ACTIAM heeft al ruim 25 jaar een trackrecord op het gebied van verantwoord beleggen. De belegger voert honderden engagementgesprekken per jaar over uiteenlopende thema’s. Het beleid heeft als doel om op een meetbare manier bij te dragen aan een leefbare wereld.
Low-code platformen maken met een minimum aan code een snelle oplevering van bedrijfsapplicaties mogelijk. Volgens Mark Slooff van OutSystems geven veel bedrijven hun cloud-strategie vorm met een klein aantal cloud-platformen. “Op zich een logische keuze, en ‘n mooie gelegenheid om het IT-landschap te rationaliseren.
Bij de keuze van een low-code platform bestaat de neiging alle aanbieders op één hoop te gooien. Bedrijven vragen de top-drie Leaders in het Gartner-kwadrant om aan de hand van een simpel scenario een proof of concept van één week te bouwen. Het bizarre daarvan is dat men op basis daarvan strategische keuzes maakt, maar wat bewijst dit simpele scenario nou eigenlijk? Daarmee creëer je naar ons idee de legacy van de toekomst.
“Kijk daarom naar je eigen use-cases en naar de sweet-spot van elk low-code platform: met welk idee is dit product oorspronkelijk gemaakt? Voor Mendix is de Business Analist de primaire gebruiker, voor Betty Blocks is dat de marketeer en Salesforce is veelal CRM-gerelateerd. OutSystems’ visie is vanaf zijn oprichting altijd geweest om IT wendbaarder en productiever te maken in nieuwbouw én change. Vervolgens is het aan de organisatie om use-cases te plotten op de sweet-spot van elk low-code platform, en te kiezen wat het beste bij haar past.
“De low-code markt begint echt volwassen te worden en steeds meer bedrijven zien de verschillen tussen deze platformen. Toch zien we nog steeds bedrijven switchen van low-code platformen, omdat ze initieel via een weinigzeggende proof of concept verkeerde keuzes hebben gemaakt. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Op basis van welke criteria ga jij in 2018 je keuze baseren?”
‘Nachtrust as a Service’Conclusion is al twintig jaar een ondernemende, puur Nederlandse IT-dienstverlener. Zij opereert vanuit een ecosysteem van – op dit moment – twintig gespecialiseerde IT-bedrijven. Afzonderlijk zijn ze actief in hun eigen markt en met elkaar helpen zij organisaties om digitaal te transformeren.
UWV ruimt de oude IT-systemen systematisch op en focust op de vernieuwing van zijn digitale infrastructuur en applicatielandschap. Er wordt elk jaar voor € 100 miljoen verbouwd en dat vraagt onder andere om een verscheidenheid aan IT’ers. Vooral IT-vrouwen zijn welkom om met UWV het gesprek aan te gaan.
Volgens general manager Martijn van Lom van Kaspersky Lab Benelux is databeveiliging een continu proces van informatie verzamelen en toetsen. Benchmarken is belangrijk om je inzicht te vergroten. Steeds meer brancheverenigingen pakken hun rol daarin op.
Gerechtsdeurwaarder en incasso-organisatie GGN heeft fors geïnvesteerd in automatisering en datatechnieken om te anticiperen op de veranderende markt. Dit is efficiënter én effectiever, vertellen CEO Martin van Loon en commercieel directeur Kees van den Heuvel.
In de nieuwe campagne van BDO Belastingadvies staat ‘nieuwe helderheid’ voor een persoonlijke aanpak, duidelijk advies en een brede scope. Hiermee helpt BDO ondernemers en organisaties om binnen het dynamische fiscale landschap persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke doelstellingen te realiseren.
Ondanks diverse geopolitieke uitdagingen is Deutsche Bank Nederland positief over de economie in 2018 en over de mogelijkheden voor haar zakelijke klanten om geld op te halen of juist te investeren. Al is het zaak om niet door te schieten, aldus Chief Country Officer Kees Hoving.
Juist nu de behoefte aan jong talent zo groot is, is het belangrijk dat men beseft waar een goed traineeship aan moet voldoen, vindt algemeen directeur Hetty van Ee van ORMIT. Door de nadruk te leggen op de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap maken mensen verschil bij veranderingen en het maken van verbinding.
Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Hoe zorg je ervoor dat ze even veilig zijn als in een verzorgingshuis, zeker als zij licht dement zijn?
Bij Cordaan loopt momenteel in samenwerking met FocusCura een innovatieproject rondom intelligente sensortechnologie, vertelt Ellen Maat, directeur Strategie, Kwaliteit en Innovatie van de zorgorganisatie. “Door sensoren in de woning van ouderen te plaatsen, krijg je inzicht in iemands bewegingspatronen, slaapritme, toiletfrequentie, enzovoort. De verpleegkundige en mantelzorger kunnen zo een oogje in het zeil houden en ondersteuning bieden als dat nodig is.
De beschikbaarheid van adequate technologieoplossingen loopt erg achter in de sector, stelt Maat: “Waar we tegenaanlopen, is dat overheid en verzekeraars geen prikkel tot versnelling bieden. Wij zien sensortechnologie als een zeer belangrijke oplossing in de zorg, zeker als je bedenkt dat de vraag naar ouderenzorg de komende twintig jaar zal verdubbelen. De ontwikkeling van de technologiemarkt schiet echter niet op in deze branche. Marktadoptie komt nauwelijks tot stand en diverse techpartijen trekken zich terug of vallen zelfs om. Dit komt doordat er niet genoeg druk is om fors in dit soort oplossingen te investeren.”
Maat zou het liefst zien dat er een manifest investeringsprogramma wordt opgezet om dit soort producten op grote schaal goed toepasbaar te maken, maar de urgentie ontbreekt vooralsnog. “Je moet tempo maken om op afzienbare termijn die schaalgrootte te creëren. De overheid zou het moeten afdwingen, hetzij door wet- en regelgeving, hetzij met geld. Het ecosysteem voor innovaties in de ouderenzorg moet aangejaagd worden”.
Benut de kansen van digitalisering!De kranten staan vol met artikelen over de impact van digitalisering. Ook de regering heeft er (eindelijk) aandacht voor, maar wat ontbreekt is een positieve grondhouding en een gezamenlijk doel, stelt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT.
Alle processen die analoog verlopen worden langzaam maar zeker gedigitaliseerd, en dat met een steeds hogere snelheid. Toch blijven de toepassingen nog achter bij de verwachtingen, stelt Erik van der Meijden, CEO van Exact. Het bedrijf is druk doende om dat gat in de markt te vullen.
CEO Erik van der Meijden is naar eigen zeggen gefascineerd door het gedachtegoed van Raymond Kurzweil. “Volgens deskundigen zijn we het moment dicht genaderd dat Kurzweil omschrijft als singularity”, vertelt hij. “Dat houdt in dat de technologische ontwikkelingen samenkomen en zich exponentieel zullen voltrekken, juist doordat alles digitaliseert. Dat geeft al aan dat je in het digitale tijdperk enorm snel moet kunnen manoeuvreren. Voor bedrijven die in het analoge tijdperk al niet direct veel toegevoegde waarde weten te leveren, wordt het digitale tijdperk een slagveld. Door digitalisering vervagen namelijk de grenzen tussen aanpalende werkvelden, en kunnen jouw werkzaamheden worden overgenomen door een speler die je nu niet eens als concurrent beschouwt.”
Op het niveau van infrastructuur hebben we volgens Van der Meijden in Nederland niet te klagen. “Op dat gebied zijn we klaar om digitalisering vol te omarmen”, stelt hij onomwonden vast. “Op toepassingsgebied echter, kunnen we veel dingen beter oppakken dan we nu doen. Kijk bijvoorbeeld naar wat WeChat in China aan digitale diensten verleent binnen één enkel platform. Dat gaat veel verder dan messenging; echt bewonderenswaardig. En: het is ingestoken vanuit het gemak van de consument.”
Binnen Exact worden toepassingen ingestoken vanuit het gebruiksgemak van de mkb-ondernemer, aldus Van der Meijden. “Daarom hebben we zwaar ingezet op het versterken van de eigen innovatiecultuur. Exponentieel denken en doen staat daarbij centraal. Met lean start-upteams ontwikkelen we snel nieuwe digitale producten. Deze compacte, multidisciplinaire teams experimenteren met nieuwe oplossingen en nieuwe functiegebieden, om op basis daarvan vanuit een specifieke marktbehoefte heel snel een product te ontwikkelen. De insteek van die innovaties is ons besef dat de mkb-ondernemer niet zelf alles uit de digitale businesswereld kan halen. Mkb-ondernemers zijn vooral bezig met het oplossen van hun belangrijkste businessuitdagingen. De snelheid van innovatie in de buitenwereld ligt enorm hoog. Dat moet je ook binnen je eigen organisatie zien te waarborgen. Het maakt ondernemers niet altijd evenzeer uit welke technologie daar een oplossing voor biedt, zolang het gebruiksgemak biedt. Kortom, technologie en digitalisering spelen een belangrijke rol, maar uiteindelijk gaat het er met name om dat wij de ondernemers de toepassingen bieden om succesvol te zijn. Wij stellen het midden- en kleinbedrijf met slimme technologie en persoonlijke dienstverlening in staat om zich te concentreren op ondernemen. We combineren digitale innovatie met inhoudelijke kennis over bedrijfsprocessen. Dat doen we al ruim 30 jaar en voor 350.000 kleinere en grotere klanten.”
‘Met het digital business platform helpen we ondernemers om barrières te slechten’
Dat was volgens Van der Meijden ook de reden om op Exact Live het digital business platform te introduceren. “Daarmee kunnen we de digitale businesswereld naar de ondernemer toe brengen. We beginnen met de drie grootste belemmeringen voor groei: toegang tot kapitaal, het vinden van nieuwe klanten en transacties tot stand brengen, en toegang tot de juiste kennis en informatie op het juiste moment. Op die drie gebieden zetten wij diensten in. Ten eerste biedt Exact Finance onder meer toegang tot kapitaal via digitale businessprocessen. We hebben nu de eerste fase gelanceerd, waarin we ondernemers die met Exact werken een kredietcheck bieden plus een koppeling naar de juiste financiële-serviceprovider die hen laagdrempelig en snel geld kan lenen, om zo hindernissen voor verdere groei weg te nemen. Ten tweede biedt Exact Connect ondernemingen de mogelijkheid om de juiste klanten te vinden voor hun product of dienst. Hiervan hebben we een bètaversie gelanceerd, waarmee accountants nu aan het testen zijn om de juiste klanten te vinden. Daarna breiden we Exact Connect uit naar andere bedrijfstakken. Tot slot zal Exact Share ondernemers niet alleen toegang bieden tot de juiste kennis op het juiste moment, maar ook de mogelijkheid bieden om deel te nemen in de shared economy, waarbij ze bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een pool van schaarse specialisten of van mensen die ze alleen nu en dan nodig hebben. Dat zijn we nu aan het opzetten.”
Van der Meijden besluit: “Het digital business platform stelt ons in staat om andere industrieën te transformeren door digitale processen te bieden die voorzien in reële behoeften. Zo helpen we ondernemers om barrières te slechten en te doen wat ze echt willen doen, namelijk ondernemen.”