Auteur: Eduard Voorn

Eduard Voorn

Fabrique groeit in consultancy

Fabrique is niet zomaar een digital agency. Het bureau bestaat uit kunstenaars en ingenieurs. Al jaren heeft het opvallende klanten als Lowlands, BrandMR en het Rijksmuseum. Eind vorig jaar fuseerde het met Zicht. Het doel is te groeien met behoud van het karakteristieke DNA: het belang van goed ontwerpen.

Datafabriek Rotterdam is uitdagend

De gemeente Rotterdam is een enorme datafabriek: geen woorden maar data. Het datagedreven werken creëert de randvoorwaarden die de transitie naar een datagedreven gemeente versnellen en vergemakkelijken. Het werkveld is een uitdaging voor IT-professionals.

Door digitalisering voorspelbaarder

Dura Vermeer scherpt zijn digitaliseringsstrategie verder aan. De klant gaat het merken, maar ook de medewerkers die bij het familiebedrijf werken, vertelt Anita Blankestijn, als directeur Digitaal één van de eindverantwoordelijken voor digitalisering bij het Rotterdamse bouwconcern. “We willen een ongekend snel, veiliger, duurzaam en voorspelbaar bouwproces realiseren: van ontwerp tot uitvoering op de bouwplaats. Daarbij werken we datagedreven en met behulp van digitale informatiemodellen, die rechtstreeks op de bouwplaats toepasbaar zijn. Voor de klant zijn we door digitaliseringen een nog voorspelbaardere partner geworden. Hij weet ook wat hij krijgt, want door deze manier van werken zijn we in staat om het eindresultaat in bijvoorbeeld een virtuele omgeving te tonen.”

Blankestijn benadrukt dat door digitalisering Dura Vermeer duurzamer kan werken. Aanbestedende overheden eisen in de uitvraag bijvoorbeeld de milieukosten te berekenen. “Voor onze Infra-divisie hebben we een app ontwikkeld om de samenstelling van verschillende mengsels basisasfalt door te rekenen op milieukosten. Onze asfalttechnologen, tenderleiders en duurzaamheidsadviseurs kunnen sneller werken en een betere aanbieding doen.”

Maar door digitalisering gaan de werknemers bij Dura Vermeer ook anders werken. Het digitaal samenwerken heeft dankzij de coronacrisis een vlucht genomen. Blankestijn haalt het gebruik van Teams aan, maar ook Fixxet. “Fixxet is een aanpak om ook anders te gaan werken, efficiënter. We zijn kanjers in het verzinnen van apps en dashboards, maar we losten niet altijd samen het probleem ook echt op. We hebben een organisatiestructuur voor digitalisering ingezet en werken steeds meer in multidisciplinaire teams om impact te maken.”

Basisbehoeften zorgen voor stevige fundering

Het al bijna 25 jaar beursgenoteerde Hydratec Industries is sterk uit de crisis gekomen. Het technologiebedrijf uit Amersfoort stevent af op een goed jaar, ondanks de onzekerheden in de toeleverketens en schaarste op de arbeidsmarkt.

Met dubbele kracht vooruit

De krachtenbundeling met Van der Laan & Co heeft Partners at Work gemaakt tot een van de meest invloedrijke executive search bureaus van Nederland. De missie van het in Baarn gevestigde bureau mag gerust uitdagend en opvallend worden genoemd: meer diversiteit en complementariteit in de top van het bedrijfsleven brengen met bewezen en nieuw talent.
De aandacht voor diversiteit is niet meer weg te denken, maar een gemêleerde bestuurskamer is nog steeds niet vanzelfsprekend, constateert Josephine van der Vossen. Zij richtte in 2021 samen met vier andere partners het nieuwe Partners at Work op, dat zijn oorsprong in 2003 heeft. De andere founding partners zijn Nicole Boevé, Nicolette van Helsdingen, Karen Kragt en Ingrid Reichmann. Recent zijn ook Jurjaan Bitterlich en Christine Changoer als nieuwe partners toegetreden. “Door het samengaan van beide bureaus zijn we nog beter in staat om impact in de bestuurskamer te realiseren. Ons netwerk is verdubbeld, we zijn nu een sector breed bureau met twaalf professionals”.
“We staan bekend om onze succesvolle invulling van bestuurs- en toezichtrollen met vrouwelijk toptalent, maar wij verrassen ook met onze mannelijke kandidaten. Daarnaast kijken we naar andere vormen van diversiteitskenmerken.”
Het ‘verrijken’ van de bestuurskamer gaat voor Van der Vossen constant door. “De volgende fase is het zichtbaar maken van vrouwen én mannen met een andere etniciteit. Het is het creëren van de juiste mix. Diversiteit in alle vormen leidt tot een veel inclusievere directiekamer en uiteindelijk tot een krachtigere, toekomstbestendige organisatie.”

Samen optrekken bij digitale transformatie

Bij veel overheden, instellingen en bedrijven staat digitale transformatie hoog op de strategische agenda. Organisatieadviesbureau Mobilee uit Utrecht helpt bij de vaak complexe keuzen die dat met zich meebrengt en bij de realisatie van de verandering.

Goed kan altijd beter

Boertien Vergouwen Overduin is sinds 2014 onderdeel van de NCOI Groep. “Wij verzorgen opleidingen die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden als leidinggeven, coaching en communicatie”, vertelt Martin van der Groep, algemeen directeur van Boertien Vergouwen Overduin. “Al meer dan 45 jaar zit trainen in ons DNA. Kies je voor ons, dan kies je voor ‘de uitvinders’ van het vak. Onze kracht is niet alleen dat we de beste trainers hebben, maar heel goed de vraag van de klant kunnen beantwoorden.”

Van der Groep is van mening dat werknemers met betere vaardigheden de onderneming van goed, via beter, naar best kunnen brengen. “Met goed opgeleid personeel wordt het bedrijf sterker. Om er zeker van te zijn dat mensen eruit kunnen halen wat erin zit, blijven wij het vak voortdurend vernieuwen. Als je sinds 1975 trainingen geeft, dan weet je inmiddels wel wat betere mensen voor een organisatie betekenen.”

Nederland is een kenniseconomie. Om in deze economie concurrerend te blijven, is scholing op mbo-, hbo- en masterniveau essentieel. Van der Groep geeft daar verdieping aan: “Door corona is het een en ander veranderd. Het hybride werken heeft terrein gewonnen. Ook in deze nieuwe werkelijkheid moet het personeel goed opgeleid blijven, alleen er zijn andere vaardigheden nodig. Wij trainen een heel scala aan vaardigheden waar uiteindelijk jouw hele organisatie beter van wordt. Dus ben je op zoek naar betere mensen? Dan heb je die al. Ze kunnen alleen nóg beter worden. Leiderschap op afstand is een van de trainingen die we hiervoor speciaal hebben ontwikkeld. Door leidinggevenden de juiste handvatten te geven om ze beter te laten communiceren op afstand komen ze tot teams die goed samenwerken.”