Auteur: Harry van Brandenburg

Freshheads + klant: één team met één missie

Willen bedrijven relevant blijven, dan is continue innovatie van levensbelang. Het vormen van teams met de juiste skills is daarbij een uitdaging. Samengestelde teams, bestaande uit de expertise van de grote corporates in combinatie met de werkwijze en de op elkaar ingespeelde teams van een agency vormen de oplossing: het beste van twee werelden in één team.

Inspirerende leefomgeving laat mensen opbloeien

Het effect van inspirerende leefomgevingen blijkt groot. In tal van situaties winnen ze snel terrein. Op het werk, in zorginstellingen en dichtbij in de wijk. Hoe creëer je zo’n omgeving waarin mensen meer plezier krijgen in wie ze zijn en wat ze doen?

Klant krijgt meerwaarde nu we echte insider per sector zijn’

Schoonmaken is tegenwoordig zoveel meer dan technisch schoon. Het belang van schoon en de wijze waarop dit ingevuld wordt, verschilt per sector. Vanuit deze overtuiging maakt Gom de omslag naar een geheel sectorgeorganiseerde organisatie. “Als multispecialist creëren we meerwaarde”, vertelt algemeen directeur Albert van der Meulen.

Life long learning wordt de bepalende factor

De naam Nyenrode Business Universiteit staat. Veel opleidingen leveren de beste kwaliteit, zo blijkt ook dit jaar weer uit de Keuzegids Masters 2017. ‘For business by business’ is niet alleen het credo, maar ook een gevolg van jarenlange en krachtige binding met de praktijk. De businessopleider focust op persoonlijke leiderschapsvorming en vult ook stewardship betekenisvol in.

Strategische heroriëntatietijd voor mkb

Een hausse aan mkb’ers zoekt opvolging. Digitalisering gaat in een razend tempo voort. En de economische vooruitzichten zijn buitengewoon gunstig. Hoe gaat u als hardwerkende ondernemer met deze kansen en uitdagingen om? Dit is hét moment voor strategische heroriëntatie.

Behoedzaam beleggen in de verlenging

Al ruim negen jaar achter elkaar zien we economische groei, een ongewoon lange expansiefase. Een correctie op de koersen ligt voor de hand. Maar wanneer? Lukas Daalder, Chief Investment Officer bij Robeco Investment Solutions: “We spelen als het ware een verlenging met sudden death. Onze behoedzame aanpak op basis van ver ontwikkelde research beperkt de risico’s.”

Innovaties facilitaire dienstverlening verhogen efficiency

Chips die verhuurde beroepskleding traceerbaar maken. Sensoren in toiletruimtes die op afstand meten wat schoonmakers moeten bijvullen. Met deze innovaties vergroot Initial de efficiency voor klanten die ontzorgd willen worden en eisen stellen aan een schone en veilige werkomgeving naast optimale hygiëne.

Initial, voorheen Hokatex en onderdeel van Rentokil Initial Group, werkt actief aan de bewustwording omtrent hygiëne en veiligheid en het creëren van gedragsverandering van werknemers. Als innovatieve marktleider verzorgt Initial naast beroepskleding onder meer linnengoed, poetsdoeken, schoonloopmatten, cleanroomdiensten en talrijke hygiëneproducten voor de complete inrichting van toiletruimtes.

Traceerbare beroepskleding

Regelmatig raakt bedrijfskleding bij klanten zoek. Daarom ontwikkelde Initial RFID (radio frequency identification), een traceersysteem via chips in kleding. Guido Tusek: “Dankzij deze chips kan kleding tijdens de gehele servicecyclus worden gevolgd. Door het inbouwen van verschillende controlepunten bij Initial en het scannen van de vuile bedrijfskleding bij de klant, kunnen we nagaan hoeveel de klant meegeeft in de was en hoeveel gereinigde bedrijfskleding hij terugkrijgt. Een digitaal platform toont hem deze bewegingen. De traceerbaarheid bespaart de klant veel tijd en kosten.”

RFID biedt extra functionaliteiten. De klant (en elke drager) kan een sms of e-mail ontvangen waarin staat wanneer zijn schone kleding weer terug is. Ook biedt Initial ‘slimme’ kasten, smart lockers. “De klant krijgt dan tevens een bericht wanneer welke medewerker welk schoon kledingstuk gaat gebruiken”, legt Tusek uit. Een zogenaamde zoningpoort signaleert of een drager van gechipte kleding een bepaalde ruimte mag betreden (bijvoorbeeld geen vuile kleding in een schone ruimte) of voorkomt dat werknemers bedrijfskleding mee naar huis nemen. “RFID verlaagt de total cost of ownership”, benadrukt Tusek.

Tevens is een repair-app ontwikkeld die de klanttevredenheid verder verhoogt. De drager kan zelf eenvoudig reparaties melden, waardoor specifieke bedrijfskleding automatisch op de herstelafdeling komt.

‘De innovatie RFID verlaagt de total cost of ownership’

Doorbraak LCO2-washing

Een innovatie die hoge ogen gooit is de introductie van LCO2-washing, wassen zonder water, en dit oogst veel waardering. De hergebruikte en tijdelijk vloeibaar gemaakte CO2 verwijdert beter alle schadelijke stoffen. De beroepskleding heeft een langere levensduur en droogt sneller. Initial’s nieuwe wasproces levert een hogere decontaminatiewaarde en verwijdert 98% van de polyaromatische koolwaterstoffen (paks), aanmerkelijk meer dan bij wassen met water. Deze wasmethode is gunstig voor bedrijfskleding die is blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals de kleding van de brandweer en werknemers in de zware industrie. Het LCO2-wasproces draagt zodoende bij aan een gezondere werksituatie voor kledingdragers. “Dit innovatieve wasprocedé is kenmerkend voor Initial”, zegt Tusek. “Wij hechten veel waarde aan gezonder werk van bepaalde beroepsgroepen en vinden het belangrijk om hun kleding duurzaam en met oog op het milieu te reinigen.”

Initial ontwikkelt ook een procedé LCO2-washing voor het segment corporate business. Dit betreft representatieve beroepskleding voor werknemers van banken, hotels, casino’s, restaurants, voetbalclubs, etc. Tusek: “Ook zij willen enerzijds kosten besparen door minder slijtage van beroepskleding en anderzijds een milieubijdrage leveren. Bovendien heeft deze doelgroep behoefte aan één partner die alle facilitaire diensten tot in perfectie voor ze regelt, inclusief hygiëneproducten.”

Innovatie HygieneConnect

Vorig jaar introduceerde Initial HygieneConnect. Dit monitoringsysteem bestaat uit slimme sensoren op toiletten die meten hoeveel mensen hun handen met zeep wassen. Als ze dit niet doen, geven ze gemakkelijk bacteriën aan elkaar door met een hoger ziekteverzuim tot gevolg. Tusek: “Bij HygieneConnect installeren we een sensor onder de zeepautomaat en aan de deur. Buiten het toilet toont een display het percentage met zeep wassende bezoekers. Dit versterkt het hygiënebewustzijn van medewerkers.” De sensortechniek meet desgewenst ook de inhoud van de dispensers. De gegevens zijn via een digitaal platform waarneembaar. Deze innovaties zijn extra interessant voor schoonmaakbedrijven die gemakkelijk de optimale route voor schoonmaaksters in een gebouw willen vaststellen en een hogere klanttevredenheid nastreven.

Duurzaamheid hoogtij

Maatschappelijk verantwoord ondernemen viert hoogtij. “In 2016 hebben we innovatieve aanpassingen gedaan in onze watersystemen en wasprocessen. Daarmee besparen we 20 miljoen liter op ons jaarverbruik van 156 miljoen. Een deel van deze kostenreductie besteden we via partner Made Blue aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden.”

Daarnaast faciliteert Initial mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tusek is ook ingenomen met het lidmaatschap van MVO Nederland en de Zero Waste(d) Coalitie. Initial conformeert zich aan 30% CO2-reductie in 2020 én aan de zerowastedoelstelling. Zo werkt het hard aan een verspillingsvrije organisatie met alle restproducten en kleding die geschikt is voor hergebruik. Onlangs is Initial beloond voor zijn mvo-inspanningen door toekenning van niveau 4 (op een schaal van 5) op de zogenoemde Prestatieladder, een managementsysteem en certificatienorm voor mvo. “Een prestatie waar we trots op zijn.”

In december 2016 hebben Rentokil Initial plc en Haniel besloten om een joint venture op te richten. Deze concentreert zich op beroepskleding, sanitaire hygiëne en cleanrooms. De Europese Commissie doet binnenkort uitspraak. Tusek: “Doel van de joint venture is een nog betere service voor onze klanten, blijven innoveren en verder investeren in opleiding van onze medewerkers.”

Mensen gezond houden, de uitdaging van de toekomst

De kwaliteit van de zorg is hoog, maar onbetaalbaarheid dreigt door vergrijzing en toename van chronische ziektes. “Zorg is vooral gericht op behandelingen. Daarom innoveren wij met integrale zorgpaden. We helpen ziektes te vermijden en behandelingen effectiever te maken, via co-creatie met alle betrokkenen”, vertelt Hans de Jong, CEO Philips Benelux.

Bij integrale zorgpaden ligt het accent op preventie. Hartpatiënten worden bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis thuis continu met e-healthtechnologie gemonitord. Dagelijks komt daardoor relevante data beschikbaar, waardoor snel ingrijpen mogelijk is. “Nieuwe technieken zorgen ervoor dat zowel patiënt als zorgverlener een vinger aan de pols houdt. De kans op bijvoorbeeld herhaling van hartfalen neemt met ongeveer 50% af”, voorziet De Jong.

Mens centraal

In de visie van Philips vindt de organisatie van de zorg meer rond de mens plaats. Op dit moment is informatie nog te vaak op verschillende plaatsen, en incompleet, beschikbaar. Met de verbeterde digitale informatie en diagnosetechnologie is het behandelplan meer op het individu af te stemmen. De patiënt blijft minder lang in het ziekenhuis en leeft gezonder. Mensen krijgen tools voor meer inzicht, functioneren zelfstandiger, en beschikbare informatie delen ze online met de specialist. Ook krijgen ze toegang tot platforms met betrouwbare medische informatie om de kwaliteit van leven te verhogen. “Verzekeraars betalen dan voor uitkomsten (gezond blijven) in plaats van handelingen. Dit betekent een grote revolutie in de zorg”, constateert De Jong.

Co-creatie de basis

Innovatie is sterk verankerd in de cultuur van Philips. Achter gesloten muren ontwikkelen is verleden tijd. Samen met academische en grote ziekenhuizen zet Philips veel technologieresearchprojecten op. De Jong: “We ontwikkelen bijvoorbeeld beeldgestuurde technieken voor minimaal invasief opereren. In plaats van een openhartoperatie is een sneetje in de lies voldoende met deze technologie, de instrumenten worden hierdoor in het lichaam gebracht. De specialist heeft via het beeldscherm gedetailleerd zicht op wat in het lichaam gebeurt. Deze technologie verkleint de kans op fouten en infecties, en verkort de hersteltijd van de patiënt.”

Maar ook geïntegreerde oplossingen in gezondheidstechnologie vinden tegenwoordig in co-creatie plaats. De Jong: “Daarmee maakt de organisatie een flinke stap vooruit. Een innovatie ontstaat met medewerking van alle betrokken partijen in de zorgketen.” Dit vindt plaats in het Philips Health Suite-lab met onder meer consumenten, patiënten, artsen, specialisten, software-engineers, verzekeraars, patiëntenverenigingen, zorginstellingen en overheid. Zo is recentelijk gezamenlijk een nieuw zorgpad gedefinieerd voor diabetespatiënten, waarbij digitalisering een grote rol speelt. “Via een mobiele app kunnen patiënten hun bloedsuikerniveau, insulinegebruik, voeding, fysieke activiteit en stress bewaken. En thuis en onderweg op basis van gegevens coachingsadvies krijgen.”

 ‘Vergoeding voor mensen gezond houden is een revolutie in de zorg’

Ontwikkelde innovaties

De Jong: “Het ontwikkelen van nieuwe vormen van zorg vraagt om nieuwe competenties. Wij geven graag jonge professionals de kans om al vroeg in hun loopbaan verantwoordelijkheid te nemen en zelfstandig met teams aan nieuwe oplossingen te werken.”

Drie jonge business development managers vertellen hoe innovaties en totaaloplossingen invloed hebben op zorgpaden. Nadine van Vloten (Mother & Child Care): “We helpen ouders bij de gezonde ontwikkeling van hun kindje. We geven persoonlijk advies op basis van (medische) data en helpen ouders om patronen te ontdekken.

Voor dit integrale zorgpad hebben wij het digitale platform uGrow ontwikkeld, in samenwerking met zorgprofessionals en ouders.

Dit maakt het monitoren van de babyontwikkeling mogelijk.” Deze informatie kunnen ouders delen met een kraamverzorgster of een zorgprofessional van een ziekenhuis of consultatiebureau.

Martijn Noordzij (Personal Health) werkt onder andere samen met het Longfonds: “Gezamenlijk willen we het ontstaan van longziekten voorkomen en het leven van longpatiënten verbeteren. In deze fase draait de samenwerking om de bewustwording en het verbeteren van luchtkwaliteit binnenshuis, met de focus op gezonde longen voor jonge kinderen. Ouders krijgen inzicht in en advies over de optimale luchtcondities in de babyslaapkamer, maar ook over het effect van roken tijdens de zwangerschap. In de toekomst ligt het accent op eerdere opsporing van longziektes en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met longziekten via e-health.”

Bente de Lat (Cardiology) wil dat de hartpatiënt eerder het ziekenhuis verlaat en voorspoediger kan revalideren in de thuisomgeving. “Hiervoor zijn oplossingen om controle via monitoring of zelfmanagement mogelijk te maken. Het zorgstelsel is momenteel ingericht rondom consulten. In de toekomst vindt zorglevering plaats waar en op het moment waarop de patiënt het nodig heeft. Philips zorgt voor technieken om informatie en zelfmetingen te delen met de specialist. We rusten patiënten uit met hartslag- en bloeddrukmeter, weegschaal en ECG-apparaat. Via deze tools begeleiden we patiënten op hun zorgpad.”

De zorg van de toekomst. Het aloude gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is meer dan ooit van toepassing. Philips biedt daar hulp.

Hoe je klanten leert kennen, beloont en behoudt

“Wie koopt mijn producten, welke en hoe?” Fabrikanten in FMCG en de retail zoeken naar antwoorden op deze vragen om consumenten nog beter te kunnen bedienen. De specialisten van Magneds brengen via online sales- en loyaltyoplossingen offline verkopen in kaart en stimuleren gewenst gedrag.

Als je fysieke producten verkoopt, hoe ontdek je dan wie ze koopt? En hoe kom je vervolgens met die klant in contact? Een voorbeeld: een consument scant zijn kassabon voor een geldterugactie of voert online de verpakkingscode in en spaart zo digitale zegels. Met dergelijke acties bouwen merken een eigen database met waardevolle klantgegevens op. De een-op-eenklantcommunicatie kan starten. “Doordat we onder meer naam, kenmerken én het koopgedrag weten, kunnen we relevanter zijn voor klanten. We communiceren gepersonaliseerd de informatie en acties waarvoor klanten daadwerkelijk warmlopen. Met als resultaat dat merken hun trouwe consumenten beter kunnen bedienen, belonen en verrassen”, motiveert Jurgen Swaans, CEO van het bureau Magneds.

De focus van Magneds op online loyaliteitsprogramma’s begon in 2009. FrieslandCampina wilde zijn loyale klanten van het merk Optimel iets extra’s geven als blijk van waardering. Magneds ontwikkelde het loyaliteitsprogramma Eurosparen en al snel bleek dit een succes. Het succes leidde ertoe dat Magneds voor dertien merken van deze fabrikant aan de slag mocht, waaronder Campina en Chocomel.

Wilco de Bie, Director Customer Loyalty & Engagement: “We ontwikkelen Eurosparen continu. Het platform groeit nu uit tot een digitalcontentplatform met al meer dan een miljoen accounts. Een bron van merkfans en een schat aan consumentendata. De uitdaging: die data optimaal benutten om consumenten centraal te stellen en nog beter te kunnen bedienen. Dat doen we onder meer met persoonlijke geldterugacties, winacties en relevante content op het juiste moment.”

‘Identificeer offline aankopen en communiceer online een-op-een’

Gestructureerde actiebenadering

De kracht zit hem in het gestructureerd uitvoeren van acties op basis van zorgvuldige analyses. Afhankelijk van het moment (bijvoorbeeld aanmelding of herhalingsaankoop) ontvangen klanten gerichte (belonings)communicatie. Dit gebeurt automatisch en gepersonaliseerd via een app, website of e-mail. “Identificeer offline aankopen en communiceer online een-op-een. Wij zorgen voor de lijm tussen de verschillende online en offline touchpoints als fysieke verkooppunten, verpakkingsuitingen en de app”, benadrukt Wilco.

Het effect van de Magneds-methode blijkt zeer groot: de afgelopen jaren kwam de vraag naar de expertise van Magneds in een stroomversnelling. Inmiddels werken er 45 specialisten. Grote internationale merken als Milner, Avia en Migros omarmen de aanpak van Magneds. Jurgen: “We hebben ook Heineken Biertegoed ontwikkeld. De Heineken-koper in de supermarkt activeert met onze app de verpakkingscode op het kratje of pack. Het Biertegoed verzilvert hij eenvoudig voor een vers getapt Heineken-biertje in een horecagelegenheid. De app is daarmee een ontmoetingsplaats voor Heineken-drinkers en hun favoriete merk.”

Hoog rendement

Meer klantinzicht, meetbare resultaten en kostenefficiënt communiceren. Kortom, een investering die zich dubbel en dwars terug zal verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme recommendation engine die op basis van je aankoopgedrag je volgende aankoop voorspelt: “Gebruik de recommender voor de inzet van je online advertising en adverteer efficiënt op producten waar je consument hoogstwaarschijnlijk interesse in heeft. Dit in tegenstelling tot traditionele retargeting, waar veelal advertenties getoond worden van producten die de consument al veelvuldig koopt”, aldus Jurgen.

S7-fundament

Het technische hart van alle sales- en loyaliteitsoplossingen bij Magneds is S7: een complete SaaS-oplossing met innovatieve modules. Dit fundament is geheel inhouse ontwikkeld en dagelijks werken vijftien web- en appontwikkelaars aan verbeteringen en uitbreidingen. Wilco: “We ontwikkelen de software continu door. Alles wat we doen is gericht op het registreren en stimuleren van gedrag, met innovaties van rules en recommendation engines tot technologie om je kassabon te scannen.” S7 kenmerkt zich niet alleen door een hoge mate van flexibiliteit en maatwerkmogelijkheden voor de klant, maar ook door betrouwbaarheid. De specialist in klantloyaliteit bewijst een hoge mate van databeveiliging met de ISO 27001-certificering, die binnenkort afgerond zal worden.

Magneds faciliteert zijn klanten van a tot z. Van strategie en creatie tot en met de technische ontwikkeling en het managen van beloningen. Geen ander bureau heeft alle disciplines in eigen huis. Met deze disciplines ontwikkelt Magneds de proposities Sales Promotions en Loyalty Promotions, gericht op kortetermijndoelen, en Loyalty & Engagement-platforms die voor merken een eigen exclusief verkoop- en communicatiekanaal vormen. “Met onze ervaring en ons technische fundament profiteert de klant direct van onze expertise en hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. Onze specialisten brengen consumenten in beweging met als resultaat meer sales, meer inzicht en minder kosten”, verduidelijkt Jurgen.

Complexiteit versimpelen

Een webplatform starten of de bedrijfsvoering digitaliseren. Als de gebruiker eenvoud ervaart, kan het proces erachter buitengewoon complex zijn. Gaat de business ook nog eens over technische producten met een internationaal handelsnetwerk? Het verbinden van kennis van de bedrijfsvoering met digitaal vakmanschap leidt tot succes.

Niet zomaar elk internetbureau heeft de combinatie in huis van alle disciplines en specialisten die thuis zijn in technische sectoren. TRIMM, in 1993 gestart als spin-off van Universiteit Twente, heeft het versimpelen van complexiteit tot kunst verheven. Met 114 specialisten is full service aanwezig om daadwerkelijk de gewenste verdieping te kunnen maken. Met internationaal opererende klanten als Philips Lighting, Liberty Global en Nexperia hebben ze een schat aan technische kennis opgebouwd. Bovendien borgt het Enschedese bureau, via het eigen talentontwikkelingsprogramma TRIMM PIT, een continue aanwas van hoogwaardige werkstudenten, stagiaires en afstudeerders. Volledige ontzorging is hier werkelijkheid. Van strategie en ontwerp tot en met maintenance & support.

‘Wij vreten ons in de bedrijfsvoering van de klant’

Bedrijfsvoering digitaliseren

Gestart als een van de eerste internetbureaus van Nederland met het bouwen van complexe websites, is TRIMM inmiddels ook de specialist in het digitaliseren van bedrijfsvoeringen. Het bureau komt in beeld bij het ontwerpen van een digitale strategie. Maar vooral ook als een grondige analyse van de bedrijfsvoering noodzakelijk is. Marc Woesthuis: “Dat is onze kracht en daarvoor hebben wij de mensen in huis. Wij vreten ons in de totale bedrijfsvoering van de klant. Bestaande processen laten we efficiënter verlopen. We digitaliseren van orderintake tot aan facturering.” Daarnaast focust het bureau op het slimmer maken van productinnovaties. Het project Philips Hue is daar een mooi voorbeeld van. Het Hue-platform is in samenwerking met Philips Lighting uitgevoerd. Belangrijk was dat niet langer de producteigenschappen, maar de merkbeleving van de kleurrijke Hue-lampen centraal kwam te staan. Dit moet leiden tot meer onlineaankopen door consumenten. “Het nieuwe Hue-platform is direct in maar liefst vijftien landen uitgerold en in slechts vier maanden tijd gerealiseerd. De impact op de bestaande processen en procedures van Philips Lighting was enorm groot. Denk aan de productontwikkeling, supply chain, marketing & communicatie, verkoop en de customerservice. TRIMM heeft met meerdere multidisciplinaire teams gewerkt aan het design, grafisch ontwerp en de bouw van zowel de front- als de back-end. Het resultaat is dat de online omzet flink is gestegen. Bovendien brengen de bezoekers aanzienlijk meer tijd door op de site en geven ze veel positieve feedback.”

Complexe platforms

Behalve Hue heeft TRIMM onder meer de complexe platforms als Nexperia.com, Pentair en Iemand.nl gebouwd. Op Iemand.nl vindt een match plaats tussen lokale vraag en aanbod van een betrouwbare schoonmaakhulp. “Voor de bezoeker ziet de site er heel simpel uit, maar aan de ‘achterkant’ was dit een zeer complex project. Een dergelijk project kan eigenlijk alleen maar slagen met een fullservicebureau. In een halfjaar tijd hebben we een onlinebedrijf neergezet waar we trots op zijn”, vertelt Marc Woesthuis. Naast het concept bedenken en ontwikkelen, het design en het bouwen vormden zeker ook de betaling, de controle en het screenen en beoordelen van schoonmakers grote uitdagingen bij de ontwikkeling van dit platform. “Daarnaast is onze kracht het realiseren van gebruiksvriendelijkheid. Wij snappen bijzonder goed welke fasen de bezoeker doormaakt voordat hij online koopt.”

Talenteninstroom gewaarborgd

TRIMM PIT, een 100% dochter van TRIMM, is het eigen talentontwikkelingsprogramma. De intensieve samenwerking met universiteiten, hogescholen en roc’s zorgt voor continue aanwas van talent. Marc Woesthuis: “Wij leiden de werkstudenten, stagiairs en afstudeerders op en laten ze tevens meedraaien in een team. Bovendien krijgen ze begeleiding van een buddy. We sturen nadrukkelijk op persoonlijke ontwikkeling en houden regelmatig intervisies.” Op dit moment draaien 26 studenten mee in het programma. Jaarlijks stromen enkele talenten door naar een dienstverband bij TRIMM. Zo blijft het hoge expertiseniveau bij TRIMM volledig gewaarborgd. De belangstelling voor het programma blijkt groot. “Vorig jaar hadden we maar liefst tien maal zoveel aanvragen als we konden plaatsen”, motiveert Marc Woesthuis.

Hoogstaande beveiliging

Specialisten werken aan het schaalbaar maken en versnellen van internetplatforms. Waar ook ter wereld kan sprake zijn van piekbelasting. Als een internetplatform in Nederland snel werkt, kan dat bijvoorbeeld in Azië niet het geval zijn. Ook het goed beveiligen speelt een steeds belangrijkere rol bij platforms, sites en bedrijfsprocessen. Vooral pogingen tot hacken zijn aan de orde van de dag. Deels veroorzaakt door concurrenten, ontevreden klanten en hobbyisten. “Komt de business van een platform enkele dagen stil te liggen, dan loopt het bedrijf veel inkomsten mis. Daarom hebben we de TRIMM Performance Cloud opgezet. Experts houden zich dagelijks bezig met het voorkomen en oplossen. Zo zorgen we voor maximale beschikbaarheid en dus continuïteit voor onze klanten”, stelt Marc Woesthuis tevreden vast.

Verantwoord ondernemen en persoonlijke vorming op topniveau
Nyenrode Business Universiteit, zeventig jaar geleden opgericht door multinationals, geeft de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en managers een stevige impuls. Van meet af aan ligt het accent op de brug tussen theorie en praktijk. De laatste jaren is verantwoord ondernemen verankerd in haar opleidingen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit op een omslagpunt. Prof. dr. Leen Paape, Dean: “Als leider heb je tegenwoordig de plicht om niet alleen te zorgen voor resultaten, maar ook voor de maatschappij waarin je functioneert.” Dat was voor Nyenrode reden om meer nadruk te leggen op thema’s als bedrijfsethiek en duurzaamheidsdenken. De enige private universiteit van Nederland voegde bovendien zeven jaar geleden de nieuwe kernwaarde stewardship toe, om invulling te geven aan het verantwoordelijkheidsgevoel dat met de andere twee kernwaarden, entrepreneurship en leadership, gepaard moet gaan. Ook het onderwijs werd hieraan aangepast. Nyenrode Business Universiteit biedt leiders uit het bedrijfsleven en de overheid de hoogst mogelijke onderwijskwaliteit die volledig bij de tijd past. Paape: “Wij richten ons op mensen die het beste uit zichzelf willen halen en zo een duurzame meerwaarde voor zichzelf, het bedrijf en de omgeving willen creëren.”

‘Duurzame meerwaarde voor jezelf, het bedrijf én de omgeving creëren’

Inspirerende omgeving

De missie van Nyenrode is veelzeggend: Serving Society bij Shaping Responsible Leaders. “We gaan verder dan alleen hoogwaardige kennis overdragen en het toepassen ervan. Shaping betekent veel aandacht voor persoonlijke vorming in een inspirerende omgeving”, benadrukt Paape. Behalve uit het kasteel en het prachtige groene landgoed van Nyenrode in Breukelen bestaat de Nyenrode experience uit persoonlijk contact met inspirerende docenten. Het verbeteren van persoonlijke vaardigheden krijgt veel aandacht. De inzet van peer group reviews draagt bij aan het doel om leiders te ontwikkelen in het maken van betere keuzes. “In elke rol kun je leidend zijn, of je nu accountant of controller bent of een managementfunctie hebt.”

For business by business, luidt het credo. De praktische toepasbaarheid van de Nyenrode-opleidingen is sterk onderscheidend. “Hoogwaardige en ervaren docenten uit de praktijk kunnen die koppeling tussen theorie en praktijk uitstekend maken. Dat is een belangrijke reden waarom studenten voor onze opleiding kiezen”, licht Paape toe. Nyenrode telt ongeveer 4500 studenten en 4500 deelnemers uit sterk uiteenlopende organisaties. Daarmee is deze universiteit de grootste opleider van executives. De opleiding voor registeraccountants heeft een marktaandeel van circa 40%; bij de ‘Commissariscyclus’ is dat zelfs nog meer. De mogelijkheden zijn aanzienlijk. Deelnemers kunnen kiezen uit intensieve langdurige programma’s als het New Board Program en programma’s van kortere duur, zoals masterclasses. Afhankelijk van de wensen vult Nyenrode talrijke branchegerelateerde dag-, avond- en weekendprogramma’s in. “Wij denken dat het anders kan én beter moet binnen de nieuwe tijdgeest. Dit baseren we op signalen van kleine tot zeer grote ondernemingen”, licht Paape toe.

Alumninetwerk Nyenrode

Wie aan Nyenrode studeert, krijgt de beschikking over een indrukwekkend netwerk van actieve alumni. Paape: “Je wordt lid van een soort familie, waarvan de saamhorigheid groot is. Waar je ook in de wereld bent, je kunt een beroep doen op alumni die een opleiding aan onze universiteit hebben gevolgd.” Nyenrode heeft nauwe banden met een breed scala aan bedrijven. Zo ook met de top van het bedrijfsleven: de opening van het studiejaar wordt steevast door een bekende CEO verricht. “Bedrijven en andere universiteiten geven gemakkelijk hun medewerking als wij nieuwe expertise of een bedrijfsbezoek vragen. Mede daardoor kunnen we ons kwaliteitsniveau zo hoog houden.”

De merknaam Nyenrode is ijzersterk. Een alom gewaardeerd certificaat van Nyenrode maakt indruk en staat garant voor kwaliteit. Paape: “Onze onderscheidende meerwaarde zien we bevestigd in diverse onderzoeken. Financial Times riep Nyenrode in 2016 voor het vierde opeenvolgende jaar uit tot de nummer 1 op het gebied van Open Programs voor Executive Education in Nederland. Ook in de Nationale Studenten Enquête (NSE) behaalden we de hoogste score van Nederland. Onze studenten waarderen vooral de kwaliteit, de praktijkinvulling en het bijzondere netwerk.” Voor het vijfde opeenvolgende jaar heeft Nyenrode de ‘Best Masters’-award ontvangen voor meerdere masterprogramma’s: Management, Accountancy, Controlling en Financieel Recht (deeltijd).

Nieuwe topprogramma’s

Bachelor of Science in Business Administration heet het nieuw geïntroduceerde programma op universitair niveau. Met dit programma gaat Nyenrode terug naar haar roots, zeventig jaar geleden, toen jonge mannen werden opgeleid om Nederland internationaal weer op de kaart te zetten. Ook biedt Nyenrode het nieuwe Sports Leadership Program aan, speciaal bedoeld voor

ervaren bestuurders, coaches en ondernemers in topsportomgevingen, en vooral gericht op persoonlijk leiderschap.

Wat wordt het nieuwe profiel van de toekomstige leider? “De veranderende tijdgeest vraagt om dienend leiderschap. Niet langer dicterend, maar leiders die goed luisteren en goed rekening houden met de belangen van alle stakeholders. Kortom, Nyenrode biedt inzicht in nieuwe manieren van ondernemen. Als verantwoordelijke leider oprecht de maatschappij dienen maakt daarvan een essentieel onderdeel uit”, besluit Paape.

Enexis investeert in flexibiliteit voor energietransitie

De rol van netwerkbedrijven voor elektriciteit en gas is cruciaal voor het slagen van de energietransitie. Enexis stimuleert daarbij talrijke initiatieven als sterk verbindende schakel tussen samenwerkende partijen. “We bereiden de lokale netten voor op tweewegverkeer en met ICT houden we de betrouwbaarheid hoog”, zegt CEO Peter Vermaat.

De netbeheerder voor 2,7 miljoen huishoudens in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg ziet met 4500 medewerkers een grote uitdaging in het voorkomen van overbelasting van zijn elektriciteitsnet. Vermaat: “We hebben tegenwoordig te maken met tweewegenergie. We leveren niet alleen, maar ontvangen ook steeds meer energie op ons net. Het lokale energieaanbod kan nogal fluctueren, zoals bij wind- en zonne-energie, geothermie en biogas. Zo bedenken we oplossingen voor pieken, zodat op lokaal niveau ons net niet uitvalt. Bovendien nemen we technische en ICT-maatregelen om de uitvalduur zo kort mogelijk te maken. Kortom, we flexibiliseren ons netwerk. Daarvoor investeren we fors in vergaande distributieautomatisering.”

 ‘Voor het afstemmen van lokale vraag en aanbod investeren we fors in distributieautomatisering’

Samenwerking energietransitie

Het Energieakkoord betekent 1,5% energiebesparing per jaar. De energietransitie moet leiden tot 14% duurzame energie in 2020. Enexis ziet het als zijn maatschappelijke taak om een substantiële bijdrage aan deze doelen te leveren. Als onafhankelijke partij steekt de netbeheerder veel energie in het creëren van samenwerkingsverbanden. Denk daarbij aan provincies, gemeenten, woningbouwverenigingen, onderzoeksinstituten, marktpartijen en energieleveranciers. Om het aanjagen van duurzaamheidsinitiatieven extra power te geven heeft Enexis recent zelfs een nieuw bedrijf opgericht: Enpuls. De sterk betrokken Vermaat onthulde dit tijdens het FD Energiedebat van 2016. “We zijn gestart met Enpuls met de focus op energievergroening én -besparing. De medewerkers zijn actief aan de slag met innovaties op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, energiebesparing en duurzame mobiliteit én daaraan gekoppeld de door ons te realiseren netwerkflexibiliteit.”

Een voorbeeld van een succesvol project is Buurkracht. Buurtbegeleiders van Buurkracht (onderdeel van Enpuls) helpen wijken om (gezamenlijk) energie te besparen. Online-inzicht in energieverbruik faciliteert hen daarbij. Buurkracht organiseert buurtbijeenkomsten om mensen met elkaar te verbinden. Enthousiasme wordt met elkaar gedeeld en daaruit kunnen mooie en groene initiatieven ontstaan. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Peter Vermaat legt uit: “Het levert milieuvoordeel op en wij hoeven minder extra te investeren in onze netten. Zo kunnen we onze gunstige tarieven op hetzelfde lage niveau handhaven.” Inmiddels heeft Enpuls al meer dan 140 Buurkracht-circuits in zijn regio’s geïnitieerd. De besparing bedraagt al 1.000.000 kWh stroom en 400.000 m³ gas.

Enexis doet er veel aan om storingen te voorkomen. Zo investeert het bedrijf sinds 2016 in Smart Cable Guard. Zowel aan het begin als aan het eind van een kabel wordt een meetsysteem gemonteerd. Medewerkers sporen op deze wijze zwakke plekken op voordat er problemen ontstaan. Vermaat: “Onze distributieautomatisering waarvan Smart Cable Guard deel uitmaakt, versnelt het oplossen van storingen. In 2015 bedroeg de gemiddelde uitvalduur slechts veertien minuten. Daarmee behaalde Enexis de beste score van Europa.”

Slimme-meterdata

Met het plaatsen van de ‘slimme meter’ levert Enexis eveneens een belangrijke tool voor energiebesparing. Een essentiële rol achter de schermen weliswaar, want energiebedrijven zorgen voor de communicatie met hun klanten. Enexis werkt met deze bedrijven samen. “We helpen niet alleen bij de ‘duurzame bewustwording’ van de consument, maar ook bij het creëren van het juiste communicatiemoment”, vertelt Vermaat, die eraan toevoegt dat zijn netwerkbedrijf inmiddels anderhalf miljoen slimme meters heeft geïnstalleerd. Tot en met 2020 krijgt elk Nederlands huishouden een slimme meter aangeboden. Het grote voordeel is dat de software desgewenst zes keer per jaar of zelfs ieder kwartier op afstand de meterstanden uitleest. De data leidt tot meer inzicht voor zowel de verbruiker als de netwerkbeheerder. Het besparen op energie vergemakkelijkt op deze wijze aanzienlijk.

Duurzame mobiliteit

Het aantal elektrische auto’s neemt toe en daarmee ook de vraag naar stroom. Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor het ‘plaatselijke’ elektriciteitsnet. Enpuls brengt lokale overheden en marktpartijen samen om oplossingen te vinden door minder zware belasting van het net. Vermaat: “Wij maken dan bijvoorbeeld het automatisch uitgesteld opladen mogelijk of we plaatsen thuisaccu’s (pilot Jouw Energiemoment 2.0). Daarnaast ontwikkelen we slimme laadinfrastructuren waarbij het opladen van elektrische auto’s op het meest duurzame moment plaatsvindt: als de zon schijnt en de wind waait.”

Behalve de data via de slimme meter is de data uit de eigen distributieautomatisering van grote waarde. Dit is van belang om vraag en aanbod in een wijk goed op elkaar af te stemmen. “We kunnen dan niet alleen het moment van laden van de auto bepalen, maar bijvoorbeeld ook het eventueel ontladen van de accu. Daarvoor moeten we nauw samenwerken met de lokale energieleveranciers en de consument”, benadrukt Vermaat. “Als netwerkbedrijf kunnen we een substantiële bijdrage leveren. Dan moet wel iedereen zijn steentje bijdragen. Want de energietransitie is van ons allemaal.”