Auteur: Edwin Donkers

Hard bewijs voor de voordelen van mobiel werken

Mobiele communicatie is een onmisbaar element van het leven geworden, vergelijkbaar met elektriciteit en water uit de kraan. Slim gebruik van mobiele toepassingen verbetert de kwaliteit van het leven, zorgt voor het verlagen van de CO2-uitstoot en kan ook nog zeer winstgevend zijn.

Vodafone biedt toepassingen om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen werken en geeft zelf het goede voorbeeld door volledig mobiel te werken. Klaske de Jonge, Director Corporate Affairs van Vodafone, licht dit nader toe: “Mobiel werken is werken waar en wanneer we het meest productief, creatief en effectief zijn. Je werkt dus onafhankelijk van tijd en plaats. Door eigen onderzoek hebben we vastgesteld dat mensen daardoor niet alleen productiever worden, maar ook plezieriger werken. Daarnaast is komen vast te staan dat door mobiel werken 20% minder kantoorruimte nodig is. Daardoor kun je maar liefst 60% besparen op de totale facilitaire kosten, inclusief werkplekbeheer, en daalt de CO2-uitstoot met 25%. Mobiel werken is dus niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee, en voldoet daarmee aan alle criteria die gelden voor het People Planet Profit-gedachtegoed.”

Traditie

“Vodafone biedt veilige oplossingen voor mobiele toegang tot bedrijfsinformatie en bedrijfssystemen via laptops, smartphones en vaste telefonie. Wij zijn ervan overtuigd dat elke organisatie mobiel kan werken. In dit kader werken we samen met MKB Nederland om ondernemers, onder wie een grote groep twijfelaars, met de voordelen van mobiel werken bekend te maken. Verder bieden we tools als de Mobiliteitsscan, die binnen enkele minuten inzicht geeft in de mate waarin mobiliteit al binnen de organisatie is doorgevoerd en hoe deze nog effectiever kan worden toegepast. En we hebben op dit gebied fors geïnvesteerd in onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Leefritme Kenniscentrum. We stellen de kennis die daaruit voortvloeit aan iedereen ter beschikking op www.leefritme.nl. Bovendien gebruiken we de inzichten uit die onderzoeken om onze producten en diensten voor de zakelijke markt te verbeteren. We zijn ons er zeer wel van bewust dat niet iedere werkgever onmiddellijk overtuigd is van de voordelen van mobiel werken. De Nederlandse cultuur heeft nu eenmaal een lange traditie van vaste gewoonten: van negen tot vijf binnen een kantooromgeving werken is nog steeds de norm. Tegelijkertijd dringt bij veel organisaties het besef door dat het niet alleen anders kan, maar ook anders moet. Niet alleen omdat dat beter is voor mens en milieu, maar ook omdat er kosten mee bespaard kunnen worden. Wij willen dat besef graag versterken door met harde gegevens aan te tonen dat organisaties veel voordeel kunnen hebben van mobiel werken. Daarom heeft Vodafone op www.startsmartbusiness.nl het Smart Business-platform gelanceerd. Dit platform biedt bedrijven tips en achtergrondinformatie over mobiel werken en het omgaan met het veranderende werk- en leefpatroon van hun medewerkers.”

Rendabel

“Vodafone heeft mobiel werken uiteraard ook binnen de eigen organisatie in praktijk gebracht. Zo hebben we proefondervindelijk kunnen vaststellen dat het ziekteverzuim onder mobiel werkende mensen drastisch is verminderd en dat het sinds we mobiel werken minder moeite kost om hoogopgeleide professionals te werven en langdurig aan onze organisatie te binden. Daarnaast wordt er als gevolg van het toegenomen gebruik van mobiele oplossingen veel minder gereisd. Het aantal autokilometers en vliegreizen is gedaald. Daarmee besparen we 22% brandstof per jaar. Ook het gebruik van papier en inkt is aanzienlijk afgenomen: Vodafone brengt het papierloze kantoor consequent in praktijk. Hiermee besparen we 10.000 kilo papier per jaar. We staan dus met beide benen in de maatschappij en dragen daaraan ook op andere gebieden bij. Inmiddels hebben we een groot aantal organisaties over de streep gehaald met oplossingen rond mobiel werken. Daaronder zijn veel grote organisaties, maar ook een sterk toenemend aantal bedrijven uit het mkb-segment. Voor deze ondernemingen is het dan ook bijzonder aantrekkelijk om gebruik te maken van de mobiele oplossingen van Vodafone: ze zijn out of the box te koop, daardoor direct en eenvoudig te implementeren en binnen zeer korte tijd rendabel.”

Win-Winsituatie

“Zowel voor relatief kleine als voor grotere organisaties geldt dat er altijd sprake is van een win-winsituatie: de werkgever en de werknemer worden er allebei beter van. Waar vind je een concept dat én lagere kosten én meer tevreden medewerkers én een beter milieu oplevert? Vodafone heeft dit uitgangspunt als strategische prioriteit geformuleerd om ervoor te zorgen dat de adaptie van mobiel werken in een veel hoger tempo zal gaan plaatsvinden. Als je alle voordelen op een rijtje zet, is het eigenlijk moeilijk te begrijpen dat de implementatie hiervan op dit moment nog vrij langzaam gaat. Wij denken dat er een mentaliteitsverandering voor nodig is, die met behulp van consequente voorlichting en harde bewijsvoering vanzelf zal plaatsvinden. Niet voor niets hebben wij in ons missionstatement staan dat we innovatieve mobiele leefritmes mogelijk willen maken. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: het gaat zowel om verbetering van de kwaliteit van het leven als om het aanbieden van businessopportunity’s!”

‘We zijn een heel eind op de goede weg’

Ruim een jaar na het samengaan van de Postbank en de ING Bank is de aanvankelijke scepsis verdwenen. “De maatschappij in het algemeen en de klanten van de voormalige Postbank in het bijzonder hebben de samenvoeging geaccepteerd”, constateert Nick Jue, bestuursvoorzitter van ING in Nederland.

“We kunnen vaststellen dat het ook in financieel opzicht goed met ons gaat”, aldus Nick Jue. “Over geheel 2009 heeft ING Retail een positief resultaat geboekt van EUR 861 miljoen. Een prima resultaat, dat het gevolg is van onder andere een groei van kredietverlening en van het spaargeld en de groei van het aantal klanten dat hun salaris op een ING-rekening laat overmaken. Dan kun je toch concluderen dat de samenvoeging van de twee merken goed verloopt. Waarbij ik overigens direct wil aantekenen dat we met deze omvangrijke samenvoeging natuurlijk nog niet klaar zijn – het proces wordt dit jaar keurig afgerond.”

Vertrouwen

De ombouw van het kantorennetwerk is een van de zaken die dit jaar worden afgerond. Eind van het jaar zijn er 250 geheel gerenoveerde kantoren beschikbaar, die bovendien aanzienlijk ruimere openingstijden zullen kennen, namelijk ook op zaterdag en in de avonduren. Welke primaire doelstelling heeft ING voor de komende tijd? Jue: “Het is belangrijk dat het vertrouwen in het bankwezen wordt hersteld. Uitgangspunt voor ING is en blijft dat we de klant centraal stellen. We gaan nadrukkelijk de dialoog met de klant aan. Zo zijn we het afgelopen jaar onder de noemer Financiële Informatie Avonden 250 keer het land ingegaan om met particulieren, met het mkb en met grootzakelijke klanten te praten over onder meer de economische ontwikkelingen en de rol van ING hierin. Die avonden begonnen veelal met een halfuurtje woede en onbegrip over de gebeurtenissen, maar eindigden steevast met de acceptatie van onze uitleg. Dat is de kracht van de dialoog en daarom gaan we dit jaar zeker door met de Financiële Informatie Avonden.”

Transparantie

Wat hebt u van de turbulente gebeurtenissen geleerd? Jue: “Uit de afgelopen tijd zijn duidelijke lessen te trekken die ons tot een aantal concrete maatregelen hebben gebracht. Een daarvan is de verduurzaming van ons spaarassortiment. Het aantal spaarproducten wordt teruggebracht van 78 naar 26 en de informatievoorziening over spaarrentes en rentewijzigingen is verbeterd. Ook hebben we initiatieven genomen om onze hypotheekklanten te helpen in de huidige economische situatie. We bieden onze klanten een zogeheten Hypotheekscan aan, waarmee ze kunnen kijken wat de huidige economische omstandigheden voor gevolgen kunnen hebben voor de betaalbaarheid van hun hypotheek. Wanneer men onverwacht in een financieel lastige situatie komt, bijvoorbeeld door werkloosheid, bekijken we de mogelijkheid van een Rentepauze. Hiermee bieden we klanten die tijdelijk in betalingsproblemen komen de mogelijkheid om gedurende maximaal één jaar een deel van hun hypotheekrente niet te betalen. Zo kun je voorkomen dat het tot bijvoorbeeld een executieverkoop komt, waarmee zowel de klant als wijzelf uiteindelijk alleen maar slechter af zouden zijn. ING stelt zich in de communicatie hierover onderscheidend op ten opzichte van andere banken. Ook in deze moeilijkere tijden zijn wij er voor onze klanten en dat willen we ze ook laten weten.”

Tim

Hoe kunt u uw klanten helpen om de financiële crisis te overleven? Jue: “We hebben tijdens de Financiële Informatie Avonden vastgesteld dat de gemiddelde Nederlander over het algemeen vrij weinig inzicht heeft in zijn financiële situatie. Daarom lanceren we dit voorjaar Tim, dat we niet voor niets ‘het slimste huishoudboekje van Nederland’ hebben gedoopt. Kort gezegd kan de klant hiermee al zijn inkomsten en uitgaven online bijhouden, mits hij of zij die allemaal via een betaalrekening van ING laat lopen. De inkomsten en uitgaven worden automatisch gerubriceerd in bijvoorbeeld wonen, kleding, boodschappen, vaste lasten enzovoort. Daarmee krijg je een duidelijk inzicht in je inkomsten- en uitgavenpatroon, uiteraard zonder dat ING daar een waardeoordeel over velt. Wel kunnen we op basis van de anonieme gegevens onze klanten relevant vergelijkingsmateriaal aanbieden. Op basis daarvan kunnen klanten vervolgens zelf beslissen of ze bepaalde uitgaven misschien anders zouden kunnen inrichten.”

Mentaliteit

“We kunnen met trots constateren dat we onze belofte om 25 miljard euro aan kredieten ter beschikking te stellen ruimschoots hebben waargemaakt. Dit in weerwil van de opvatting dat banken nog steeds terughoudend zouden zijn met kredietverstrekking. ING maakt haar beloften waar en dat zullen we zeker blijven doen, zowel voor de zakelijke markt als voor de consumentenmarkt. De beste manier om vertrouwen terug te winnen is te doen wat je zegt. Onze medewerkers stellen de klant centraal en doen elke dag hun uiterste best om de best mogelijke dienstverlening te verschaffen. In die zin is er echt wel wat veranderd in de mentaliteit van banken. We sturen ons beleid daarop en de duidelijkste graadmeter is daarbij natuurlijk wat de klant van ons denkt. Gezien de vele reacties die wij dagelijks van onze klanten ontvangen, mogen we vaststellen dat we een heel eind op de goede weg zijn.”

Echt een op een!

RapidSugar helpt merken en bedrijven om van massa(media) naar maatwerkcommunicatie te gaan. Ofwel, om directe relaties aan te gaan en te onderhouden. Dat gebeurt met behulp van digitale middelen en dialogische technieken.

RapidSugar is elf jaar geleden begonnen als “een timmerbedrijf voor e-mail”, zoals oprichter en managing director Sander van der Blonk het noemt. “Destijds concentreerde de klantvraag zich voornamelijk rond het creëren van e-mails, de technische invulling van het verzenden daarvan en de resultaatmeting na verzending. Dat is een goede basis gebleken. Gaandeweg hebben we onze dienstverlening aangevuld met diensten en oplossingen voor geavanceerde personalisatie en geautomatiseerde campagnes en commerciële processen. Daarnaast houden we ons bezig met crosschannel-campagnemanagement, mobiele en socialmediatoepassingen, de optimalisatie van e-maildelivery en marketing optimization. We staan op dit moment in de markt als specialist op het gebied van datagedreven een-op-eenrelaties via digitale kanalen. RapidSugar werkt voor diverse grote bedrijven en merken. We bieden als bureau of als Marketing Services Provider (MSP) een breed pakket aan diensten, tools en oplossingen op het snijvlak van hoogwaardige technologie, marketing, creatie en data.”

 

Contactmoment 

“Uitgangspunt daarbij is dat personalisatie van contacten steeds belangrijker wordt. Dat levert voor marketeers, vooral vanwege de snelheid waarmee digitale ontwikkelingen zich voordoen, flinke uitdagingen op. Hoe kun je in deze tijd, met alle nieuwe mogelijkheden rond mobiele communicatie en social networks, je marketingactiviteiten nog rendabel maken? traditioneel opgeleide marketeers, die gewend zijn om lineair te denken, lopen nu tegen hun beperkingen op en raken de grip op de materie kwijt. Niettemin levert de digitalisering hen ook wat op: data. Hoe beter zij de informatiehuishouding op orde hebben en hoe beter zij leren om de stortvloed aan data te analyseren, hoe beter zij in staat zijn om echte waarde toe te voegen aan hun merk. Die data kunnen afkomstig zijn uit eigen bronnen, maar het kunnen ook contextuele data zijn vanuit andere bronnen. Zo loopt bijvoorbeeld op dit moment in Engeland een pilotproject onder de naam personal Data Storage. De gedachte hierachter is dat je eigenaar blijft van je basisgegevens in plaats van deze steeds opnieuw online te moeten weggeven.”

 

Rituelen

Michiel Nicolai, operations manager bij RapidSugar: “Wij geloven dat deze ontwikkeling, bekend als permission Based Marketing, een radicale omslag zou kunnen betekenen in het denken over persoonlijke data en vooral over het efficiënte gebruik daarvan. Dit gaat verder dan de puur juridische connotatie die vaak aan dit begrip kleeft. We voorzien een tijd waarin het contact met consumenten zich steeds meer digitaliseert en individualiseert. consumenten zullen als gevolg daarvan zelf contact zoeken met organisaties en kunnen op grond van de over hen bekende, vrijwillig afgestane gegevens een hogere kwaliteit van dat contact verwachten. Overigens bestaat de permissiegedachte al sinds 1999, maar de tools die nodig zijn om dit principe op een efficiënte, grootschalige en dus geautomatiseerde manier in praktijk te brengen zijn nu pas marktrijp. Met behulp van die tools kunnen marketeers realtime voorspellen hoe een consument op een bepaald aanbod zal reageren. RapidSugar zorgt ervoor dat de daarvoor benodigde kanalen op een zodanig slimme manier worden ingericht, dat de marketeer er maximaal rendement mee verkrijgt. Een van de manieren waarop we dat doen is Individually timed Messaging, waarmee de marketeer geen e-mailings verstuurt wanneer het hém uitkomt, maar op het moment dat de ontvanger er het meest ontvankelijk voor is. Gevolg daarvan is dat de ontvanger een sterk gevoel van ‘u komt als geroepen’ ervaart en veel eerder geneigd zal zijn tot daadwerkelijke aankoop over te gaan. op dat moment is er echt sprake van marketingoptimalisatie. Wij zijn in staat om het ritme en gedrag van mensen te lezen en daarmee bieden we marketeers weer greep op datgene waarin ze van oudsher goed zijn: het interpreteren van de rituelen van consumenten en daarop rendabel inspelen. In de offlinewereld kun je daar de tijd voor nemen; in de onlinewereld gebeurt dat in een fractie van een seconde.”

 

Transitie

“RapidSugar kan organisaties in elk stadium van hun marketing en technologische ontwikkeling helpen om deze digitale transitie vrij snel te maken”, vult Van der Blonk aan. “het gaat erom dat je een langdurige en vruchtbare relatie wilt aangaan met je klanten. RapidSugar helpt dan met advies en zorgt voor de complete creatieve en technische realisatie, inclusief hosting van databases, webformulieren en dataverbindingen. Voor de ING hebben we bijvoorbeeld een compleet e-mailprogramma met applicaties gemaakt waarmee ze op voor de klant relevante momenten en op 1001 manieren e-mails kunnen versturen. ook wij investeren flink in een langdurige relatie met onze klanten en delen onze kennis. We zijn ervan overtuigd dat iedere organisatie zich in deze richting zal gaan bewegen. De tijd is voorbij dat je kunt blijven roepen dat je de grootste en de beste bent en dat de consument alleen daarom je producten moet kopen. Consumenten verwachten een bescheidener, bijna nederige opstelling van aanbieders en willen dat zij het als individu voor het zeggen hebben. De technologie maakt het nu mogelijk om op een kostenefficiënte manier aan deze behoefte te voldoen. De toekomst is wat ons betreft aan werkelijke klantgerichtheid. RapidSugar biedt daarvoor de visie, de knowhow en de middelen.”

Flexibel leasen in een onzeker klimaat

Ondanks een zich voorzichtig herstellende economie letten veel bedrijven en organisaties terecht nog steeds op de kosten van het wagenpark. Athlon Car Lease speelt met drie flexibele producten in op die veranderende behoefte in de autoleasemarkt.

De vraag die elke financieel verantwoordelijke zich op dit moment stelt is: zet het economisch herstel door en krijgen we op den duur weer wat meer financiële armslag? Zolang het antwoord op deze vraag waarschijnlijk nog enige tijd op zich zal laten wachten, is het zaak om kritisch naar de uitgaven te blijven kijken. Dat geldt zeker voor het wagenparkbeheer, dat voor iedere organisatie nog altijd een substantiële kostenpost vertegenwoordigt. Zo is het daadwerkelijke gebruik van het aantal leasewagens de afgelopen tijd wel afgenomen en zijn veel contracten verlengd om kosten te besparen, maar blijven de langlopende leasecontracten veelal bestaan. Veel van de verlengde contracten dienen nu vervangen te worden. Voor Athlon Car Lease was dat aanleiding om naast de twee al bestaande flexibele oplossingen weer een nieuw product te lanceren dat tegemoetkomt aan de behoefte van een flexibeler en goedkoper wagenparkbeheer, namelijk Athlon Short Lease.

Besparingen

Bruce van Egmond, commercieel directeur van Athlon Car Lease, licht de drie flexibele producten toe: “De meest flexibele oplossing bieden we met Athlon Car Lease Rental Services, waarmee aan bestaande klanten de mogelijkheid wordt geboden om voor kortere tijd auto’s te huren. Dit product is ten opzichte van operational lease relatief duur, maar bij een zeer tijdelijke behoefte is hiermee de flexibiliteit het hoogst. Athlon Car Lease Rental Services beschikt over een eigen verhuurvloot met ruim drieduizend voertuigen van diverse merken en typen in diverse klassen. Voor onze klanten is het gunstig dat ze bij Athlon Car Lease ook auto’s kunnen huren voor de periode van één dag tot een jaar, omdat wij de verhuur geheel in eigen beheer doen. Het voordeel hiervan is onder andere dat managementinformatie en facturatie van huurauto’s geïntegreerd kunnen worden met het reguliere wagenpark. Een ander voordeel van kortetermijnverhuur is dat als de klant langer van de auto gebruik wil maken, het tarief automatisch wordt aangepast – ongeacht de periode die van tevoren is afgesproken. Voor grotere wagenparken is poolbeheer in combinatie met verhuur mogelijk, waarbij we gebruikmaken van een vaste leaseautopool in combinatie met losse verhuur. Zo wordt onnodige stilstand voorkomen, met aanzienlijke besparingen op de totale vervoerskosten.”

Gunstig tarief

“Ons nieuwe product is Athlon Short Lease, dat als flexibele leaseoplossing voor een jaar kan worden ingezet”, vervolgt Van Egmond. “Het voordeel hiervan is dat de klant voor een relatief gunstig tarief een gloednieuwe auto ter beschikking krijgt. Uiteraard heeft de leaserijder ook voldoende keuze uit de schonere 14%- of 20%-bijtellingsklasse. Athlon Short Lease speelt snel en eenvoudig in op de mobiliteitsbehoefte van medewerkers die bijvoorbeeld op projectbasis of met een tijdelijk dienstverband van één jaar werken. Met Athlon Short Lease kunnen deze medewerkers op korte termijn een nieuwe, geheel op hun eigen wensen afgestemde leaseauto krijgen. De Athlon Short Leasemaandtarieven liggen lager dan de huurtarieven, maar hoger dan die van het traditionele leasecontract. De derde flexibele oplossing is Athlon Releasing, waarbij auto’s van maximaal twee jaar oud voor een kortere of langere periode kunnen worden geleased. Omdat het om gebruikte auto’s gaat die uiteraard in uitstekende staat verkeren, zijn de tarieven hiervan uitermate gunstig. Onze klanten kunnen altijd het actuele aanbod terugvinden op www.releasing.nl.”

Voor welke ondernemingen en organisaties zijn deze producten bedoeld? Van Egmond: “De producten zijn geschikt voor alle soorten bedrijven en organisaties, van groot tot klein. Juist als het gaat om het prijstechnisch zo gunstig mogelijk invullen van de actuele behoefte, kan een slimme combinatie van deze drie oplossingen veel geld besparen. De accountmanagers van Athlon Car Lease zetten zich dagelijks enthousiast in om het wagenparkbeheer een stuk eenvoudiger én goedkoper te maken. Zij houden nauwkeurig bij hoe het wagenparkgebruik van een organisatie verloopt en hoe met behulp van flexibele producten dit gebruik kan worden geoptimaliseerd. Juist vanwege het feit dat Athlon Car Lease de gunstigste combinatie kan bieden van verhuur, short lease en releasing naast operational lease, kan de klant voor elke behoefte de beste kwaliteit voor de beste prijs krijgen.”

Duurzaam Mobiliteitsplan

Athlon Car Lease staat bekend om zijn aandacht voor het milieu. Zijn deze flexibele producten hieraan gerelateerd? Van Egmond: “Uiteraard speelt ons Duurzaam Mobiliteitsplan hierin een grote rol. Als grootste leasemaatschappij spelen we een voortrekkersrol in de discussie rond mobiliteit en reiken we er concrete oplossingen voor aan. We maken ons sterk voor een andere kijk op mobiliteit en we nemen daarmee ook onze verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Daarom wordt altijd goed gekeken naar de werkelijke behoefte van onze klanten en daar wordt de juiste combinatie van oplossingen bij gezocht. De drie flexibele producten kunnen daar allemaal deel van uitmaken, maar een NS-Business Card kan ook in de combinatie worden opgenomen. Onze flexibiliteit beperkt zich dus niet tot de portemonnee, maar levert ook een bijdrage aan duurzame mobiliteit en daarmee aan het klimaat.”

Eigenzinnigheid werpt haar vruchten af

VORM Bouw B.V. / VORM Ontwikkeling B.V behoort tot de twintig grootste bouw- en projectontwikkelingsbedrijven van Nederland. Door consequent uit te gaan van de consument, voortdurend bezig te zijn met innovaties en daarbij nieuwe technologieën in te zetten, is het Papendrechtse bedrijf tegen de stroming in uiterst succesvol.

“Dat we tot de top twintig van grootste bouw- en vastgoedbedrijven behoren, wil niet zeggen dat onze organisatie óók groot is”, benadrukt algemeen directeur Daan van der Vorm. “Integendeel: onze organisatiestructuur is lean-and-mean. Alleen operationeel directeur Hans Meurs en ik voeren samen de dagelijkse leiding en daardoor kunnen we zeer snel reageren op bewegingen in de markt. In weerwil van de huidige malaise in de bouwwereld zijn we er daardoor de afgelopen jaren toch in geslaagd om een zeer bevredigend resultaat te behalen en ziet zowel dit jaar als volgend jaar er veelbelovend uit. Om een voorbeeld te noemen: afgelopen tijd hebben we als VORM Ontwikkeling veertien koopwoningprojecten in de markt gezet, die vrijwel allemaal goed tot zeer goed verkopen. Zo’n succes is mede te danken aan het feit dat we al drie jaar geleden hebben voorzien dat er ingrijpende veranderingen op til waren in de vastgoedbranche. Een groot deel van de huidige malaise heeft namelijk niet zozeer met de recessie te maken, als wel met de vastgeroeste ideeën bij stedenbouwkundigen, overheden en corporaties.”

 

Consequent

Dat is een opmerkelijke vaststelling; kunt u die nader toelichten? Van der Vorm: “Drie jaar geleden hebben wij geconstateerd dat er veel te veel gebouwd wordt voor de kapitaalkrachtige doelgroep en dat er veel te weinig wordt geluisterd naar de wensen van de klant. In die tijd hebben wij dan ook besloten dat we ons veel eigenwijzer moesten gaan opstellen naar de genoemde groepen beslissers en ons veel meer zouden moeten richten op het bouwen van starterswoningen en het ontwikkelen van alternatieve bouwproducten. We zijn daar consequent mee aan de slag gegaan en die vasthoudendheid betaalt zich nu riant uit. Concreet heeft dat geresulteerd in het winnen van een groot aantal prijsvragen en competities die door gemeenten en corporaties zijn uitgezet. Daarbij bleek dat wij veel beter hadden gekeken naar de werkelijke behoeften van potentiële kopers dan onze concurrenten. Tegelijkertijd plukken we elke keer weer de vruchten van onze uiterst efficiënte organisatie, waardoor we zeer flexibel kunnen reageren op snel veranderende omstandigheden. We kunnen onmiddellijk terug- en bijschakelen, al naargelang de actuele marktsituatie.”

 

Denkshift

U constateert op dit moment dus wel een voorzichtige mentaliteitsverandering bij beslissers. Is het denkbaar dat die structureel wordt? Van der Vorm: “Het zal wel moeten als je het tekort aan betaalbare woningen wilt opheffen! Gelukkig komen wij in de praktijk al een paar voorbeelden van die mentaliteitsverandering tegen, zoals in de stadsregio Rotterdam. Daar is sprake van een fundamentele ‘denkshift’, door allereerst te gaan praten met de consument, de gemeenten en de wijken om zo de daadwerkelijke behoeften vast te stellen. Pas daarna worden er concrete plannen gemaakt. Dat staat in schril contrast met de gangbare werkwijze. Doorgaans krijgt een stedenbouwkundige een kavel toegewezen waarmee hij zijn gang kan gaan zonder rekening te hoeven houden met praktische vragen als: willen hier ook mensen wonen? Dat is letterlijk niet meer van deze tijd en daarom doen wij ons uiterste best om bij te dragen aan die structurele mentaliteitsverandering. Nieuwe technologieën kunnen zeer behulpzaam zijn bij het vaststellen van de werkelijke behoeften. Wij maken veel gebruik van social networks als Twitter, Facebook en Hyves. Daarmee kun je heel gericht communiceren met je relevante doelgroepen. Niet alleen potentiële huizenkopers volgen je, maar ook de media en branche- en belangenverenigingen zijn geïnteresseerd in wat je te melden hebt. Op die manier vergroot je je naamsbekendheid meer dan met dure advertenties. Zeker als het om starterswoningen gaat, een segment waarin wij zoals gezegd zeer actief zijn, profiteren we volop van de zegeningen van de moderne media.”

 

Plezier

“We maken bijvoorbeeld al ruim voordat we met een starterswoningenproject beginnen een Hyvespagina aan met de naam van het project. De meeste starters zijn jongeren en hebben haarfijn door hoe dat werkt: rond zo’n pagina gaan ze direct informatie met elkaar uitwisselen. En omdat wij zelf de moderator zijn van de discussies, kunnen we deze helemaal in de richting sturen die wij graag willen. Daarnaast halen we er zeer waardevolle informatie uit over de werkelijke behoeften van die groep mensen. Ik durf te stellen dat wij hiermee innovatief koploper zijn in de vastgoedbranche. Een ander aspect van die nieuwe technologieën is dat we nuttige tools online beschikbaar stellen. Zo kunnen consumenten met behulp van een financiële tool inzicht krijgen in de te verwachten maandlasten en kunnen ze met een 3D-tool alvast hun woning inrichten. Op die manier spelen we niet alleen in op de behoeften van de consument, maar helpen we indirect ook hypotheekverstrekkers en makelaars een handje. Het doel voor ons is uiteindelijk natuurlijk meer projecten te ontwikkelen en te bouwen, maar we willen wel graag plezier in ons werk hebben. Door constant innovatief bezig te zijn en jezelf voortdurend af te vragen hoe dingen beter kunnen, behouden we dat plezier en blijken we er ook nog succesvol mee te kunnen zijn!” n

Kansen? Pak ze!

Nu de economie weer langzaam uit het dal lijkt te kruipen, doen ondernemers er verstandig aan alert te zijn op nieuwe groeikansen. Om die mogelijke groei vervolgens probleemloos te kunnen financieren, is een gespecialiseerde financieringspartner als IFN Finance onontbeerlijk.

Betekent dit dat een onderneming overal terechtkan voor werkkapitaalfinanciering op basis van assets nu de economie weer aantrekt? Algemeen directeur Jan Berent Heukensfeldt Jansen van de Rotterdamse financier van werkkapitaal IFN Finance: “Integendeel! Het is van essentieel belang dat je voor deze gespecialiseerde financieringsvorm met een specialist in zee gaat. Bij vrijwel alle reguliere financiële instellingen ontbreekt de hoge mate van kennis, ervaring en expertise die IFN Finance in bijna vijf decennia heeft opgebouwd. Wij zijn volledig thuis in een groot aantal specifieke branches en weten precies welke omstandigheden in die specifieke branche van invloed kunnen zijn op de financieringsbehoefte. Het feit dat steeds meer grote banken onze expertise inschakelen bij complexe financieringsvraagstukken, mag als bewijs gelden dat we weten waar we over praten. Overigens vinden we dat de voordelen van financiering van werkkapitaal op basis van assets, namelijk Asset Based Lending, nog niet voldoende tussen de oren zitten bij ondernemers. Dat zou te maken kunnen hebben met een aantal hardnekkige vooroordelen die soms nog de kop opsteken, zoals het vooroordeel dat het alleen maar geschikt zou zijn voor slecht presterende ondernemingen. Wij beoordelen elke kredietaanvraag zeer kritisch en houden na een positieve beslissing bij die onderneming op dagelijkse basis de vinger aan de pols. Dit is een voordeel voor de onderneming, want daarmee krijgt het management immers een zeer betrouwbaar en actueel inzicht in de eigen bedrijfsvoering.”

Kernwaarden

IFN Finance was tot voor kort een volle dochter van ABN AMRO, maar maakt nu deel uit van Deutsche Bank. Heeft dat gevolgen voor de dienstverlening en voor de klanten van IFN Finance? Heukensfeldt Jansen: “Onze klanten zullen niets merken van de overgang. De dienstverlening blijft zoals die was: uitstekend. Deutsche Bank is een gedegen en uiterst professionele financiële instelling. Voor onze klanten is dat natuurlijk van groot belang: met zo’n solide moederorganisatie zijn de stabiliteit en de continuïteit gegarandeerd. Het motto van Deutsche Bank is ‘Passion to Perform’ en de kernwaarden die daaraan zijn gekoppeld luiden: resultaatgericht, innovatie, teamwork, klantfocus en vertrouwen. Dat zijn allemaal kernwaarden die wij ook al jaren hanteren; we voelen ons daarbij dus bijzonder thuis. IFN Finance krijgt binnen Deutsche Bank een behoorlijk autonome positie op het gebied van werkkapitaalfinanciering. Samen met Deutsche Bank zullen we vanuit Rotterdam onze dienstverlening naar andere landen uitbreiden, waarbij wij fungeren als internationaal expertisecentrum. De intentie van Deutsche Bank is om in Nederland uit te groeien tot een ijzersterke zakenbank, waarvan IFN Finance een essentieel onderdeel zal worden. Deutsche Bank ziet ons productaanbod als een waardevolle aanvulling op haar eigen productenpalet en kan via ons haar enorme klantenbestand een groot aantal nieuwe, transparante producten van hoge kwaliteit bieden. Zoals gezegd zullen wij onze dienstverlening ook naar andere Europese landen uitbreiden, hetgeen voor onze internationaal georiënteerde klanten uiteraard grote voordelen met zich meebrengt.”

Ambassadeursfunctie

Onder het motto ‘Kansen? Pak ze!’ heeft IFN Finance zich de afgelopen maanden nadrukkelijk in de media gemanifesteerd. Ondernemers worden in de media en op de radio opgeroepen alert te zijn op groeikansen en slapende assets te benutten voor de financiering van werkkapitaal. Op www.pratenmetifn.nl kunnen ondernemers hun eigen situatie inschatten en vaststellen of die situatie aanleiding is tot een gesprek met IFN Finance. Hoe is de response op de mediacampagne? “De uitstekende reputatie die IFN Finance sinds 1962 heeft opgebouwd werpt met dit soort acties overduidelijk zijn vruchten af”, meldt Heukensfeldt Jansen niet zonder trots. “We krijgen zeer veel positieve reacties en daaruit volgt een groot aantal concrete afspraken. Naast het genereren van potentiële klanten via de mediacampagne benadert onze verkooporganisatie de doelgroep zeer actief. Onder andere door de specifieke branchekennis van de betreffende ondernemingen. De vele positieve reacties zijn te verklaren uit de ambassadeursfunctie die de bestaande klantenkring van IFN Finance vervult. Met een steeds groter wordende bekendheid in de markt en een gemiddeld klanttevredenheidscijfer van 7,9 blijkt ons productaanbod in een grote behoefte te voorzien. Steeds meer ondernemers realiseren zich dat voor een solide bedrijfsvoering werkkapitaalfinanciering op basis van assets een onmisbaar instrument is. In de afgelopen tijd heeft deze alternatieve financieringsmogelijkheid, met name in de vorm van Asset Based Lending, dan ook een vaste positie verworven binnen het totaalpakket aan meer traditionele financieringsmogelijkheden.”

Fiscaal attractieve oplossing voor minder CO2-uitstoot

Green Car Solution is het nieuwste product van Athlon Car Lease om CO2-uitstoot te verminderen. Hiervan profiteren zowel werknemers als werkgevers. Werknemers die in een vervuilende privéauto rijden, kunnen tegen een zeer laag bedrag een gloednieuwe auto leasen. Werkgevers geven blijk van hun zorg voor werknemers én voor het milieu.

Athlon Car Lease won met Green Car Solution de Fleet Innovatie Prijs 2009. De jury vond het een belangrijke productinnovatie die ook nog bijdraagt aan een beter milieu. Waarom wil je je als leasemaatschappij bezighouden met het milieu? Algemeen directeur van Athlon Car Lease Richard Sikkel: “De reden daarvoor komt voort uit het besef dat we onze verantwoordelijkheid willen nemen. We kunnen niet ontkennen dat we met onze activiteiten flink bijdragen aan de CO2-uitstoot en we vinden dat we alles in het werk moeten stellen om die uitstoot zo klein mogelijk te maken. Dat doen we door oplossingen te bedenken waarmee we onze klanten helpen zélf bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot. Die oplossingen zijn vervat in het Duurzaam Mobiliteits Plan, dat vijf stappen behelst.”

 

Zuinig

“De eerste, meest effectieve stap is de keuze die elke leaserijder op elk moment van zijn werkdag zelf kan maken, namelijk om je af te vragen óf je wel moet reizen”, verduidelijkt Sikkel. “De tweede stap is het maken van de beste reisplanning, ofwel de keuze tussen de auto en eventueel betere alternatieven. Daartoe bieden wij onze klanten bijvoorbeeld de NS-Business Card aan, waarmee we willen bereiken dat ze waar mogelijk de trein pakken. Als derde stap, wanneer de keuze toch valt op reizen met de auto, bieden we mogelijkheden om leaserijders te stimuleren in schone en energiezuinige auto’s te rijden. De vierde stap is ervoor te zorgen dat je met je energiezuinige en schone auto ook zo zuinig mogelijk rijdt. Daarvoor hebben we ons programma Save Lease ontwikkeld, waarbij zuinig rijdende leaserijders twintig procent van hun besparingen als beloning uitgekeerd krijgen. De vijfde stap is het herinvesteren van de kostenbesparingen die in de stappen een tot en met vier werden gerealiseerd in nog meer vermindering van CO2-uitstoot.”

 

Aantrekkelijk 

Zijn er al resultaten zichtbaar? Sikkel: “Ons Duurzaam Mobiliteits Plan levert aantoonbaar reductie van de CO2-uitstoot op, maar dat heeft tot nu toe alleen betrekking op het bestaande leasewagenpark in Nederland en dat is ‘maar’ tien procent van het totale wagenpark. Met de Green Car Solution gaan we nu een ander segment te lijf, namelijk alle niet-leaseauto’s die relatief veel CO2uitstoot veroorzaken vanwege hun leeftijd. Deze auto’s zijn verantwoordelijk voor een gemiddelde uitstoot van 180 gram per kilometer. Als gevolg van de fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid, zoals 14% bijtelling voor auto’s die maximaal 110 gram per kilometer uitstoot veroorzaken, is het voor zowel werkgevers als werknemers financieel aantrekkelijk geworden om meer medewerkers in minder vervuilende leaseauto's te laten rijden. Beide partijen dragen hieraan 150 euro per maand bij. Voor de werkgever betekent dit slechts 70 euro per maand extra op de gemiddeld 80 euro reiskostenvergoeding die hij toch al moest betalen; de werknemer heeft voor die 150 euro per maand een gloednieuwe, superzuinige leaseauto inclusief wegenbelasting, verzekering, brandstof, reparatie, onderhoud en banden. Voorwaarde is wel dat hij zijn eigen auto verkoopt, hetgeen hij moet kunnen aantonen met een vrijwaringsbewijs.”

 

Kip en ei 

“Green Car Solution mag zich in een grote belangstelling verheugen”, vervolgt Sikkel. “Het is voor veel bedrijven een uitstekende manier om zichtbaar te maken dat het ze ernst is met het milieu. Werkgevers willen bewijzen zien voor inspanningen die bijdragen aan een verminderde CO2-uitstoot. Die bewijzen kunnen wij met eenvoudige rekensommen heel goed laten zien. Werknemers zien ook die milieuwinst en zijn bovendien blij met hun gloednieuwe en schone leaseauto waar ze geen omkijken meernaar hebben. Behalve dat we hiermee op een creatieve manier invulling geven aan het kabinetsbeleid om mensen in schonere auto’s te laten rijden, doen we er ook de leasebranche in zijn geheel een plezier mee omdat we de potentiële gebruikersgroep enorm vergroten. Een andere pijler onder ons groene beleid is elektrisch rijden. Bij ons hoofdkantoor in Almere is door burgemeester Jorritsma onlangs het eerste officiële elektrische oplaadpunt van Flevoland in gebruik genomen. We stellen dit oplaadpunt in 2010 gratis ter beschikking aan iedereen die hier zijn elektrische auto wil komen opladen. Daarmee is het een openbaar oplaadpunt geworden. Op deze manier hopen we de discussie te doorbreken die al een tijdje gaande is rond de vraag: waar moet je straks je elektrische auto opladen als je er eentje wilt aanschaffen. Wij bieden zogezegd ‘de kip én het ei’ alvast aan. Zo willen we als grootste leasemaatschappij een voortrekkersrol blijven spelen in de discussie rond mobiliteit en er concrete oplossingen voor aanreiken. Dat lijkt in tegenspraak met de corebusiness van een autoleasemaatschappij, maar we hebben ons een aantal jaren geleden gerealiseerd dat we geen business meer hebben als iedereen vaststaat in de file. We maken ons daarom sterk voor een andere kijk op mobiliteit en we nemen daarmee ook onze verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Het enthousiasme dat we daarmee aan de dag leggen slaat onmiskenbaar over op onze klanten. We werken dan ook steeds vaker met klanten samen bij het ontwikkelen van nieuwe groene producten.” 

Tele2 Zakelijk loopt harder voor zijn klanten

Een andere beroemde nummer twee werd ooit nummer één met de slogan ‘We try harder’. Tele2 Zakelijk wil potentiële klanten overtuigen van het feit dat de organisatie met haar zakelijke communicatieoplossingen een serieus alternatief biedt, door harder te lopen voor een zachtere prijs en bovenal door hoogwaardige kwaliteit te leveren.

Roy van Oosteroom, de onlangs aangetreden Directeur Zakelijke Markt van Tele2, ziet het als zijn belangrijkste missie om Tele2 Zakelijk een steeds prominentere rol te laten spelen binnen het Nederlandse telecomlandschap. Dat wil hij bereiken door bestaande en potentiële klanten ervan te overtuigen dat het productaanbod zowel kwalitatief hoogwaardig als economisch voordelig is. “Als uitdager van de gevestigde orde laten we elke dag zien dat we bereid zijn om harder te lopen voor onze klanten”, stelt Van Oosteroom. Onze boodschap naar de markt is dan ook glashelder: we luisteren heel goed naar de wensen van onze klanten en we rusten niet voordat we die naar tevredenheid hebben vervuld. We hebben daarvoor alle ingrediënten in huis, waaronder ons eigen degelijke ‘All-IP’-netwerk. Behalve KPN heeft geen enkele andere telecomaanbieder een eigen landelijk dekkend netwerk. Dat unieke gegeven maakt ons in combinatie met onze sterk concurrerende prijsstelling verreweg het meest aantrekkelijke alternatief voor de zakelijke markt.”

David versus Goliath

“Tele2 Zakelijk is groot genoeg om grote zakelijke klanten te bedienen, en dat doen we dan ook voor namen als ABN AMRO, DHL en de Nederlandse Spoorwegen”, vervolgt Van Oosteroom. “Daarnaast zijn we een grote speler op de overheidsmarkt: we hebben elf provincies en vele grote ministeries als klant. Aan de andere kant zijn we ook weer klein genoeg om onze zakelijke klanten in het midden- en het kleinzakelijke segment optimaal te kunnen bedienen. Voor iedere bedrijfsomvang geldt dat je voor elk product en elke dienstverlening van Tele2 Zakelijk een vast aanspreekpunt hebt. Bij ons is het volkomen uitgesloten dat je voor verschillende diensten steeds weer andere contactpersonen of afdelingen moet bellen. Er is één centraal en intern gehuisvest callcenter, waarvan de medewerkers zodanig zijn opgeleid dat ze elke klant direct verder kunnen helpen met zijn of haar vraag. Eindeloos doorverbonden of in de wacht gezet worden voor verschillende diensten en steeds opnieuw hetzelfde verhaal moeten vertellen, komt bij Tele2 Zakelijk niet voor. Dat kun je alleen maar beloven als je organisatie zo flexibel is ingericht dat je zowel grote als kleine klanten met zeer omvangrijke of juist kleinschalige productafnames op dezelfde manier kunt bedienen. Daarin zijn wij de David ten opzichte van de Goliath: kleiner in omvang, maar veel slimmer in strategie. Voeg daarbij onze scherpe prijsstelling, die voortkomt uit de overtuiging dat onze producten en diensten vooral nuttig moeten zijn en dus ontdaan zijn van overbodige functies, en je begrijpt waarom we voor een groeiend aantal organisaties het beste alternatief zijn.”

Korte lijnen

“Met name overheden blijken steeds vaker gecharmeerd te zijn van de voor hen zeer prettige combinatie van flexibiliteit en kostenefficiency”, voegt Van Oosteroom daaraan toe. “De werkwijze van overheden vraagt vaak om zeer specifieke functionaliteiten, die door een grote provider vaak niet binnen de gewenste korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Omdat Tele2 Zakelijk bijzonder korte lijnen heeft, met vaste contactpersonen werkt en over een uitermate slagvaardige organisatiestructuur beschikt, kan de vraag naar ongebruikelijke oplossingen veel sneller gehonoreerd worden zonder dat daar hoge kosten aan verbonden zijn. In deze economisch uitdagende tijd, waarin snelheid van handelen cruciaal kan zijn voor de overlevingskansen, is dat aspect uiteraard ook voor veel bedrijven van groot belang. We richten ons op dit moment sterk op het mkb, waarvoor we een uiterst aantrekkelijk productportfolio hebben ontwikkeld. Zo hebben we recent Connect gelanceerd. Dit is een flexibele oplossing voor bedrijfsnetwerken, die een zeer hoge kwaliteit combineert met een aantrekkelijke prijs. Connect verbindt lokale bedrijfsnetwerken met elkaar tot één communicatienetwerk. Dit bieden wij dan in vier verschillende vormen aan, geschikt voor alle bedrijven, van klein tot groot. De oplossing kan altijd gemakkelijk worden uitgebreid als het groeiende bedrijf nieuwe vestigingen of meer gebruikers krijgt. Over het communicatienetwerk kunnen zakelijke klanten naar eigen behoefte andere diensten als internet, IP-telefonie, pin of beveiliging toevoegen.”

Kernwaarden

Hoe gaat Tele2 Zakelijk zich profileren in de markt? Van Oosteroom: “De komende tijd zullen we aan de zakelijke markt duidelijk ons gezicht tonen. Een groot deel van ons succes is gebaseerd op het persoonlijke contact met onze klanten en daar gaan we in onze communicatie naar de markt de nadruk op leggen. De kernwaarden van Tele2 Zakelijk zijn dezelfde als die voor de consumentenmarkt: price leading, quality of service en ease of use. We gaan ervan uit dat elke beslisser in de zakelijke markt ook een consument is, die Tele2 kent als uitdager van de gevestigde orde. Wij benadrukken richting zakelijke markt echter ook een belangrijke andere eigenschap, namelijk onbetwiste professionaliteit. Dat bewijzen onze medewerkers dagelijks in hun directe contacten met onze bestaande en potentiële klanten. Bovendien zie je dit terug in onze indrukwekkende klantenlijst: als al die grote namen zo tevreden zijn over onze producten en onze dienstverlening, is er voldoende reden om aan te nemen dat we voor alle andere organisaties met elke denkbare omvang ook een serieus alternatief kunnen zijn. Die boodschap ga ik de komende tijd met de grootst mogelijke overtuiging verkondigen!”

A-merk met premium financiële dienstverlening

BMW Group Financial Services staat voor premiumproducten met een bijbehorende financiële dienstverlening. De gespecialiseerde financieel dienstverlener biedt zijn klanten daarmee onestopshopping zonder zorgen. Gemak, betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de onderscheidende factoren.

BMW Group Financial Services is, evenals BMW Group Nederland, een dochteronderneming van BMW AG. Als de ‘lease- en financieringsmaatschappij van het huis’ werkt BMW Group Financial Services nauw samen met de Nederlandse BMW- en MINI-dealerorganisaties. De onderneming biedt een breed productaanbod voor zowel BMW- en MINI-dealers als voor de liefhebbers van deze merken. Er is keuze uit alle denkbare vormen van leasing, financiering en verzekeringen. “We kennen de reparatie- en onderhoudscijfers, het afschrijvingsverloop en de restwaarde van de verschillende modellen van zeer nabij”, zegt Managing Director Michael Kreeft. “Dat maakt het mogelijk om scherp te calculeren en op maat te offreren. Als klant van een honderd procent onafhankelijke financiële partner hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst. Wij zijn niet afhankelijk van staatssteun of andere onzekere economische factoren. Dat wil zeggen dat je nu en in de jaren hierna altijd kunt rekenen op de best denkbare financiële service. We bieden premiumproducten en daar hoort vanzelfsprekend een premiumfinancieringsmaatschappij bij. Dat geldt uiteraard voor onze auto’s, maar ook voor de sterk in populariteit toenemende BMW-motorfietsen.”

Op maat gesneden

“Hoewel we een groot aantal privérijders tot ons klantenbestand rekenen, richten we ons in het zakelijke segment met name op het midden- en kleinbedrijf”, vervolgt Michael Kreeft. “Daarbinnen onderscheiden wij ons ten opzichte van universele leasemaatschappijen nadrukkelijk met volledig op maat gesneden financieringsmogelijkheden. Dat uit zich in een grote variëteit aan financiële producten, een uitstekend serviceniveau en een hoge snelheid van handelen. Onze doelgroep bestaat uit mensen die in de showroom een keuze maken en graag direct willen weten of ze zich die keuze financieel kunnen veroorloven. Wij faciliteren die behoefte met behulp van een onlineoffertesysteem, waarbinnen de acceptatie in een kwartier duidelijk wordt. Dat is een unieke feature in deze branche. Overigens werkt dat onlineoffertesysteem alleen op locatie bij de BMW-dealer en niet bij de klant thuis, omdat wij geloven dat juist het persoonlijke contact met de dealer de beste waarborg is voor het leveren van een volledig op maat gesneden product.”

Onestopshopping

“Een andere onderscheidende factor is de constant hoge kwaliteit van het onderhoud: dat vindt standaard plaats bij de BMW-dealers en niet, zoals bij sommige leasemaatschappijen, bij niet-gespecialiseerde, universele garageketens. Die service is wat ons betreft onlosmakelijk verbonden met een premiumproduct. Wij leveren onze klanten onestopshopping: uiteraard het voertuig zelf, de bijbehorende financiering, de verzekering en het onderhoud. Daarmee nemen we onze klanten alle zorgen uit handen. Die unieke combinatie van premiumproduct en premiumdienstverlening is de reden waarom wij – ook in tijden van recessie – kunnen rekenen op een trouwe klantenkring. Onze klanten zijn mensen die snel willen weten waar ze aan toe zijn en niet later onaangenaam verrast willen worden door kleine lettertjes en lastige voorwaarden.”

Groen

In hoeverre speelt de zorg voor het milieu een rol? Michael Kreeft: “De zorg voor het milieu staat bij BMW Group sinds jaar en dag bijzonder hoog op de agenda. BMW Group is al vier keer op rij verkozen tot meest duurzame autofabrikant ter wereld (Dow Jones Sustainability Index). Onze technische ontwikkelaars zijn in München al bijna tien jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van motoren die meer vermogen hebben en toch minder brandstof verbruiken en minder CO2-uitstoot geven. In de afgelopen tijd heeft BMW zich sterk geprofileerd als het groenste merk van Nederland. BMW Group is in alle opzichten innovatief, en dat wordt door steeds meer klanten gewaardeerd. De brandstofbesparende technologieën zijn in de markt gezet onder de noemer Efficient Dynamics en daar sluit onze filosofie rond de groene leasevorm met de naam Efficient Dynamics Lease naadloos bij aan. Onze auto’s, zowel BMW als MINI, zijn standaard voorzien van schakelindicatie, wat Het Nieuwe Rijden stimuleert. Zo besparen ook de wagenparkbeheerders geld. Daarmee kun je de zorg voor het milieu ook nog eens in economisch opzicht gunstig voor je laten werken.”

Motorregeling

Geldt de zorg voor het milieu ook voor BMW-motorrijders? Kreeft: “Voor het groeiende segment motorrijders is de groene component gelegen in het feit dat je met de aanschaf van een motor bewust kiest voor het mijden van files. We zien dat veel bedrijven hun werknemers naast een autoregeling ook een motorregeling bieden. We constateren met vreugde dat het merk BMW onder motorrijders steeds populairder wordt. BMW kan als een van de weinige merken die zowel auto’s als motorfietsen bieden, uitstekend voldoen aan de groeiende behoefte. Door de hoge kwaliteit van BMW-motorfietsen zijn ze ook in de privésfeer uiterst gewild. Ze zijn dan ook veilig – veelal voorzien van ABS –, sportief, zuinig en geluidsarm. Uiteraard bieden we motorrijders dezelfde uitstekende combinatie van een premiumproduct en de bijbehorende dienstverlening.”

De kaasschaaf voorbij

“Bezuinigen met de kaasschaaf levert geen structureel betere bedrijfsvoering op”, betogen Marc Schuuring en Ernst-Jan Bergman van Accenture. Daarom streeft het bedrijf samen met zijn klanten naar High Performance IT. Doel is organisaties voor te bereiden op de periode ná de recessie.

“Bij het heroverwegen van de huidige IT-organisatie en het voorbereiden daarvan op de toekomst kan worden gedacht aan agendapunten als Sustainable IT Cost Reduction, IT Simplification, Elastic IT en Operational Excellence, maar ook aan Enterprise Risk”, zegt Marc Schuuring. Schuuring is Executive Partner en werkt inmiddels achttien jaar bij Accenture. Hij houdt zich bezig met het maken van concrete IT-strategieën, de inrichting van IT-functies, keuzes voor het al dan niet zelf uitvoeren van die functies en de organisatie daarvan. “Primair is een betere informatievoorziening noodzakelijk, wat blijkt uit het gegeven dat op dit moment slechts dertig tot veertig procent van de medewerkers toegang heeft tot de juiste informatie. Dit is grotendeels te wijten aan het niet goed functioneren van de IT-infrastructuur”, aldus Marc Schuuring. “Dus is het maken van een langetermijnvisie rond het applicatieportfolio en rond de aspecten van de IT-infrastructuur van belang”, vervolgt Schuuring. “Accenture onderscheidt zich van de meeste concurrenten door behalve op de kosten de nadruk te leggen op de opbrengst van de IT-bestedingen. Ons onderzoek wijst uit dat organisaties die al twee of drie jaar geleden begonnen zijn met het streven naar High Performance IT, juist nu de best presterende organisaties blijken te zijn.”

Businessgedreven

Veel organisaties zijn onder invloed van de recessie aan het bezuinigen op de IT-budgetten. Waarom werkt het bezuinigen met de kaasschaaf niet? “Wanneer inspanningen rond bijvoorbeeld applicatierationalisatie worden gebudgetteerd aan de hand van het streven naar kostenbesparingen op het applicatielandschap zelf, zijn deze volkomen zinloos”, stelt Ernst-Jan Bergman, Managing Partner en nu ruim twintig jaar bij Accenture. Bij Accenture Nederland is Bergman verantwoordelijk voor alle dienstverlening op het gebied van IT, inclusief de vraagstukken rondom ‘strategic sourcing’. “Als je de inspanningen rondom applicatierationalisatie niet kunt koppelen aan een structurele impact op je bedrijfsvoering, zoals honderd procent juiste informatievoorziening voor de juiste medewerkers, en aan groei, dan sterft een dergelijke businesscase in schoonheid”, is de stellige overtuiging van Bergman. “De rationalisatie werkt alleen als deze vanuit de business wordt gedreven.” Bergman vervolgt: “Een goede infrastructuur is de essentiële basis voor informatievoorziening. Accenture helpt organisaties dan ook zich beleidsmatig te richten op infrastructuuroptimalisatie. Dat kan inhouden dat ervoor gekozen moet worden om een nieuwe infrastructuur naast de bestaande oplossing te zetten. Omdat nieuwe dienstverlening vaak wordt afgenomen op basis van een goedkoop abonnement of men alleen per gebruik betaalt, is dat geen extra investering. Accenture helpt klanten deze oplossingen in te zetten om structurele efficiencyverbetering en winstoptimalisatie te bereiken. Als specialist in managed infrastructure services helpen we organisaties juist nu hun IT-infrastructuur te verbeteren, zodat zij volledig zijn voorbereid wanneer de economie weer aantrekt.”

Professionals

Marc Schuuring: “Die belofte kun je uiteraard alleen maar waarmaken als je de beschikking hebt over professionals die zich daar met hart en ziel voor inzetten. Daarom bieden wij onze mensen een omgeving waarin ze samen met de klant binnen een duidelijk gedefinieerde rolverdeling aan duidelijk gedefinieerde resultaten kunnen werken. Uit de positieve reacties die onze professionals elke keer weer in de jaarlijks terugkerende medewerkerstevredenheidsonderzoeken laten zien, valt op te maken dat ze die omgeving bijzonder waarderen. Een van die reacties is bijvoorbeeld: ik begrijp hoe mijn bijdrage in het grote geheel past en hoe ik de klant daarmee daadwerkelijk help. Voor wat betreft het werven van jonge professionals besteden we extra aandacht aan de Millennials. Deze multitaskende jongeren veroveren binnen afzienbare tijd de werkplekken en dat zal verstrekkende gevolgen hebben voor leidinggevenden. Een recent onderzoek van Accenture maakt duidelijk dat senior executives hun denkpatroon ten aanzien van communicatie- en samenwerkingsvormen en informatiebeveiliging grondig zullen moeten herzien. Wij zijn zelf inmiddels op deze gang van zaken voorbereid. We bieden de nieuwe generatie alle technische mogelijkheden die ze vanuit hun eigen omgeving gewend zijn. Vanuit onze visie en ervaring kunnen we ook onze klanten voorbereiden op de komst van de nieuwe generatie kenniswerkers, zodat ze in plaats van een potentiële bedreiging juist een belangrijke aanvulling kunnen vormen voor de organisatie.”

Bewezen innovator zet in op datacenter van de toekomst

EMC is wereldwijd marktleider in oplossingen voor informatie-infrastructuren. In die hoedanigheid is het Amerikaanse bedrijf altijd visionair gebleken – door zelf innovatieve technologieën te ontwikkelen én door pionierende bedrijven over te nemen die naadloos aansluiten op EMC’s visie op efficiënt en veilig databeheer.

De huidige recessie mag dan een rem zetten op de groei van de economie; van een rem op datagroei is nog steeds geen sprake. “Dat betekent vooral dat de meeste organisaties zich ondanks krimpende IT-budgetten moeten bezighouden met manieren om die datagroei te beheersen”, zegt EMC’s country manager Eelco Kalff. “Je kunt dat doen door nog meer dure opslagmedia te kopen, maar daarmee los je het probleem niet structureel op. Veel slimmer is je nu te richten op beschikbare innovatieve technieken en die een geïntegreerd onderdeel van je totale bedrijfsvoering maken. Op die manier kun je op korte termijn kosten besparen en voor de lange termijn bouwen aan een veilige en efficiënte informatie-infrastructuur. EMC benadert zijn klanten proactief, om te kijken hoe we ze kunnen helpen om zowel kostenbesparende als efficiencyverhogende maatregelen te nemen. We bieden ze innovatieve, op de toekomst gerichte en financieel aantrekkelijke oplossingen aan. Voor wat betreft het beheersen van de kosten beschikken we over een scala aan creatieve financiële oplossingen. Zo werken we intensief samen met onze outsourcingspartners om klanten de mogelijkheid te geven via uitbesteding hun IT-activiteiten goedkoper te maken. Maar we bieden ook financieel aantrekkelijke constructies als lease, uitgestelde betaling of capacity on demand aan, waardoor investeringen niet per se op de lopende budgetten drukken en noodzakelijke innovaties dus niet uitgesteld hoeven te worden.”

Kostenefficiënt

Welke oplossingen biedt EMC concreet? Kalff: “EMC biedt een totaaloplossing op het gebied van informatie-infrastructuren, maar heeft daarbinnen op elk deelgebied specifieke oplossingen beschikbaar. We leveren alle hard- én software om informatie veilig, toegankelijk en kostenefficiënt op te slaan en te beheren. Kostenefficiënt betekent in dit geval dat bedrijfskritische informatie op de snelst toegankelijke media wordt opgeslagen en de minder vaak geraadpleegde informatie op goedkopere media. Dat hoef je niet allemaal zelf te beslissen en te regelen: met behulp van onze geavanceerde software wordt die minder vaak geraadpleegde informatie automatisch naar goedkopere opslagmedia gekopieerd. En met de slimme deduplicatietechnologieën van Avamar en, onze laatste acquisitie, Data Domain voorkom je dat informatie dubbel wordt opgeslagen. Beveiliging speelt in dat proces uiteraard een cruciale rol, ook met betrekking tot compliancyvereisten. De securityproducten van RSA zorgen voor een adequate beveiliging, zowel tegen gevaren van buitenaf als tegen bedreigingen binnen de organisatie. Daarnaast bieden we onder meer de gebruiksvriendelijke contentmanagementoplossingen van EMC Documentum, de geavanceerde virtualisatieoplossingen van VMware en de intelligente beheertools die we hebben samengevoegd in EMC Ionix.”

Datacenter van de toekomst

Hoe kunnen organisaties profiteren van deze oplossingen? Kalff: “Onze klanten in de midmarket worden bediend door ons uitstekend geoutilleerde resellerkanaal. Daarnaast gaan we strategische partnerships aan om de bereikbaarheid en integratie van nieuwe technologieën nog verder te verbeteren. Zo hebben we allianties gesloten met grote spelers als Microsoft, SAP en Oracle, om ervoor te zorgen dat onze oplossingen naadloos aansluiten bij de gebruikersomgevingen van deze aanbieders. Samen met de partners testen we onze oplossingen uitvoerig en worden ze gecertificeerd. Uiteraard richten we ons als visionaire onderneming op de toekomst. Met het samenwerkingsverband van VMware, Cisco en EMC (VCE) hebben we recent een zeer belangrijke stap gezet om toepasbare techniek voor het virtuele datacenter van de toekomst te ontwikkelen. De snelle ontwikkeling van de technologie rondom virtualisatie en cloud computing zijn daarin cruciaal. Veel organisaties zijn daar al mee gestart, maar als je het niet structureel en geïntegreerd aanpakt, maak je het proces van dataopslag en -verwerking alleen maar complexer. In een niet-gevirtualiseerde omgeving is in één oogopslag duidelijk waar alles fysiek staat en waar het op draait. In een virtuele omgeving kunnen applicaties en hun data voortdurend verschuiven van de ene plek naar de andere. Dat vereist een geïntegreerde, vooraf goed ontworpen benadering van de informatie-infrastructuur. Zoals gezegd bieden we daartoe een slim, veilig, efficiënt en vooral kostenbesparend totaalpakket. Het laatste aspect is op dit moment uiteraard voor veel bedrijven van levensbelang. Dankzij de aanzienlijke energiebesparing die uit onze oplossingen voortkomt, dragen organisaties daarnaast ook nog eens bij aan hun mvo-beleid.”

Sterke marktpositie

Hoe ziet de toekomst van EMC eruit? Kalff: “EMC heeft in zijn verleden verreweg de meeste belangrijke technologische ontwikkelingen zien aankomen en daarop tijdig en succesvol ingespeeld. Hetzij door zelf nieuwe techniek te ontwikkelen, hetzij door de overname van bedrijven die met de ontwikkeling van veelbelovende technologieën bezig waren. Door deze strategie heeft EMC een zeer sterke marktpositie veroverd en kunnen we het ons ook nu permitteren om verder te gaan op de ingeslagen weg. Dat betekent dus nog meer investeren in nieuwe ontwikkelingen en zeker ook meer overnames. We hebben tot nu toe altijd bewezen over een sterk innovatief vermogen te beschikken en steeds voorop te lopen bij de nieuwste ontwikkelingen. Onze klanten en partners kunnen erop rekenen dat we op deze weg verder zullen gaan.”

Duurzaamheidsmissie kostenbesparend in praktijk gebracht

Voor marktleider Athlon Car Lease is duurzaamheid geen marketinghype. De visie is al een paar jaar geleden duidelijk geformuleerd, het vijfstappenplan is inmiddels bekend en de praktische uitvoering daarvan is nu volop gaande. Dat duurzaamheid ook aantoonbaar kostenvoordeel oplevert, is in deze tijd een mooie bonus.

De missie van Athlon Car Lease, het Verduurzamen van Mobiliteit, komt voort uit het besef dat je als grootste leasemaatschappij van Nederland een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Op grond daarvan introduceerde Athlon het Duurzaam Mobiliteits Plan, waarin specifieke producten zijn opgenomen die naadloos aansluiten bij de filosofie. De uitvoering van het plan is nu in volle gang en levert concrete besparingen in geld, tijd en CO2uitstoot op. Athlon Car Lease is ervan overtuigd dat duurzaamheid in de huidige economische omstandigheden een substantiële bijdrage kan leveren aan kostenbesparingen. Daarmee blijkt de destijds geformuleerde missie zelf duurzaam te zijn.

Voorbeeldfunctie

“Naast traditionele besparingsmogelijkheden als verlenging van het lopende leasecontract, biedt Athlon Car Lease met het Duurzaam Mobiliteits Plan ook groene manieren van kostenbesparing”, zegt financieel directeur Marcel Jansen. “Zo kun je medewerkers één dag per week thuis laten werken en kun je hen naast een leaseauto van een NSBusiness Card voorzien. Als je bovendien slimmer vergadert en via ons Save Lease-programma minder brandstof gebruikt, bespaar je met al deze maatregelen per medewerker op jaarbasis 3500 euro. Dit is door het onafhankelijke Milieuadviesbureau CE Delft berekend. Dat deze besparingsmaatregelen bovendien goed zijn voor het milieu, sluit aan bij de bestaande mvo-praktijk van de meeste van onze klanten. Veel van hen zijn, net als wijzelf, grote spelers of marktleider en hebben daardoor een belangrijke voorbeeldfunctie in hun sector. We krijgen regelmatig de vraag: waarom maakt een leasemaatschappij zich zo druk over duurzaamheid; je primaire belang is toch dat je zo veel mogelijk auto’s op de weg hebt? Ons antwoord is dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en in de discussie over duurzaamheid een voortrekkersrol willen vervullen.” Marketing Manager Colin Ouwerling: “We faciliteren nu eenmaal veel CO2-uitstoot en we beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om die zo veel mogelijk terug te dringen. Om die reden nemen we het voortouw bij het ontwikkelen van nieuwe technieken, waarvan elektrisch rijden er één is. Deze techniek staat nu nog in de kinderschoenen, maar wij denken dat we als grootste leasemaatschappij een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling.”

Charged

Ouwerling vervolgt: “Door onze schaalgrootte – we bedienen ongeveer 20% van de markt – kunnen we structureel bijdragen aan het in beweging brengen van het vliegwiel. Concreet doen we dat met Charged, een ontwikkelprogramma voor het leasen van elektrische voertuigen. We willen kennis vergaren over de voertuigen: welke technieken gebruik je en wat gaat het kosten? Daarnaast over de infrastructuur: waar en hoe kun je opladen? En uiteraard over het businessmodel: is het leasen van elektrische voertuigen voor alle partijen bedrijfseconomisch rendabel te maken? We zijn met allerlei marktpartijen en belanghebbenden in een vergevorderd stadium voor wat betreft de praktische consequenties van het ontwikkelprogramma. Het helpt daarbij enorm dat we bijvoorbeeld grote energiemaatschappijen als klant hebben, zodat we met hen samen kunnen werken in het uitrollen van een netwerk van oplaadpunten. Zo werken we met nog meer leidende partijen samen die als early adopters het voortouw willen nemen in dit soort ontwikkelingen.”

Green Car Plan

“Verder hebben we onder de naam Green Car Plan samen met de Stichting Natuur & Milieu een revolutionair groen leaseinitiatief neergezet”, meldt Marcel Jansen. “Werknemers zonder leaseauto kunnen nu voor een laag bedrag een superzuinige auto leasen. Voorwaarde is dat ze hun privéauto, die ze gebruiken voor woon-werkverkeer, verkopen. Als 120.000 mensen het initiatief omarmen, bespaart dat al een CO2-uitstoot die in potentie net zo groot is als de bonusmalusregeling van de energielabels. Bovendien werkt ook dit plan kostenbesparend voor zowel werkgever als werknemer. Beiden betalen maandelijks 150 euro voor wegenbelasting, verzekering, brandstof, reparatie, onderhoud en banden. Gemiddeld betaalt een werkgever 80 euro aan reiskosten. Die kosten vervallen bij uitvoering van het plan. De werknemer betaalt een eigen bijdrage van 150 euro en heeft geen recht meer op reiskostenvergoeding. Omdat de eigen bijdrage van de medewerker hoger ligt dan de fiscale bijtelling op deze auto’s, heeft de medewerker dus netto geen bijtelling.”

Gegarandeerde milieuwinst

“De meeste zakelijke kilometers worden gemaakt in relatief vervuilende privéauto’s”, verduidelijkt Colin Ouwerling. “Dit is 58% van alle zakelijke kilometers. Het Green Car Plan maakt het mogelijk om juist hier forse milieuwinst te boeken. Milieuadviesbureau CE Delft heeft de milieuwinst onderzocht. Conclusie: per jaar kan een werknemer met een gemiddelde auto zo’n 800 kilogram CO2uitstoot verminderen door in een Green Car te gaan rijden. De werkgever vraagt in ruil hiervoor een vrijwaringsbewijs van de verkochte privéauto van de nieuwe leaserijder. Op die manier weten we zeker dat de medewerker daadwerkelijk zijn minder energiezuinige auto vervangt. Het Green Car Plan behelst niet alleen een superzuinige auto, maar ook een NSBusiness Card en afspraken om het aantal kilometers en auto’s te reduceren. Athlon Car Lease en moedermaatschappij De Lage Landen zijn inmiddels gestart met het programma. Bijna 10% van de werknemers heeft nu al gekozen voor een Green Car. Met dit aantal reduceren we op jaarbasis nu al meer dan 56.000 kilogram CO2-uitstoot!”