Auteur: Arthur Lubbers

Toekomst van betalen sneller en veiliger

Persoonlijker, veiliger en makkelijker – dat is het credo. De nieuwe Click to Pay-oplossing is de volgende stap in innovatie van online betalingen. Jan-Willem van der Schoot, Country Manager van Mastercard Nederland, voorspelt daarnaast dat tokenization in 2030 de standaard zal zijn voor veilige transacties.

Ga voor grondstoffentransitie

“Niet alleen een energie- maar ook een grondstoffentransitie is nodig”, vindt Dyonne Rietveld van Uniper Benelux. Via biovergassing wil het energiebedrijf significante CO2-reductie realiseren op Chemelot.

Cyberveiligheid cruciaal

“Een aanval op je IT bedreigt jouw primaire processen”, waarschuwt Steven Dondorp, CEO van Northwave Cyber Security. En dat gevaar wordt groter. “Geopolitiek is een gigantische aanjager van cyberbedreigingen.”

Hoogwaardig én menselijk

“Wij zijn groot én klein – een serieuze speler in de accountancywereld én slagvaardig met oog voor de menselijke kant van ondernemend Nederland”, zo omschrijft Stephan Seijkens, partner en CEO, de N van Newtone.

Geen dure plannen, maar concrete resultaten

Sales Improvement Group gooit al jaren hoge ogen in de MT1000-categorie Salesadvies en -training. Michel van Hesse en Aynsley Romijnsen zijn vast van plan hun toppositie te verstevigen. “Met onze nieuwe labels willen we onze voorsprong in de markt nog verder vergroten.”

Anders in accountancy

Qconcepts behoort tot de top 10-auditkantoren van Nederland. Cor Pijnenburg, partner en medeoprichter, verklaart het succes: “Wij weten ervaren accountants aan te trekken en vast te houden.”

Energiepositief voor mens en maatschappij

“Sociaal ondernemen voor mens, aarde en maatschappij staat bij ons centraal”, zegt Jeroen Geelhoed, Directeur Strategie en Markt bij Breman. Gelijkwaardigheid en langetermijndenken zitten in het DNA van dit familiebedrijf. Kimberley Brugel (Onderhoudsmonteur CV) ervaart dat in de praktijk. “Dat maakt Breman zo’n mooi bedrijf.”

Trotse Zeeuwen het meest klantvriendelijk

DELTA Energie behoort al geruime tijd tot de meest klantgerichte energieleveranciers in de MT500. CEO Bram Drewes ziet het als een compliment aan alle ‘Deltanen’, de medewerkers die altijd het beste willen doen voor de klant. “De feedback van klanten is de brandstof waarmee wij continu verbeteringen doorvoeren.”

Webshop profiteert van groene investeringen

DHL heeft inmiddels de ‘grootste groene bezorgvloot in Nederland’. Dat vinden consumenten belangrijk. Investeringen in duurzaamheid gaan bovendien hand in hand met meer gemak en efficiency, zoals bij de pakketkasten. Je pakket afhalen doe je straks op de voetbal- of hockeyclub.

Datadriven marketing – mensen maken de mix

Met de combinatie van marketing, data en techniek creëert OrangeValley innovatieve onlinemarketingcampagnes. Het data-driven digital bureau investeert daarvoor vooral in de ontwikkeling van eigen consultants. Want het zijn de mensen van OrangeValley die samen met de klant echt het verschil maken.

Energie-Deltawerken

“De energie- en grondstoffentransitie is de grootste uitdaging van dit decennium”, zegt Dyonne Rietveld, Country Chair van energiebedrijf Uniper Benelux. “Dat moeten we aanpakken als de nieuwe Deltawerken.”

Bekendste project in Nederland gaat ongetwijfeld de H2 electrolyser op de Maasvlakte zijn, waar groene waterstofproductie op industriële schaal gaat plaatsvinden. Uniper maakt zelf ook een transitie door, van energiebedrijf naar moleculenbedrijf. Zo levert het meer en meer groene energie en grondstoffen waarbij de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) wordt teruggedrongen. Uniper geldt dan ook als stille kracht achter de verduurzaming van industriële bedrijven.

En Uniper is ambitieus. ‘De CO2-uitstoot moet eruit’ is het devies. Lastig, zeker als het gaat om de uitstoot van koolstofdioxide terugdringen bij spullen die we in ons dagelijks leven veel gebruiken. Kunststof is bijvoorbeeld de basis van veel gebruiksvoorwerpen. De productie hiervan is moeilijk te verduurzamen omdat er koolstof in zit, een onmisbare bouwsteen voor de chemiesector. De uitstoot van koolstofdioxide terugdringen vraagt dan ook om maatwerk. Ook dat kan Uniper leveren aan de industrie, zoals het bedrijf gaat doen met een syngasfabriek op Chemelot.

“Maar dat maatwerk slaagt niet zonder de steun van een overheid die de grote investeringen in deze transitie ondersteunt”, zegt Dyonne Rietveld. “De taak die voor ons ligt als maatschappij is immens. Het energiesysteem van de toekomst reikt ver. Van huishoudens tot bedrijven: iedereen in Nederland moet zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen te behalen. De Energie-Deltawerken moeten de eerste prioriteit van de nieuwe regering zijn.”

Mobiliteitshub ’t Harde

De gemeente Elburg wil bijdragen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de Noord-Veluwe en de regio Zwolle. “Onze kern ’t Harde heeft alles om uit te groeien tot dé mobiliteitshub van de regio.”

Aan het woord is wethouder Henk Wessel uit Elburg. Behalve uit de monumentale Hanzestad, gelegen tussen het Randmeer en de Veluwse bossen, bestaat de Gemeente Elburg uit nog vier kernen, waaronder ’t Harde. “Dat is de ideale, centrale plek om een mobiliteitshub te realiseren.” De reden: de ligging direct aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en aan de rijksweg A28 en provinciale wegen.

De regio Zwolle is een van de NOVEX-gebieden. Daarbinnen heeft de Kop van de Veluwe – een samenwerking van vijf gemeenten – zeven gebiedsopgaven; één daarvan is ’t Harde. Hier moet een deel van de duizend extra woningen komen die de gemeente Elburg de komende jaren wil realiseren. Wessel: “Alles wat nodig is voor een optimale mobiliteit (woon-werkverkeer) is er al. We hoeven geen nieuwe infrastructuur aan te leggen, maar kunnen door slim bouwen van ’t Harde dé mobiliteitshub van Noord-Veluwe maken.”

Wat daarvoor nodig is: meer parkeervoorzieningen, het perron moet verbreed, de trein moet vaker gaan rijden, een fietsenstalling met oplaadpunten is nodig en er moeten gelegenheden komen voor bijvoorbeeld koffie en broodjes om het reizen voor de forens zo soepel en prettig mogelijk te maken. Wessel: “Het plan is er en dat willen we nu echt een boost gaan geven. Want om de leefbaarheid op peil te houden, moet het ook in de toekomst voor jonge gezinnen aantrekkelijk zijn om in onze prachtige gemeente te wonen.”