“Sociaal ondernemen voor mens, aarde en maatschappij staat bij ons centraal”, zegt Jeroen Geelhoed, Directeur Strategie en Markt bij Breman. Gelijkwaardigheid en langetermijndenken zitten in het DNA van dit familiebedrijf. Kimberley Brugel (Onderhoudsmonteur CV) ervaart dat in de praktijk. “Dat maakt Breman zo’n mooi bedrijf.”
Trotse Zeeuwen het meest klantvriendelijkDELTA Energie behoort al geruime tijd tot de meest klantgerichte energieleveranciers in de MT500. CEO Bram Drewes ziet het als een compliment aan alle ‘Deltanen’, de medewerkers die altijd het beste willen doen voor de klant. “De feedback van klanten is de brandstof waarmee wij continu verbeteringen doorvoeren.”
Webshop profiteert van groene investeringenDHL heeft inmiddels de ‘grootste groene bezorgvloot in Nederland’. Dat vinden consumenten belangrijk. Investeringen in duurzaamheid gaan bovendien hand in hand met meer gemak en efficiency, zoals bij de pakketkasten. Je pakket afhalen doe je straks op de voetbal- of hockeyclub.
Datadriven marketing – mensen maken de mixMet de combinatie van marketing, data en techniek creëert OrangeValley innovatieve onlinemarketingcampagnes. Het data-driven digital bureau investeert daarvoor vooral in de ontwikkeling van eigen consultants. Want het zijn de mensen van OrangeValley die samen met de klant echt het verschil maken.
Energie-Deltawerken“De energie- en grondstoffentransitie is de grootste uitdaging van dit decennium”, zegt Dyonne Rietveld, Country Chair van energiebedrijf Uniper Benelux. “Dat moeten we aanpakken als de nieuwe Deltawerken.”
Bekendste project in Nederland gaat ongetwijfeld de H2 electrolyser op de Maasvlakte zijn, waar groene waterstofproductie op industriële schaal gaat plaatsvinden. Uniper maakt zelf ook een transitie door, van energiebedrijf naar moleculenbedrijf. Zo levert het meer en meer groene energie en grondstoffen waarbij de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) wordt teruggedrongen. Uniper geldt dan ook als stille kracht achter de verduurzaming van industriële bedrijven.
En Uniper is ambitieus. ‘De CO2-uitstoot moet eruit’ is het devies. Lastig, zeker als het gaat om de uitstoot van koolstofdioxide terugdringen bij spullen die we in ons dagelijks leven veel gebruiken. Kunststof is bijvoorbeeld de basis van veel gebruiksvoorwerpen. De productie hiervan is moeilijk te verduurzamen omdat er koolstof in zit, een onmisbare bouwsteen voor de chemiesector. De uitstoot van koolstofdioxide terugdringen vraagt dan ook om maatwerk. Ook dat kan Uniper leveren aan de industrie, zoals het bedrijf gaat doen met een syngasfabriek op Chemelot.
“Maar dat maatwerk slaagt niet zonder de steun van een overheid die de grote investeringen in deze transitie ondersteunt”, zegt Dyonne Rietveld. “De taak die voor ons ligt als maatschappij is immens. Het energiesysteem van de toekomst reikt ver. Van huishoudens tot bedrijven: iedereen in Nederland moet zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen te behalen. De Energie-Deltawerken moeten de eerste prioriteit van de nieuwe regering zijn.”
Mobiliteitshub ’t HardeDe gemeente Elburg wil bijdragen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de Noord-Veluwe en de regio Zwolle. “Onze kern ’t Harde heeft alles om uit te groeien tot dé mobiliteitshub van de regio.”
Aan het woord is wethouder Henk Wessel uit Elburg. Behalve uit de monumentale Hanzestad, gelegen tussen het Randmeer en de Veluwse bossen, bestaat de Gemeente Elburg uit nog vier kernen, waaronder ’t Harde. “Dat is de ideale, centrale plek om een mobiliteitshub te realiseren.” De reden: de ligging direct aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en aan de rijksweg A28 en provinciale wegen.
De regio Zwolle is een van de NOVEX-gebieden. Daarbinnen heeft de Kop van de Veluwe – een samenwerking van vijf gemeenten – zeven gebiedsopgaven; één daarvan is ’t Harde. Hier moet een deel van de duizend extra woningen komen die de gemeente Elburg de komende jaren wil realiseren. Wessel: “Alles wat nodig is voor een optimale mobiliteit (woon-werkverkeer) is er al. We hoeven geen nieuwe infrastructuur aan te leggen, maar kunnen door slim bouwen van ’t Harde dé mobiliteitshub van Noord-Veluwe maken.”
Wat daarvoor nodig is: meer parkeervoorzieningen, het perron moet verbreed, de trein moet vaker gaan rijden, een fietsenstalling met oplaadpunten is nodig en er moeten gelegenheden komen voor bijvoorbeeld koffie en broodjes om het reizen voor de forens zo soepel en prettig mogelijk te maken. Wessel: “Het plan is er en dat willen we nu echt een boost gaan geven. Want om de leefbaarheid op peil te houden, moet het ook in de toekomst voor jonge gezinnen aantrekkelijk zijn om in onze prachtige gemeente te wonen.”
Duurzaam bouwen voor mens en maatschappij
Al ver voor de hype stond bij familiebedrijf Slokker, opgericht in 1935, duurzaamheid hoog in het vaandel. Net als bijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals ouderenhuisvesting. “Bouwen is veel meer dan een stapel stenen neerzetten. Het gaat om iets creëren waar mensen prettig kunnen wonen.”
“Alle relevante thema’s – van energie, verduurzaming, circulariteit tot biodiversiteit – gaan langs techniek”, zegt Lieve Declercq, algemeen directeur SPIE Nederland. “Dus wij zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing.”
“Wij helpen onze klanten om hun ambities ten aanzien van energie te realiseren. Dat gaat over drie pijlers: verschuiving in de energiemix, verbeteren van de energie-efficiëntie en verandering in mobiliteit. Duurzaamheid is daarmee de kern van onze dienstverlening”, legt Declercq uit.
Hierbij betrekt SPIE de hele keten: leveranciers, partners en opdrachtgevers. “Wij maken de nadrukkelijke keuze om te werken met leveranciers die zich willen committeren aan CO₂-reductie en mvo, bijvoorbeeld door EcoVadis-certificering”, zegt Declercq. De eigen doelstelling: in 2025 een CO₂-besparing van 25% ten opzichte van 2019. Dat het SPIE menens is, blijkt uit het feit dat nu al 46% van hun projecten gelabeld zijn als green share volgens de Europese taxonomy die bepaalt welke activiteiten van een bedrijf gedefinieerd kunnen worden als ‘groen’.
“Daarnaast hebben wij een succesvol intern platform, Aantoonbaar Groen, waar onze collega’s kennis, informatie en initiatieven delen op het gebied van ecologische duurzaamheid”, vertelt Declercq trots. “Onze focus op milieu, maatschappij, onze mensen en de manier waarop wij zakendoen maakt dat SPIE als multitechnisch dienstverlener écht bijdraagt aan verduurzaming.”
Gepersonaliseerd loyalty-programmaEen loyaliteitsprogramma opzetten vergt veel tijd en ondersteuning van softwarespecialisten. Tot nu toe. Want Magneds presenteert NeoDay; hiermee kunnen marketeers snel en eenvoudig campagnes inrichten.
“Met NeoDay kunnen marketeers zelf loyalty-programma’s inrichten. Daar komt geen IT’er meer aan te pas”, zegt Jurgen Swaans, CEO van Magneds. Het bureau verzorgt al vijftien jaar online loyaliteitsprogramma’s voor grote namen als Heineken, FrieslandCampina, Pathé en tal van andere A-merken in de FMCG, retail, petrol, fashion en leisure. Magneds is het bureau achter bijvoorbeeld Heineken Biertegoed en Club Pathé.
Swaans weet uit ervaring dat loyalty-programma’s van idee tot uitvoering (ontwikkeling software en visuals) al gauw anderhalf jaar duren. “Zo’n platform als Club Pathé kan dankzij NeoDay nu binnen acht weken worden ingericht.” Marketeers met enige kennis van marketing automation doen dit helemaal zelf. Zonder IT. Van one-off lead-gen campagnes tot en met gepersonaliseerde loyaliteitsprogramma’s voor de lange termijn – Met NeoDay richt je out of the box een op het merk afgestemd loyalty-programma in. Inclusief features, eenvoudig integrerend met bijvoorbeeld een native mobile app.
Om een vliegende start te maken worden marketeers op weg geholpen met een training en ondersteuning bij het opzetten van de eerste campagne. Maar binnen enkele dagen kan elke klant zelf aan de slag. Binnen het imposante Magneds klantportfolio is NeoDay snel terrein aan het winnen. Swaans: “Wij kunnen voortaan onze kennis en expertise meer inzetten om met de klant over strategie te praten in plaats van over het programmeren.”
Marktleiders creërenKlanten van Spark design & innovation zijn belangrijke spelers in hun eigen wereldmarkt. “Wij creëren producten voor marktleiders.” Hoe? Door technische innovaties, slimme oplossingen en integraal goed ontworpen producten.
Het Rotterdamse bureau werkt voor grote namen als Honeywell, Quooker, La Marzocco en The Ocean Cleanup. Maar ook voor minder bekende wereldmarktleiders als Holmatro, waarvoor het onlangs nog een iF Gold Design-award won voor brandweergereedschap.
Michel van Schie, Managing Partner: “Productontwikkeling is een complex en riskant proces. Na het bepalen van de juiste propositie moeten technologische hordes worden genomen en alle productfuncties worden geïntegreerd in een ontwerp dat past bij het merk. Esthetiek, produceerbaarheid en geldende wet- en regelgeving zijn deel van de puzzel.”
Spark design & innovation beheerst dit proces door dertig jaar ervaring, een doorontwikkelde agile aanpak, een gedreven team en een uitgebreid netwerk. Spark focust zich steeds meer op producten voor de industrie, medische producten en robotica. Mooi voorbeeld is de nieuwste generatie medicijnscanners, waarbij Spark design & innovation rondom de AI-technologie van ZiuZ een machine heeft ontwikkeld die op performance en design de concurrentie voorbijstreeft.
Van Schie’s advies: ga niet alleen aan de slag met productontwikkeling. Kies een partner met bewezen trackrecord. Bij Spark design & innovation staat in ieder geval een enthousiast team van nieuwsgierige ontwerpers en engineers klaar om de producten te ontwerpen voor marktleiders van morgen.
Mobiliteit kan schoner, leuker en vitalerHet van oorsprong regionale bedrijf Friesland Lease heeft inmiddels klanten ver buiten de provincie. Meer dan de helft van hen kiest voor Friesland Lease vanwege de duurzaamheidspropositie. De pionier in groene mobiliteit inspireert ondernemers bij het maken van de ‘duurzaamheidsreis’.
Facilitair dienstverlener CSU is een gezond familiebedrijf met een omzetgroei van 13% in het afgelopen jaar. Deze groei is belangrijk, maar duurzame inzetbaarheid van de medewerkers is minstens zo belangrijk. En dat geldt ook voor het klimaat. “Wij sturen strak op CO2-neutraliteit.”