Auteur: Antal Giesbers

‘Wij kunnen kennis doorvertalen naar de praktijk’

Praktijkgericht, meetbare kwaliteit en maatwerk: daar draait het om bij FOI, dé specialist in opleidingen op financieel gebied voor het bankwezen en de accountancy.

Gedreven door passie voor het financieringsvak en een continu streven naar kwaliteitsverbetering, geven Klaas Kroot en Jaap Huurnink leiding aan het bedrijf. De een al jaren zelfstandig ondernemer en accountant met ruime bancaire ervaring; de ander bankier, maar met een didactische achtergrond. Bij de opleidingen voor het bankwezen ligt de nadruk op financiële analyse van ondernemingen, aangevuld met juridische en fiscale aspecten. “Zeker nu is het belangrijk dat ondernemingen met een financieringsbehoefte goed geanalyseerd worden door de bank”, aldus Huurnink. “Bij de opleidingen voor de accountancy staat centraal welke financieringsmogelijkheden er zijn, wat het beleid van de banken is en hoe banken ondernemingen analyseren. De accountant kan hiermee een grote bijdrage leveren in het financieringstraject.” In tien jaar tijd is FOI uitgegroeid tot een onafhankelijke professionele partij die alle banken haar diensten verleent. FOI is hierdoor bekend met alle banksystemen, de wijze van analyseren en de prioriteiten van de banken. Alle opleidingen kunnen gecertificeerd worden door de SCFE (Stichting Certificering Financiële Educatie). Daarnaast heeft FOI een accreditatie van het NIVRA en de Orde van Advocaten, zodat PE- dan wel PO-punten kunnen worden toegekend.

Praktijkgericht

“De sleutel van ons succes zit in de combinatie van de kennis die bij FOI aanwezig is en de doorvertaling naar de praktijk”, meent Kroot. “Alle docenten zijn nog steeds actief in hun vakgebied. Daarnaast zijn zij universitair geschoold, hebben ze een didactische achtergrond en jarenlange trainingservaring. De docenten streven continu naar verbetering en worden hiervoor periodiek zelf getraind, zowel op inhoud als op presentatie.” FOI krijgt veel informatie van de banken, zowel op het gebied van casuïstiek als regelgeving. Ook de deelnemers nemen actuele kennis mee, zegt Huurnink. “We kunnen flexibel op ontwikkelingen reageren en daarbij in de huid kruipen van onze opdrachtgever: waar loopt hij tegenaan, waar heeft hij behoefte aan? Zo sluit elke opleiding nauwkeurig aan bij de organisatie van de klant.” Dit wordt bevestigd door Wendy Janse, medewerker kredietbeheer BNG: “Ik kreeg een pittige opleiding, die ik heb ervaren als een vertaalslag van theorie naar praktijk en als verdieping van mijn kennis.”

Meetbare kwaliteit

Alle opleidingen worden gegeven aan de hand van het door FOI ontwikkelde en gepatenteerde pijleroverzicht. Hierin worden de bedrijfsanalyse, financiële analyse en de bancaire positie met behulp van pijlers nader uitgewerkt. Dit unieke overzicht biedt de deelnemers een systematische en gestructureerde techniek van financiële analyse. “Zo wordt niet alleen getraind op kennis, maar ook op het leren stellen van prioriteiten”, vertelt Kroot. “Hiermee wordt in korte tijd een enorme verbetering gerealiseerd op het gebied van kwaliteit en efficiency.” De opdrachtgever, de deelnemers en de docent moeten tevreden zijn over de opleiding. “Met minder dan een acht neemt FOI geen genoegen”, aldus Huurnink. “Kwaliteit wordt meetbaar gemaakt door zowel aan het begin als het eind van de opleiding het kennis- en vaardigheidsniveau van de deelnemers te meten, zodat duidelijk wordt of het vooraf afgesproken niveau behaald is. FOI staat daarmee voor effectiviteit.”

Maatwerk

Het maatwerkaspect blijkt mede uit de voorbereidingstijd van de opleiding. In het intakegesprek komt aan de orde wat het huidige niveau van de deelnemers is, wat de doelstellingen van de opdrachtgever zijn en tot welk niveau de deelnemers moeten groeien. Indien gewenst, wordt middels een aantal kredietdossiers een volledig beeld van de problematiek verkregen. Vervolgens wordt het opleidingsmateriaal hierop afgestemd en een geschikte docent geselecteerd. Iedere opleiding wordt op maat samengesteld orde en geeft FOI advies over eventuele vervolgstappen. Dit kan een coachingstraject zijn voor groepen, bijvoorbeeld een kredietcommissie, of voor een nieuwe medewerker die snel naar een hoger niveau moet doorgroeien. Carlo Walschots, directeur van Fortis Bank Nederland business centre Amersfoort, is zeer te spreken: “Onlangs heeft FOI een medewerker gecoacht op het gebied van kredietaanvragen. Dat is vooral dankzij de gestructureerde aanpak erg goed bevallen; onze medewerker straalt helemaal van enthousiasme. Als we weer een medewerker gaan opleiden op dit gebied, zal ik eerst aan FOI denken.” De economische teruggang en de invloed hiervan op de financiële sector zijn ook voor FOI spannend. Maar Kroot en Huurnink zien vooral kansen. “Met het pijleroverzicht levert FOI een hoge toegevoegde waarde bij de financiële analyse van ondernemingen. Hiermee ondersteunt FOI het risicomanagement van de banken. Zo wordt een bijdrage geleverd aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector.”

Kampioen in Domeinkennis

Veel organisaties kiezen voor grote, bekende bedrijven als het gaat om het oplossen van IT-problemen. Diepgaande domeinkennis is er veelal niet bij, waardoor de nadruk komt te liggen op technologie. Het gevolg is dat veel projecten mislukken. “Projecten slagen vooral als ook perfecte domeinkennis aanwezig is.”

Overheden en bedrijven zijn constant op zoek naar innovatieve oplossingen om hun langetermijndoelstellingen te realiseren. Total Specific Solutions (TSS) richt zich op het aanbieden en ontwikkelen van deze specifieke oplossingen. “Dat kan TSS omdat het bestaat uit een groep van zelfstandig opererende bedrijven met specifieke expertise in een marktof ICT-segment. TSS bestaat dus uit domeinkenniskampioenen. TSS zelf fungeert daarbij als de holding die faciliteert en orkestreert”, zegt CFO Matthieu van Amerongen. Veel projecten mislukken omdat voor die klussen bedrijven worden ingeschakeld die wellicht wel technische kennis hebben, maar geen domeinkennis, meent CEO Gerrit Oosterhof. “Daardoor wordt onvoldoende rekening gehouden met de specifieke eisen en wensen van de branche waarin de klant opereert. Als je de branche diepgaand kent en daarin specifieke businesskennis ontwikkelt, ben je veel beter in staat om op deze eisen in te spelen. Bij ons draait het feitelijk primair om kennis en komt de technologie op de tweede plaats: wij verkopen geen IT; wij verkopen kennis.”

De bij TSS aangesloten bedrijven – dat zijn er momenteel elf – hebben allemaal een sterke expertise in hun eigen domein: zij kennen de markt, hun klanten natuurlijk en de klanten van hun klanten, vertelt Van Amerongen. “Daarin zit primair onze toegevoegde waarde en daarom gebruiken wij de term domeinkenniskampioenen. Als onderdeel van TSS profiteren de bedrijven van het grotere geheel, van waaruit professionalisering en continuïteit is gewaarborgd.” “We kiezen de beste bedrijven in hun markt – minimaal in de top twee van hun domein – en het is een genot om dat bij klanten onder de aandacht te brengen”, aldus Oosterhof. “Er is bijvoorbeeld geen IT-bedrijf dat meer van de gezondheidszorg weet dan Pinkroccade Healthcare, meer van de hypotheekmarkt weet dan Everest, meer van de autoleasebranche weet dan Co-maker en meer van gemeenten weet dan Pinkroccade Local Government. KZA is wat kennis betreft domeinkampioen in de kwaliteitszorg rond automatisering, TASS meer in embedded software. En sinds kort hebben we een nearshorebedrijf, Yonder, waardoor wij voor klanten ook een financieel aantrekkelijk maatwerkproduct kunnen laten bouwen in Roemenië, en uitbesteding van beheer en onderhoud op bestaande applicaties erg interessant wordt. Testvalue levert optimale kwaliteit in het testdomein. Het is dat amalgaam aan kennis dat ons uniek maakt.”

Garantie

Veel organisaties in Nederland kiezen nog, uit een misplaatst gevoel voor continuïteit, voor grote system integrators, zegt Oosterhof. “Maar daar is het vaak droevig gesteld met de klanttevredenheid en de medewerkertevredenheid. Ook ontbreekt vaak de businesskennis. In het TSS-speelveld geven wij onze bedrijven de slagkracht om aan tafel te komen. Vanuit die positie kunnen zij hun unieke kennis ter beschikking stellen, ook aan grotere klanten. TSS heeft veelal producten die al ontwikkeld zijn, met behulp van onze enorme branchekennis. Door die kennis kunnen we de toegevoegde waarde en continuïteit leveren waar klanten op zitten te wachten. Technisch gezien, om integratie snel mogelijk te maken, kiezen we over het algemeen voor marktstandaarden.” TSS kent een decentrale structuur, vertelt Van Amerongen. “Wij geloven in een dunne holding die faciliteert en coördineert, terwijl de directies van de TSS-groepsmaatschappijen zelfstandig opereren. Zij kennen hun klanten, kennen hun uitdagingen en zitten bij ze aan tafel. TSS geeft als holding de garantie op professionaliteit en continuïteit. Daar willen we ons graag hard voor maken.”

Nieuwe kampioenen

TSS stond en staat op de achtergrond. “Maar nu willen we aan TSS en het unieke concept meer bekendheid geven”, zegt Oosterhof. “TSS heeft inmiddels ook bestuurlijk de zaak op orde. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen zijn goed ingevuld. TSS maakt een professionaliseringsslag die je vooral kunt maken als je geen enorme ballast meedraagt. En TSS heeft inmiddels een schaalgrootte die ertoe doet, met een omzet van 175 miljoen en een kleine 1700 medewerkers. TSS zal verder groeien. Als zich nieuwe domeinkenniskampioenen aandienen die de stabiliteit van een groot bedrijf nodig hebben en iets toevoegen aan onze klanten en onze groep, dan willen we die graag toevoegen. Er moet dan een nieuwe markt bediend kunnen worden met kennis en solutions die voor klanten meerwaarde hebben. Voorheen zóchten we bedrijven, tegenwoordig worden we zelf in toenemende mate benaderd.” Van Amerongen: “TSS laat zien dat de kans van slagen van projecten enorm toeneemt als je diepgaande businesskennis kunt combineren met technisch vakmanschap. Wij combineren ‘the best of both worlds’ en dat is uniek in de IT.”

‘We mogen wat minder bescheiden doen’

Er gaat deze herfst een kaalslag plaatsvinden in ICT”, zegt Tom van den Berg, directeur van CIBER. “Alleen de sterkste bomen overleven de storm. Een boom zoals CIBER. Want zo langzamerhand mogen we wel wat minder bescheiden zijn: we behoren intussen tot de grote jongens.”

Het wordt een hete herfst in ICT-land, en niet alleen de bladeren zullen vallen, maar ook veel bomen die zo rot zijn als een mispel, zo meent Van den Berg. “Dit is mijns inziens de zwaarste crisis in de ICT-branche ooit. Ik heb nog geen significante kaalslag gezien, maar dat gaat wel gebeuren. En dan zijn het de kleinere boompjes én de grote reuzen in het bos die het moeilijk hebben. Na de storm staan alleen de sterkste bomen nog overeind.” Dat ook CIBER daartoe behoort, daarvan is Van den Berg overtuigd. “De basis bij CIBER is meer dan goed: een boom overleeft een storm dankzij een stevige stam en stevige wortels. Die wortels, dat zijn onze medewerkers. Bij ons werkt de top uit de ICT-wereld en daardoor zijn wij de meest stabiele boom in het bos. Als onze mensen de wortels zijn, dan vormen onze klanten de stam.” Van den Berg wijst erop dat CIBER een zeer trouwe klantenschare heeft: “Ons motto is ‘committed to the limit’. We zorgen dat een project altijd op tijd en binnen budget wordt afgerond. Dat kunnen we doordat we zowel het ontwerpen als het implementeren en beheren van ICT-oplossingen in één hand houden. We noemen dat ‘ontzorgen’. Met andere woorden: je moet er als bedrijf geen omkijken naar hebben. Voor veel bedrijven is dat een geheel nieuwe ervaring. Vandaar dat we nog nooit een klant zijn kwijtgeraakt. Sterker nog: veel van onze nieuwe klanten krijgen we op basis van mond-tot-mondreclame. CIBER gaat voor de lange termijn en dus koesteren we onze klanten. En als bedrijf zoek je een ICT-partner die kan zorgen voor continuïteit. Ik zeg altijd: ‘U bestaat over tien jaar nog steeds. Dan wilt u toch zakendoen met een partner die dan ook nog bestaat?’ Onze ‘customer intimacy’ is ook hoger dan bij andere ICT-bedrijven. We laten onze klanten continu merken dat wij blij met hen zijn – en dat we ze heel serieus nemen. We staan in het bos bij de grootste bomen, maar toch is de schaduw die we klanten geven niet generiek, maar echt maatwerk.”

Toprankings

Die schaduw is groter dan zelfs CIBER dacht. “We weten dat we het goed doen, maar het is tekenend dat we steeds meer genoemd worden in rankings van top-ICT-bedrijven”, zegt Van den Berg. “We staan zelfs in de top tien van Brown & Wilsons Global Outsourcing Vendors en zijn vijfde in hun ranking van Worldwide Outsourcing Vendors met de hoogste klanttevredenheid. Het Financieele Dagblad geeft ons de achtste positie in het overzicht van snelst groeiende ondernemingen in Noord-Brabant. Bedrijvig Brabant geeft ons de zevende plaats in de lijst met grootste ICT-bedrijven van die provincie. Ook in de Automatiseringsgids, Computable, Management Team en Intermediair stijgen we naar significante posities in diverse rankings. En dan gaat het om rankings als ‘Financieel krachtigste bedrijven’, ‘Top 100 imago’ en ‘Beste werkgever voor allochtoon talent’. Computable/ TNS Nipo noemt ons de meest gewaardeerde ERP-dienstverlener, de Automatiseringsgids vindt ons de best scorende ICT-dienstverlener ten aanzien van personeelsverloop.” CIBER wordt ook steeds meer opgemerkt door de media, zegt Van den Berg. “Deze maand alleen al verschenen we 28 keer in het nieuws naar aanleiding van onze persberichten over CIBER – en dat is allemaal goed nieuws, dat is het aardige in deze tijd. Daarmee krijg je uit onvermoede bron bevestigd wat je in de markt merkt: we worden steeds serieuzer genomen; zo langzamerhand groeien we naar een nummer-éénpositie. Dat mogen we dan ook wel eens naar buiten brengen: we mogen eigenlijk best wel wat minder bescheiden zijn.”

Business intelligence

Die nummer-éénpositie heeft CIBER al bereikt op het gebied van business intelligence (BI). Van den Berg licht toe: “Geen enkele ICT-dienstverlener in Nederland heeft zo veel kennis en kunde in huis op het gebied van BI. Wij hebben op het BI-vlak bijna 150 ervaren consultants in dienst, die allemaal op de hoogte zijn van de laatste technologieën – en dat is écht BI-zonder!” In een recent rapport van Gartner krijgen de BI-activiteiten van CIBER een positieve waardering. Van den Berg: “Goed dat ook Gartner aandacht besteedt aan klantenbeoordelingen. CIBER werd betiteld als een gedreven en toegewijde dienstverlener. Dat is de beste reclame: klantwaardering.” Uniek in het aanbod is dat CIBER het mogelijk maakt om het hele proces van het verzamelen van sturingsinformatie uit te besteden. Deze dienst, ‘BI as a service’, wordt onder meer afgenomen door NXP.

Weg met dat papier! Alles digitaal!

ABAB heeft met een fikse bijdrage van Ricoh alle actieve dossiers gedigitaliseerd. ABAB streeft naar een snelle en efficiënte informatieuitwisseling. Daar is ook de klant bij gebaat. Op termijn verdwijnen de omvangrijke archiefruimtes.

ABAB is een allround accountancy- en adviesorganisatie met circa 14.000 klanten, vooral ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Met zo’n groot klantenbestand is vergaande automatisering wel een must, zegt Frans van Loon, manager ICT & Facilities. “Wij willen ICT maximaal inzetten in de bulk van onze administratieprocessen, zodat wij efficiënt en effectief kunnen werken. In onze infrastructuur streven we naar maximale uniformiteit: elke gebruiker werkt met dezelfde configuratie, zodat je, als de pc stuk is, meteen een nieuwe pc kunt inpluggen. Want de pc mag geen minuut uitvallen.” “We hebben negentien kantoren verspreid over Nederland, die worden ondersteund door ICT op het hoofdkantoor in Best”, zegt Hans Vingerhoets, teamleider technisch beheer. ABAB heeft een eigen ICT-afdeling die de kernactiviteiten zelf uitvoert en waar nodig gebruikmaakt van de diensten van derden. Roy Tolboom, senior informatieanalist: “Je hoort vaak: doe het niet zelf, ga outsourcen. We outsourcen als dat strategische en/of financiële voordelen in de dienstverlening oplevert. Zo gaan we voor het onderhoud van onze scan-, print- en kopieermachines – zogeheten multifunctionals – niet zelf op pad: dat doet Ricoh voor ons.”

Digitalisering

Eind 2007 besloot ABAB om zijn dienstverlening vergaand te digitaliseren, vertelt Vingerhoets. “Concreet: we wilden af van al dat papier. er stonden bij ons kasten vol met dossiers die enorm veel ruimte innamen. Dus we wilden elk stukje papier in al die dossiers omzetten in een digitaal bestand. en die dossiers slaan we ook weer centraal op, zodat alle medewerkers ze werkplekonafhankelijk kunnen inzien. Bij ons heeft elke klant zijn eigen digitale dossier. Daarin lopen wij voorop in de markt.” De voordelen van zo’n digitaal permanent dossier zijn bijzonder praktisch en direct duidelijk, zegt Tolboom. “stel dat je klant verhuist, waardoor allerlei instanties met nieuwe informatie moeten werken. Voorheen werd er dan veel gefaxt. Als de notaris en de makelaar nu bepaalde stukken opvragen, zegt ABAB tegen de klant: ‘Kijk maar in uw e-mailbox; ik heb de stukken al verzonden.’ De klant ervaart de snelheid van informatieuitwisseling en de efficiëntie. Bovendien kan hij zijn eigen dossier gemakkelijk inzien via het klantenportaal Mijn ABAB.”

Intuïtief

ABAB keek om zich heen naar mogelijkheden om papieren informatie te digitaliseren en kwam uit bij Ricoh, dat eind 2007 in alle vestigingen van ABAB multifunctionals installeerde. Van Loon: “Bij het vergelijken van aanbieders blijkt het kopiëren en printen gewoonlijk goed te zijn. Het verschil zit ’m in het scannen. Onze eerste eis was gemak: het moet eenvoudig te beheren en te bedienen zijn. een tweede belangrijke eis: goede OCRsoftware voor het inlezen van tekst. Want we krijgen vaak documenten van mindere kwaliteit, en toch mag er in de digitale versie geen foutje staan. Niet alleen moet de informatie kloppen, ook moet de computer snel binnen heel veel bestanden informatie kunnen opzoeken. Aan deze eisen wist vooral Ricoh goed te voldoen.”

Tolboom: “Op basis van onze wensen rond het managen van de database en de werkstromen scoorde Ricoh goed met de One Action Flow-software, die werkt met de multifunctionals én mobiele scanners. Als we nu een scan maken, maakt de gebruiker een keuze uit een voorgedefinieerde routing. Voor validaties is de scansoftware gekoppeld aan Navision, het eRp-systeem van ABAB. Verder is de wachttijd bij de multifunctional drastisch verkort. Vroeger moest je bij de multifunctional wachten op het OCR-proces, nu scant de multifunctional en gebeurt de verwerking centraal. Dat zijn 2500 documenten per dag! In het eerste anderhalf jaar na de start hadden we al zo’n anderhalf miljoen documenten gedigitaliseerd.”

Flexibel

Ricoh zette een projectteam met deskundigen in die zorgden voor de technische en functionele content. “We hebben zo veel mogelijk gebruikgemaakt van modules van Ricoh”, aldus Vingerhoets. “De oplossing van Ricoh bestaat uit een grote ‘blokkendoos’ waarmee wij flexibel en handzaam zelf ‘knoppen’ met functies kunnen definiëren. Zo is het systeem ook flexibel genoeg voor de toekomst. Die flexibiliteit heeft zich al bewezen. De applicatie is eerst getest in een pilotkantoor. Op basis van de bevindingen daar heeft Ricoh het systeem, met voortschrijdend inzicht, verder ontwikkeld. Het systeem is eenvoudig en duidelijk, het is intuïtief te gebruiken. en daardoor was de acceptatie op kantoor al snel honderd procent.” ABAB is zeer tevreden over de oplossing van Ricoh, zegt Van Loon: “Voor Ricoh was het een echte uitdaging om een geavanceerde oplossing te ontwikkelen voor een grote accountants- en adviesorganisatie. Daardoor was de betrokkenheid van Ricoh ook erg groot. en Ricoh kan ’t aan: onze dossierapplicatie is uitgegroeid tot het gemakkelijke hulpmiddel dat wij voor ogen hadden, en dat tegen een goede prijs. Hierdoor worden nieuwe projecten mogelijk!”

‘Vertrouwen draait om contacten en expertise’

In de huidige economische situatie is het voor bedrijven – zelfs heel succesvolle – een hele kluif om een financiering te regelen bij financiële instellingen. Fortis Commercial Finance, onderdeel van Fortis Bank Nederland, is in staat om flexibele financiële oplossingen aan te bieden die passen bij de huidige marktomstandigheden.

Ondernemers die hun bedrijfsrisico willen beperken en een passende financiering zoeken voor hun bedrijf, kunnen daarvoor bij een bank aankloppen. Een andere mogelijkheid biedt factoringbedrijf Fortis Commercial Finance.

Factoringbedrijven richten zich in het algemeen op bedrijven die goed en gezond functioneren, maar niet voldoen aan de eisen of ratio’s die banken aan een financiering stellen. Dat heeft alles te maken met hoe banken en factoringbedrijven financieren, zegt de algemeen directeur van Fortis Commercial Finance, Hans van Schaik. “Banken baseren hun financiering op de historische jaarlijkse performance van een bedrijf, waarbij fluctuaties van bepaalde seizoenen of ontwikkelingen en significante groei over een jaar uitgevlakt worden. Er wordt dus gefinancierd op basis van een jaargemiddelde, terwijl veel bedrijven juist per seizoen beduidend meer of minder behoefte hebben aan een bepaalde financiering. Wij baseren onze financiering op het debiteurenportfolio. Door deze zogeheten assetfinanciering (en vaak ook financiering van inkopen en voorraden) heeft een bedrijf direct financiële ruimte om zich te blijven ontwikkelen. En als de omzet groeit, groeit de financiering mee.”

Uniek

Fortis Commercial Finance, met het Nederlandse hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch, is sinds 1968 een internationaal opererend factoringbedrijf. “We zijn vertegenwoordigd in twintig landen en marktleider in de Benelux”, zegt commercieel directeur Dion van den Wijngaard. “Op dit moment bezetten we de vierde positie op de wereldranglijst, maar we streven naar wereldwijd marktleiderschap. Een belangrijk concept daarbij is onze Multi-Local Commercial Finance, een internationaal werkkapitaalfinancieringsconcept. Omdat we internationaal opereren kan een bedrijf dat in verschillende landen dochtermaatschappijen of zelfstandige vestigingen heeft, in elk land een overeenkomst met Fortis Commercial Finance aangaan, met overal dezelfde voorwaarden en diensten. Daarin zijn wij uniek.”

Cirkel doorbreken

Door de kredietcrisis en de daaruit voortvloeiende economische ontwikkelingen hebben veel bedrijven het moeilijk, zegt Van den Wijngaard. “Het aantal bedrijfsfaillissementen stijgt en het betalingsgedrag is verslechterd. Wil je als bedrijf het hoofd boven water houden, dan moet je liquide middelen hebben.” Een probleem waar ook veel bedrijven momenteel mee kampen, zijn grote en nog oplopende voorraden als gevolg van een stagnerende afzet. Van Schaik: “Die voorraden verouderen, moeten opgeslagen worden, de prijzen dalen; dat alles is een aanslag op de werkkapitaalpositie van een bedrijf. En dat heeft ook zijn weerslag op de winst-en-verliesrekening. Daardoor worden bedrijven geconfronteerd met stijgende financieringskosten. Factoring biedt de mogelijkheid om die balans een realistischer beeld te geven.”

Herontdekken

“Debiteurenfinanciering is onze basis, waardoor wij zeer veel inzicht hebben in het bedrijf dat wij financieren”, zegt Van Schaik. “Wij zitten regelmatig met de directeur of controller aan tafel en volgen de ontwikkelingen op de voet. We varen daarbij op onze gedreven professionals, want het vertrouwen in een bedrijf draait om contacten en expertise. Door de eco

nomische ontwikkelingen worden wij interessanter voor meer bedrijven.” Een belangrijke ontwikkeling ziet Van den Wijngaard in het gegeven dat een aantal bedrijven dat Fortis Commercial Finance voorheen succesvol gefinancierd heeft, in deze tijden weer terugkomt. “Die bedrijven willen graag weer zaken met ons doen.” In de huidige marktomstandigheden opent Fortis Commercial Finance voor veel bedrijven de deur naar verder actief en gezond ondernemerschap, meent Van den Wijngaard. “Fortis Commercial Finance doet er alles aan om zowel huidige als nieuwe klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Veel bedrijven (her)ontdekken ons nu, omdat wij het vertrouwen tonen waar deze bedrijven naar op zoek zijn.”

Wil je sterker worden, dan moet je groeien

Je moet heel wat lef hebben om op dit moment fors te investeren in personeel. En zeker in de ICT-branche.Tom van den Berg, directeur van CIBER, kan deze uitspraak beamen. “Alleen de sterkste bomen overleven de storm. Een boom zoals CIBER.”

Er gaat snel een kaalslag plaatsvinden in de ICT-branche. Dat is de mening van Tom van den Berg. “Door de economische crisis komen de prijzen onder druk te staan en draaien bedrijven elk dubbeltje om. De ICT-branche merkt daar volop de gevolgen van. Nu vindt er eens in de zoveel tijd een zuivering plaats in de ICT-branche, maar dit is mijns inziens de zwaarste crisis die de ICT-branche ooit heeft meegemaakt. Het gevolg is dat iedereen probeert te bezuinigen waar het kan, in de wetenschap dat alleen de sterkste bomen in het bos kunnen overleven. Maar van bezuinigen word je niet sterker. Wil je sterker worden, dan moet je juist nu investeren. Terwijl iedereen op de rem trapt, geven wij dus vol gas.” Als het gaat om investeren, dan heeft Van den Berg het heel concreet over het personeelsbeleid bij CIBER. “Als CIBER de boom is, dan zijn onze mensen de wortels. Die zorgen ervoor dat een boom ook na de storm nog overeind staat. Wij investeren dus zwaar in de kwaliteit van onze medewerkers: bij CIBER werken alleen topmensen uit de ICT-wereld.”

Kwaliteit, geen kwantiteit

Al jarenlang kampen ICT-bedrijven met een tekort aan personeel. Dat kan bij CIBER niet anders geweest zijn. Wat levert nu investeren dan nog op? “Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit”, zegt Van den Berg. “Het is, als je mensen nodig hebt, heel makkelijk om Jan en alleman in dienst te nemen. Veel bedrijven hebben dat gedaan; ze keken niet al te kritisch naar het curriculum vitae van sollicitanten. Dat hebben wij, ook toen er maar mondjesmaat op vacatures werd gereageerd, altijd wél gedaan. In al die tijd hebben we van de honderd sollicitanten er gemiddeld maar vijf aangenomen: zo streng is onze selectie. Ook werkervaring bij onze concurrenten hoeft dan geen pre te zijn, juist omdát die minder kritisch zijn. En doordat wij altijd de besten hebben gerekruteerd – en dat blijven doen – kunnen we onze klanten de crème uit de branche aanbieden.”

Trackrecord

Binnenhalen van talent is één ding, maar hoe behoud je ze? “Wat dat betreft heeft CIBER een perfect trackrecord”, zegt Van den Berg. “Het is onze filosofie dat de kwaliteit van onze mensen de continuïteit van CIBER garandeert, dus koesteren we de continuïteit van onze mensen. Juist ook in economisch onzekere tijden. We zorgen voor een goede werksfeer en -omgeving, en investeren intern in hun opleiding. En dan heb ik het niet alleen over vaktechnische opleidingen, maar juist ook over de zogeheten soft skills. Voor de gedragskant van consultancyvaardigheden tuigen we nu een extra programma op. Daar leren onze mensen meer over bijvoorbeeld hun communicatieve vaardigheden en het onderhouden van relaties. Het programma wordt voor elke groep op maat gemaakt. Dankzij deze inspanningen is het verloop bij CIBER extreem laag. En dat garandeert onze continuïteit.”

Volgens Van den Berg is dit een pluspunt richting zijn klanten. “Als bedrijf zoek je een ICT-partner die kan zorgen voor continuïteit. Ik zeg altijd: ‘U bestaat over tien jaar nog steeds. Dan wilt u toch zakendoen met een partner die dan ook nog bestaat?’ CIBER gaat voor de lange termijn en dus koesteren we onze klanten. Als wij de boom zijn, dan zijn onze klanten de stam. Onze customer intimacy is ook hoger dan bij andere ICT-bedrijven. We laten onze klanten continu merken dat wij blij met hen zijn – en dat we ze heel serieus nemen, want we zetten alleen ervaren mensen op een project. De klant zal nooit het gevoel hebben dat wij over zijn rug medewerkers gaan opleiden.”

Groeien

Bij de aanpak van projecten staat het ‘no worries’-gevoel centraal. “Met andere woorden: je hebt er als bedrijf geen omkijken naar”, legt directeur Tom van den Berg uit. “Veel bedrijven hebben kopzorgen over hun ICT-projecten, omdat ze uit ervaring weten dat die vaak meer tijd en geld kosten dan verwacht. Daarom heeft CIBER een radicaal ander uitgangspunt: committed to the limit. Wij ronden projecten binnen de geplande tijd en binnen het budget succesvol af. Dat doen we op basis van een grondige analyse van het probleem en een duidelijke omschrijving van waar de oplossing aan moet voldoen. CIBER voorkomt verkeerde verwachtingen. En dat geeft de klant de ruimte om te groeien. Want ook hij moet de sterkste boom in het bos zijn.”

‘Wij zijn de meest stabiele boom in het bos’

Committed to the limit: het motto van CIBER. Maar is dat in de huidige situatie nog vol te houden? Directeur Tom van den Berg: “Alleen de sterkste bomen overleven de storm. Dus terwijl iedereen op de rem trapt, geven wij extra gas.”

Als het om ICT-oplossingen gaat, specialiseert CIBER zich in ‘no worries solutions’. “Met andere woorden: je hebt er als bedrijf geen omkijken naar”, legt directeur Tom van den Berg uit. “Veel ICT-projecten kennen helaas grote overschrijdingen in tijd en geld, waardoor deze projecten mislukken of veel meer kopzorgen opleveren dan ze waard zijn. Daarom heeft CIBER een radicaal ander uitgangspunt gekozen. Wij noemen dat: committed to the limit. Wij ronden projecten binnen de geplande tijd en binnen het budget succesvol af. Dat doen we op basis van een grondige analyse van het probleem en een duidelijke omschrijving van waar de oplossing aan moet voldoen. Dat voorkomt verkeerde verwachtingen.”

 

Maar is dit motto in een aanstormende economische crisis, waarin de prijzen onder druk komen te staan, nog wel te handhaven? Moet de tering niet naar de nering gezet worden? “Eens in de zoveel tijd vindt er een zuivering plaats in de ICT-branche. Dat is niet meer dan normaal. En dit is ongetwijfeld de zwaarste crisis die de ICT-branche ooit geraakt heeft. Veel bedrijven hebben het zwaar, maar ik weet dat CIBER deze crisis zal overleven. Na de storm staan alleen de sterkste bomen nog overeind. CIBER is er daar een van, omdat de basis bij CIBER meer dan goed is. Want hoe overleeft een boom een storm? Dankzij een stevige stam, maar vooral stevige wortels. Dan heb ik het over de kwaliteit van onze medewerkers: bij ons werkt de top uit de ICT-wereld – en die mensen vertrekken niet. Daardoor zijn wij de meest stabiele boom in het bos.”

 

Nobel streven

Volgens Van den Berg zijn veel ICT-bedrijven de laatste jaren veel te ruimhartig geweest in hun personeelsbeleid. “Ze hadden mensen nodig, dus werd er niet te kritisch naar het curriculum vitae van sollicitanten gekeken. Dat doen wij nadrukkelijk wel. CIBER krijgt nu natuurlijk meer dan ooit open sollicitaties in de mailbox, maar het is niet zo dat, omdat iemand bij onze concurrent heeft gewerkt, hij dús bij ons in dienst kan komen. Een vuistregel is dat van de honderd sollicitanten wij er gemiddeld vijf aannemen. Wij hebben altijd de besten gerekruteerd en we blijven ook nu onverdroten doorgaan met dat nobele streven.”

 

Het koesteren van de medewerkers is voor alle betrokkenen van belang, meent Van den Berg. “Het is de kwaliteit van onze mensen die de continuïteit van CIBER garandeert, juist ook in economisch onzekere tijden. Anderzijds vindt CIBER de employability van zijn medewerkers belangrijk. Daarom azen concurrenten juist op onze mensen.” En de klant? “los van het feit dat kwaliteit gewaardeerd wordt: CIBER neemt klanten heel serieus en laat dat zien door niet vijf juniors en twee seniors op een project te zetten, maar vijf seniors en twee mediors. Want we gaan geen medewerkers opleiden over de rug van onze klanten.”

 

Attenties

CIBER rekruteert dus volop onder top-ICT’ers, maar investeert ook intern in hun opleiding. “Terwijl iedereen op de rem trapt, geven wij op dat onderdeel extra gas. En dan heb ik het niet alleen over vaktechnische opleidingen, maar juist ook over de zogeheten soft skills: communicatieve vaardigheden, relaties onderhouden. Voor de gedragskant van consultancyvaardigheden tuigen we nu een extra programma op – en we hebben er speciaal iemand voor vrijgemaakt om onze mensen door het ‘committed to the limit’-filter heen te halen. Dat is geen standaardprogramma, dat is voor iedere groep maatwerk.”

 

Met het koesteren van zijn medewerkers, koestert CIBER dus ook zijn klanten. “onze customer intimacy is hoger dan bij andere ICT-bedrijven. We laten onze klanten continu merken dat wij blij met hen zijn. Dat begint al bij heel kleine attenties: een verjaardagskaart, speciale aandacht tijdens Kerst en Pasen. Maar we tonen het ook in de aanpak van projecten, waarbij het ‘no worries’-gevoel centraal staat en we er mensen op zetten die perfect bij het project passen. We staan in het bos bij de grootste bomen, maar toch is de schaduw die we klanten geven niet generiek, maar maatwerk.” Van den Berg stelt dat het voor bedrijven van belang is om te kiezen voor een ICT-partner die kan zorgen voor continuïteit. “Ik zeg altijd: u bestaat over tien jaar nog steeds. Dan wilt u toch zakendoen met een partner die dan ook nog bestaat? Daar komen we graag eens over bomen.”