Auteur: Josee Koning

Resultaatgericht digitaal design

Fabrique is een strategisch digitaal bureau dat met design het verschil maakt. “Bij digitalisering is er een spanning tussen eindgebruiker en organisatie”, zegt strategisch directeur Pieter Jongerius. (links op de foto naast collega directieleden Matthijs Klinkert en Erik van der Meer) “We brengen deze belangen samen, in digitale producten zoals websites en apps. Om echt te vernieuwen nemen we alle factoren mee: user experience, merkstrategie, visuele identiteit, techniek, organisatie: noem maar op. Hoe complexer de uitdaging, hoe leuker. We doen dit voor verschillende sectoren, zoals finance, health en musea, zowel B2C als B2B.”

Fabrique helpt bedrijven onder andere met hun e-commerce, een bijzonder competitieve markt waarin het moeilijk is om concurrentievoordeel te behalen. “Wij helpen partijen als IKEA, HEMA en Independer het verschil te maken met hun online merkbeleving en gebruikerservaring, zodat hun conversie stijgt. Ons design is onderscheidend, maar altijd resultaatgericht. Of het nu gaat om een nieuwe private banking dienst van de ABN AMRO of een website zoals Below The Surface, waar je kunt verdwalen tussen 700.000 archeologische vondsten van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn: de experience moet geweldig zijn en de resultaten navenant. Aan luchtkastelen doen we niet.”

Fabrique levert niet alleen de producten zelf. “Voor klanten die willen werken aan hun capabilities bieden we designconsultancy, zodat ze de kracht van design in hun organisatie verankeren en tot wasdom laten komen. We helpen met het adopteren van innovatieve werkwijzen. We waren de eerste in bijna heel de wereld die scrums gebruikte voor design, ook deden we al designsprints voordat ze zo genoemd werden. Intensieve en openhartige samenwerking, dat is Fabrique op z’n best.”

www.fabrique.nl

 

Kentico Cloud – Content as a Service

In 2004 introduceerde Kentico een van de eerste .NET-gebaseerde CMS-producten in de markt. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de wereldspelers op het gebied van CMS. Nu lanceert Kentico zijn nieuwe Content as a Service (CaaS): Kentico Cloud.

Een-op-een communiceren op grote schaal

Tripolis verzorgt al twintig jaar e-mailmarketing. Het bedrijf speelt voortdurend op innovatieve ontwikkelingen in. Zo beschikt het over een innovatielab en krijgen klanten van Tripolis via zijn marketingtechnologiehub nieuwe technologieën aangereikt om hun gebruikers een-op-een te bereiken.

‘Het gáát echt ergens over’

“Bij ons ontdekken IT’ers dat er meer is dan het in de lucht houden van oude systemen”, vertelt Willy Rovers, Algemeen Directeur Directie IV. “We zijn innovatief en werken met nieuwe technologie rond data-analyse voor dienstverlening en toezicht. Daarvoor trekken we voortdurend IT’ers aan.”

Onder de motorkap van de digitale overheid

“De Rijksoverheid werkt steeds digitaler,” vertelt algemeen directeur Gerdine Keijzer-Baldé, “intern, maar ook richting burgers en bedrijven. Onder de motorkap zorgt DICTU ervoor dat de aangesloten ministeries en overheidsdiensten hun werk op een goede manier digitaal kunnen uitvoeren.”

De stad als leerschool

De directie Innovatie, Informatievoorziening, Facilitair en Onderzoek (IIFO) van de gemeente Rotterdam heeft tot doel om samen met andere diensten proactief primaire processen te ondersteunen. Om dat te realiseren zijn ze in Rotterdam op zoek naar frisse en betrokken IT’ers.

Softwareontwikkeling op hoger plan brengen

Schuberg Philis valt op dat veel bedrijven moeite hebben om voldoende snel nieuwe features en producten in de markt te zetten. Nu steeds meer bedrijven IT-bedrijven worden, hebben ze expertise en ervaring nodig bij hun ‘software engineering’-proces.

Naast kennis delen ook innoveren

Bestuursvoorzitter Hans van der Molen is druk bezig om Berenschot op basis van de pijlers kennis, context en veranderkracht sterker te richten op onderwerpen met economische en maatschappelijke waarde, zoals de energietransitie, de zorg, het openbaar bestuur en de toekomst van arbeid.

‘Jongeren zijn sociaal betrokken’

Organisaties zijn hard op zoek naar jonge, veranderingsgezinde en verbindende mensen. Jonge talenten met leiderschapskwaliteiten laten hun baankeuze steeds meer afhangen van zingeving, mogelijkheden tot verdere ontwikkeling en maatschappelijk nut, ziet ORMIT-directeur Hetty van Ee.

Persoonlijke keuzes in collectieve jas

Wat Nationale-Nederlanden betreft gaat collectiviteit uitstekend samen met persoonlijke keuzes, aldus Michel van Elk, CEO Leven bij Nationale-Nederlanden en verantwoordelijk voor producten en services met betrekking tot levensverzekeringen en pensioenen.

Familiegevoel als succesfactor

In 1933 begon Cornelis Deen een kruidenierswinkel op de Koepoortsweg in Hoorn. Nu, 85 jaar later, prijkt de naam DEEN op 82 winkels in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Hoe blijf je als regionaal bedrijf succesvol naast de grootgrutters?

Focus in opleidingsaanbod op passie van werknemer

Door digitalisering en maatschappelijke ontwikkelingen verandert onze samenleving razendsnel en wordt ze steeds onvoorspelbaarder. Als de grootste hogeschool van Zuid-Nederland voelt Fontys zich verantwoordelijk om studenten én werkenden vaardigheden mee te geven die hen weerbaar en adaptief maken: TEC for Society, waarbij TEC staat voor Technology, Entrepreneurship en Creativity.

Nienke Meijer, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogescholen: “We zien TEC als grondige technologische kennis die je in elk beroep nodig hebt, of je nu als verpleegkundige met een robot aan het bed staat of als econoom met datastromen werkt. Ook bereiden we mensen voor op de steeds ondernemender wordende arbeidsmarkt. Verder vereist de snelheid van technologische innovatie ieders creativiteit om problemen op te lossen door met verbeeldingskracht technologie te gebruiken.

Dat geven we onze studenten mee, én onze eigen medewerkers. En om te zorgen dat elke werknemer in onze regio zich op deze manier kan ontwikkelen, nemen we de TEC-vaardigheden op in ons leven lang leren-programma.”

Meijer roept bedrijven op om bewust het lerend vermogen van hun werknemers te stimuleren en in hun opleidingsaanbod te sturen op de talenten, passie en purpose van elke medewerker. En dan liefst gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN: TEC for good. “Opleidingen moeten voor werknemers positief en inspirerend zijn, een arbeidsvoorwaarde om gestructureerd en structureel ieders passie vorm te geven en te ontwikkelen. Gelukkig beseffen steeds meer bedrijven dat hun menselijk kapitaal belangrijker is dan hun financiële kapitaal. Daar ligt de gezamenlijke opdracht voor het onderwijs en het bedrijfsleven!”

www.fontys.nl