Auteur: Felix Speulman

‘Versnelling duurzaamheid is een must’

Naast beloftes hebben we snellere, gedurfdere actie nodig, zegt Hans Smid, Vice President Digital Energy bij Schneider Electric. Dat is de enige manier om vooruitgang te boeken.

Mega windturbine? Mega kraan!

Windenergie speelt een grote rol in de energietransitie. Voor het optuigen van windturbines op zee en op land zijn heel grote kranen nodig. Geen ander bedrijf ter wereld heeft daarvoor zo veel zwaar materieel als Mammoet, dat ook qua geografische spreiding en mankracht de grootste is. Logisch dus dat de organisatie actief is in deze markt.

Voor deze activiteiten is nieuw personeel nodig: veel kraanmachinisten, die een langdurige interne training krijgen, en riggers (sjorders). Het werk is niet voor iedereen: de crews reizen de hele wereld over en zijn bijna altijd van huis. Maar het bedrijf zoekt ook projectmanagers en accountmanagers. “En we zijn voor engineers extra aantrekkelijk geworden, nu we ons steeds verder op het terrein van de energietransitie begeven”, zegt Jeroen Overduin, Global Head of Marketing.

Zo werkt het bedrijf aan het grootste offshore windpark van Schotland. De zee is er diep en het verschil tussen eb en vloed groot. “Daar kun je alleen met ons materieel de enorme componenten plaatsen. De jacket is bijna 100 meter hoog en komt bijna geheel onder water te staan. Daarbovenop komen dan de monopile en de windturbine.” In Noorwegen werkt Mammoet mee aan een project met drijvende turbines op zee. De componenten zijn zo groot en zo zwaar dat ze alleen door superkranen kunnen worden opgetild.

Mammoet is ondertussen bezig met elektrificatie van materieel. “Dat is in deze branche vrij bijzonder. Zo ontwikkelen we een kraan voor de offshore windmarkt met een capaciteit van 6.000 ton, op basis van waterstof. Conventionele kranen verbruiken een flinke plas diesel, met de uitstoot en decibellen die daarbij horen. Deze niet, dat is ook voor civiele projecten interessant.”

mammoet.com

‘We zoeken innovators op elk niveau’

Op de Maasvlakte staat een enorme hybride batterij. Het idee ontstond op de werkvloer bij energieproducent Uniper. Voor de netbeheerder heel waardevol om pieken en dalen op te vangen. Dit is precies waar het bij Uniper om draait: betrouwbare energie leveren voor industriële toepassingen, tijdens en na de energietransitie. “We voeren met de hele club innovaties door”, zegt Managing Director Dyonne Rietveld. “Maar de transitie gaat in een hoog tempo, we zoeken innovators op elk niveau.”

Iedereen wil CO2 neutraal worden. Uniper ook. Voor een energieproducent betekent dat: alle hens aan dek. “Je gaat heel anders naar je bedrijf kijken en naar de veranderingen  die je nodig hebt. Daarvoor hebben we onze collega’s en nieuwe krachten hard nodig. ”

Uniper zoekt mensen van heel verschillend niveau: van beroepsopleiding tot universitair. “We zijn een moderne werkgever. Ik ben veertien jaar geleden als trainee begonnen en heb als geen ander ervaren dat je je altijd kunt blijven ontwikkelen. Zowel binnen je vakgebied, maar ook juist door eens wat anders te doen –  zelfs over de landsgrens. We werken met een zelfstandig opleidingenbudget. Medewerkers staan zelf aan het roer.”

Zoals de hybride batterij illustreert, heerst er een open cultuur waarin medewerkers de vrijheid krijgen om met ideeën te komen. “Dit proberen we ook te stimuleren door de dialoog te zoeken. Tevens hebben we een diversity & inclusion-programma. Interessante combinaties in teams zorgen ervoor dat je met anderen in gesprek komt en er nieuwe ideeën ontstaan. We zijn onszelf – en onze sector – opnieuw aan het uitvinden. Een gave klus, waar we graag nieuwe mensen bij halen.”

www.uniper.energy/netherlands

‘Bouwen is beter dan repareren’

Misschien denk je bij reputatiemanagement aan incidenten en crisissituaties. Wat als je die kunt voorkomen door proactief aan de reputatie van je bedrijf te bouwen, issues in beeld te hebben en alle stakeholders tevreden te houden? Dát kan goed reputatiemanagement voor je doen.

Beste werkgever in de reisbranche

ANWB Reizen is onlangs verkozen tot beste reisorganisatie om bij te werken. Nu we er weer massaal op uit trekken, draait het bedrijf weer op volle toeren. Ruim baan dus voor nieuwe collega’s, die heel goede arbeidsvoorwaarden krijgen en een relaxte werksfeer.

‘Hier werken is dynamischer dan ik dacht’

Het onderwijs en onderzoek van de TU Delft staan zeer hoog aangeschreven. Studenten en wetenschappers voelen zich er thuis, waardoor ze kunnen excelleren. Duizenden facilitaire medewerkers in heel diverse functies dragen bij aan het succes. Maar de universiteit zoekt er méér.

Innovatie van specialistische voertuigen

Met vestigingen in veertien landen, export naar honderd landen en een verdubbeling van de omzet in minder dan vijf jaar (naar één miljard in 2019) is Koninklijke Terberg goed gepositioneerd om de innovatie in de markt van specialistische voertuigen een flinke stimulans te geven.

Het bedrijf maakt terminaltrekkers, afvalinzamelsystemen, meeneemheftrucks en modificeert vrachtwagens voor speciale toepassingen. In de Benelux is het bovendien actief met leasingproducten via Terberg Business Mobility en Justlease.

“Wij zijn een innovatief familiebedrijf dat kijkt naar de langere termijn”, zegt Godfried Terberg, die in oktober 2021 de bestuurshamer overnam van zijn neef George Terberg. “In onze strategie zetten wij vol in op elektrische (en waterstof) aandrijflijnen. De ontwikkeling en fabricage van elektrische terminal-trucks is al in 2014 begonnen. De ervaring die we daarmee hebben opgedaan, heeft een sterke doorontwikkeling mogelijk gemaakt. We produceren nu elektrische terminaltrekkers, afvalinzamelsystemen, meeneemheftrucks en power take-off-systemen.”

“Daarnaast speelt digitalisering een belangrijke rol. Onze voertuigen en systemen worden steeds intelligenter. Updates over the air en ingebouwde telemetrie zorgen voor minder downtime en een hogere klanttevredenheid. We zijn volop bezig met het ontwikkelen van geautomatiseerde voertuigfuncties. Zo doen we tests met een volledig autonoom voertuig in de haven van Vlissingen.”

“Om te blijven innoveren zoeken we continu technisch en zakelijk talent. Daarvoor werken we intensief samen met (technische) scholen en universiteiten. Bij Terberg kom je thuis in een wereld van innovatie en hightech!”

www.terberg.com