Auteur: Irene Schoemakers

Innovatie helpt zorgkloof te dichten

“Medische innovatie kan helpen om het dreigende zorginfarct te voorkomen”, aldus Novartis-directeur Adriaan Kooy. “Maar dan moeten partijen in de zorgketen wel samenwerken.”

Waterstoftransport door gasleidingen

“Gasunie wil een deel van haar gasleidingennetwerk inzetten voor het transport van waterstof”, aldus CFO Janneke Hermes. Daarmee komt het realiseren van de nationale klimaatdoelstellingen weer een stap dichterbij.

Buiten binnen

De binnenwereld verbinden met de buitenwereld, gestaafd met data. Dat is wat Wepublic doet. “Met goede inzichten in wat er buiten gebeurt, kom je tot betere besluiten”, zegt Co-CEO Mark van den Anker.

Dat wat er in de omgeving gebeurt, is meer dan ooit relevant voor bedrijven. Of dat nu politieke ontwikkelingen zijn, standpunten van belangenorganisaties of het maatschappelijk sentiment. Die inzichten zijn van grote waarde voor de eigen business. Maar daar wringt ook meteen de schoen. Want hoe hou je als bedrijf de vinger aan de pols van de o zo omvangrijke en complexe buitenwereld?

“Dit is een worsteling voor veel bedrijven”, zegt Mark van den Anker, Co-CEO van Wepublic, adviesbureau voor public affairs en communicatie. “Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande en er moet op zoveel borden worden geschaakt, dat het voor bedrijven een enorme uitdaging is om overzicht en grip te houden.”

Maar het kan wel degelijk. Van den Anker: “Het begint met goede monitoring en datagedreven analyses. Zo kunnen we onze adviezen en persoonlijke inzichten onderbouwen met feiten op basis van die data-analyses. Maar ook bieden we bijvoorbeeld een app waarmee klanten hun eigen stakeholders kunnen bijhouden. Op die manier brengen we de buitenwereld naar binnen.”

Hiermee tilt Wepublic het communicatievak naar een nieuw niveau. Van den Anker: “We helpen klanten om dilemma’s te delen. Luisteren naar de verschillende belangen en inzichten staat daarbij voorop. Zo kom je als bedrijf tot betere besluiten en maak je impact.”

Goed werkgeverschap doe je zo!

Maatschappelijke relevantie, veel vrijheid om je werk te doen wanneer jou dat het best schikt, volop kansen om te groeien en het gevoel bij een warme organisatie te horen. Dat zijn kort gezegd de pijlers waarop het ‘goed werkgeverschap’ bij woningcorporatie de Alliantie wordt vormgegeven.

Goed doen

Door bewust te focussen op mvo is G4S dit jaar in drie categorieën in de prijzen gevallen. “Wie goed is voor z’n omgeving is ook goed voor z’n mensen en bedrijf”, aldus Vinz van Es CEO G4S Nederland.

Omdat G4S als een van de grootste beveiligingsfirma’s ter wereld, ook in Nederland graag de ‘employer of choice’ wil zijn, zet het bedrijf fors in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). “We zijn hier een paar jaar geleden bewust mee aan de slag gegaan”, aldus directeur Vinz van Es. “En het werpt z’n vruchten af. We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt en een wereld die wel wat hulp kan gebruiken. Door onze focus op mvo, ofwel de mens, de samenleving en het milieu, zijn we goed bezig voor de omgeving, een beter presterend bedrijf geworden en een aantrekkelijke werkgever. Het mes snijdt aan drie kanten.”

Het resultaat is dat G4S dit jaar in drie categorieën in de prijzen is gevallen: goed werkgeverschap, excellente uitvoering en mvo. Van Es: “Om ervoor te zorgen dat mvo breed wordt gedragen in de organisatie, hebben we projectgroepen opgericht waar iedere medewerker aan kan deelnemen. Samen stellen we te behalen resultaten vast en bedenken we acties en doelen waaraan we ons willen verbinden. Zo bieden we bij G4S mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen en werken we samen met ‘Eén uur voor de toekomst’, een sociaal platform geleid door jongeren. Maar ook zijn we in gesprek met klanten om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer af te kopen. Veel is mogelijk. We doen dit bovendien volgens een jaarlijks terugkerende cyclus, zodat het onderwerp levend blijft en onderdeel wordt van ons DNA. En dat is het inmiddels geworden.”

 

Een duurzame koers

Royal Wagenborg is een maritiem logistiek bedrijf dat wereldwijd actief is. Van oudsher zet het familiebedrijf sterk in op innovatie en duurzaamheid. “De energietransitie slaagt alleen als we er samen de schouders onder zetten”, aldus CEO Egbert Vuursteen.

Consolideren is onvermijdelijk

“Om te kunnen concurreren met buitenlandse streamingdiensten als Netflix en Amazon móéten Nederlandse mediabedrijven wel gaan samenwerken”, aldus Pim Schmitz, CEO van Talpa Network. “Daarom is het spijtig dat de fusie tussen Talpa en RTL niet doorging.”

Digitaal is nu de norm voor marketeers

Sinds covid is de digitalisering van mediakanalen in een stroomversnelling geraakt. ‘Digital first’, ofwel digitaal denken, is dan ook een strategie die marketeers steeds vaker omarmen. “Dat geldt nu ook voor b2b-bedrijven”, aldus Sjef Kerkhofs van Positive.

Meer mens door digitalisering

Digitalisering leidt niet tot minder, maar juist tot meer tijd en aandacht voor de mens op het werk. Dit stellen Monika van Hoogenvest en Lizette Willemse, respectievelijk chief marketing officer (CMO) en chief HR officer (CHRO) bij Ordina.

Toekomstbestendige e-commerce

Composable commerce. Volgens adviesbureau Gartner wordt deze techniek binnen nu en vijf jaar dé standaard voor e-commerce. “Niet verwonderlijk,” meent Gijs Edelbroek van Lab Digital, “want hiermee kunnen organisaties hun e-commerce op een modulaire en dus flexibele manier vormgeven.”

Slotakkoord op een nieuw pensioenstelsel

Het pensioenstelsel gaat op de schop en dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Toch moeten we ons niet blijven blindstaren op alleen de techniek hieronder. “Veel belangrijker is dat het stelsel en de uitvoering weer duurzaam worden”, aldus Tom Bottinga, CEO van Blue Sky Group.

Duurzaam veranderen. Het kan.

Het lijkt tegenstrijdig: duurzaam veranderen in een tijd waarin morgen alles weer anders is. Toch kan dat. “Sterker nog, het is een competentie waar bedrijven niet meer zonder kunnen”, zegt Heiko van Eldijk, directeur van adviesbureau House of Performance.

“De wereld is tenslotte geen dag meer hetzelfde. Dat betekent dat organisaties hun mensen en processen zodoende paraat moeten hebben, dat ze de dagelijkse veranderingen aankunnen”, aldus Van Eldijk. House of Performance, onderdeel van Highberg, ondersteunt en inspireert klanten om dit voor elkaar te krijgen en zodoende hun prestaties te verbeteren. Van Eldijk: “Maar we schuwen ook het stevige gesprek niet. Ook dat is nodig om te transformeren.”

Veranderen versus transformeren

Van Eldijk maakt een duidelijk onderscheid tussen veranderen en transformeren. “Een verandering kun je altijd nog terugdraaien. Een transformatie – ofwel duurzame verandering – niet. Daarmee gaat een organisatie écht vooruit en maak je impact. Dat is waar wij op focussen.” De succesformule van House of Performance, adviesbureau van het jaar (2022) en Great Place to Work 2022, bestaat uit excellente adviseurs die samenwerken

met zogenaamde interne veranderaars. Van Eldijk: “Liefst vanuit de lijn. Grote bedrijven willen namelijk de verandering nog wel eens uitbesteden. Maar wil een bedrijf vandaag blijvend presteren én zich tegelijkertijd klaarmaken voor de verandering van morgen, dan is het zaak om de kunst van het transformeren in huis te halen. Je moet als organisatie zelf  die competentie ontwikkelen. Alleen dan ben je zélf in staat om de snelheid van de veranderingen bij te houden. Dat leren we organisaties.”

www.hofp.nl