Auteur: Irene Schoemakers

Betrouwbaar achteraf betalen

Achteraf betalen is bij uitstek een handige dienst voor de onlineconsument. “Wij zorgen er bovendien voor dat deze vorm van betalen veilig en betrouwbaar is. En daarin gaan we best ver”, aldus Lenhard Hubscher van financieel dienstverlener Riverty.

Zo wordt mobiliteit groen en flexibel

De wereld van mobiliteit verandert snel. Van focus op elektrische auto’s naar het vaker inzetten van auto’s voor verschillende klanten en extra flexibiliteit met abonnementsvormen. “Tegelijkertijd focussen we meer op verkeersveiligheid”, aldus Sander Pleij, Country Managing Director van Ayvens in Nederland.

Duurzame digitalisering

“De duurzaamheidstransformatie is complex en vraagt om verantwoorde keuzes. In de reis naar een digitale én duurzame toekomst moet het daarom niet draaien om mooie woorden, maar om daden”, aldus Seger Theuns, directeur Conclusion Nederland.

Trefzekere plaatsing

Hoe plaats je succesvol leiders? Dat gaat beter als je goed kijkt wie de opdrachtgever is, als je kandidaten begeleidt én hun prestaties meet, weet Roger Muys van Mercuri Urval.

Geen grijze, maar oranje muizen

Accountants- en adviesbureau JAN© scoort wederom hoog op de lijst van meest klantvriendelijke accountantskantoren in Nederland. Hun niet-traditionele aanpak, kleurrijke samenstelling en brede blik gooien hoge ogen.

Waanzinnige werkgever

Een waanzinnige werkgever worden. Dat is wat uitzendbureau Nedflex samen met zijn klanten wil realiseren als antwoord op de arbeidsmarktkrapte.

IT-workforcemanagement

Goede IT’ers zijn schaars. Daar weten bedrijven anno nu alles van. Bij QISS IT leiden ze daarom jonge professionals met en zonder IT-ervaring op tot IT-specialist.

Innovatie helpt zorgkloof te dichten

“Medische innovatie kan helpen om het dreigende zorginfarct te voorkomen”, aldus Novartis-directeur Adriaan Kooy. “Maar dan moeten partijen in de zorgketen wel samenwerken.”

Waterstoftransport door gasleidingen

“Gasunie wil een deel van haar gasleidingennetwerk inzetten voor het transport van waterstof”, aldus CFO Janneke Hermes. Daarmee komt het realiseren van de nationale klimaatdoelstellingen weer een stap dichterbij.

Buiten binnen

De binnenwereld verbinden met de buitenwereld, gestaafd met data. Dat is wat Wepublic doet. “Met goede inzichten in wat er buiten gebeurt, kom je tot betere besluiten”, zegt Co-CEO Mark van den Anker.

Dat wat er in de omgeving gebeurt, is meer dan ooit relevant voor bedrijven. Of dat nu politieke ontwikkelingen zijn, standpunten van belangenorganisaties of het maatschappelijk sentiment. Die inzichten zijn van grote waarde voor de eigen business. Maar daar wringt ook meteen de schoen. Want hoe hou je als bedrijf de vinger aan de pols van de o zo omvangrijke en complexe buitenwereld?

“Dit is een worsteling voor veel bedrijven”, zegt Mark van den Anker, Co-CEO van Wepublic, adviesbureau voor public affairs en communicatie. “Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande en er moet op zoveel borden worden geschaakt, dat het voor bedrijven een enorme uitdaging is om overzicht en grip te houden.”

Maar het kan wel degelijk. Van den Anker: “Het begint met goede monitoring en datagedreven analyses. Zo kunnen we onze adviezen en persoonlijke inzichten onderbouwen met feiten op basis van die data-analyses. Maar ook bieden we bijvoorbeeld een app waarmee klanten hun eigen stakeholders kunnen bijhouden. Op die manier brengen we de buitenwereld naar binnen.”

Hiermee tilt Wepublic het communicatievak naar een nieuw niveau. Van den Anker: “We helpen klanten om dilemma’s te delen. Luisteren naar de verschillende belangen en inzichten staat daarbij voorop. Zo kom je als bedrijf tot betere besluiten en maak je impact.”

Goed werkgeverschap doe je zo!

Maatschappelijke relevantie, veel vrijheid om je werk te doen wanneer jou dat het best schikt, volop kansen om te groeien en het gevoel bij een warme organisatie te horen. Dat zijn kort gezegd de pijlers waarop het ‘goed werkgeverschap’ bij woningcorporatie de Alliantie wordt vormgegeven.

Goed doen

Door bewust te focussen op mvo is G4S dit jaar in drie categorieën in de prijzen gevallen. “Wie goed is voor z’n omgeving is ook goed voor z’n mensen en bedrijf”, aldus Vinz van Es CEO G4S Nederland.

Omdat G4S als een van de grootste beveiligingsfirma’s ter wereld, ook in Nederland graag de ‘employer of choice’ wil zijn, zet het bedrijf fors in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). “We zijn hier een paar jaar geleden bewust mee aan de slag gegaan”, aldus directeur Vinz van Es. “En het werpt z’n vruchten af. We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt en een wereld die wel wat hulp kan gebruiken. Door onze focus op mvo, ofwel de mens, de samenleving en het milieu, zijn we goed bezig voor de omgeving, een beter presterend bedrijf geworden en een aantrekkelijke werkgever. Het mes snijdt aan drie kanten.”

Het resultaat is dat G4S dit jaar in drie categorieën in de prijzen is gevallen: goed werkgeverschap, excellente uitvoering en mvo. Van Es: “Om ervoor te zorgen dat mvo breed wordt gedragen in de organisatie, hebben we projectgroepen opgericht waar iedere medewerker aan kan deelnemen. Samen stellen we te behalen resultaten vast en bedenken we acties en doelen waaraan we ons willen verbinden. Zo bieden we bij G4S mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen en werken we samen met ‘Eén uur voor de toekomst’, een sociaal platform geleid door jongeren. Maar ook zijn we in gesprek met klanten om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer af te kopen. Veel is mogelijk. We doen dit bovendien volgens een jaarlijks terugkerende cyclus, zodat het onderwerp levend blijft en onderdeel wordt van ons DNA. En dat is het inmiddels geworden.”