Auteur: Fidessa Docters van Leeuwen

“Samen in de aanval”

Amega Groep denkt in mogelijkheden. Zo ook in 2020 waarin corona grote gevolgen had. Niet alleen was er sprake van een uitdagende markt, ook de impact op het bedrijf en de medewerkers was merkbaar. Het bedrijf in de automotive branche kiest volgens de directieleden Kees Peels, Niels ter Brake en Leen de Koning voor de aanval. “Dit betekent kijken naar kansen en ondertussen de complexiteit in de basis managen. In dit coronajaar hebben we extra geïnvesteerd in nieuwe mobiliteitsdiensten zoals laadpalen, softwareoplossingen en laadpassen”, aldus De Koning.
Een goed voorbeeld is volgens Ter Brake de eigen Corona-teststraat die samen met een ander bedrijf is opgezet. “Een afspraak was snel geregeld. Dit zorgde voor rust in onze arbeidsprocessen en bij onze medewerkers.” Dat laatste is volgens Peels belangrijk. “Mensen zijn de kracht van onze organisatie en sterk bepalend voor het succes van Amega Groep. Door de inzet en betrokkenheid van onze medewerkers hebben we het jaar 2020 binnen alle Corona-beperkingen goed afgesloten.”
Tevens is in de afgelopen periode volgens De Koning de basis gelegd voor het komende succes. “We staan voor dezelfde uitdaging. Op dit moment is Corona nog steeds aanwezig en ervaren we productieproblemen bij fabrikanten. Het is daarom van evident belang om het samen met alle medewerkers beter te doen dan een ander. In 2021 gaan we er met z’n allen voor om de voorgaande successen te evenaren.”

Ondersteuning bij digitale transformatie

Canon heeft een rijke historie in Nederland. Naast een nationale verkoop- en serviceorganisatie zijn ook de internationale hoofdkantoren van Canon Medical Systems, Canon Production Printing en een deel van Canon EMEA met 3600 medewerkers in Nederland gevestigd.

Ondernemen met lef

Ten Brinke bestaat al bijna honderdtwintig jaar en is uitgegroeid tot een ontwikkelende bouwer ofwel bouwende ontwikkelaar die streeft naar optimale klanttevredenheid in de gehele keten van projectontwikkeling tot en met nazorg. De broers Albert en Wim ten Brinke leiden samen met drie directieraadsleden het familiebedrijf. Wim ten Brinke vertelt: “We zijn de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, qua omzet én personeel. Inmiddels werken we met ruim 1200 medewerkers in Duitsland, Griekenland, Nederland, Spanje en Portugal en investeren we in diverse projecten.

Groei vraagt om een aantal aanpassingen. Vorig jaar hebben Albert en ik de taken (acquisitie/verkoop enerzijds en organisatie anderzijds) onderling meer verdeeld en de bedrijfsstructuren vereenvoudigd. Alle vestigingen hebben nu een eigen ontwikkel- én bouwtak. Aansluitend hebben we de processen geprofessionaliseerd.

Wat ons kenmerkt is de drive om te ondernemen. De markt bepaalt wat wij moeten doen, wij moeten daar adequaat op kunnen reageren. We streven naar een goed functionerend team waarbij vertrouwen en betrokkenheid zorgen voor een open dialoog. Ontwikkeling en bouw werken dan ook direct vanaf de eerste acquisitieverkenning samen aan een project, elk met hun eigen expertise.

Medewerkers kunnen binnen onze academy zowel vaktechnische modules volgen als modules die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Zo blijven we ook qua kennis en vaardigheden groeien. Intussen stomen we met de directieraad en de managementgroep, een klankbord bestaande uit professionals die zo’n twintig jaar bij Ten Brinke werken, het bedrijf klaar voor de volgende generatie. Wij zorgen er daarmee gezamenlijk voor dat het familiebedrijf gewaarborgd blijft!”

www.tenbrinke.com

Een partnership uit duizenden

IT-dienstverlener Sogeti en leasemaatschappij Alphabet delen dezelfde ambities en buigen zich in partnership over de vraag hoe systemen voor mobiliteit gerealiseerd kunnen worden, waarbij duurzaamheid leidend is. “Ons partnership voegt aan beide bedrijven waarde toe.”

Samen werken aan een betere leefomgeving

Bob Mols, algemeen directeur schoonmaakbedrijf Asito: “Duurzaamheid zit in de genen van Asito. Onze missie is om samen te werken aan een betere leefomgeving. En dan bedoelen we niet alleen schoon en hygiënisch, maar ook duurzaam en sociaal.

Asito richt zich op drie pijlers op het gebied van duurzaamheid, namelijk: inclusiviteit, verspilling tegengaan en schoon bewegen.

Inclusiviteit zit in de genen van ons bedrijf en onze medewerkers. Wij vinden het waardevol om collega’s met een achterstand een handje te helpen en talent optimaal te benutten. Ons bedrijf hebben we er zelfs op ingericht; we hebben collega’s die specifiek zijn opgeleid om deze doelgroep te coachen. Ook het Nationaal Integratiediner, waar Asito initiatiefnemer van is, en de certificering met de hoogste Trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen geven aan dat we in de top zitten qua inclusiviteit.

Wat betreft verspilling tegengaan, zijn we druk bezig het verbruik van grondstoffen, afval en zwerfafval terug te dringen. Zo nemen we bij veel klanten eigen verpakkingsmateriaal mee terug naar ons distributiecentrum in Almelo. Hier verwijderen wij de verpakkingen van producten en voeren dit in gescheiden afvalstromen af. Daarnaast recyclen we zoveel mogelijk van deze verpakkingen.

Op het gebied van schoon bewegen maken we gebruik van elektrische auto’s en werkbussen. Ons streven is uit te breiden naar 100% schoon vervoer. Voortdurend kijken we waar we de volgende stap kunnen zetten om een betere leefomgeving te creëren.”

www.asito.nl

Even voorstellen: The Works

Groei en internationale expansie: dat is waar de organisatie achter YoungCapital voor gaat de komende jaren. Een volgende stap hierin is de keuze voor de nieuwe naam van de groep: The Works. Ineke Kooistra, CEO: “Een naam die staat voor het waarmaken van onze groeiambities.”

Een bandenfabrikant met profiel

De Nederlandse Apollo Vredestein-bandenfabriek bestaat volgend jaar 75 jaar. Van zelfstandig ondernemerschap uitgegroeid tot onderdeel van een Indiaas conglomeraat. “Door digitalisering zal de apparatuur in de Enschedese fabriek met succes de toekomst tegemoet treden.”

De mens op de eerste plaats!

Het is een fantastische leerschool geweest voor SoftwareONE, specialist in clouddiensten en software. Na een reeks overnames, waaronder COMPAREX, kiest het bedrijf voor volledige transformatie: “We zijn trots dat het gelukt is om het beste van twee werelden te verenigen, voor onze medewerkers en voor onze klanten.”

Mensgericht marketingbureau

Eigenaren Eeke Olijve en Mareille Raeimakers zijn erin geslaagd om een ánder fullservicebureau neer te zetten met Limesquare. “Ons doel is om het meest klantgerichte marketingbureau van Noordoost-Nederland te zijn.”

‘Wij bevrijden marketeers’

Team ITG wil marketeers met innovatieve oplossingen bevrijden, zodat ze de ruimte hebben om vooruit te denken. “In onze software werkt alles supersimpel. Dat geeft onze klanten alle vrijheid om succesvol te zijn.”

Continuïteit is meer dan technologie

Bij Proserve geloven ze dat de lat altijd hoger gelegd kan worden. “Een open bedrijfscultuur, waarin we elkaar en onze klanten uitdagen om kwalitatief het beste werk te leveren. We inspireren elkaar en zorgen op deze manier ook voor innovatie, betrouwbaarheid en continuïteit.”

Cross-border ondernemen is voor iedereen

Mollie, pionier in de paymentindustrie, is van start-up uitgegroeid tot unicorn. Een waardevolle ondernemerservaring om te delen. Stefanie Richheimer, VP Western Europe Mollie: “Elke onderneming kan groeien, daar zien we dagelijks voorbeelden van.”
Richheimer: “Besluit je om zaken te doen in Europa, dan is het belangrijk dat je daar écht klaar voor bent. Niet alleen je webshop moet op orde zijn, maar ook het hele logistieke proces. Een tweede noodzakelijke vraag om vooraf te stellen is: is de markt waarin je wilt groeien er klaar voor?”

Europees zakendoen
Richheimer: “Doe gedegen onderzoek. Heb je al klanten over de grens? Zo ja, waar komen ze vandaan? Slaat je product aan? Mollie kan hierover adviseren. We ondersteunen onze klanten met business reviews, trends en analyses over bijvoorbeeld verschillende betaalmethodes. En is het eindelijk zover, dan moet je de juiste partners zoeken. Welke andere bedrijven gingen je voor en wat kun je van ze leren? Met wie kun je samenwerken, zodat je elkaar versterkt?”

Lokalisatie is key
“Een andere belangrijke factor is dat je je website in de juiste taal aanbiedt. Dat klinkt als een open deur, maar kijk naar Nederland en België. We spreken allebei Nederlands, toch gebruiken we andere woorden. Denk aan ‘sales’ en ‘solden’.”

“Verdiep je in de sociaal-culturele kenmerken van het land waarin je zaken wilt doen. Je wilt dat je site consumenten aanspreekt. Zo hechten Duitse consumenten waarde aan een betrouwbare, degelijke website. Door content aan te bieden die aansluit bij de wensen, behoeften en belevingswereld van consumenten, geef je ze het gevoel dat ze shoppen op een site in eigen land. Bied dus ook in elk land waarin je zaken doet, de daar populairste betaalmethodes aan als eerste keuze. Zo ben je goed op weg.”

www.mollie.com