Auteur: Fidessa Docters van Leeuwen

Futureproof oplossing voor (web)winkels

CCV Shop biedt een webwinkeltotaalpakket. Samen met moederbedrijf CCV, marktleider in pinautomaten, wil CCV Shop maar één ding: succes voor zijn klanten, ook in de toekomst. Innovatie speelt hierbij een grote rol. “Wij ontzorgen onze klanten door het continu verbeteren van hun online verkoopproces.”

“De wereld van e-commerce verandert ontzettend snel. De grote jongens kiezen positie, en het lijkt voor sommige ondernemers lastig om zich online te vestigen”, begint Ivo Rupert, Commercieel Directeur van CCV Shop. “Maar in een nichemarkt liggen juist volop verkoopkansen. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je onderscheidend bent en zorgt voor een unieke customer journey die aansluit bij de klantwensen. Als je wat dieper graaft en voor een specifieke markt kiest, kun je met een klein marketingbudget grote resultaten behalen met een nichewebshop.”

“Wanneer de klant niet succesvol is, zijn wij dat ook niet”, meent Rupert. “Wij geven onze klanten alle tools om hun onlinebusiness te starten. Van software tot design en scholing: wij ontzorgen ze en hebben een eigen appstore waarvoor we nauw samenwerken met onze partners. De klant beslist zelf waarmee hij zijn onlineomgeving wil uitbreiden. Van marketingtools tot boekhoudprogramma’s: de klant kan zich volop laten ontzorgen. Zo worden onze klanten groot”, aldus Rupert. “We willen niets liever dan het online ondernemen zo eenvoudig mogelijk maken, zodat klanten zich puur kunnen richten op de verkoop.”

Omnichannel oplossingen

Rupert ziet nog een duidelijke marktverschuiving: “Waar klanten eerder enkel via één kanaal shopten, gebeurt dit nu via meerdere kanalen. Denk aan het online oriënteren op een product en het afronden van de aankoop in een fysieke winkel.” Een geïntegreerd aanbod van online- en offlinekanalen, omnichannel, is dan ook dé toekomst voor retailers. Samen met CCV verkeert CCV Shop in de bijzondere positie om hierop in te spelen door omnichannel oplossingen te leveren. “Kassa, productvoorraad, een betaalterminal en een PSP in eigen beheer; we hebben alles aan elkaar gekoppeld.” Voor CCV Shop betekent dit een unieke propositie in de wereld én een futureproof oplossing voor zijn 17.000 webwinkels. Rupert: “Onze doelstelling is om in Europa een grote speler op het gebied van e-commerce en mkb-retail te zijn.”

‘Volop verkoopkansen voor online ondernemers in nichemarkt’

Innovatie en groei

Innovatie staat dus centraal bij CCV Shop. “Zo voegen we ook voortdurend nieuwe features toe aan onze software. We zijn continu bezig met de toekomst en denken na over hoe ons product moet mee veranderen. Je moet veel verder kijken dan de korte termijn, zodat je mee kunt met ontwikkelingen zoals virtual reality en het ‘connected store’-principe. De connected store gaat nog een stap verder dan omnichannel. Hier draait het niet meer enkel om het samenkomen van online en offline, maar staat de beleving van de klant centraal. Met onze toekomstbestendige softwareoplossing kunnen we samen met onze klanten blijven groeien.”

Onafhankelijk bureau gegroeid op eigen kracht

DailyDialogues verzorgt digitale marketing voor nationale en internationale A-merken in het midden- en grootsegment. Met een socialmedia-DNA voorziet het bureau in de dagelijkse online dialoog met zijn doelgroepen. “Creativiteit op een meetbare manier.”

Sjef Kerkhofs, Commercieel Directeur, en zijn compagnon Robbert Gangadin, Algemeen Directeur, zijn DailyDialogues zes jaar geleden begonnen met het uitvoeren van socialmediawerkzaamheden zoals communitymanagement, contentmarketing en advertising. “In die tijd wilden bedrijven het vaak nog zelf doen, maar al snel bleek dat bureaus het beter konden. Sindsdien is ons onafhankelijke bureau uitgegroeid tot zo’n twintig man sterk”, zegt Kerkhofs. “We zijn trots dat wij voor het tweede jaar op rij zijn uitgeroepen tot FD Gazelle! En ook door Emerce100 zijn we verkozen in een toppositie. Beide bewijzen dat we een kerngezond bureau zijn.”

Succesvolle strategie

“Door de directe relatie met onze klanten kunnen we alles in eigen hand houden. Wij koppelen strategie aan uitvoering én hebben alle disciplines in huis. Snelheid, flexibiliteit, kwaliteit en resultaat kleuren onze dienstverlening”, vervolgt Kerkhofs. DailyDialogues toont een veelzijdig portfolio, waarbij retail en finance de boventoon voeren. “Hunkemöller, waar we alle socialmediacampagnes voor draaien én meepraten over strategie. Of neem Remia, waarvoor we alle socialmediawerkzaamheden verrichten. En Wecycle, een klant die zich bezighoudt met inzameling van e-waste. Ook online bank MoneYou, onderdeel van ABN Amro, is onze klant. De ontwikkeling van onze markt gaat snel. We zien concollegabureaus overgenomen worden door grote (inter)nationale bureaugroepen. Het doet de kwaliteit niet altijd goed; klanten van collectieven stappen weer over. Wij zijn onafhankelijk en op eigen kracht gegroeid, en blijven daarom flexibel. In onze visie is er geen plaats voor uitgebreide bureaucratische account- en projectmanagementlagen; die werken alleen maar vertragend en zijn nadelig voor de kwaliteit.”

‘Wij koppelen strategie aan uitvoering én hebben alle disciplines in huis’

Trends en de toekomst

Het is geen vraag meer óf social media moet worden ingezet, maar wel hóé. Kerkhofs: “Social media ontwikkelt zich tot een interactieve online variant van de traditionele massamediakanalen. Met (live) video in de hoofdrol. Motion content is de trend voor 2017 (lees Kerkhofs’ artikel over trends: https://www.frankwatching.com/archive/2016/10/13/12-social-media-trends-die-2017-gaan-domineren/). Bedrijven kiezen vaker voor geloofwaardige online video’s dan voor gelikte tv-commercials. Bureaus concurreren met de traditionele reclamewereld en nemen producties van commercials over, omdat de klant steeds meer ‘mobile/online first’ denkt. Het grote voordeel van online is dat de resultaten beter gemeten kunnen worden.”

Specialist in digitale transformaties

Avanade levert digitale diensten en is een joint venture van Accenture en Microsoft. Van oudsher een technologiebedrijf en mede daarom de ideale specialist om digitale transformaties bij klanten te realiseren. “Technologie is een belangrijke aanjager van digitale transformatie.”

Johann Corlemeijer, Commercieel Directeur Avanade, ziet in een turbulente markt organisaties enorm veranderen. “Veel bedrijven dreigen achterop te raken in een snel evoluerende markt waar concurrenten al wel het nodige werk hebben gedaan.” Hij is zich ervan bewust dat dit proces een verandering vraagt van organisaties. “De meeste digitale-transformatie-initiatieven zijn gegroeid uit het veranderende gedrag van klanten, waaronder de vraag om een betere klantervaring. Van daaruit kan de transformatie ingezet worden. Wij zijn sterk in het inbedden van de nieuwe technologie in die organisatie.”

Innovatie voorop

Corlemeijer zegt: “Wat je vandaag nodig hebt, is morgen verleden tijd. Wij ondersteunen onze klant bij de digitale reis die ze maken. Als digitale innovator dragen we zorg voor het optimaliseren van de eigen organisatie van de klant. Dit is op basis van technologie en gepersonaliseerde context. De digitale werkplek zorgt er op zijn beurt weer voor dat de klant van de klant optimaal wordt bediend.”

Avanade hanteert een professionele aanpak voor de begeleiding van de digitale reis. Altijd afgestemd op de behoeften van de klant. Corlemeijer: “We beginnen met inspiratie en inventarisatie. En wat we tegenkomen, spiegelen we met wereldwijde ervaring. Aansluitend organiseren we een innovatiesessie. Aan de hand van cases van andere bedrijven laten we de klant zien wat de technologische oplossingen voor hem kunnen betekenen. Het gaat om het inzicht dat het oude patroon soms een belemmering vormt om een volgende stap te maken. En ook om te leren de nieuwe technologieën optimaal te benutten. In korte tijd, zo’n twee of drie weken, kan de digitale transformatie ingaan. Agile helpt ons hierbij, zodat we snel meetbare resultaten kunnen overleggen.”

‘Wij zijn de versneller van de digitale organisatie’

Sterke specialist

Corlemeijer: “Het is belangrijk in de huidige economie voor de klanten om te weten dat wij een wereldwijd opererende organisatie zijn. Technologie, daar zijn we sterk in. Wij zijn de versneller van de digitale organisatie. Een groot voordeel is dat we een bedrijf als Accenture als moederbedrijf hebben, met gedegen kennis van de markt en de processenkant. En Microsoft, dat weten we, drijft tot het uiterste als het gaat om technologie. Avanade is de lijm ertussen; wij hebben het beste van de beide bedrijven. Een unieke combinatie.”

Corlemeijer besluit: “Als je met onze mensen praat over een case, dan hebben we het altijd wel een keer gedaan. Wij zijn er voor de klant. Wij kunnen het verschil maken in het proces.”

Samen grenzen verleggen

Strategisch designbureau Fabrique bestaat al 25 jaar. Het gelooft in de kracht van design om dingen te veranderen en te verbeteren. Wat Fabrique ontwikkelt, moet iets betekenen in de wereld. “Innovatie doen we samen met onze klanten.”

Pieter Jongerius, Directeur bij Fabrique, is aan het woord: “Wij zijn een multidisciplinair ontwerpbureau. Voor succesvolle innovaties is die brede blik keihard nodig. We combineren bedrijfsinzicht, customer experience design en technische innovaties. Daarbij werken we actief aan brand development. Voor elk van deze uitdagingen brengen we specialisten samen in teams waaraan ook onze klanten bijdragen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Met zoveel perspectieven aan één tafel is succes altijd het resultaat van een gezonde balans tussen visie en empathie.”

Onze klanten

Fabrique kent een gevarieerd portfolio met sterke merken. Jongerius zegt: “Innovatie doen we samen met onze klanten. Het verschil maken kun je ook alleen maar samen doen. Samen met onze klanten maken we dingen die wij – of onze eindgebruikers – eerst niet voor mogelijk hielden: op een geïntegreerde en overzichtelijke manier online je verzekeringen regelen bij Independer. Of als Nederlands bureau citymarketing in India op de kaart zetten. Het kon niet, en nu wel. Ons motto is niet voor niets: Challenge reality. Daag de werkelijkheid uit. Stel vragen. Verleg grenzen. Samen. Dat is Fabrique op zijn best.”

‘Het is de kracht van design om dingen te veranderen en te verbeteren’

De dynamiek van een merk

Digital, print, ruimtelijk ontwerp tot zelfs industrieel ontwerp. Fabrique levert het allemaal. Van hardcore conversieverbetering tot inspirerende storytelling. Klanten van Fabrique hebben steeds een andere uitdaging; onderling verschillen ze sterk van profiel. Jongerius: “Daar zijn wij heel gelukkig mee. Je ziet dat de wereld steeds meer klaar is voor dingen verbinden. Zo ontstaan er nieuwe disciplines bij ons bureau. Service design helpt ons om de middelen samen te brengen. Een discipline waarin we ons volop thuis voelen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar ons werk voor Tate en Schiphol: allebei innovaties waar de customer experience een enorme sprong vooruit maakte. Ook als het gaat om de doorontwikkeling van een merk, dan zijn wij er. Merken hebben nu eenmaal dynamiek nodig. Soms is dat een beheerste evolutie, soms gaat het juist met een sprong. Met beide helpen wij graag. Zoals in het geval van de nieuwe webshop van HEMA, waarvan wij het ontwerp realiseerden. Overal klopte de merkbeleving, behalve online. En juist daar heeft HEMA grote ambities. Samen maakten we hema.nl weer echt HEMA én verbeterden we de conversie significant. Wij staan ervoor om meer te leveren dan het mooie plaatje. Het resultaat, daar gaan we voor.”

Kwaliteitsjournalistiek regeert

NRC brengt al zo’n tweehonderd jaar met succes kwaliteitsjournalistiek. “Kwaliteit en inhoud staan centraal. Wij zijn in staat om de wijze waarop we kwaliteitsjournalistiek brengen te vernieuwen. Zo blijft het aantal betalende abonnees groeien, met maximale betrokkenheid.”

Madelon Fortuin, Commercieel Directeur NRC: “NRC brengt meer dan alleen de feiten. We geven er ook duiding aan. En NRC beschikt over de intellectuele lenigheid om zich aan te passen aan het veranderende medialandschap. Het digitale platform biedt kansen die wij volop benutten. Met gebruik van beeld, video en infographics zijn er online meer mogelijkheden, anders dan op papier. Online zijn we ook in staat om onze kwaliteitsjournalistiek met succes te brengen. In 2016 is het aantal nieuwe betalende online abonnees bij NRC met maar liefst 46% gegroeid. We passen ons aan de lezer aan: het best verkochte abonnement is de combinatie van doordeweeks digitaal en in het weekend papier.”

NRC en de adverteerder

Fortuin vervolgt: “Voor de adverteerder is een merk als NRC een kans. De doelgroep is zeer selectief in het segment hoogopgeleide en kapitaalkrachtige lezers. Dus weinig waste. En zeer geëngageerd. Het is ons doel om de lezer zo optimaal mogelijk bij de boodschap te betrekken. Oók bij de commerciële boodschap van de adverteerder. Wij weten het juiste haakje te vinden om een lezer ook effectief een branded-contentartikel te laten lezen. Onderzoek wijst uit dat onze online leesduur blijft toenemen.” NRC gebruikt sinds kort Moat, een softwaretool die gedetailleerd engagement op online branded content meet. Fortuin zegt: “Deze tool stelt ons in staat om de adverteerder op proactieve wijze terugkoppeling te geven over de performance van de campagne. Alles met als doel om te optimaliseren.”

‘In 2016 is het aantal nieuwe betalende online abonnees met 46% gegroeid’

Online groei

NRC is een tijd geleden al gestopt met gratis proefabonnementen. Tegenwoordig leest een abonnee NRC voor minimaal een jaar en kiest dus bewust voor NRC. Ieder artikel wordt in eerste instantie geschreven voor nrc.nl. “Deze strategie werpt nu al haar vruchten af”, zegt Fortuin. “Doordeweeks lezen abonnees graag steeds meer digitaal, terwijl we ook een ruime groei zien in het aantal NRC Weekend-abonnees. Ons doel is niet om papier zwart te maken. Wij willen met onze kwaliteitsjournalistiek zoveel mogelijk lezers bereiken die ook bereid zijn om daarvoor te betalen. Daar heeft de adverteerder ook het meest aan. Wij kiezen voor een abonnee die voor ons kiest. En dat werkt: de uitstroom van abonnees is in twee jaar tijd gehalveerd en met dank aan de stijging van betalende lezers online, blijft het abonneebestand van NRC groeien.”

Deloitte maakt impact
Als meest innovatieve professionele dienstverlener heeft Deloitte een goed jaar achter de rug, mede dankzij een unieke aanpak. Het investeren in talent, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid resulteert in een betekenisvolle impact van Deloitte op zijn klanten, zijn mensen en op de maatschappij.

De wereld verandert razendsnel onder invloed van de exponentiële groei van technologie. Deloitte speelt daarop in met een sterke focus op belangrijke groeigebieden: data analytics, digital en cyber security. Peter Bommel, CEO Deloitte Nederland, wil kwaliteit leveren op alle gebieden. “Omdat kwaliteit maakt dat klanten, mensen en de maatschappij bij ons blijven terugkeren. En zo kunnen wij verder uitbouwen en blijven innoveren.”

‘Kwaliteit maakt dat klanten, mensen en de maatschappij bij ons terugkeren’

Impact op klanten

Mario van Vliet, COO Deloitte Nederland: “Alle bedrijfsonderdelen hebben bijgedragen aan onze groei van 20% ten opzichte van vorig jaar. De groei blijkt ook uit de zeer hoge waardering die klanten ons geven via MT, met veel nummer 1-posities. Daar zijn we ontzettend trots op. Dat alle bedrijfsonderdelen nu aan deze omzetstijging hebben bijgedragen, is een groot succes. Deloitte investeert al jaren vele miljoenen in kwaliteit. Zo is Deloitte Innovation, sinds 2008 een separate BV, de driver achter de ontwikkeling van innovatieve diensten en producten. Risk Advisory groeide onder meer in cyber security. De omzet van onze consultingpraktijk nam toe als gevolg van onze focus op technologiegedreven innovatieve diensten. Als uitkomst van de verplichte kantoorroulatie laat Audit groei zien in de controle van beursgenoteerde ondernemingen. Tax en Financial Advisory Services groeiden dankzij onze geavanceerde data-analyticstoepassingen.” Bommel: “We blijven ons ook voortdurend richten op internationale klantbehoeftes. Per 1 juni 2017 vormen we samen met Deloitte België, Groot-Brittannië, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen, IJsland en Zweden een Noord-West Europese Deloitte-organisatie. Dit leidt tot meer schaalgrootte, waardoor we nog meer kunnen investeren in innovatie, kwaliteit, klanten en medewerkers. Zo kunnen we meer consistentie in de kwaliteit van onze dienstverlening realiseren en gaan we onze nationale en internationale klanten nóg beter bedienen.”

Impact op mensen

Peter Bommel deelt mee dat Deloitte in het boekjaar 2015/2016 meer dan 1300 collega’s heeft aangetrokken; veelal academici en hbo’ers. “We zijn nu met ongeveer 5000 Deloitters. Het aantrekken en behouden van toptalent is de basis van ons succes, als opleidingsinstituut zorgen we ook voor de doorstroom richting de industrie. Wij zijn dé banenmotor van Nederland. Digitalisering zorgt voor een enorm potentieel aan groeimogelijkheden. Voor ons ligt nu de taak om academici uit exacte wetenschappen aan te trekken om in de toenemende vraag naar innovatieve diensten te kunnen voorzien. Wist je dat de medewerkers van onze corporate incubator in staat worden gesteld om 100% van hun tijd te besteden aan het ontwikkelen van eigen businessideeën? Een enorme kans voor iemand die het verschil wil maken.”

Impact op de maatschappij

Over maatschappelijke impact vertelt Bommel: “Onze partnerships met Singularity University en met het Cambridge Innovation Center geven ons een unieke positie binnen het innovatieve ecosysteem en tegelijkertijd bieden ze unieke mogelijkheden om onze topklanten te ondersteunen bij innovatie en transformatie. Zie ook het succes van het Solar Team van de TU Delft, dat we ondersteunen als partner. Ze inspireren op het gebied van high-endtechnologieën en promoten duurzaamheid in een voorbeeldfunctie door het gebruik van duurzame energie. Dit is onder meer terug te zien in ons kantoorgebouw The Edge aan de Zuidas in Amsterdam, dat prijzen heeft gewonnen als meest duurzame kantoorgebouw ter wereld.”

Van Vliet: “Data analytics, cyber security en digital zijn de groeigebieden waarmee we de toekomst ingaan om in maatschappelijk opzicht onze blijvende bijdrage te leveren. Met State of the State maken we een actuele data-analyse van ons land. Zo hebben we samen met de politie een buienradar voor inbraken gepubliceerd waarmee je op basis van die data-analyse de inbraakkans per buurt kunt berekenen. Ook zorgt Deloitte voor Cyber Risk Management Services voor organisaties in de private en publieke sector. Wij benaderen cyberrisico als een strategisch issue; met onze kennis vanuit verschillende sectoren zijn we in staat om onze klanten te helpen.” Bommel: “Als je het hebt over de weg van digitale evolutie naar revolutie, van strategie tot levering: wij hebben het allemaal in huis. De Deloitte Impact Foundation kent recente voorbeelden, alle ondersteund door onze kennis en kwaliteit. We hebben samen met Unicef een mooi project gedaan op het gebied van cyber security. En wat denk je van het omvangrijke project om het gezonken VOC-schip ‘De Amsterdam’ terug naar Amsterdam te halen? Allemaal voorbeelden van hoe we met Deloitte op betekenisvolle wijze onze bijdrage leveren. De wereldwijde purpose van Deloitte is niet voor niets: ‘Making an impact that matters’. We willen een impact maken die ertoe doet – voor onze klanten, onze mensen en voor de maatschappij.”

Leiden en ondernemen is mensenwerk

Bedrijven en instellingen vernieuwen zichzelf onophoudelijk. Om kansen te creëren of om zich aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Eén ding is duidelijk: ontwikkelingen gaan steeds sneller en omstandigheden worden steeds complexer. Dat vraagt nogal wat van ons leiderschap.

Nieuw leiderschap

Ook leiderschap zelf is aan vernieuwing onderhevig. Het wordt steeds minder bepaald door hiërarchie en status. Iedereen kan leiderschap, eigenaarschap en verantwoordelijkheid tonen in de steeds plattere en meer zelfsturende netwerkorganisaties. Wat betekent dat voor de rol van leidinggevenden? “Leiderschap is steeds meer van iedereen en niet slechts voorbehouden aan topfuncties. In organisaties wordt steeds meer naar buiten naar de klant gekeken en minder naar boven, naar de baas”, aldus Jules Koster van leiderschapsinstituut de Baak. “De klanten zijn er blij mee en de managers zoeken naar nieuwe manieren om goed leiding te geven. (Want nog steeds is slecht leiderschap de belangrijkste reden om een organisatie te verlaten.) Moderne leiders werken minder met de ‘control & command’-aanpak. Zij bouwen aan vertrouwen in relatie met alle betrokkenen en creëren transparante kaders voor effectieve samenwerking. Door beter gebruik te maken van ieders expertise, ambities en waarden groeit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het behalen van verantwoorde resultaten.”

Actuele vraagstukken in de Baak-programma’s

In hun zoektocht naar antwoorden op de snelle marktontwikkelingen streven grote organisaties naar de wendbaarheid en lenigheid die eigen is aan start-ups. Kleinere bedrijven en instellingen daarentegen zijn op zoek naar robuustheid in kwaliteit zonder bureaucratische regels. Koster: “Meer wendbaarheid en meer kwaliteit worden uiteindelijk door mensen gemaakt, en dat valt te leren. Neem de verandering dat meer generaties dan ooit deelnemen aan het arbeidsproces: we vergroenen, vergrijzen en verkleuren. We kunnen juist deze diversiteit benutten om strategische ambities te realiseren. Een écht goede inzet en samenwerking van al het aanwezige talent leidt niet alleen tot meer voldoening en geluk, maar ook tot innovatieve, beter presterende organisaties.”

Leren is dé manier om innovatie te bevorderen en werkbare en verantwoorde oplossingen te vinden voor actuele leiderschapsvraagstukken. Koster ziet daarin een rol voor de Baak weggelegd: “We stimuleren de discussie over vernieuwend leiden en werken met onze trainingen en maatwerkprogramma’s aan leiderschapsontwikkeling. We zijn steeds op zoek naar innovatieve leeromgevingen waarin deelnemers met hoofd (klopt ’t?), hart (deugt ’t?) en handen (werk ’t?) aan daadwerkelijke uitdagingen werken. Leiderschapsontwikkeling en concrete resultaten gaan hand in hand, en werken en leren zijn direct verbonden.”

De Baak heeft een brede basis van nationale en internationale klanten. Voor deze klanten is de Baak partner in leren en leiderschapsontwikkeling. De Baak helpt hen om een leerstrategie te formuleren en uit te voeren die past bij de voortgaande vernieuwing. De Baak richt zich op de ‘Human Side of Enterprise’ en helpt individuele deelnemers, teams en organisaties met leren vooruit in hun ontwikkeling.

‘Het nieuwe leiden is omgevingen creëren waarin gewone mensen buitengewone dingen gaan doen’

Excellence of exit

Xebia is ervan overtuigd: de heersende norm wordt excellentie. Tijdens de digitale transformatie waar bedrijven voor staan kan alleen uitmuntendheid nog het verschil maken. Xebia is er goed in. Erg goed. Hoe dat komt? Het bedrijf durft voor specialismen te kiezen.

In 2001 is Xebia gestart en ondertussen stevig gegroeid, met zo’n 670 specialisten in de internationale en wereldwijde Xebia Group die allen een en dezelfde missie hebben. Ze zijn allemaal de allerbeste in datgene wat ze doen. Daan Teunissen, founder van Xebia, en Max Mouwen, digitale versneller, helpen top-250-organisaties in Nederland – sectorbreed –om de digitalisering van klantendiensten en organisaties op een excellente manier te realiseren. Nieuwe commerciële routes met technologie als motor van verandering; data science, full stack development en cloudtransformatie. Dan denk je ook aan agile, continuous delivery en lean and DevOps. Teunissen: “Elke cel van onze organisatie is een gespecialiseerde cel. Alleen zo kunnen we waarmaken waarvoor we staan. En geloof me: klanten hebben die snelheid en excellentie nu hard nodig.”

Autoriteit

Mouwen vertelt: “Onze bedrijven in de Xebia Group vormen een netwerk van specialisten die met elkaar in verbinding staan. Ze buigen zich over de commerciële ontwikkeling, IT-ontwikkeling en het antwoord op de vraag ‘hoe organiseer je dit?’ om de eindklant dat excellente resultaat te geven. Wij bieden onze klanten graag onze diepgaande kennis en ervaring om een digitale versnelling tot stand te brengen.”

Teunissen: “Wij zijn eigenlijk een verzameling boutiquebedrijven die de heart beat van het bedrijf bepalen. Ons value system is hierbij de basis: ‘people first’, ‘sharing knowledge’, ‘quality without compromise’ en ‘customer intimacy’. De specialisten maken voor organisaties een nieuwe route. Versta me goed: het gaat ons om een duurzame route. Wij willen impact maken. Bij de ING hebben we dit gedaan. En ook voor Wehkamp hebben we onlangs een nieuwe online presence ontwikkeld. Het gaat er ons om waarde te creëren voor klanten. Wij bouwen de toekomst voor organisaties.”

“In de markt draait het steeds meer om excellence of exit”, aldus Mouwen. “Het verschil tussen top en middelmaat lijkt elke dag groter te worden.” Teunissen glimlacht: “En wij zijn dan graag de McKinsey van IT.”

Mouwen: “Bedrijven die écht willen bewegen zijn van harte welkom bij ons. En ja, bewegen is veranderen en soms pijn lijden. Het is de uitdaging in de digitalisering van dit moment om die continue verandering te accepteren. Daarbij draait het om het tempo verhogen, keuzes durven maken en commitment in alle geledingen van de organisatie; alleen dan wordt de digitale transformatie een succes!”

‘Bedrijven die écht willen bewegen helpen we graag!’

Innovatie in de zorg

Cliënten willen steeds meer maatwerk in hun begeleiding. Terwijl de overheid nadrukkelijk de hand op de knip houdt en gemeenten zorggeld reserveren voor tegenvallers. Dat is een lastige paradox. Maar de ’s Heeren Loo Zorggroep zeurt daar liever niet over. “Het is aan ons om die ontwikkeling het hoofd te bieden.”

Bestuursvoorzitter Jan Fidder geeft leiding aan de ’s Heeren Loo Zorggroep. Die behoort tot de top dertig van werkgevers in Nederland. De instelling biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders in zo’n driekwart van alle Nederlandse gemeenten. Daarom staat de zorgaanbieder vol in de wind van de transitie die de overheid in gang heeft gezet. “Dat is niet gemakkelijk. Maar we hebben de schaal en we hebben de kennis. En zeuren helpt niet. We zullen gewoonweg beter en sneller moeten meebewegen met wat de samenleving van ons vraagt. En samen met andere zorgaanbieders moeten optrekken in het ontwikkelen van nieuwe, meer passende vormen van zorg.”

Schaalgrootte

Volgens Fidder ligt de sleutel in co-makership. In verschillende opzichten. In de eerste plaats vragen cliënten en hun ouders om steeds meer maatwerk. Dat kunnen zorgaanbieders niet meer alleen leveren. Samen in zorgland optrekken is wat Fiddes betreft dan ook cruciaal. Maar dat moeten zorgaanbieders wel willen. “En die bereidheid vind ik nog niet overal even sterk ontwikkeld”, stelt Fidder voorzichtig. Klanten vragen ook in andere opzichten flexibiliteit van zorgaanbieders. “Ze willen meer regie over hun leven en de begeleiding die we hen bieden. De overheid ondersteunt hun wens. Die ontwikkeling leidt nu al tot andere vormen van mantelzorg en familieparticipatie. En die lijn zet zeker door.” Voor Fidder is samenwerken met familie dan ook een van de speerpunten van beleid. En niet alleen omdat dit past in het beleid van de overheid. “Een kind en zijn of haar ouders zijn een leven lang met elkaar verbonden. Wij lopen vaak maar een klein stukje mee in hun leven. Bescheidenheid past ons daarin. Wij moeten proberen iets van betekenis aan hun leven toe te voegen. Maar alleen als zij dat willen. Daarin moeten we adaptief zijn.”

Co-makership zoekt de ’s Heeren Loo Zorggroep overigens ook met overheid en financiers. “We willen graag meedenken. Onze schaalgrootte doet er in dat opzicht echt toe. We weten veel van ICT en financiële systemen en kunnen ontzettend veel op dit gebied. Dat helpt enorm om problemen in deze ingewikkelde transitie op te kunnen lossen.”

 

‘Niet zeuren, maar samen optrekken’

Technologische innovatie in finance

De rol van financiële afdelingen verandert. Gelukkig zijn er de slimme oplossingen van techbedrijf Exact die helpen bij het realiseren van transformatie. Op weg naar een succesvolle toekomst met de kracht van het portfolio, focus op innovatie in dienstverlening en een verbindingsrol in een snelgroeiend ecosysteem.

Technologie zet het financiële vakgebied op zijn kop. Dankzij digitale innovatie worden meer data verzameld en geanalyseerd. Op basis daarvan worden andere vragen gesteld, antwoorden sneller gevonden en die sluiten ook beter aan bij de business. Wat blijft gelden: als de ingevoerde gegevens niet op orde zijn, is de output dat ook niet. De kernvraag voor financiële managers binnen het mkb en grote ondernemingen is: ‘In hoeverre is de basisregistratie op orde?’ En: ‘Kunnen we onze data vertrouwen? Zijn we er klaar voor om de kracht van digitale innovatie los te laten op onze organisatie?’ Een stap die niet zonder slag of stoot gezet kan worden. Exact helpt om het fundament te leggen, zodat organisaties de juiste koers kunnen varen in een snel digitaliserende wereld. Erik van der Meijden, CEO Exact, zegt: “Digitaal is dé nieuwe manier van zakendoen. Je ziet daarbij een versnelling ontstaan op alle gebieden. Ook in het financiële werkveld. Een CFO wordt steeds meer de strategisch adviseur. Technologische innovatie geeft de mogelijkheid om realtime op data gebaseerde inzichten te verkrijgen. Noodzakelijk om een organisatie aan te sturen in een wereld die sneller dan ooit verandert. Wij ondersteunen daarbij. Laten de kansen zien van disruptieve businessmodellen, zodat de mogelijkheden hiervan ten volle benut kunnen worden.”

‘Wij helpen bij het creëren van kansen in een digitale wereld’

Kracht van het portfolio

In het financiële werkveld ligt de kracht van Exact onder andere in het internationale bereik van het portfolio. Dit is beschikbaar in veertig talen en wet- en regelgevingen. De positionering draait onder andere om consolidatie, snel de cijfers voor de ondernemer beschikbaar hebben. Klanten die een operatie leiden in meerdere landen hebben met Exact vanuit het hoofdkantoor volledig inzicht in de cijfers. Verder is er ondersteuning met standaardisatie en krijgt de financieel manager realtime sturingsinformatie. “Exact brengt informatie op de juiste manier, zodat het in het dagelijks zakendoen direct loont.”

Kracht van het ecosysteem

Van der Meijden: “De rol van technologie is steeds belangrijker. We hebben recent onderzoek gedaan naar de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven in Nederland. Daaruit blijkt dat voor grotere organisaties kostencontrole en -reductie bovenaan op de lijst staan. Door op een slimme manier technologie in te zetten en het ecosysteem van Exact onderling te verbinden, geloven wij dat we waarde kunnen creëren die het gehele ecosysteem sterker maakt. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat kredietverlening of bedrijfsfinanciering iets is wat Exact als dienst samen met partners gaat leveren.”

Kracht van verbinding

Van der Meijden vervolgt: “Exact richt zich op technologische innovatie als drijfveer van succes bij onze klanten. Ik zie voor me dat wij het samenbrengende element zijn tussen bedrijven en ondernemers met voor hen relevante aanbieders op het gebied van bijvoorbeeld financiële dienstverlening. Algoritmes analyseren data en brengen, gericht op een specifieke situatie, deze partijen met elkaar in contact via een platform van Exact. Dit is bijvoorbeeld een manier waarop bedrijven de vruchten kunnen plukken van slimme fintechoplossingen. Veel diensten die nu nog handmatig plaatsvinden zijn straks gedigitaliseerd. Dat biedt nieuwe mogelijkheden en enorme versnelling van processen. We helpen bedrijven om deze op de juiste manier te omarmen en in te zetten.”

Groei in technologie

Techbedrijf Exact neemt voortdurend de voortrekkersrol als het gaat om innovatie. Een grenzeloze nieuwsgierigheid naar technische ontwikkelingen zit het bedrijf in de genen. Zo is zakendoen interessanter, zijn businessmodellen efficiënter en is de winst groter.

Innovatie begint bij nieuwsgierigheid, aldus Erik van der Meijden, CEO Exact. “Nieuwsgierigheid naar technologie die er al is, maar vooral ook naar datgene wat er nog níet is. Die nieuwsgierigheid moet zich niet beperken tot je eigen sector. Kijk ook wat andere landen, bedrijven en sectoren doen. Daar kun je van leren of inspiratie uit halen. Onlangs ben ik in China geweest. In bepaalde vormen van digitale dienstverlening zijn ze daar veel verder dan wij. Neem WeChat; dat is begonnen in 2011 en inmiddels uitgegroeid tot een platform waarmee je betalingen kunt doen of geld op een spaarrekening kunt zetten, taxi’s kunt reserveren en restaurants kunt boeken. Zoiets bestaat hier niet. Een ander Chinees bedrijf waar we veel van kunnen leren, is Alibaba, dat daar zeer sterk in de markt staat.”

Van der Meijden vervolgt: “Als Exact naar zulke bedrijven kijkt, zoomen we in op de mogelijkheden van technologie die ze gebruiken. Die vertalen we door naar bruikbare oplossingen voor mkb-bedrijven. Door die vertaalslag kan Exact hen kansen bieden die voorheen buiten hun bereik waren. Er zijn veel nuttige dingen die je in de software kunt inbouwen, waardoor onze klanten veel eenvoudiger aansluiting vinden bij de voordelen van het digitale tijdperk.”

‘Wij onderzoeken elke nieuwe technologie, altijd’

Het ecosysteem van Exact

Van der Meijden constateert dat alles wat analoog is, digitaal wordt. “Dit zorgt voor een versnelling op veel vlakken. Als midden- of kleinbedrijf kan dat lastig zijn om bij te houden. Daarom ondersteunen wij ze, door op een bredere manier naar innovatie te kijken. En op een nieuwe manier naar de mogelijkheden die we bieden met onze technologie. Exact gaat bijvoorbeeld klanten onderling verbinden om voor hen nieuwe zakelijke mogelijkheden te creëren. Zo ontstaan relaties die waardevoller kunnen zijn dan de huidige verbinding tussen klant, accountant en Exact. Het hele ecosysteem profiteert daarvan.”

Van der Meijden ziet ruimte voor Exact om het dienstenpakket uit te breiden: “Daarbij speelt slimme software die data kan analyseren een belangrijke rol. Exact kan op basis daarvan bijvoorbeeld diensten gaan leveren als kredietverlening of bedrijfsfinanciering. De wereld om ons heen verandert razendsnel; de ene technologie is nog niet ingevoerd of de volgende dient zich alweer aan. Kijk naar de impact en verwachtingen van fintech: traditionele banken voelen de noodzaak om zichzelf opnieuw uit te vinden en relevant te blijven. En wat te denken van nieuwe marketplaces met hun ongekende onlinesalesmogelijkheden. Of de kracht van big data. Blockchain. Sluit je je ervoor af? Wij kiezen er liever voor om ze te omarmen en te onderzoeken hoe onze klanten ervan kunnen profiteren.”

Nieuwsgierig naar toekomstige technologie

“Het onderzoeken en mogelijk inzetten van deze innovaties hoort bij ons”, aldus Van der Meijden. “Niet voor niets werken er bij Exact alleen maar mensen die nieuwsgierig zijn naar de technologie. Het zit in onze genen. We gedragen ons als een techstart-up, ook al bestaan we al meer dan dertig jaar. Excellente developers die in ons hun gelijke herkennen zijn dan ook welkom. Technici die de uitdagingen van nieuwe technologie omarmen om onze nieuwste diensten te ontwikkelen.”

Nieuwsgierig zijn is dus ook ‘jong blijven’. Geen toeval dat Exact partner is van de jongste winnaar ooit van een F1-race. Max Verstappen bekleedt bij Exact sinds kort de rol van Tech Talent Leader. Van der Meijden: “Het is echt een verrijking van ons partnership met Max Verstappen om hem als motivator voor onze groep developers en designers te kunnen zetten. Als je ziet wat zijn winst in Spanje heeft losgemaakt in Nederland, dan kun je je wel voorstellen wat het voor onze talenten betekent dat hij bij Exact de rol van Tech Talent Leader krijgt. We zijn heel trots op zijn prestaties en vinden de manier waarop hij zijn sportcarrière invult ongelooflijk inspirerend. Het is een mooie kans dat Max anderen deelgenoot wil maken van zijn persoonlijke ervaringen als toptalent.”

Investeren in duurzame groei

IKEA wil een positieve impact hebben op mens en planeet. Het woonwarenhuis doet dit door te blijven investeren in duurzame groei en 100% hernieuwbare energie te realiseren. Met succes: de totale omzet is in het boekjaar 2015 boven de 1 miljard uitgekomen.

We schuiven aan tafel bij Lena Herder, Country Retail Manager IKEA Nederland. Ze vertelt over de economische situatie in de landen waarin ze heeft gewerkt en deelt haar visie erop. Bij IKEA Finland was ze net aangesteld toen de diepe recessie voor een zware mineur zorgde. Later, in oktober 2015, startte ze in Nederland; het land was al weer even uit het dieptepunt, maar ze merkte al snel dat het consumentenvertrouwen hier nog niet optimaal was. Met haar ruime global ervaring – Herder werkte ook in Zweden en Engeland – kijkt ze er met een strategische blik naar en heeft ze een antwoord: investeren. “Er is hier een enorme potentie. We zijn in 2015 flink gegroeid, mede dankzij de opening van onze vestiging in Zwolle, de uitbreiding van de vestiging in Utrecht en door e-commerce. Dat laatste is belangrijk, maar de woonwarenhuizen houden een belangrijke rol; daar zal behoefte aan blijven. Onze visie is een beter dagelijks leven voor zoveel mogelijk mensen creëren. Dit geldt net zo goed voor onze collega’s als voor onze klanten. Het gaat erom om steeds door investering, in de breedste zin van het woord, datgene wat er al is aan competentie en skills te versterken. We benadrukken de passie voor woninginrichting, passie voor mensen en passie voor het bedrijf. Net als de wil om samen te werken. Want alleen door samenwerking kan die duurzame groei lukken. Deze overtuiging is geworteld in de cultuur en waarden van IKEA. Die vormen de basis van ons succes.”

Herder vervolgt: “In de afgelopen vijf jaar heeft IKEA uit eigen middelen ongeveer 473 miljoen euro geïnvesteerd in de Nederlandse bedrijven. De totale omzet van IKEA Nederland is in het financiële jaar 2015 uitgekomen boven de 1 miljard. Ondanks de economie is het werknemersbestand stabiel gebleven.”

 ‘Werken aan een beter dagelijks leven voor zoveel mogelijk mensen’

Positieve impact

Herder: “IKEA wil een positieve impact hebben op mens en planeet. We streven naar 100% hernieuwbare energie – waarbij we evenveel produceren als we verbruiken voor onze activiteiten – alle katoen is afkomstig van duurzame bronnen en we willen tegen 2020 al ons hout aankopen uit duurzamere bronnen. We willen onze klanten ook helpen om thuis duurzaam te leven. Bij IKEA hebben we volop producten en oplossingen die je niet alleen geld besparen, maar ook energie en water, én helpen om minder afval te produceren. In dit segment zien we een groei van 30% in het afgelopen jaar. Al onze verlichting bestaat nu uit led; deze lampen verbruiken tot wel 85% minder energie dan gloeilampen. Ook op het gebied van food hebben we intussen veel bereikt: duurzaam en gezond eten is het uitgangspunt bij IKEA. Onze haring draagt het MSC-keurmerk en de zalm het ASC-keurmerk. De klant drinkt UTZ-gecertificeerde koffie of duurzame thee. En de koe en het varken dragen het Beter Leven-keurmerk met 2 sterren en we hebben geen plofkip. In financieel-economisch opzicht zal onze groei voor een groot deel gerealiseerd worden door slim en duurzaam te opereren. Dit vraagt ook omzetting van het verdienmodel: van lineair naar circulair. We gaan anders met afval om en ook met ons veelal duurzame aanbod van producten en diensten. De kostenbesparing die dit oplevert is onze investering voor verdere expansie van IKEA in Nederland.”

 

Meer duurzame facts and figures

– 30% toename in de verkoop van producten die bijdragen aan een duurzaam leven thuis vergeleken met het boekjaar 2014.
– 50% van het hout dat IKEA gebruikt is afkomstig van duurzame bronnen.
– IKEA heeft 600 miljoen euro opzijgezet voor duurzame energie.
– Alle katoen die IKEA nu gebruikt is afkomstig van duurzame bronnen.
– De IKEA Groep en de IKEA Foundation gaan een nieuwe samenwerking aan en trekken 1 miljard euro uit voor de strijd tegen klimaatverandering.

 

Over IKEA

IKEA is een wereldwijde retailer met 155.000 medewerkers en 330 vestigingen in 43 landen. Het assortiment bestaat uit meer dan 10.000 producten en genereert een jaaromzet van meer dan 32 miljard euro. IKEA is niet beursgenoteerd, waardoor er een eigen langetermijnvisie is. En, Ikea blijft groeien, zowel nationaal als internationaal. IKEA Nederland bestaat momenteel uit 13 woonwarenhuizen – ieder warenhuis is zijn eigen onderneming – een Service Office en een callcenter in Groningen. Iedere vestiging heeft zo’n 300 tot 550 medewerkers, onder wie ongeveer 30 managers en specialisten.