Auteur: Fidessa Docters van Leeuwen

Dynamiek in flex-arena
Traditioneel gezien, houdt Capital Talent Group zich bezig met payrolling, detachering en contractbeheer. Tegenwoordig buigen eigenaren Maarten Wienbelt en Maarten Koekebakker zich vanuit twee onafhankelijke bedrijven, Capital Talent Group en Macee, over nieuwe vormen van flexibele arbeid en dienstverlening, waarbij inhoud altijd centraal staat.

“Het klinkt misschien vreemd”, zegt Wienbelt, “maar we zijn tot de conclusie gekomen dat je als tussenpersoon in het proces van vraag en aanbod eigenlijk met name ruis veroorzaakt. Het is zaak om de kennis centraal te stellen. Hoe doe je dat? Door de business rechtstreeks te laten communiceren met partijen en/of kandidaten die het vak verstaan. Matchmaking verzorgen we op een totaal nieuwe en vooral kwalitatief verantwoorde manier.” De heren hebben recht van spreken. Waar Wienbelt vooral steeds meer partner is van gespecialiseerde inzet- en uitzendbureaus – mede dankzij de ContinuFlex-cao waaraan hij heeft meegewerkt – boort Koekebakker een groot netwerk van nichedetacheerders aan. En zo is één plus één drie. Koekebakker: “Door deze samenwerkingsvormen weten we een betere (re)allocatie vorm te geven. Er wordt vervolgens gematcht door professionals die hun vak verstaan, terwijl we voor onze partners en beschikbare kandidaten meer vraag realiseren. Bovendien krijgt de klant een beter aanbod tegen een scherpere prijs.”

Human capital als kostenpost

Het valt Wienbelt op dat er behalve de sourcing steeds meer speelt bij klanten. “Door de voortdurende onregelmatigheid van de vraag zien we dat de vasten kosten continu onder druk staan. Ontslagronden volgen omdat human capital als grootste kostenpost wordt gezien. We vinden dit een treurige zaak, aangezien het traditionele uitzenden al een permanente draaideur is met het UWV, en het ons inziens beter is dat het grootbedrijf daar z’n mensen weghoudt. Want ook het UWV kan het werk niet aan, hetgeen de economie verder verstoort.”
Wienbelt vervolgt: “We spelen op deze tendens in middels human capital outsourcing in de Continu-fase van de ContinuFlex-cao. Mensen die al dan niet tijdelijk overtallig zijn, krijgen hiermee recht op reallocatie en educatie. Het zijn onze transferpool en onze campus die ervoor zorgen dat kandidaten bezig kunnen blijven en zo snel mogelijk in een nieuwe baan kunnen starten.”
Maar er is meer. Koekebakker vertelt: “Verzuim is ook een item. We nemen op basis van no cure no pay het ‘zieke’ personeel na drie maanden over met onze werkverhuisservice. Met als enige doel om de mensen zo snel mogelijk elders aan een leuke baan te helpen. Je kunt de voordelen uittekenen: het scheelt onze opdrachtgevers serieus geld, zeker nu de WGA onbetaalbaar aan het worden is. Daarnaast voorkomen we hiermee de gang naar het UWV.”

‘Matchmaking verzorgen we op een totaal nieuwe en vooral kwalitatief verantwoorde manier’

Echt freelancewerk

Wienbelt: “Zzp’ers hebben in ons bedrijf altijd de aandacht gekregen die ze verdienen. En nog steeds geloven we in echt freelancewerk als er geen sprake is van een gezagsverhouding. Tegelijkertijd zijn we oprecht verbaasd over het aantal schijnzelfstandigen die onder leiding en toezicht werken bij inleners en daardoor, op het moment dat hun werk stopt, op geen enkele manier gebruik kunnen maken van het sociale vangnet dat Nederland kent. Ik denk ook niet dat veel mensen in 2009 het idee hadden dat we in 2013 nog steeds in een economische malaise zouden zitten, waardoor de zzp’ers nu als het ware het sluitstuk van de arbeidsmarkt zijn geworden. In dit kader zijn we met de zzp-stopservice begonnen. Want inleners realiseren zich onvoldoende de risico’s van deze werkwijze. In de beleidsnota van de heer L. Asscher inzake de aanpak van schijnconstructies staat duidelijk genoteerd waar de belastingdienst en de arbeidsinspectie de komende tijd op gaan controleren.” Koekebakker vult aan: “Onze oplossing? We bieden de markt een quick scan op risico’s, waarin we o.a. analyseren of inleners risico lopen in het kader van oneigenlijke payrollconstructies. Het mooie aan deze dienst die we bieden, is dat opdrachtgevers met dit rapport de zaken met hun huidige flexleveranciers verder kunnen optimaliseren. Maar als men op basis van de quick scan van onze andere services gebruik wil maken, wees welkom!”

Verdubbeling omzet

Capital Talent Group timmert stevig aan de weg met de inhoud en invulling die de heren aan de flex-arena bieden. Koekebakker: “We zitten niet om werk en omzet verlegen. We realiseren dit jaar al een kleine 30 miljoen netto-omzet. Met het oog op onze uitbreiding naar België en Duitsland en de reeds getekende contracten aldaar én in Nederland, zien we in 2014 een verdubbeling van de omzet.”
En opnieuw komt de jarenlange ervaring in de brokerwereld de heren goed van pas. “We weten hoe we moeten anticiperen op snelle groei en hoe we ervaren accountmanagers en backofficepersoneel snel kunnen alloceren.”
Dan is het alweer tijd voor de laatste vraag. Hoe kijken Wienbelt en Koekebakker tegen de toekomstige ontwikkelingen van de arbeidsmarkt aan? Wienbelts visie is een heldere. “Voor nu is het met name flexwerk dat de arbeidsmarkt aanvoert; over een paar jaar hebben we het ook weer over Lifetime employement. Het boeien en binden van human capital zal een belangrijke positie gaan innemen. Projectmatig en freelancewerk krijgen hun eigen plek op de arbeidsmarkt, zodat een betere invulling als vanzelf hieruit voortvloeit.”

Koekebakker lacht: “Eén ding is zeker, de kennis van nichedetacheerders en senior specialisten gaat een grotere rol spelen bij projectmatig werk en kennisoverdracht. Mark my words. Wij zijn er klaar voor!”

Echt HEMA

Een stukje geschiedenis. Op 4 november 1926 opende de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg H.E.M.A., de eerste winkel, in de Kalverstraat in Amsterdam. HEMA staat voor duidelijkheid, kwaliteit en bijzondere eenvoud. En voor het leven leuker en makkelijker maken voor de consument.

Anne-Gien Haan, Marketingdirecteur HEMA, is zichtbaar trots als ze de voorgeschiedenis van HEMA vertelt. Ze zet in op een doorontwikkeling op het huidige marketingbeleid. “HEMA is én blijft van iedereen. Ons motto, het leven leuker en makkelijker maken, gaan we nog meer uitdragen.”

Want een leuk en makkelijk leven hoeft helemaal niet duur te zijn, vindt HEMA. Loop de winkels binnen en je ziet het meteen: nergens anders vind je die opvallende combinatie van alleen de beste artikelen voor het dagelijkse leven met een eigen, bijzondere vormgeving, voor verrassend lage prijzen. Nergens anders kom je die eigenzinnige winkelinrichting tegen. En de medewerkers staan altijd voor je klaar: trots, betrokken, met hart voor hún HEMA. Dat maakt HEMA uniek. Echt HEMA. Deze heldere tekst op de website is veelzeggend voor het retailmerk. HEMA is ongeëvenaard. Toch heeft Haan genoeg plannen. “De huidige tendens ligt voor ons in deze vraag: Ben je als merk relevant voor de verschillende doelgroepen? Met recht een ter zake doende vraag. Zeker als je kijkt naar de trend van buitenlandse ketens die op hun manier de Nederlandse markt proberen te veroveren. Inmiddels zijn er meer dan 640 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland, waarvan 40% een ‘aangesloten bedrijf’ is. HEMA was in de jaren 50 de eerste franchiseorganisatie in Nederland en is nog steeds de grootste franchisegever van Nederland. Internationalisering wordt steeds belangrijker voor HEMA. Onze formule slaat zo aan over de grens dat we in Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland ruim 120 vestigingen hebben. Los van deze mooie staat van dienst moet je als organisatie vanuit de consument blijven denken.”

Consument dichtbij

Het valt Haan op dat de consument de laatste jaren zelfbewuster is geworden. “De consument vraagt zich voortdurend af: wat doe je als merk voor mij? Ons merk draagt altijd onze eigen HEMA-signatuur. Tegelijkertijd willen we intunen op die behoeftes van de consument. Want de consument is in de lead en verlangt dat je als merk iets toevoegt in zijn leven. Daarom vinden we het belangrijk om het merk zo in te richten dat de consument kan interacteren met ons merk en met ons in gesprek kan gaan. Gelukkig denken mensen graag met HEMA mee; de digitale ontwikkelingen en social media helpen om meningen en reviews op het gebied van food, huishoudelijke artikelen of kleding gemakkelijk te delen. Intussen hebben ook wij modepanels van consumenten opgericht die zich buigen over kleur, materialen en modellen van kledingstukken die volgens hen verkocht moeten gaan worden. Onze nieuwe producten zijn daardoor nog specifieker op de verschillende consumentendoelgroepen gericht.” Maar dat is niet het enige. Haan vertelt: “Return to Sender is belangrijk in onze portfolio; dit zijn producten met een goed verhaal, waarmee we (kleine) producenten in andere landen ondersteunen. We spelen tegelijkertijd in op die specifieke groep consumenten die net als HEMA graag iets teruggeeft aan de wereld.”

Specifieke doelgroep

Die verandering van consumentendoelgroepen vraagt om een andere inzet van de marketingcommunicatiemiddelen. Haan: “Waren vroeger televisie en folders bij uitstek geschikt om onze producten onder de aandacht te brengen, nu stellen we eerst de vraag: wie is onze specifieke doelgroep? Vervolgens stemmen we daar de campagne op af. Fysiek of virtueel; zolang het HEMA is en onze merkwaarden uitdraagt. We benaderen de consument op onze eigen onderscheidende en iets eigenzinnige manier. Als we de consument dicht bij ons willen hebben, is het zaak om online ook een soortgelijke HEMA-ervaring te bieden. Dan heeft de consument de keuze: met één klik op de knop producten bestellen met altijd die verrassend lage prijs voor kwaliteit, of gaat hij naar een van onze winkels om op ideeën gebracht te worden en daadwerkelijk het feestje op de winkelvloer te ervaren? Hoe dan ook lopen onze basiseisen, alles is huismerk en verantwoord ondernemen als rode draad door de marketing-salesorganisatie.”

HEMA Design

Ook aan productzijde staat de consument centraal. Al tijdens de ontwikkeling van producten ontdekt HEMA of de nieuwe producten aansluiten bij die specifieke consumentendoelgroep. Logisch, HEMA is iedere dag op zoek naar het verrassende product. Haan: “We doen het al heel lang, prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid monitoren terwijl we onze producten realiseren. HEMA Design zit ons in het bloed. Onze club van twintig designers noem ik onze motor. Een motor die de drive is van HEMA en ook een vaste voet heeft in de maatschappij. Dit zie je terug in de ontwerpwedstrijd die we al meer dan 25 jaar organiseren. Hiermee wil HEMA een bijdrage leveren aan de praktijkvorming van studenten, en vormgeving onder de aandacht brengen van een breed publiek.” Haan lacht als ze afsluit: “Voor ons blijft het cruciaal om de consument écht te begrijpen en écht iets toe te voegen in hun leven. Daarom kijken we kritisch naar onze producten en stellen we onszelf als eerste de vraag bij een nieuw product: doet het ’t echt, ons  leven leuker en makkelijker maken?”

 

‘HEMA is én blijft van iedereen’

Technisch dienstverlener loopt voorop
De complexiteit in de bouwsector neemt toe door de groeiende diversiteit in marktbehoeften. Ook de techniek ontwikkelt zich in razend tempo, evenals het belang en het aandeel van elektrotechniek. Croon Elektrotechniek anticipeert hierop door meer levenscyclusgericht te opereren en nieuwbouw én maintenance te koppelen in prestatievormen.

Hans Vogel, Directeur Building Technologies bij Croon Elektrotechniek, en Lennart Koek, Directeur, vertellen bevlogen over de nieuwe rol van de technisch dienstverlener. Vogel: “In de huidige markt zie je een toenemende mate van complexiteit ontstaan. Ook is er binnen de sector een verschuiving gaande van lokaal naar landelijk, van inspanning naar prestatie. Contracten voor langere termijn, waarbij Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Bouwkunde worden geïntegreerd, zijn het resultaat, wat leidt tot meer keten- en teamvorming. En dit vraagt om een andere procesinrichting in de organisatie.”

Koek voegt eraan toe: “Wij kiezen voor een stretch op zowel nieuwbouw als maintenance. Was het in de nieuwbouw gebruikelijk om op basis van het ontvangen bestek en tekeningen te bouwen, nu vormen steeds vaker de ‘vierkante meters’ het uitgangspunt en dan is het aan ons om te zorgen dat alles erin komt. Anders dan in de oude rol van installateur, ontwerpen we nu mee. En in de maintenancefase gaat het er niet zozeer om alleen de storingen te verhelpen, maar om ervoor te zorgen dat een bedrijf kan blijven opereren. Op basis van prestatie-indicatoren worden de maintenanceactiviteiten vormgegeven om zo tot een optimale exploitatiebalans te komen.”
“Overigens blijven we natuurlijk ook het traditionele doen. Dat is en blijft ons vak. Deze ontwikkeling is een uitbreiding van datgene waar we goed in zijn”, aldus Koek. Hij voegt eraan toe trots te zijn dat de nieuw rol van Croon Elektrotechniek ook op andere gebieden zijn vruchten afwerpt. Croon Elektrotechniek behoort namelijk tot de tien beste werkgevers van Nederland. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Effectory en VNU Media (Intermediair). Croon bezet op de ranglijst de zesde positie.

‘Wij kiezen voor een stretch op nieuwbouw en maintenance’

 

Echt samenwerken

Vogel: “Er is een nieuwe tijd aangebroken waarin integraal samenwerken centraal staat. Kijk eens naar PPS (publiek-private samenwerking) waarbij overheid en het bedrijfsleven als voorwaardige partners opereren. Het devies is van belofte naar realisatie.” Hij glimlacht: “Kennis delen, je moet het kunnen en durven om het met z’n allen te doen.”
Koek: “Zowel in nieuwbouw als in maintenance kiezen we voor écht integraal samenwerken in de bouw. In plaats van aannemer zijn we bouwpartner. Daarmee verdwijnt de traditionele opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie. Een prachtig voorbeeld van een nieuwbouwproject waarbij dit zichtbaar resultaat heeft gehad is Isala, een van grootste ziekenhuizen in Nederland.”
De nieuwbouw van Isala is een technisch complex project met veel mensen en veel materiaal. Steeds wordt er gezamenlijk gekeken naar wat het best is voor het project? Het antwoord luidt: een gemeenschappelijk portfolio, rendement en risico. Beheersmaatregelen zijn mede daarom vooraf getroffen. Kernkwaliteiten als betrouwbaarheid en oplossingsgericht werken en voortdurend overleggen vormen de grondslag van het succes. Nieuw hierbij is dat het budget van tevoren bekendgemaakt is. Dat is uniek. Er is voortdurend de wil om samen te werken, met als resultaat een prachtige teamprestatie. Op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=z4I7RocZWQA&feature=plcpis is een filmpje van Isala te bezichtigen.
Ook op het gebied van maintenance zet Croon de ontwikkeling in naar een meer prestatiegerichte dienstverlening. Vogel vertelt: “Vorig jaar is Croon, samen met de zusterbedrijven HVL en Wolter & Dros de maintenancepartner van Holland Casino geworden. De prestaties van zowel de werktuigbouwkundige als de elektrotechnische installaties van de vestigingen in Nederland zijn vastgelegd in een prestatiecontract met een looptijd van zes jaar.
Holland Casino is altijd in beweging en zorgt ervoor dat de dienstverlening blijft aansluiten bij de wensen van de bezoeker. Denk maar aan klimaatcomfort, belevingssfeer en beveiliging. Tal van technische installaties verzorgen deze functies en worden in topconditie gehouden. Zo zorgen we ervoor dat de miljoenen bezoekers van hun vrijetijdsbesteding kunnen genieten in een verantwoorde, veilige omgeving en dat duizenden medewerkers efficiënt hun werk kunnen doen.”

 

Levenscyclus met DBFMO

De meest interessante ontwikkeling in de markt komt wanneer er geredeneerd wordt vanuit de levenscyclus, aldus beide heren. Dit vraagt om een koppeling van maintenance en nieuwbouw.

Vogel: “We zien steeds vaker PPS-vormen met de verantwoordelijkheid voor de gehele levenscyclus van een object, inclusief de financiering. De zogenaamde Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO)-contracten. We ontwerpen mee in de nieuwbouw en nemen direct de maintenanceaspecten mee. Zo kunnen we de prestaties van een gebouw verhogen. We geven adviezen als het gaat om de energiehuishouding op basis van ons EnergyInsight-concept. Een investering in bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen tijdens de nieuwbouw zorgt voor betere prestatie tijdens de exploitatie. De keuze voor een bepaald type installatie tijdens  de nieuwbouw betaalt zich terug in de maintenancefase.”
Koek sluit af: “Zo creëren we waarde, niet alleen voor onze klant, maar ook voor de omgeving.”

Integraliteit in optima forma

Breijer boekt succes als totaalaanbieder, waarbij project- en onderhoudskennis steeds in synergie aansluiten op de behoefte van de opdrachtgever. We schuiven aan bij Breijer en zijn onder de indruk van de cases, waaronder PPS Doetinchem en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aan het woord is Pieter-Jan van Hooijdonk, Algemeen Directeur Breijer. “Er is volop beweging op de renovatie- en onderhoudsmarkt. We hebben onze organisatie hierop geënt en drie businessunits daarop ingericht, te weten: Projecten, Contractonderhoud en Brand en Beveiligingstechniek. En daarnaast zijn we onderdeel van Facilicom. Facilicom is de facilitaire holdingmaatschappij waar o.a. Trigion en GOM eveneens deel van uitmaken”, aldus Van Hooijdonk. “Breijer is ingericht als integraal bedrijf. Er zijn systeemcondities gerealiseerd, evenals de fysieke mogelijkheid om mensen anders te laten werken en samen te laten werken. Mede daardoor zijn we in staat mooie projecten en onderhoud te realiseren.”

Naast Van Hooijdonk zit Erwin van den Broek, Business Unit Directeur Contractonderhoud. Hij vertelt hoe het zo gekomen is. “Opdrachtgevers hebben behoefte aan een totaalaanbieder. Eén partij die niet alleen de techniek voor haar rekening neemt, maar zich ook ontfermt over het hele facilitaire gedeelte. Wij zijn die totaalleverancier. Breijer onderscheidt zich door de bundeling van units en de jarenlange ervaring op onderhoud en projecten.”

Breijer Bouw en Installatie is al ruim zestig jaar partner in elk bouw- en installatieproject. De technisch dienstverlener werkt in diverse branches onder andere voor gezondheidsinstellingen, scholen, overheidsinstellingen, retail- en woningbouwcorporaties, maar ook voor projectontwikkelaars, beleggers en onroerendgoedbeheerders. Voor deze opdrachtgevers realiseert Breijer groot- en kleinschalige projecten op het gebied van renovatie, verbouw, nieuwbouw, installatie, onderhoud en beheer.

‘Wij zijn die totaalleverancier’

Prestatie op gebouw

Breijer hanteert een succesvolle werkwijze. Hoe doen ze dat? Van den Broek glimlacht: “Veel bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren het onderhoud als propositie laten liggen. Nu de markt zo in beweging is, springt iedereen erop af. Maar wij doen dit al geruime tijd. Wij ontfermen ons graag over de harde en de zachte kant van het onderhoud. Daarmee hebben we een totale gebouwbeheersing. Als je bij ons bij een van de afdelingen binnenloopt, dan zie je met eigen ogen dat de collega’s het onderhoud tot in de finesses hebben afgekaderd.”

Van Hooijdonk: “Dat betekent meedenken, verbeteringen aanbrengen en verduurzamen. De een noemt het maximale ontzorging. Het gaat wat ons betreft nog verder. Voor het nieuwe gebouw van de Belastingdienst in Doetinchem hoeft de Rijksgebouwendienst vijftien jaar lang alleen de maandelijkse factuur te betalen, verder heeft de dienst er geen omkijken naar. Het gebouw is het resultaat van een PPS-project, met Facilicom als private partij die, inclusief de financiering en realisatie van de bouw tot het beheer, vijftien jaar lang alles voor haar rekening neemt. Efficiënter kan niet. Alleen concerns die alle disciplines in huis hebben en over voldoende financiële slagkracht beschikken, kunnen optimaal participeren in zo’n PPS. In alle levensfases van een gebouw kunnen op deze manier de beste en meest efficiënte keuzes worden gemaakt, bezien vanuit de totale levenscyclus van een gebouw. Vanzelfsprekend passen we de ervaringen die we hiermee opdoen weer toe in nieuwe opdrachten, zowel bij bestaande als bij nieuwe klanten.”

Bimmen

Van den Broek: “In de stad van morgen zie je de nadruk van nieuwbouw naar herbestemming verschuiven.” Van Hooijdonk voegt hieraan toe: “Wij verwachten dat ‘Bimmen’ een grote stempel gaat drukken op de bouw, het onderhoud en het beheer van de gebouwen. Bij de restauratie van het C-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam maakt Breijer Bouw en Installatie voor het eerst gebruik van het Bouw Informatie Model (BIM), voor alle disciplines, in een renovatie-restauratieproject. Hoe werkt dit precies? Het BIM is een digitaal gebouwmodel in 3D, dat bestaat uit alle relevante informatie die gedurende de bouw is opgeslagen. Dit model is het uitgangspunt. Vernieuwingen, bijvoorbeeld aan de W- en E-installaties die ook door ons worden uitgevoerd, verwerken we in het BIM van het C-gebouw. Je moet weten dat alle betrokken bedrijven met hetzelfde digitale gebouwmodel werken. Met als gevolg dat bouwfouten en faalkosten aanzienlijk afnemen. Tijdens de bouw, maar ook tijdens het beheer en het onderhoud, werkt niemand meer langs elkaar heen. Vastgoedeigenaren en –gebruikers kunnen op ieder gewenst moment van de dag alle mogelijke informatie bekijken. Van het beheer tot het onderhoud en het gebruik van het gebouw, en daar bijvoorbeeld investeringsbeslissingen op afstemmen.”

 

Duurzaamheidssprong

Ja, Bimmen heeft het. Met als groot voordeel dat zowel de dienstverlening als de duurzaamheid volledig geïntegreerd is in BIM. Alle disciplines worden beheerst met BIM als uitgangspunt. De eigenaar van het gebouw kan ineens heel makkelijk het energieverbruik of de facilitaire diensten naadloos afstemmen. De eigenaar heeft zo een soort regierol op afstand: 24/7 heeft hij toegang tot de benodigde informatie.
Een duurzaamheidssprong die zijn weerga niet kent. Van Hooijdonk: “Duurzaamheid is meer dan alleen de keuze voor bepaalde materialisatie en de toepassing ervan. Duurzaamheid moet ook bij de mensen geland zijn. Het gaat meer en meer om de beleving van duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de CO2-reductie tijdens de restauratie van het C-gebouw, (door op een andere manier te werken en de logistiek in te richten), dan kun je dit vergelijken met het gebruik van vijftien jaar zonnepanelen. Integraliteit in optima forma noemen we dat!”

Vooruitzien is regeren
Bij Bull heeft de succesvolle ontwikkeling van storage in de verschillende marktsegmenten een enorme vlucht genomen. Onze interesse is gewekt om eens bij Bull aan te schuiven. Met cases van LUMC, BinckBank, Atrium MC, Detailresult Services en wehkamp.nl toont de IT-oplosser zijn onderscheidende werkwijze.

Aan het woord is Dick Fens, Algemeen Directeur Bull. “Bull beschikt over een zeer uitgebreid portfolio aan oplossingen en diensten. Storage, virtualisatie, managed services en high performance computing (HPC). Dit zijn onze pijlers waar de producten, diensten en support voor zowel de Nederlandse als de internationale markt op zijn gebaseerd”, aldus Fens. “In onze onderscheidende benadering kiezen we altijd voor ‘customer intimacy’. We hebben de schaalgrootte om de top van de Nederlandse bedrijven te kunnen bedienen, maar we zijn flexibel genoeg om in te spelen op klantspecifieke wensen. Daarnaast maken we met onze expertise op het gebied van virtualisatie een belangrijk verschil. Hiervoor gebruiken we een product dat initieel voor HPC is ontwikkeld, maar in gevirtualiseerde omgevingen heel goed tot zijn recht komt. Wij zijn nu de enige partij die met de Bullion een 16-weg Intel-server op de markt brengt. Dat is uniek en mag wel eens worden genoemd.” Edwin Brok, Business Development Manager, zit naast Fens. Hij vertelt hoe het zo gekomen is. “Bull Nederland is onderdeel van de succesvolle Europese Bull Groep, de enige overgebleven compleet Europese IT-producent en -leverancier. Bull is beursgenoteerd in Parijs, heeft wereldwijd 8.600 medewerkers en is actief in bijna 50 landen.” Aan Brok de eer om het succes van storage in Nederland in navolging van Frankrijk nu ook elders in West-Europa op de kaart te zetten.

Van Healthcare tot Financieel

Bull hanteert een succesvolle werkwijze: de juiste vragen stellen. Brok glimlacht: “‘Kan je IT-organisatie de nieuwe business-strategie aan?’ vragen we onze klanten. Daarna willen we graag een assessment doen, waaruit een onafhankelijk rapport voor de klant volgt. Onafhankelijkheid hebben we hoog in het vaandel. We hebben ons ten doel gesteld om onze klanten de beste IT-oplossingen te leveren, van servers en architectuurontwerp en -onderhoud tot systeemintegratie, beveiliging, hosting en outsourcing. De uitkomsten van het assessment bepalen welke oplossing we onze klant adviseren.” De heren zijn het erover eens. Het huidige kortetermijndenken lost voor bedrijven en organisaties in de meeste gevallen maar weinig op. Vooruitzien is regeren. Fens is ervan overtuigd dat je de IT-situatie moet bekijken vanuit de organisatie. “Ongeacht of de klant kiest voor consolidatie, overname of uitbreiding van de organisatie, Bull wil altijd een efficiënte oplossing bieden. Dat kan nu nog beter en preciezer door onze verdeling van storage in marktsegmenten.” Fens en Brok brengen graag ter inspiratie verschillende klantencases in, omdat organisaties er hun voordeel mee kunnen doen. De case van het Leids Universitair Medisch Centrum, bijvoorbeeld. Brok: “Aan LUMC levert Bull een toekomstvaste storageomgeving. Maar ook voor Research heeft Bull samen met de IT-afdeling van het LUMC een Isilon Cluster geïnstalleerd dat in bijna 200 TB aan netto-opslagcapaciteit voorziet. Het belangrijkste voordeel van de nieuwe omgeving is dat de onderzoeksafdeling nu beschikt over een volledig eigen storageomgeving die is afgestemd op de eisen en wensen van het DNA-onderzoek.”  Fens knikt. “In Healthcare draait het in vele gevallen om ‘big data’ en beschikbaarheid. Ook bij Atrium MC hebben we intussen de storageomgeving vervangen. De uitdaging heeft toen onder andere in de minimale downtime gelegen.”

Dat ieder marktsegment zijn eigen benadering kent, blijkt uit Broks’ voorbeeld van de implementatie en het beheer van Detailresult Services, waarbij Bull zowel de rol van leverancier als van beheerpartner vervult. Het beoogde resultaat: beschikbaarheid en flexibiliteit is hiermee bereikt. Ook bij BinckBank heeft Bull gedaan wat gedaan moest worden. In het financiële marktsegment hebben SOX, de statische omgeving en security alle ogen op zich gericht. Fens: “De nieuwe IT-infrastructuur van BinckBank moest aan een aantal belangrijke eisen voldoen, zoals 99,9% uptime van de platforms tijdens beurstijden – met  als gevolg een minimale capaciteit om piekbelastingen op te vangen – en natuurlijk een betrouwbare netwerkbeveiligingsarchitectuur. Dit heeft geresulteerd in een betrouwbare infrastructuur met de functionaliteit die de business ondersteunt om de klanten van BinckBank optimaal te kunnen bedienen.”

‘Oplossingen per marktsegment voor iedere klantspecifieke wens’

Schaalbare IT

De toekomst van storage ligt duidelijk in een schaalbare IT, precies afgestemd op de wensen van de klant. Brok vertelt over klant wehkamp.nl. “Voorheen draaide alles om de Wehkamp-catalogus, die tweemaal per jaar werd gepubliceerd. Vandaag de dag kunnen klanten zich 24 uur per dag, 7 dagen per week aanmelden op wehkamp.nl. Het IT-systeem van wehkamp.nl moest ondersteuning bieden voor deze snelle en ingrijpende ontwikkeling. Door het consolideren van diverse storage- en serversystemen naar één centrale oplossing worden processen vereenvoudigd, complexiteit gereduceerd en zowel schaalbaarheid als beheersbaarheid verhoogd. De professionele serviceorganisatie van Bull biedt wehkamp.nl de zekerheid dat zijn kritische systemen optimaal beschikbaar zijn. Niet alleen zijn de bedrijfsactiviteiten van wehkamp.nl beter op elkaar afgestemd, ook heeft het rationaliseren van IT-systemen geresulteerd in een forse reductie van de operationele kosten.” Fens sluit opgetogen af: “Het resultaatgerichte werken van Bull werpt zijn vruchten af. De klant profiteert nog beter van de expertise die we in een bepaald marktsegment hebben opgedaan en we kunnen hem nog sneller van dienst zijn.”

Energie in de directiekamer

In de veranderende wereld van energie is Nuon de spil. Op het gebied van duurzaamheid, verbruik en de prijs van energie. Deze onderwerpen én hun onderlinge invloed staan in toenemende mate op directieagenda’s. Als organisatie is het daarom slim om het complete energieplaatje te bekijken.

Marc Heijnis, Head of Sales Operations Nuon B2B, stelt: “De laatste tijd is energie niet meer uit de directiekamer weg te denken. Het onderwerp is té belangrijk geworden. Los van het feit dat energie een belangrijk deel uitmaakt van de duurzaamheidsdoelstellingen, spelen de kosten van energie een belangrijke rol. De prijzen op de energiemarkt en op de grondstofmarkten voor olie en gas fluctueren enorm. Nuon heeft in de zakelijke markt zijn focus gelegd op een breed pakket van producten en diensten die hierop inspelen, zodat we onze klanten met slimme energieoplossingen kunnen ondersteunen.”

Nuon is een energieonderneming met 5800 medewerkers, die ongeveer 2,6 miljoen consumenten, bedrijven en (publieke) organisaties bedient in Nederland. Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, warmte en koude en biedt aan zijn klanten energiebesparende producten en diensten. Heijnis vertelt: “Sinds 2009 is Vattenfall de moedermaatschappij van Nuon. Vattenfall, 100% eigendom van de Zweedse staat, is een van de grootste elektriciteitsproducenten en de grootste warmteproducent van Europa. Energie is in toenemende mate een Europese aangelegenheid en dat heeft er mede toe geleid dat Nuon en Vattenfall samenwerking hebben gezocht. Overigens verandert er voor onze Nederlandse klanten in de dagelijkse gang van zaken niets. De lokale operatie blijft intact en we blijven investeren in onze specifieke kennis over de Nederlandse markt. Bovendien is deze internationale propositie prachtig voor Nuon. Het levert voordelen op zoals het delen van kennis en het vergroot de mogelijkheden om te investeren in duurzame energiebronnen.”

Eigen handelsvloer

Even terug naar die directiekamer. Waarom is energie juist daar het onderwerp van gesprek? Heijnis: “De grootzakelijke markt kijkt vandaag de dag naar een combinatie van onderwerpen die met elektriciteit en gas samenhangen, zoals duurzaamheid, het energieverbruik, maar ook de prijs. Bij het zien van het complete energieplaatje stelt men zich de vraag: wat ben ik in totaal kwijt aan energie?”

“De klant heeft te maken met een aantal zaken die invloed hebben op de prijs, zoals het risico dat de klant aangaat in de duur van het contract en het inspelen op prijsschommelingen. Het juiste moment van inkopen is hierbij van belang”, zegt Heijnis. “Nuon beschikt over een eigen handelsvloer die 24/7 doorgaat. Onze inkoopexperts staan hiermee de hele dag in contact. Aan inkoopzijde kun je profiteren als je efficiënt weet in te spelen op marktfluctuaties. Door continu de vinger aan de pols te houden kun je het verschil maken. Onze klanten kunnen zelf ook realtime in energie handelen, als ze willen. Maar ook met gestandaardiseerde producten kunnen klanten inspelen op prijsschommelingen. Met Nuon HerPrijs kiest de klant voor een vaste prijs, maar kan hij ook profiteren van prijsdalingen. Je kunt je prijs steeds opnieuw vastzetten. We deden dit al met elektriciteit, maar zullen dit product binnenkort ook voor gas introduceren.”

‘Wij kunnen bedrijven met slimme energieoplossingen ondersteunen’

Energiezuinige toepassingen

Een regelmatig terugkerende wens is dat klanten het verbruik willen verminderen. Een thema dat enerzijds bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven en anderzijds zorgt voor een kostenreductie. Bij veel bedrijven staan duurzaamheid, mvo en het terugdringen van de CO2-uitstoot hoog op de agenda. Heijnis: “Wij gaan op zoek naar partnerships die kunnen bijdragen aan onze dienstverlening op dit gebied. Bijvoorbeeld met dochteronderneming Ebatech. Dit ingenieursbureau brengt niet alleen het verbruik in kaart door bijvoorbeeld slimme meters te plaatsen, maar biedt ook oplossingen om het verbruik te verminderen door besparingsmaatregelen voor te stellen en door te voeren – wat verminderen van de CO2-uitstoot ten goede komt. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de vastgoedmarkt. Een markt die vanuit overheden en gemeenten steeds vaker te maken heeft met de vereiste CO2-richtlijnen. Het project ‘de Afbramerij’ toont hoe industrieel erfgoed, mede dankzij ons partnership met BAM Utiliteitsbouw, een nieuwe duurzame bestemming krijgt. Het gebouw wordt straks CO2-neutraal opgeleverd. Energiezuinige toepassingen die hier zijn gebruikt, zijn ‘slimme zonwering’ (die houdt warmte vast of houdt juist de warmte buiten), natuurlijke ventilatielucht en warmte- en koudeopslag (warmte en koude worden in de grond opgeslagen en waar nodig gebruikt). Omdat al onze partners een eigen specialisme hebben, is er volop expertise en zijn we complementair.”

E-mobility

Nuon blijft naar nieuwe mogelijkheden zoeken. Speelde duurzaamheid zoals al uit eerdere voorbeelden bleek een grote rol in de vastgoedmarkt; met e-mobility wordt opnieuw bewezen dat duurzaamheid bij de energieleverancier altijd in ontwikkeling is. Heijnis: “Onlangs sloot Vattenfall een joint venture met Volvo op het gebied van e-mobility. Binnenkort zullen we tijdens onze roadshow de nieuwe Volvo V60 Plug-in Hybrid, een auto die ook volledig op elektriciteit kan rijden, introduceren op de Nederlandse markt. Wij maken het plaatje compleet met de energievoorziening en de laadpalen voor de auto’s die zowel thuis als op het werk kunnen worden geïnstalleerd.”

Heijnis sluit af: “Wij blijven voor nu en in de toekomst onze klanten op het gebied van energie en duurzaamheid ondersteunen. De interesse voor energie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Gelukkig is Nuon, part of Vattenfall, een ijzersterk merk!”

Goed voor elkaar

Niemand zit te wachten op een geschil. Vandaar dat ARAG kiest voor fair play in het ondernemerschap. Ook de stelling dat juridische zaken moeilijk, langdurig en duur zouden zijn, stelt Marc van Erven ter discussie. ARAG maakt het recht juist toegankelijker met haar innovatieve diensten.

“Als je de onderzoeken erop naslaat, is telkens de conclusie dat de meeste bedrijven en particulieren het liefst hélemaal geen geschil hebben”, aldus Marc van Erven, Directievoorzitter/CEO ARAG. ARAG, sinds 1962 actief, is een volledig onafhankelijk juridisch dienstverlener en rechtsbijstandsverzekeraar. Ze bedient de markt vanuit vier locaties: het hoofdkantoor in Leusden en de vestigingen in Amsterdam, Breda en Roermond. De organisatie is onderdeel van de ARAG Groep, een wereldwijde speler en van oorsprong Duits familiebedrijf met vestigingen in twaalf Europese landen en de Verenigde Staten.

Van Erven vervolgt: “Meestal kiest men ervoor om de geschillen buiten de rechter om op te lossen of laat men het geschil zelfs rusten. Omdat wij geloven in het aloude adagium ‘voorkomen is beter dan genezen”, streeft ARAG naar fair play in het dagelijks ondernemerschap. Uit een analyse blijkt dat minder dan vijf procent van de geschillen wordt veroorzaakt door oplichting of bewuste misleiding. Veel vaker gaat het in zaken om misverstanden en/of miscommunicatie en dit wil ARAG voorkomen.”

Hoe doet ARAG dat? Van Erven: “Door vooraf de klanten te helpen om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Onder andere met het aanbieden van de Risico Indicator. Met deze scan heeft de klant zijn juridische ondernemersrisico’s snel in beeld. Of de klant kan een Contractscan doen, om te zien of alle onderdelen juridisch zijn afgedekt. Als afspraken helder zijn, neemt de kans op een misverstand af.”

“Het juridische fair play”, legt Van Erven uit, “hebben we gekoppeld aan ons sponsorschap van de KNVB-scheidsrechters. ARAG legt hiermee de link tussen fair play op de voetbalvelden en juridische fair play in de maatschappij. Net zoals in het veld moet ieder opkomen voor zijn belangen en het spel correct spelen, en dat kan alleen met een open kijk op een casus en door goed te luisteren. Daarom biedt ARAG altijd juridisch advies bij een dreigend of bestaand geschil – of een klant nu wel of niet bij ons verzekerd is. Onze juristen bij ARAG Legal Services behandelen zaken die niet binnen de dekking vallen tegen een gereduceerd uurtarief en adviseren ook niet-verzekerden. In een aantal gevallen blijkt een juridische procedure onvermijdelijk. In dat geval vechten onze juristen voor hun klant; jaarlijks doen wij duizenden procedures in vele rechtsgebieden.”

Vakbekwame juristen

Van Erven vervolgt: “We zijn soms een anticyclische onderneming. Sinds het begin van de crisis is alleen al het aantal arbeidszaken bij ons met meer dan vijftig procent gestegen. Wij hebben nadrukkelijk voor de klant gekozen door medewerkers aan te trekken om voldoende ‘handen aan de telefoon’ te hebben. De noodzakelijke besparingen hebben wij gerealiseerd door projecten uit te stellen. Dagelijks meten we de klanttevredenheid en scoren we steeds boven het marktgemiddelde. Intern communiceren we die cijfers wekelijks op de monitor in de centrale hal. ARAG blijft in ontwikkeling om de klant op juridisch vlak te ondersteunen. Onze juristen zijn vakbekwame en gedreven juristen die de klant écht helpen. Onze passie is het belang van de klanten. We zijn trots op het bezit van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, een kwaliteitskeurmerk voor dienstverlening en klantgerichtheid, toegekend door Stichting toetsing verzekeraars.”

Innovatieve diensten

Van Erven: “Je ziet dat bij ARAG een soort paraplu is ontstaan waar we de innovatieve diensten onder hebben gebracht. Zoals ARAG Incasso en ARAG Flight Claim Service. Bij bijna zestig procent van de ondernemers spelen incassoproblemen. Met ARAG Incasso is er gemakkelijk wat aan te doen. De ARAG Flight Claim Service richt zich op de Nederlandse vliegtuigpassagiers. Als iemand regelmatig zakelijk vliegt, is er kans dat hij op enig moment te maken krijgt met een vertraagde vlucht. Dat is niet alleen vervelend; het kan zijn bedrijf veel geld kosten. Een verzekering voor dit soort inkomstenderving bestaat nog niet. Maar er is wél een compensatieregeling. ARAG maakt het de klant makkelijk om direct na te gaan of hij recht heeft op compensatie, onder andere met een speciaal hiervoor ontworpen smartphoneapplicatie en door vertraagde of geannuleerde vluchten die in aanmerking komen voor compensatie actief te twitteren via @flightclaimscan. Dit zijn producten waar onze klanten direct mee geholpen zijn. Als men een verzekering heeft, zijn alle kosten gedekt. Maar ook zonder verzekering kan men gebruikmaken van deze diensten, vaak op basis van no cure, no pay.”

Van Erven: “Wij tonen een ander beeld van de juridische wereld. In plaats van moeilijk, stoffig en duur, staan wij voor toegankelijk en authentiek. Belangrijke waarden die de komende jaren het verschil zullen uitmaken in de zogenoemde ‘war of talent’. Kantoren en organisaties zullen hun best moeten doen om die ene goede jurist aan zich te binden. Wij zijn een jong dynamisch bedrijf. Mvo heeft bij ons betekenis en is ingevuld met zaken als het fors reduceren van CO2-uitstoot, energiezuinige (lease)auto’s, een sportprogramma en natuurlijk het nieuwe werken en telewerken. Onze slogan zegt het: ARAG, goed voor elkaar!”

Uw pensioen- en inkomensspecialist

Schaalgrootte is de vijand van een klant, stelt Mecx Kooij, Directeur Pensioen en Leven van Generali. Bij Generali heeft de klant de voordelen van een wereldspeler, gecombineerd met lokaal ondernemerschap. “Wij denken in relaties, niet in contracten.”

Bij binnenkomst bedanken we allereerst Mecx Kooij en Ineke Leemans, Manager Leven Collectief bij Generali, voor de parkeerplaats met ons persoonlijke naambord. Dit kenden we nog niet! Vervolgens schuiven we aan tafel voor een interessant gesprek. Kooij neemt het woord: “Persoonlijk, oplossingsgericht en gedreven zijn onze drie kernwaarden. Maar je hebt als onderneming alleen iets aan kernwaarden als ze in de hele organisatie ingebed zijn én iedereen er ook naar handelt.”

Leemans licht dit toe aan de hand van de ontstaansgeschiedenis van de organisatie: “Generali verzekeringsgroep maakt als zelfstandige en solide financiële dienstverlener deel uit van de wereldwijd actieve Generali Group. Dit toonaangevende concern is sinds zijn ontstaan in 1831 uitgegroeid tot een van de grootste financiële multinationals in de wereld en behoort in Europa tot de top drie van verzekeraars. De Generali Group heeft een zeer sterke financiële positie en staat borg voor solvabiliteit, stabiliteit en betrouwbaarheid. Een op de vier Europeanen heeft ten minste één verzekering ondergebracht bij Generali.”

Kooij vervolgt: “Onze kracht is dat de meeste grote partijen slechts groot zijn tot aan de landsgrens. Generali is Europees groot en in Nederland een flexibele, ondernemende club. De klant heeft bij ons niet het nadeel van schaalgrootte. Ik denk dan bijvoorbeeld aan procesfabrieken en ‘one size fits all’-oplossingen. Zij hebben gewoon een heel andere werkwijze die niet te vergelijken is met de onze. Als wij naar onze klanten luisteren, dan horen we de klant. Een klant wil een collectief pensioen en wij willen collectief het beste voor de klant. Bij ons vind je specialisten die verantwoordelijk zijn voor de hele keten. Ofwel: wij denken niet in afdelingen, maar in verantwoordelijkheden voor de klant. Generali kent slechts drie lagen: medewerkers, managers en directie. Deze werkwijze maakt ons toegankelijk en bereikbaar. Maar dat kunnen we zelf gemakkelijk zeggen; beter is het van een klant te horen.”

Service

Kooij en Leemans voegen direct de daad bij het woord. Ze vragen General Motors (GM) om een referentie. Nel Kapsenberg, Manager Human Resources & Development OPEL Benelux, onderdeel van GM, vertelt over haar ervaring met de verzekeraar: “Met Generali praat je een op een. En dat gaat ook nog eens vlot en duidelijk. Ze doen simpelweg wat ze toezeggen. En dat heb je echt nodig als het gaat om een pensioenregeling. Dat wil je voor jezelf en voor al jouw deelnemers.”

Ze vervolgt: “Natuurlijk is goed overleggen en onderhandelen in de aanloop naar een collectief pensioen hartstikke belangrijk. Maar als die regeling er is, wil je juist ook dat wijzigingen snel en foutloos doorgevoerd worden. En dat je bij vragen snel en adequaat antwoord krijgt. Dat krijg je allemaal bij Generali. Op de manier die jij voorstaat en volgens de afspraken die jij wilt. Gewoon doen wat je zegt en afspreekt, én weten waar je ’t over hebt – daarvoor ben je bij hen aan het juiste adres. En om daar te komen heb je geen navigatie nodig. Mijn vaste aanspreekpunt is er altijd voor mij. Hij reageert snel en afdoende op alle vragen en verzoeken. Waar het dan ook om gaat binnen onze collectieve pensioenregeling bij Generali!”

Zowel bij Leemans als bij Kooij ligt er een glimlach op het gezicht. Kooij: “Zo zie je maar. Strategie en producten zijn te kopiëren. Maar gedrag is niet te kopiëren. Ons gedrag, dat is ons wezenlijke onderscheidende vermogen. Samen met de kennis die we in huis hebben. Met dit gedrag organiseren we onze dienstverlening om de klant heen. Daar zijn wij goed in. In dit onderscheidende vermogen ligt de toegevoegde waarde voor de klant. Je ziet dit dagelijks terug tot in onze bediening en service.”

Focus

“Als Generali zullen we altijd transparant blijven werken. Pensioenen, daar zijn we sterk in. Collectief of voor het individu. Ook in de toekomst houden wij onze focus op de behoefte van de klant. En op het voldoen aan die behoefte. Dat doen we op onze eigen oplossingsgerichte wijze. Wij spelen natuurlijk in op de veranderende wetgeving: onze oplossingen zullen hierop aansluiten. Maar onze manier van werken blijft hetzelfde. Wij blijven sturen op ons specialisme. De wens van de klant is hierbij leidend, niet het systeem. Generali sluit aan op de administratie van onze klanten. Daarom is samenwerken voor ons een gegeven: met consultants, intermediairs en werkgevers. Onze kennis, ervaring en relaties komen ook hierin samen. Wij zijn als gespecialiseerde pensioen- en inkomensverzekeraar voor grote kantoren een betrouwbare en financieel stabiele partner. Een mooie naam is leuk, maar wij worden écht blij van een trouwe klant.”

Bij het vertrek schudt Kooij ons vriendelijk de hand en geeft ons een verrassing mee voor onderweg. “Uw Generali”, voegt hij eraan toe.

Van gras tot glas

Jan Bles (ontbreekt op de foto), Corporate Director Centre for Dairy Nutrition bij FrieslandCampina, stelt dat ICT marktvergrotend werkt als integraal onderdeel van de global business. Nuria Simo, Chief Information Officer bij de zuivelonderneming, beaamt dit. “Alleen zo kunnen we de hele keten van gras tot glas monitoren.”

FrieslandCampina heeft gekozen voor een nieuwe richting: route2020. Jan Bles licht dit toe: “Het is de strategie van FrieslandCampina om de toegevoegde waarde te verhogen en tegelijkertijd alle door de leden-melkveehouders van de coöperatie geproduceerde melk tot waarde te brengen. Om dit te realiseren wil FrieslandCampina versneld groeien in geselecteerde markten en productcategorieën. Alles draait daarbij om melk. Want wie weet er meer over melk dan FrieslandCampina?”

Royal FrieslandCampina is een multinationale zuivelonderneming waarvan alle aandelen in handen zijn van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina, waarbij 14.800 leden-melkveebedrijven in Nederland, Duitsland en België zijn aangesloten. De producten van FrieslandCampina zijn in meer dan honderd landen te koop. De belangrijkste regio’s zijn Europa, Azië en Afrika. Ingrediënten worden wereldwijd verkocht. In 2010 bedroeg de omzet van de organisatie bijna 9 miljard euro. FrieslandCampina heeft ruim 19.000 medewerkers in 25 landen.

Bles vervolgt: “Melk is de levenskracht van onze organisatie. In route2020 laten we dat zien. Onze pijlers zijn hierbij gericht op ‘the goodness of milk’ en de ketenvoordelen. We hebben een aantal uitgangspunten waarop we verder kunnen bouwen. FrieslandCampina beschikt over sterke merken en goede marktposities in diverse geografische regio’s en in verschillende productgroepen. Bovendien is melk een van de rijkste natuurlijke bronnen van essentiële voedingsstoffen.”

Vanuit de nutritionele kracht van melk gaat FrieslandCampina de uitdaging aan om consumenten overal ter wereld te voorzien van gezonde voeding die op duurzame wijze is geproduceerd. “Consumenten willen weten uit welke voedingsstoffen een product bestaat”, aldus Bles. “Het is onze verantwoordelijkheid dat we de consumenten precies vertellen welke voedingscomponenten onze producten bevatten. Onze zuivelproducten leveren niet alleen een unieke smaakbeleving, maar ook eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en melksuikers: bouwstoffen en brandstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van mensen.”

 

Infrastructuur aanpassen

“Na de fusie tussen Friesland Foods en Campina eind 2008 is er hard gewerkt aan de integratie van de verschillende IT-systemen”, vertelt Nuria Simo. “Daarnaast hebben we een IT-strategie en roadmap ontwikkeld voor uniformering en vernieuwing van de verschillende operationele IT-systemen en de IT-infrastructuur. Dat moet het de business mogelijk maken om effectief en efficiënt de ambitieuze doelstellingen van onze strategie route2020 te realiseren. De verschillende netwerken die we hadden zijn vervangen door één global network, dat wordt gemanaged door Verizon. We vervangen de verschillende officewerkplekken die we nu nog hebben door één Fujitsu-werkplek met ondersteuning van een centrale Service Desk. Daarnaast starten we binnenkort met de outsourcing aan T-Systems van onze verschillende datacenters, die we nu nog in eigen beheer hebben.”

Simo vervolgt: “Naast de verbetering in de infrastructuur werken we aan de operationele verbetering van verschillende IT-systemen. Met IBM werken we aan de standaardisering en internationale uitrol van onze productie- en planningssystemen (ERP). Hiervoor implementeren we één SAP-template dat in de eerste helft van 2012 live moet gaan. Met IBM zijn we een samenwerking gestart om ons wereldwijde inkoopproces te ondersteunen en SAP SRM en Ariba te implementeren.”

 

Volledige transformatie

Bles: “Onze eigen medewerkers in de verschillende landen zijn onze melkambassadeurs. De kennis en ervaring worden vervolgens via onder andere social media verder gedeeld. Steeds meer merken, zoals Chocomel en Vifit in Nederland en Dutch Lady, Friso en Rainbow in het buitenland, hebben hun eigen Facebook-pagina’s. Bij Campina Boerenland kun je via een code op de verpakking terugvinden van welke boerderij de melk uit dat pak afkomstig is. In Azië gaan die ontwikkelingen nog sneller. Daar ontstaan community’s van verschillende groepen consumenten.”

Simo is er helder over: binnen FrieslandCampina draait het om een volledige transformatie van de complete infrastructuur en de processen, de basis voor de business. “Onze ICT-strategie is erop gericht om een competitief voordeel te realiseren in onze business.”

Qurius: “Sexy bedrijf zoekt u”

“In 2010 hebben we openlijk onze doelstelling uitgesproken om 100% duurzaam te zijn in 2014.” Leen Zevenbergen, CEO Qurius N.V., wil creatief ondernemen en sprankelend inspireren. “Dit is een levend verhaal dat zich ontwikkelt naar omstandigheden. Maar de visie zelf? Die blijft overeind, altijd.”

“U kunt me mailen op l.zevenbergen@qurius.com”, zegt Zevenbergen. “Inspireren is mensenwerk. Vandaar ook de realisatie van ons Qurius Inspirience Center. Het is een bruisende ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven. Naast prikkelende lezingen en workshops biedt het Inspirience Center een ideale werkruimte om met elkaar kennis te delen en zaken te doen. Er is een smart boardroom, een compact auditorium en een lounge met Italiaanse coffeebar. Iedereen heeft vrije toegang tot het Inspirience Center. Hier demonstreren en visualiseren we in de praktijk onze strategische pijlers: Duurzaamheid, Innovatie en Het Nieuwe Werken.”

Wat doet Qurius? Qurius biedt IT-oplossingen: ontwerp, architectuur en infrastructuur. En ook implementatie en systeembeheer van op Microsoft gebaseerde bedrijfs- en IT-oplossingen. Vanuit het hoofdkantoor in Zaltbommel bedient de organisatie klanten in heel Europa, waaronder België, Duitsland, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Qurius is genoteerd aan Euronext Amsterdam sinds 1998. Zevenbergen: “Wij willen uitgroeien naar Europees leiderschap op het gebied van duurzame ICT.”

 

Gezonde keuze

Zevenbergen vertelt dat hij bij Qurius een tijd geleden een verandering heeft ingezet. Hij haalt met een glimlach een quote aan van Einstein uit het Qurius Vison Doc, waarin de visie van Qurius is opgetekend: ‘Ik heb geen bijzonder talent. Ik ben alleen hartstochtelijk nieuwsgierig.’ Want het effectieve adagium van Zevenbergen luidt: van backdoor naar frontdoor, van backoffice naar frontoffice en van boring naar sexy. “Om het ICT-leveranciersniveau te ontstijgen zijn we met onze klanten gaan praten. In deze dialogen ontdek je gaandeweg dat je dezelfde ambitie hebt. En dat bindt. Qurius is van mening dat het vandaag de dag niet bijzonder is om honderd procent duurzaam te willen zijn. Dit moet ook niet bijzonder zijn; het zou de norm moeten zijn. Qurius werkt met klanten en partners die net zo ambitieus zijn als wij en dezelfde duurzaamheidsdoelstellingen hebben”, legt Zevenbergen uit. “We zijn vernieuwend omdat we onze ERP-oplossingen linken aan de voorkant van organisaties met innovatieve applicaties. Qurius is daarmee ook actief in de frontoffice van klanten. Daarnaast is ons Inspirience Center sexy; daar hoef ik niets meer aan toe te voegen. ‘The proof of the pudding is in the eating.’”

Zevenbergen stelt: “Deze veranderingen hebben ertoe geleid dat we een bedrijf aan het maken zijn dat je zelfs fysiek voelt. We investeren momenteel in mensen met goede ideeën. Zij worden ondersteund met een investering om een spin-off te starten, die een onderdeel van Qurius blijft. Zo creëren we een plek die een magnetische werking heeft op talent.”

Maar dat is niet het enige. Ook ziet Qurius samen met haar Franse strategische partner Prodware kansen in Azië en Zuid-Amerika. Het internationale netwerk Qurius Global Alliance is hiervoor een ideale springplank.

 

Toekomstige generaties

Qurius wil een voortrekkersrol spelen in het verbeteren van de wereld. Dat is een strategische keuze, zegt Zevenbergen. “We leven in een andere wereld, zeker vergeleken met de wereld waarin we opgroeiden. Als we ons gedrag niet aanpassen, zal de wereld zoals wij deze kennen ophouden te bestaan. Hulpbronnen raken uitgeput. Het is tijd voor verandering en om te laten zien dat we echt om de wereld geven. Dat is ook onze plicht. Niet alleen naar onszelf en onze medeburgers, maar ook naar toekomstige generaties. Uit veel onderzoeken is naar voren gekomen dat de ICT-sector hier een leidende rol kan spelen. Daar kiezen wij voor en die keuze is in lijn met onze waarden, visie en overtuigingen.”

 

Totale integratie

“Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Daarom participeren we actief in allerlei specialistische community’s en ben ik zelf actief in het binnenbrengen van innovaties in bijvoorbeeld augmented reality, sociale media en duurzaamheid. We zien in sterk toenemende mate dat onze klanten vragen om totale integratie van oplossingen: ERP, CRM, business intelligence, portals, mobiele oplossingen, hosting en andere clouddiensten (zoals e-mail en unified communications). Qurius combineert en integreert oplossingen van partners met haar eigen producten. Gevoegd bij onze pragmatische aanpak in projecten krijgen onze klanten goed werkende oplossingen waarmee ze met hun bedrijf de toekomst in kunnen gaan.”

Vanwege haar omvang is Qurius een van de weinige ondernemingen die deze mate van integratie biedt en haar klanten van de voordelen laat profiteren. Zevenbergen beaamt: “Dit is dan ook een van de krachtigste unique sellingpoint’s van Qurius. We zijn Inner Circle Partner van Microsoft en bieden de ‘full stack’ van Microsoft-technologie aan in onze oplossingen. Eindelijk is er een platform waar de integratie waargemaakt wordt: flexibel en met state-of-the-arttechnologie.” Oftewel: innovatie is de sleutel. “Bij Qurius nemen we met het International Leadership Team de verantwoordelijkheid om onze visie te implementeren en de doelstellingen te realiseren. Het zijn allen mensen die zich hebben verbonden aan de toekomst van Qurius door tijd en eigen middelen in de onderneming te investeren. Kijk maar op www.theprideofqurius.nl. Mensen zijn onze inspiratie.”

Leen Zevenbergen schudt ons lachend de hand. “We zien u graag nog eens in de ‘huiskamer’ van Qurius!”

Dé partner voor internationaal ondernemen

Sinds de splitsing met TNT Post gaat TNT Express als wereldwijd merk zelfstandig (en beursgenoteerd) verder. De groeiaspiraties van de expresspeler zijn zorgvuldig gekozen en sluiten perfect aan bij de eenduidige positionering. En daar doen klanten bijna altijd hun voordeel mee!

Sinds 1946 bestaat TNT Express. Het bedrijf is de toonaangevende leverancier van wereldwijde koerier- en expresdiensten voor de zakelijke markt. En een van de trendsetters in expresvervoer. Willem Prinsen, Managing Director TNT Express Benelux, zegt: “In tijden van de economisch neergaande teneur zijn wij blijven investeren in onze infrastructuur. Met de globalisering in het kielzog is het belangrijk dat wij continenten aan elkaar linken en bereikbaarheid creëren. Want in China, India, Brazilië, Zuidoost-Azie en Oost-Europa liggen de groeimarkten. Vandaar dat we verschillende acquisities hebben gedaan en in die tijd zelf een viertal Boeings 747 hebben aangeschaft.” De groei gaat verder. In Europa hebben we een leidende positie en binnen afzienbare tijd heeft de organisatie een vergelijkbaar leidende positie in oonder andere China en Brazilië. “Hoe we dat doen? Centraal in onze werkwijze staan investeren in medewerkers en focussen op de wensen en verwachtingen van onze klanten. Zo garanderen wij optimale dienstverlening en doen we waar we voor staan”, aldus Prinsen.

Voorsprong

TNT Express heeft in de wereld van snelheid zijn focus gelegd op een aantal specialistische markten. Van high-tech, equipment & machinery en healthcare tot automotive en fashion. Binnen deze markten heeft TNT Express voor zowel Fortune 500 als het mkb een ‘Go to market’-strategie ontwikkeld. En voor het mkb legt Prinsen direct een waardevolle tip op tafel. “Heb je als ondernemer het plan opgevat om je markten te vergroten, schuif dan bij ons aan tafel. Wij weten exact aan welke voorwaarden en eisen je productvervoer moet voldoen. En wij geven graag advies zowel inzake de douane-eisen als over alle regelgeving met betrekking tot security. De veiligheidseisen met betrekking tot transport zijn drastisch toegenomen. De beveiliging van de supply chain is een verantwoordelijkheid voor zowel de vervoerder als de klant. Daarom steken we veel tijd in preventie en veiligheidsbewustzijn, bij klanten en intern. Steeds”, zegt Prinsen, “stellen we onszelf de vraag: Hoe kunnen we waarde toevoegen aan de supplyketen van onze klanten.” Prinsen: “De keten sneller maken, betekent dat we de kosten omlaag brengen. We zorgen dat we een constante voorsprong hebben, maar wel een die gespecialiseerd is en gericht. Met deze werkwijze zijn we op bijna elke innovatie voorbereid. Zo zijn we als TNT Express een verlengstuk van de bedrijfsvoering van onze klant, precies wat we willen. Want ook eventuele veranderingen van het koopgedrag van de consument kunnen wij optimaliseren voor de klant.” Er zijn vele voordelen als je als klant voor TNT Express kiest, stelt Prinsen. “De druk van time-to-market neemt af, omdat de logistiek is geoptimaliseerd en specifiek is gemaakt voor de klant. De klant hoeft bijna geen voorraad meer te houden en dat is maar goed ook. In financieel opzicht is dit natuurlijk ontzettend interessant. En dat niet alleen. Middels onze heldere communicatie wordt de klant voortdurend op de hoogte gehouden over de status van zijn zending, die op de voet te volgen is.”

Van één ding is Prinsen overtuigd: TNT Express is een partij die klanten kunnen vertrouwen. “Wij zien een trend dat betrouwbaarheid (in leveringen) belangrijker wordt dan snelheid. Om zelf de controle te houden hebben we onze eigen infrastructuur en ons eigen netwerk gerealiseerd zodat we altijd van capaciteit zijn verzekerd. Intussen zijn er vier 747’s en zullen er dit jaar drie Boeings 777 worden toegevoegd aan de huidige capaciteit. Bovendien hechten we belang aan persoonlijke aandacht in onze werkwijze. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in onze ‘hospital express’-propositie. De belevering aan ziekenhuizen verzorgen wij tot op afdelingsniveau. Diezelfde high value zie je ook terug in onze markt ‘equipment & machinery’. Daar moeten kritische onderdelen vaak op tijd beschikbaar zijn. Hoe zorgen we ervoor dat het serviceapparaat van de klant zo efficiënt mogelijk functioneert? Het antwoord op de vraag ligt in onze dienstverlening.”

Prinsen gaat verder: “Als kennispartner voor de supply chain zijn we alert op zowel marktveranderingen als innovaties of veranderingen ten aanzien van duurzaamheid bij onze klant. Onlangs in Brussel, om de drukte en files op de ring te ontlopen, hebben we elektrische fietsen (cyclocargo’s) ingezet voor het transport van de producten van onze klanten. Steeds spelen we met onze werkwijze in op de behoefte van de klant. We nemen het voortouw met onze investeringen om gerichte acquisities te doen; in die acties ligt onze toegevoegde waarde. Graag geef ik tot slot een voorbeeld van onze slagkracht. We hebben met één van onze 747’s, binnen acht weken een dedicated lijn tussen Chongqing en Europa opgezet. Deze luchtverbinding is een antwoord op de verhuizing van productie van klanten van Oost-China naar West-China. Chongqing is een snelgroeiend productiecentrum voor de hightechindustrie in het westen van China. De landingsbaan in Chongqing moest zelfs in rap tempo worden verlengd om met onze Boeing te kunnen landen. Ja, TNT Express is altijd ondernemend bezig.”

Schiphol een airport? Nee, een mainport!

24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar kiezen (inter)nationale klanten ervoor om via Schiphol te vliegen, aldus Maarten de Groof. Europe’s Preferred Airport is meer dan een luchthaven die altijd vooroploopt. Het is dé gastvrije mainport die Nederland met de wereld verbindt.

Maarten de Groof, Executive Vice President & CCO Schiphol Group, toont ons het succes van Schiphol in cijfers. In 2010 hebben 45,2 miljoen passagiers gebruikgemaakt van Amsterdam Airport Schiphol. Dat is 3,8% meer dan het jaar ervoor, toen de luchthaven 43,6 miljoen passagiers verwelkomde. Ook het vrachtvervoer nam vorig jaar toe, met 16% tot 1,5 miljoen ton vracht, ten opzichte van de eerdere 1,3 miljoen ton vracht. “We kijken terug op een jaar waarin we herstelden van een economische crisis, ondanks een raar fenomeen: een vulkaan in IJsland die het vliegverkeer compleet ontregelde en hevige sneeuwval waardoor veel luchthavens in omringende landen waren gesloten. Dit kostte de sector ongekend veel geld, maar heeft ons tegelijkertijd laten zien dat de luchtvaart onmisbaar is voor de Nederlandse economie.”

Behalve op Amsterdam Airport Schiphol is Schiphol Group in Nederland actief op drie regionale luchthavens. Schiphol Group is eigenaar en exploitant van de regionale luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en bezit 51% van de aandelen van Eindhoven Airport. Ook buiten de eigen landsgrenzen heeft Schiphol activiteiten op diverse luchthavens, waaronder New York en Brisbane.

 

Mainport

Schiphol verbindt Nederland met de wereld (én de wereld met Nederland) rechtstreeks met 301 bestemmingen in 99 landen voor zowel passagiers als luchtvracht. Mede door dit uitgebreide mondiale netwerk van verbindingen in samenhang met de uitstekende bereikbaarheid via weg en spoor wordt Schiphol beschouwd als een van de mainports van Europa. De Groof: “Schiphol heeft een bijzondere maatschappelijke en economische functie. Bij alles wat we doen staat het mainportbelang voorop. De mainport is een samenspel van elkaar versterkende bedrijven en activiteiten die de luchthaven en de wijde regio maken tot een internationaal knooppunt van mensen, goederen en diensten. Dat knooppunt bestaat in eerste instantie dankzij het intercontinentale en Europese bestemmingennetwerk van KLM en haar SkyTeam-partners.”

 

Internationaal zakencentrum

Schiphol speelt een belangrijke rol in het aantrekken van internationale bedrijven die baat hebben bij een optimale bereikbaarheid, efficiency, een strategische ligging én een aantrekkelijk vestigingsklimaat. De Groof: “Wij zijn internationaal georiënteerd en beschikken over modern vastgoed. Mede dankzij WTC Schiphol ontstaat die bedrijvigheid. Daar zijn circa vijfhonderd bedrijven gevestigd, waaronder natuurlijk airlines (Emirates, Continental), maar ook internationaal opererende ondernemingen zoals Danone en Microsoft.”

Uit recente cijfers blijkt dat Schiphol niet alleen voor directe werkgelegenheid van circa zestigduizend mensen zorgt op de locatie Schiphol, maar ook de motor is voor veel indirecte werkgelegenheid in de regio en daarbuiten. “Deze businessenvironment is continu in ontwikkeling. We luisteren naar de wensen en behoeften van onze klanten en businesspartners. We bewegen mee met de markt in binnen- en buitenland.”

 

Europe’s Preferred Airport

Voortdurend investeert Schiphol in kwaliteit en passagiers. “Met onze innovatieve voorzieningen creëren we een inspirerende en efficiënte omgeving die klantgericht is”, aldus De Groof. “Het is onze ambitie om Europe’s Preferred Airport te zijn en blijven. De uitgangspunten daarbij zijn onze kernwaarden: betrouwbaar, efficiënt, duurzaam, gastvrij en inspirerend. Schiphol is continu in beweging: 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar staan we klaar voor onze klanten en businesspartners. Wij willen dat iedereen zich welkom voelt op Schiphol.”

Het zijn onder andere de retail- en horecaconcepten op Schiphol die prijzen winnen vanwege hun hoogwaardige inrichting en afhandeling, volledig toegespitst op de dynamische wereld van de reizende klant. De Groof stelt dat Schiphol het afgelopen jaar volop heeft geïnvesteerd in die efficiënte omgeving. Dit heeft onder andere geresulteerd in FLUX en de Holland Boulevard met de Airport Library. Schiphol is de eerste grote luchthaven in Europa met gratis wifi én de voorziening van Excellence Parking.

Eerst over FLUX, het lidmaatschap dat via het unieke Privium-serviceprogramma te verkrijgen is. Dit betekent nu niet alleen in Nederland snel de grens passeren, maar ook in de VS. Er gaat geen kostbare tijd meer verloren aan het invullen van douane- en immigratieformulieren. Daarnaast heeft Schiphol een wereldprimeur met de dependance van het Rijksmuseum, gevestigd op de Holland Boulevard, en is het de eerste luchthaven waar passagiers boeken lezen in 29 talen, muziek luisteren, films bekijken en gratis kunnen downloaden in de Airport Library. Enthousiast voegt De Groof eraan toe dat de nieuwste faciliteit Excellence Parking perfect aansluit bij de businessenvironment van Europe’s Preferred Airport. Schiphol Excellence Parking is dé parkeerfaciliteit voor de frequente reiziger die gesteld is op snelheid, kwaliteit en exclusiviteit. De parkeergarage is te vinden naast Vertrek 3 en heeft een aparte aanrijroute vanaf de snelwegafslag.

Intussen staat de vernieuwing van Lounge 3 op de agenda. “We zijn gestart met de uitbreiding ervan achter de paspoortcontrole. Jaarlijks reizen er 5,3 miljoen opstappende passagiers via deze lounge. Door een efficiëntere indeling realiseren we 20% extra winkel- en horecaoppervlak voor de passagiers. Zo voegen we opnieuw economische waarde aan Schiphol toe. Oftewel: nee, Schiphol is geen airport. We zijn meer dan dat: een mainport.”