na de overname door een onderdeel van Apax Partners. “Apax heeft de transformatie van Exact naar een cloudbedrijf goed in de gaten gehouden”, vertelt Van der Meijden. “Zij begrijpen dat onze sterke propositie en de strategie daarachter potentie heeft op de wereldmarkt. Dat heeft hen overtuigd om de investering te doen. Zij staan achter onze expansiestrategie en ondersteunen ons niet alleen financieel, maar ook met de kennis die ze hebben van businesssoftware en de cloudmarkt.”

Het is een goede deal, zegt Van der Meijden. “Voor de aandeelhouders, voor Exact zelf en voor onze klanten. Onder privaat eigenaarschap kunnen we onze ambitie waarmaken. Het geloof daarin zie je terug in het enthousiasme van onze medewerkers.”

Feitelijk heeft Exact na dertig jaar nog steeds de mentaliteit van een start-up, die de wereld wil veroveren, stelt Van der Meijden. “We waren in 2005 vroeg met cloudcomputing. We zijn daarmee gestaag gegroeid, tot de markt een paar jaar geleden explodeerde. In het buitenland verwachten we dezelfde lijn door te kunnen zetten.”

Fors investeren

Nu Exact van de beurs af is, kunnen de investeringen worden gedaan die nodig zijn om het portfolio versneld door te ontwikkelen, stelt de CEO. “Versneld de lopende operaties over de grens laten groeien; versneld beslissen om nieuwe markten te betreden. Binnen Nederland wordt dit vooral zichtbaar door een toename in werkgelegenheid. We zullen veel developers aannemen om nieuwe producten te ontwikkelen.”

“We willen in eerste instantie onze cloudproducten in de landen waar we nu actief zijn operationeel verder tot groei brengen en het merk Exact sterker neerzetten. Tegelijkertijd gaan we ook uitbreiden naar andere landen waar we goede mogelijkheden zien. Met onze recentelijk geïntroduceerde private-cloudoplossingen richten we ons op ondernemingen van vijftig tot vijfhonderd medewerkers. Wij bieden hen de voordelen van de cloud mét de mogelijkheid om hun meer complexe businessprocessen door software te laten ondersteunen met specifieke functionaliteit.”

Blokker Holding ziet toekomst in innovatieve omnichannelformules

Om de zoveel tijd wordt de noodklok geluid voor de winkelstraat. Blokker Holding ziet een perspectiefrijke omnichanneltoekomst voor het concern en de formules. Daartoe wil het bedrijf ondernemende werknemers aantrekken die de Blokker-formules tot servicegerichte marktleiders maken, in de winkels zelf en online. 

Roland Palmer, sinds 2011 CEO van Blokker Holding, geeft een rondleiding door het nieuwe hoofdkantoor. Door het vele glas oogt het open en licht. Het gebouw staat volgens Palmer symbool voor een van de vier pijlers van de nieuwe strategie en de wijze waarop ruim 22.000 medewerkers samenwerken: open en betrokken teams.

Natuurlijk, ook Blokker Holding heeft de afgelopen jaren zijn omzet zien dalen, maar Palmer kijkt met vertrouwen vooruit. We vragen hem door te kijken naar 2020, en hij vertelt: “In 2020 zullen wij een belangrijke speler zijn in de Benelux in de sectoren huishoud, speelgoed en wonen”, zegt hij. “In Duitsland hebben we dan onze winkel- en online-activiteiten in huishoud uitgebreid en in Frankrijk hebben we een sterkere positie in speelgoed.”

Waar stoelt Palmer zijn vertrouwen op? Hij noemt vier strategische pijlers die op elkaar inwerken: dicht bij de klant staan, met eigentijdse omnichannelformules, een excellente operatie en open en betrokken teams.

‘Om onze ambities waar te maken zoeken we ondernemende en zelfsturende medewerkers’

 

Klantenstrategie

In 2014 hield Blokker Holding een consumentenonderzoek onder 1400 klanten om de huishoudformules tegen het licht te houden. “Ze hebben onze formules en assortimenten onderling vergeleken, en met die van concurrenten”, vertelt Palmer. “Dat heeft heel interessante resultaten opgeleverd. We beseften dat formule-ontwikkeling onvoldoende aandacht heeft gekregen en hebben afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Inmiddels hebben we bij Blokker, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker formulevernieuwingen doorgevoerd waarbij de klant centraal staat. De Blokker-nieuwe-stijl is bijvoorbeeld ingedeeld in ‘werelden’, wat de vindbaarheid van artikelen vergroot. Bij Xenos voeren we de wisselende themaopzet sneller door om de winkel spannend te houden en klanten te verleiden tot terugkomen. Big Bazar is een leuke, kleurrijke belevenis. Ik denk dat we erin zijn geslaagd om van discount een belevenis te maken.”

Hij vervolgt: “Ook hebben we de interne differentiatie aangescherpt. Zo blijkt Blokker te worden gezien als de huishoudspecialist en geldt Xenos als ‘werelds en avontuurlijk’. Daarom voeren we bij Xenos bijvoorbeeld minder huishoudelijke artikelen en meer lifestyle en sfeer; Blokker positioneren we als dé huishoudspecialist. Bij Leen Bakker en Blokker laten de winkels met de nieuwe formule al een omzetstijging zien ten opzichte van de ‘oude’ winkels. We gaan af op buikgevoel, verrichten daarnaast veel onderzoek en werken met klantentellers, om optimaal in te spelen op de klantenstromen en onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Verschillen tussen winkels kunnen we hiermee hopelijk ook beter verklaren, zodat we snel verbeteringen kunnen doorvoeren.”

De benedenverdieping van het nieuwe hoofdkantoor wordt goeddeels ingenomen door de jonge medewerkers van Nextail, de online-organisatie van Blokker Holding. zij werken aan de omnichannelpositionering van de winkelformules. “In de nieuwe Blokker-winkels hebben we al een B-point, een onlineservicepunt”, vertelt Palmer, “en in andere formules zijn we gestart met tablets en rollen we dit verder uit. Voor 2020 zien wij een ‘endless aisle’ voor onze formules, waarbij het assortiment in de winkel slechts een fractie is van wat je bij ons kunt bestellen. Met ruim 2300 winkels is er voor onze klanten altijd wel een afhaalpunt om de hoek. Onze fysieke winkels blijven belangrijk, de persoonlijke service die onze winkelmedewerkers kunnen bieden ook. Voor 2017 verwachten we een online omzet van 300 miljoen euro en in 2020 zal die omzet significant hoger moeten zijn.”

Achter de schermen zijn de afgelopen jaren tal van concernbrede efficiencymaatregelen getroffen op het gebied van inkoop, finance, IT, categorymanagement, logistiek en HR. Ook is een Shared Services Center Kwaliteit opgezet om kennis en ervaring op het gebied van kwaliteit te vergroten en uit te wisselen, de organisatie te professionaliseren en synergievoordelen te behalen.

 

Ondernemend personeel

“Al zien we nog geen duidelijke tekenen van economisch herstel: we zullen blijven investeren. Onze mensen en onze formules zijn onze belangrijkste assets en daar blijven we in investeren. Om onze ambities waar te maken zijn we op zoek naar ondernemende en zelfsturende medewerkers die inzien hoe spannend het is om juist nu te werken voor een grote retailorganisatie. Bij de retailgroep Blokker Holding kun je echt het verschil maken. Door de ideeën van onze medewerkers te gebruiken, kunnen we ons bedrijf samen met hen blijven verbeteren.”

 

foto: Het nieuwe hoofdkantoor van de retailgroep Blokker Holding, met op de begane grond Nextail, de online-organisatie voor alle formules van het concern.

Verkeersveiligheid als sturend principe

Verzekeringsmaatschappij Allianz speelt internationaal en lokaal een actieve rol op het gebied van verkeersveiligheid, assistentiesystemen en duurzaamheid. Van het Allianz Zentrum für Technik tot premiekorting bij gebruik van assistentiesystemen: in alle geledingen staat de veiligheid voorop.

Er werken bij Allianz in 70 landen bijna 150.000 mensen voor 85 miljoen klanten wereldwijd. Wat omzet betreft, behoort Allianz tot de grootste bedrijven ter wereld en staat het in de top drie van verzekeraars. In Europa is het de grootste verzekeraar.

Allianz Nederland is sinds 12 december 2012 onderdeel van Allianz Benelux. Hier werken 2100 mensen, van wie ruim 1000 in Nederland. Sjoerd Laarberg, CEO van Allianz Nederland: “Voor deze verregaande samenwerking is gekozen ten behoeve van schaalvergroting, om kennis en best practices te delen en om gezamenlijk te investeren in de allernieuwste IT-systemen. De samenstelling van de portefeuilles in de drie landen bleek complementair. Dat de integratie is geslaagd, is mede te danken aan het feit dat de bedrijfsculturen goed op elkaar aansluiten. Natuurlijk, verschillen zijn er altijd, maar die zijn prima te overbruggen.”

Allianz Nederland bedient de zakelijke en particuliere markt met schade- en levensverzekeringen en met vermogensbeheer. De meesten van de 1,3 miljoen klanten kennen Allianz vooral als schadeverzekeraar. Een groot deel van deze verzekeringen wordt via onafhankelijke intermediairs verkocht. Behalve het hoofdkantoor in Rotterdam ondersteunen drie regiokantoren hen bij het zoeken van nieuwe klanten en het opstellen van offertes. Onder de merknaam Allsecur verkoopt Allianz ook verzekeringen via internet. Onderzoeksbureau MoneyView gaf Allsecur in september voor het tweede jaar op rij vijf sterren voor de kwaliteit van alle autoverzekeringen.

‘Allianz wil weggebruikers meer bewust maken van verkeersveiligheid’

Verkeersveiligheid

Als partner van het programma Decade of Action for Road Safety 2011-2020 van de Verenigde Naties werkt Allianz eraan om weggebruikers meer bewust te maken van verkeersveiligheid. “Ik kan wel zeggen dat iedereen die bij Allianz werkt, betrokken is bij de veiligheid van de automobilist en zijn of haar gezin”, vertelt Laarberg. “Wij stellen ons ten doel om wegen veiliger te maken, het aantal verkeersongevallen terug te dringen en letsel te beperken. Daarom hebben we onszelf een verantwoordelijke rol opgelegd om kennis en kunde te delen, best practices te delen en verkeersprojecten te ondersteunen. Internationaal doen we dat met het Allianz Zentrum für Technik (AZT). Hier werken we samen met autofabrikanten, onder meer aan de veiligheid en de mate van repareerbaarheid van auto’s. Op basis van crashtests worden bij het AZT auto’s ingedeeld in klassen die bepalend zijn voor de hoogte van de verzekeringspremie.”

Laarberg vervolgt: “We sponsoren de Formule 1 Safety Car en ook die onderdelen bij het Mercedes AMG Formule 1-team die betrekking hebben op veiligheid, waaronder de autogordel en de hoofd- en nekbeschermer (het zogenaamde HANS-systeem). Net als in een groot aantal andere landen, hebben we in Nederland partnerships met meerdere autofabrikanten. Deze partnerships zijn gericht op het leveren van diensten aan automobilisten, zoals het aanbieden van een verzekering bij de verkoop van een auto, steeds vaker inclusief een premiekorting bij de aanschaf van assistentiesystemen. Ook onze mvo-activiteiten hebben betrekking op veiligheid. Zo hebben we het afgelopen zomer met financiële ondersteuning mogelijk gemaakt dat middelbare scholieren in Rotterdam twee weken lang Roadsense konden volgen, het verkeerseducatieprogramma van Mercedes-Benz. En in het kader van NLdoet hebben we begin dit jaar bij Manege de Hazelaar in Rotterdam een verkeerseducatieactiviteit gesponsord voor visueel en meervoudig gehandicapten.”

Assistentiesystemen

Minister Schultz wil autofabrikanten aansporen om samen te werken aan de standaardisatie van zelfsturende auto’s. Hiermee kan het aantal ongelukken worden beperkt en kan er schoner worden gereden. Dit leidt tot minder files en is beter voor het milieu. Laarberg staat achter het besluit van de minister. “Wel moet het Verdrag van Wenen worden aangepast,” vertelt hij, “want daarin is vastgelegd dat bestuurders hun voertuig te allen tijde onder controle moeten hebben. Met assistentiesystemen, die ingrijpen als er een ongeluk dreigt, is dit niet langer relevant. Ik zie nog niet gebeuren dat auto’s honderd procent zelfrijdend worden, maar ik geloof wel dat assistentiesystemen een grote toekomst hebben. Mensen reageren nu eenmaal minder snel dan de techniek. Tachtig à negentig procent van alle verkeersongelukken wordt veroorzaakt door menselijk falen. Wij zijn in samenwerking met de auto-industrie bezig om middelen te ontwikkelen om ongelukken te voorkomen, want elke dode of gewonde is er één te veel.”

Laarberg vervolgt: “Autonoom rijden heeft ook gevolgen voor onze bedrijfsvoering. Premies worden nu berekend op basis van de menselijke factor. Nu steeds meer assistentiesystemen worden ontwikkeld, moeten we de data die wij de afgelopen eeuw hebben gehanteerd voor premieberekening herzien. Dat is een van de redenen waarom wij zo nauw bij de technologische innovatie betrokken zijn.”

Laarberg besluit: “Het fenomeen ‘Pay as you drive’ is in Nederland naar mijn idee nooit echt aangeslagen. Een nieuwe trend is ‘Pay how you drive’. Zo kan met behulp van telematica in kaart worden gebracht hoe iemand rijdt. Vanuit Allsecur ondersteunen we actief initiatieven als myJINI en Milebox, waarmee door veilig rijden of spits mijden kan worden gespaard voor een lagere premie of korting op brandstof.”

‘Communicatie over pensioenen wordt steeds belangrijker’

Voor CFO’s is de pensioenopbouw van werknemers steeds meer financieel van invloed op de algemene bedrijfsvoering. Pensioenvoorzieningen kunnen schommelingen in de winst-en-verliesrekening en risico’s op de balans veroorzaken. Aegon biedt oplossingen die dat soort risico’s en kosten beter beheersbaar maken.

Maarten Edixhoven is afgelopen juni toegetreden tot de directie van Aegon Nederland als directeur Pensioen. Hiervoor was hij directievoorzitter bij Zwitserleven. “Een van mijn redenen om voor Aegon te willen werken,” vertelt hij, “was dat het bedrijf alle bouwstenen in huis heeft om werkgevers en deelnemers te helpen met de opbouw en het onderhoud van pensioenen.”

Hij schetst twee grote bewegingen op pensioengebied: “Uit gesprekken maak ik op dat CFO’s relatief veel aandacht besteden aan pensioenen”, vertelt hij. “Dit komt doordat er de afgelopen jaren veel is veranderd. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die werkgevers steeds vaker expliciet vermelden. Als gevolg van toezeggingen die zijn gedaan over inflatiecorrectie en middelloonregelingen, lopen bedrijven het risico dat ze geld moeten bijstorten. Dit drukt op de bedrijfsbalans, iets wat veel bedrijven niet goed kunnen dragen. En wat moeilijk uitlegbaar is aan bijvoorbeeld buitenlandse eigenaren. Wij hebben financiële oplossingen in huis om te zorgen dat de balans niet meer geraakt wordt door pensioenvoorzieningen.”

Edixhoven vervolgt: “Een andere grote beweging is dat zowel de staat als bedrijven de risico’s van lang leven van werknemers en renteschommelingen niet langer kunnen en willen dragen. Die risico’s zijn bij de werknemers en zelfstandigen terechtgekomen. Dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd, is inmiddels wel bekend. Maar waar veel mensen zich nog onvoldoende van bewust zijn, is dat ze minder pensioen bij elkaar kunnen sparen. De verlaging van het opbouwpercentage van 2,15 naar 1,875% heeft gevolgen voor de hoogte van het uiteindelijke pensioen, en voor het nabestaandenpensioen. Om dit te compenseren moeten werknemers zelf een aanvullende regeling treffen, bijvoorbeeld een lijfrente of banksparen.”

‘Mensen moeten zich nog bewuster worden van hun pensioen’

Kosten transparant

Aegon speelt actief op deze ontwikkelingen in, vertelt Edixhoven. “Een voordeel van verzekeraars als Aegon is dat vooraf duidelijk kan zijn hoeveel premie je moet afdragen. Wij houden de kosten inzichtelijk en bieden maatwerkoplossingen per doelgroep. Zo bestaat er voor pensioenfondsen die op willen houden de mogelijkheid om de risico’s, de administratie en het vermogensbeheer bij ons onder te brengen. Ook kunnen pensioenfondsen componenten bij ons onderbrengen. Steeds meer pensioenfondsen kijken daarbij naar de financiële kracht van Aegon. Wij hebben in Nederland de sterkste rating van alle pensioenverzekeraars: AA-minus. Dat maakt ons tot de meest solide grote verzekeraar van het land. Dat was dit jaar ook voor de mijnfondsen de doorslaggevende factor om hun verplichtingen bij ons onder te brengen. Voor de bijna 28 duizend mijnwerkers en de mijnbeambten bracht de overdracht een eenmalige verhoging van de pensioenen met zich mee van respectievelijk minimaal 8 en 10%.”

Edixhoven vervolgt: “Grote werkgevers met dito pensioencontracten hebben de draagkracht om financieel adviseurs in te huren, maar voor kleinere mkb-bedrijven is dit moeizamer. En kost het al snel veel geld ten opzichte van de pensioenpremie. Wij steunen het mkb in hun pensioenvoorziening met een abonnement op onze premie pensioeninstelling of garantiepensioen, dat per maand op te zeggen is. Ons dochterbedrijf TKP in Groningen verzorgt de administratie van bedrijfspensioenfondsen. Het heeft een eigen premie pensioeninstelling, Cappital. Cappital richt zich juist succesvol op (de werknemers van) grote ondernemingen.”

 

Zekerheid bieden

Afgezien daarvan zijn pensioenen gewoon een kostbare aangelegenheid, weet Edixhoven, waar werknemers zich steeds kritischer over tonen. Mede als gevolg van de recente verlagingen van pensioenen door veel pensioenfondsen. “Daarom is Aegon druk bezig om het bewustzijn van de deelnemer te verhogen en hem met websites en apps persoonlijker te informeren over het eigen pensioen. Bijvoorbeeld met een pensioenplanner, gekoppeld aan het huidige pensioen. Met onze vrij toegankelijke onlinegame ‘Speel je toekomst’ kan iedereen zien of zijn verwachtingen over het pensioen realistisch zijn. Verder hebben we apps om inzicht te bieden, zoals de pensioen-app, waarmee werknemers kunnen zien wat hun pensioen nu doet en wat ze krijgen als ze 65 jaar worden. We gaan daarmee verder dan de wettelijke verplichtingen over communicatie met deelnemers. Communicatie wordt ons inziens steeds belangrijker. Dat geldt ook voor de beslissers van pensioenregelingen: hoe kun je zorgen dat de deelnemer zelf aan het stuur komt van zijn eigen pensioenverzekering? Nu is er het momentum om tot een stelselwijziging over te gaan, waarbij individuele verantwoordelijkheid met collectieve schaalvoordelen centraal staat.”

 

 

De CFO als werknemer

Een van de voortvloeiselen uit het Witteveenkader is dat het maximumloon waarover pensioen kan worden opgebouwd, wordt beperkt tot € 100.000,-. “Daarmee worden grootverdieners na zzp’ers de eerste groep werkenden die hun pensioen echt zelf individueel moeten regelen”, legt Edixhoven uit. “Nederland telt 145.000 mensen in loondienst die meer dan een ton per jaar verdienen. Om een onbezorgde oude dag zeker te stellen, moet deze groep zelf maatregelen nemen voor het deel van hun loon boven de ton. Bij Aegon gaat het om 1% van alle deelnemers. Wij willen hen goed voorlichten en tot tijdige actie aansporen. Een aanvullend pensioen biedt hun vrijstelling in box 3. Door de verlaging van het opbouwpercentage wordt ook het nabestaandenpensioen een stuk lager. Met een extra regeling vanuit de nettosfeer kunnen nabestaanden wel goed verzorgd achter worden gelaten.”

Vrijheid in de cloud

Of het nu gaat om de integratie van telecom en IT in KPN ÉÉN of om bijvoorbeeld OpslagOnline of Office365, de clouddiensten van KPN spelen een steeds grotere rol in zijn totale zakelijke dienstenpakket. Het bedrijf heeft dan ook de ambitie om de grootste cloudaanbieder van Nederland te blijven.

Bij KPN zijn bellen (telecom) en samenwerken (IT) de afgelopen jaren steeds dichter bij elkaar komen te liggen. “Dat noopte ons tot een integrale aanpak”, stelt Louis Rustenhoven, directeur Marketing en Sales. “Eén oplossing voor vast (vanuit de cloud) en mobiel bellen en onlinesoftware. Daarom hebben we een jaar geleden KPN ÉÉN geïntroduceerd. Hierin zijn alle elementen geïntegreerd die het de ondernemer gemakkelijker maken om te doen wat hij moet doen. We maken voor KPN ÉÉN gebruik van de cloudoplossingen in onze eigen Nederlandse datacenters. Uit onderzoek blijkt dat de KPN ÉÉN-propositie past bij KPN. We hebben klanten natuurlijk gevraagd wat het merk KPN voor hen moet doen. In alle segmenten vragen klanten om oplossingen die toegesneden zijn op hun bedrijfsprocessen, maar in het ene segment wat meer gestandaardiseerd dan in het andere. Voor alle segmenten geldt dat vooral de betrouwbaarheid van KPN telt. Dit houdt nauw verband met onze oorsprong: door Nederland voor Nederland. Betrouwbaarheid is daarbij echt een van onze belangrijkste merkwaarden. Momenteel zijn we druk doende om met KPN ÉÉN een volgende stap te zetten voor de gehele zakelijke markt. In het mkb gaan we KPN ÉÉN uitbreiden met ICT-diensten zoals VPN- en (managed) LAN-oplossingen en gaan we het voor de klant nog makkelijker maken om met ons zaken te doen. In het grootzakelijke segment werken we bovendien aan de integratie van Hosted Collaboration Solution van Cisco en Lync van Microsoft in KPN ÉÉN.”

Eén KPN-cloud

De KPN-clouddiensten worden aan de hele zakelijke markt aangeboden. “We hebben al onze cloudactiviteiten nu gebundeld onder één KPN-vlag voor de hele zakelijke markt”, vertelt Rustenhoven. “We zijn de grootste cloudprovider in Nederland en willen ook in de komende jaren de grootste cloudleverancier van Nederland blijven. De randvoorwaarden daarvoor zijn ingevuld. We bieden veilige en betrouwbare dataoplossingen en onze servers staan in Nederland. Daarin zijn we uniek.”

De cloud biedt KPN volop kansen, stelt Rustenhoven. “Alles gaat richting de cloud. Steeds meer bedrijven, bijvoorbeeld Microsoft, Amazon en Google, bieden hun diensten online aan. In tegenstelling tot deze bedrijven heeft KPN al banden met Nederlandse gebruikers en beschikken we over datacenters in Nederland. Wat ons verder van deze concurrenten onderscheidt, is dat we telecommunicatie en ICT bundelen. Die ontwikkeling biedt ons meer kansen. Clouddiensten zijn zowel via de betrouwbare vaste als mobiele infrastructuur van KPN benaderbaar. Overigens is Microsoft behalve een concurrent op cloudgebied natuurlijk ook een partner, met bijvoorbeeld Lync.”

Als voordeel van de bundeling noemt Rustenhoven dat het mkb nu gebruik kan maken van alle clouddiensten die KPN aanbiedt. “In de corporate markt is KPN toonaangevend met CloudNL, dat vanuit Nederland wordt gemanaged en geservicet. Deze dienst gaan we uitbreiden naar het mkb. Anderzijds krijgt het mkb ook de beschikking over de eenvoud en standaardisatiemogelijkheden die we kennen van onze clouddiensten in het zzp-/soho-segment. Zo kan de ondernemer onze clouddiensten optimaal afstemmen op zijn eigen specifieke behoeften. Onze nieuwe campagne ‘Voel je vrij’ heeft het clouddenken in zich: overal toegang. Die vrijheid leveren we door middel van onze diensten.”

‘We bieden veilige en betrouwbare dataoplossingen en onze servers staan in Nederland’

OpslagOnline

Datzelfde geldt volgens Rustenhoven voor OpslagOnline, het antwoord van KPN op DropBox en WeTransfer. “De dienst is zeker sterk voor de klanten aan de onderkant van de markt. Iedere zzp’er of soho-ondernemer kan een abonnement nemen waarbij hij 2 GB gratis krijgt. Daarnaast kan hij per maand aangeven of hij extra ruimte wil. Voor het mkb en onze grootzakelijke klanten bieden we een premiumvariant aan van onze OpslagOnline-dienst. Het principe is echter hetzelfde: een beveiligde Nederlandse omgeving die voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Het is onze ambitie om op korte termijn OpslagOnline te integreren in KPN ÉÉN.”

IT-projecten bestaan niet!

Voor directeur Luc Spaas van Garansys en zijn collega’s staat het verbeteren van de bedrijfsprocessen en -resultaten van hun klanten centraal. “Garansys is de nieuwe norm in IT-dienstverlening”, vertelt hij. “Waarom? Laat ik vast één kenmerk noemen: onze dienstverlening is niet op uurbasis te verkrijgen.”

Garansys is in 2009 opgericht als initiatief van de Caesar Groep, maar daar gingen jaren van voorbereiding aan vooraf. Jaren waarin de bedrijfsfilosofie werd aangescherpt en vertaald in een klantbenadering. En zoals de oprichting van Garansys werd benaderd, zo ook worden de projecten die het voor klanten doet benaderd. “We zorgen ervoor dat onze klanten hun bedrijfsprocessen en -resultaten waarborgen en verbeteren door gerichter gebruik te maken van IT”, vertelt Spaas. “Onze aanpak moest en moet anders dan die van andere IT-dienstverleners, vult salesverantwoordelijke Hans Hulsink aan. “Bij ons telt niet de inspanning, maar het resultaat. Garansys staat voor afspraak is afspraak. Wij leveren de juiste functionaliteit op tijd en binnen budget. Met garantie.”

Soms blijkt de juiste functionaliteit echter iets anders te zijn dan de klant in eerste instantie vroeg. “We luisteren kritisch naar wat onze klanten vragen”, benadrukt Spaas. “We zoomen in op de vraag achter de vraag. Dat wil zeggen dat we onderzoeken wat ze echt nodig hebben. Daarvoor maken we gebruik van het gedachtegoed van Eliyahu Goldratt – Theory Of Constraints (TOC). Met TOC, maar ook met onze resultaatgerichte instelling en aansturing, kunnen we resultaten garanderen, en dat maakt ons de nieuwe norm in IT-dienstverlening.”

‘IT-oplossingen die gegarandeerd businesscases waarmaken, op tijd en binnen budget’

Deadlinegarantie

Spaas: “Het gedachtegoed van Eliyahu Goldratt, TOC, kent een tweetal elementen die noodzakelijk zijn om resultaten waar te maken. Het eerste betreft de Thinking Processes, waardoor we kunnen aansturen op het juiste, en het tweede element betreft Critical Chain Project Management, waarmee we de tijdigheid borgen. Eliyahu Goldratt heeft de Caesar Groep in 2004 en 2005 persoonlijk geholpen om samen met ons zijn theorie geschikt te maken voor een resultaatgerichte aanpak binnen de IT-dienstverlening. We noemen dat TOC-IT.”

Spaas zet de belangrijkste kenmerken van TOC-IT op een rij: “Voordat we een project starten, zorgen we dat er draagvlak is voor wat we gaan doen. Die omstandigheden moeten goed zijn voordat je een project begint. We denken logisch na over oorzaken en gevolgen. Dat maakt onze (IT-)oplossingen beheersbaar en brengt ons naar het juiste. Tot slot zorgt de aanpak ervoor dat het gedrag van onze eigen medewerkers en de medewerkers van onze klanten resultaatgericht wordt. Sturen op tijdigheid in plaats van op inspanning, enzovoort.”

“We zijn vooral op zoek naar klanten die echt resultaten willen behalen”, stelt Hulsink. “Mensen die niet alleen maar willen praten over, maar willen focussen op het resultaat en de noodzakelijke verbeteringen willen doorvoeren om dat te bereiken. Dankzij TOC-IT, de resultaatgerichte aansturing, de inzet van onze hoogopgeleide medewerkers en de samenwerking kunnen we onze afspraken altijd nakomen en al onze projecten op tijd en binnen budget opleveren. Daar zijn we zo zeker van, dat we tot 50% van de projectsom teruggeven als we één dag te laat zijn, een unicum in de dienstverlening. Klanten die met Garansys werken, weten dat ze verzekerd zijn van een bruikbare oplossing, met deadlinegarantie.”

Unieke aanpak

De dienstverlening van Garansys heeft geresulteerd in een indrukwekkende staat van dienst: de afgelopen jaren is meer dan 96% van alle door Garansys verzorgde projecten op tijd, met de juiste functionaliteit en binnen budget opgeleverd. “En dat in een markt waarin twee derde van alle projecten te laat wordt opgeleverd, te duur is of de verkeerde oplossing biedt”, aldus Spaas. “Iedereen wil effectiever en efficiënter samenwerken, maar de vraag is natuurlijk wat je ermee wilt bereiken. Samenwerken is alleen effectief en efficiënt als je samen tot bruikbare en noodzakelijke oplossingen komt.”

Uit onderzoek blijkt dat 24% van alle IT-projecten voortijdig wordt afgebroken, of na oplevering niet wordt gebruikt. Spaas: “In onze werkwijze combineren we de sterke kanten van TOC, Lean, Scrum en Agile. Daarmee maken wij waar wat anderen niet kunnen of durven. Dat onze aanpak werkt, hebben we onder andere laten zien bij klanten als AFM, NS, Unilever en Van Oord Dredging.”