Auteur: Antal Giesbers

Klaar voor de uitdagingen van morgen

Als Qurius in gesprek is met zijn klanten, gaat dat niet zozeer over de beste diensten, de nieuwste technologie of de laagste prijs: Qurius wil, mét zijn klanten, bewust en gecommitteerd in de maatschappij staan. En Qurius geeft dit commitment ook concreet handen en voeten.

Qurius is van oudsher groot in ERP, en met name actief voor grotere mkb-klanten in zorg, waste management, food, service-industrie, discrete industrie en distributie en voor professionele serviceorganisaties. Het is de laatste tien jaar fors gegroeid, waarbij een belangrijk deel van die groei is gerealiseerd door fusies en overnames. Dat resulteerde begin dit jaar in een reorganisatie, waarbij alle inmiddels verzamelde competenties organisatorisch zijn gecombineerd. “Onze activiteiten zijn nu georganiseerd in Sales, Delivery en Support. Op deze wijze kan Qurius competenter, completer en krachtiger richting zijn bestaande en potentiële klanten opereren”, zegt Robert Lagas, directeur Nederland. “Dat is een grote stap voorwaarts, want in de markten waarin wij actief zijn, worden meestal alleen deeloplossingen aangeboden. Dat vergt veel aandacht en tijd van de klanten. En dat terwijl de kennis steeds complexer en uitgebreider wordt. Qurius kan, door zijn oplossingen logisch in de bedrijfsstructuur te integreren, een volledige, passende oplossing aanbieden. In plaats van te werken met diverse bedrijven om je ICT op orde te hebben, heb je met Qurius maar met één partner te maken.”

 

Aan de wieg van de reorganisatie staat een nieuwe visie, die gericht is op een duurzame toekomst. “Je moet niet alleen over technologie nadenken, maar ook over de wereld waarin je je als bedrijf beweegt”, zegt algemeen directeur Peter van Haasteren. “We zetten ons in voor het welzijn van onze mensen en het voortbestaan van onze onderneming in de wereld waarin wij leven. Met andere woorden: we willen op de lange termijn succesvol zijn en oog hebben voor People, Planet en Profit. De eerste P, human resources, is essentieel. Op dit moment werken we alleen al in Nederland met ongeveer 350 vaste krachten, en 850 in Europa. Maar als straks de markt herstelt, dan barst het gevecht om talent weer los. Die nieuwe talenten kiezen steeds vaker maatschappelijk verantwoorde bedrijven. En dat zijn wij. Daarnaast bieden wij ze een werkomgeving die niet alleen faciliteert, maar ook inspireert. Kijk naar dit Inspirience Center waarin we gevestigd zijn. Hoe meer plezier zij in hun werk hebben, hoe beter zij hun werk verrichten.” “Maar het gaat ook om een duurzame samenstelling van ons personeel”, vult Lagas aan. “We zien nog steeds te weinig vrouwen en allochtonen in ons bedrijf. En misschien te veel ervaren krachten: ook wij hebben in deze tijd vooral ervaren mensen aangenomen. Maar daardoor blijven de jonge talenten achter en dat kan uiteindelijk leiden tot een verloren generatie IT-talenten. Dit houdt ons bij Qurius bezig, want je wilt ook in de toekomst een gezond bedrijf zijn. Dus investeren wij nú in talent. Dat is ook een gezonde businessstrategie: alleen door ‘best in class’ te zijn, zul je op de lange termijn overleven.”

 

Trust partner

Daarnaast werkt Qurius aan concrete duurzame oplossingen op het gebied van milieu, vertelt Van Haasteren. “Denk aan zonnepanelen, aan dakgras: met onze mensen hebben we zeker tien van die onderwerpen bedacht. Nieuwe auto’s hebben allemaal verplicht een minimale uitstoot: milieuvriendelijk én kostenbesparend. Dat werkt cultuurvormend. Zelfs privé ga je erover nadenken: hoe belastend ben je als gezin voor het milieu? Natuurlijk scheid je je afval en kijk je naar energielabels, maar hoe houd je je ‘carbon footprint’ zo laag mogelijk? Ik ben geen vegetariër, maar ik ben spontaan minder vlees gaan eten.” Het spreekt voor zich dat deze ‘cultuurvorming’ zich ook tot buiten het bedrijf uitstrekt, zegt Lagas. “We willen samen met onze klanten klaar zijn voor de uitdagingen van morgen. En dus willen we met hen nadenken over de toekomst. Daartoe organiseren we businessdialogen met onze klanten: geen verkooppitch, maar een ontmoeting met de directie om te praten over wat hen en ons bezighoudt. We leggen onze visie van duurzaamheid uit, laten zien wat dat voor hen betekent en proberen dan verbindingen te leggen met hun visie. Dat leidt tot een langduriger relatie, want je hebt het ineens over dingen die verder reiken dan volgend jaar. Dat is niet voor alle bedrijven even gemakkelijk, maar we hopen met onze bestaande en potentiële klanten dit nieuwe gebied te verkennen en nieuwe kansen in de markt te creëren.”

 

Van Haasteren: “We willen bekendstaan als een onderscheidend, dynamisch en innovatief bedrijf, als ‘best in class’ op zijn gebied. Niet langer leverancier van ‘handjes’, maar een trust partner op businessniveau. Ik denk dat onze visie het vertrouwen geeft dat we verantwoord naar de toekomst kijken. Ons formaat geeft ons slagkracht en een lange adem; onze herstructurering biedt ons meer focus, zodat we in al onze markten een echte trust advisor kunnen zijn.”

‘Een parapluutje op elk scherm!’

Avira? Vraag het aan onze oosterburen en ze weten meteen waar je het over hebt: ‘Die van dat parapluutje.’ De meeste Nederlanders zegt het nog niks, maar met de overname van Cleanport heeft Avira ook hier voet aan de grond.

Dit verhaal begint niet bij Avira, maar bij Cleanport, dat in de Beneluxmarkt een prominente positie heeft. Cleanport is in 2002 opgericht door de huidige managing director Jeroen Oostendorp. Oostendorp ontwikkelde samen met twee collega’s een securityoplossing om virussen en spam tegen te houden: “Echter niet als traditioneel softwarepakket waar je een licentie voor koopt, maar als een managed oplossing. We waren en zijn nog steeds een van de weinigen in de markt die een dergelijke op de zakelijke markt gerichte managed oplossing aanbieden.” De kracht van Cleanport zit volgens Oostendorp in de technische kwaliteit en de service. “Vanuit onze technische interesse wilden we vooral iets maken wat technisch gezien van hoge kwaliteit was en meer virussen en spam kon tegenhouden dan standaardoplossingen.

 

Daarnaast onderscheiden we ons duidelijk van anderen door onze vriendelijke en directe ondersteuning. Zo bieden we een uitgebreide webinterface aan, waarbij klanten en resellers volledige controle hebben over de filterdienst, de instellingen, de statistieken en de onderschepte spam en virusberichten. De sterke marktpositie van Cleanport is voornamelijk te danken aan mond-tot-mondreclame.” Cleanport is per 1 maart 2010 overgenomen door Avira. Een minder bekende naam in de nederlandse markt, erkent country manager Jerrel Abdoel. “maar in Duitsland heeft het antivirussoftwarebedrijf meer dan vijftig procent van de markt in handen, mede dankzij de gratis versie van het antivirusproduct. Avira biedt producten voor de consumentenmarkt en voor zakelijke gebruikers, van basisantivirus tot uitgebreide mail- en webprotectie – allemaal te vinden op onze website. Avira kent meer dan honderd miljoen gebruikers wereldwijd, onder wie 2,5 miljoen gebruikers van het gratis product in nederland. Vandaar dat veel mensen dat rode parapluutje van het Avira-logo wel kennen.” Avira werd bijna 25 jaar geleden opgericht door tjark Auerbach en is nog steeds in private handen, vertelt Abdoel. “Auerbach ontwikkelde software voor meer veiligheid op internet. Auerbach heeft niet alleen gezond zakelijk inzicht, maar steunt ook goede doelen door middel van de Auerbach stichting. Die betrokkenheid komt ook tot uitdrukking in de support van Avira: Avira’s eigen opgeleide medewerkers staan u te woord. Ook daar staat dus het menselijke gezicht voorop. uit een recente internationale enquête blijkt dat consumenten het gevoel hebben dat Avira om ze geeft. Dat is toch wel heel bijzonder!”

 

Kruisbestuiving

Avira zocht vorig jaar contact met Cleanport, vertelt Oostendorp. “We hadden al meerdere partijen op bezoek gehad, maar die pasten niet bij ons. Avira was aan het rondkijken naar een serieuze middelgrote speler op het gebied van managedsecurityoplossingen, om de kracht van software en onlinediensten te combineren tot een nog betere bescherming voor de klanten.” Waarom Cleanport? “Avira is gericht op software; het managed concept is nieuw voor ze”, aldus Oostendorp. “Wij hebben de kennis, de ervaring en de technologie in huis om de stap van software naar managed diensten te maken en die verder te ontwikkelen.” Ook voor Cleanport bleek de overname gunstig, zegt Abdoel. “Avira is technisch een van de betere antivirusproducten, met de snelste engine die de minste overhead op een pc creëert. Avira heeft het formaat en de professionaliteit om Cleanport verder uit te bouwen als onderdeel van Avira. naast het filteren van e-mails op virussen en spam bieden we meer managed diensten, zoals archiving. samen met Avira kunnen we online- en offlineservices combineren. Daardoor zijn nog krachtigere oplossingen mogelijk.” Oostendorp: “Die kruisbestuiving werkt ook op het gebied van marketing en verkoop. Avira kan onze diensten en producten echt op de kaart zetten – en dan niet alleen in nederland, want Avira brengt een wereldwijd netwerk met zich mee. Anderzijds kunnen we via Cleanport Avira’s producten in nederland onder de aandacht brengen. De combinatie zal dus groeien door Avira als merk in de Benelux op de kaart te zetten en onze managed diensten wereldwijd te promoten.” Abdoel: “We gaan een grote slag maken op het gebied van antivirussoftware; er zijn spectaculaire dingen in ontwikkeling. Daarbij worden ook andere platformen meegenomen: we komen binnenkort ook met een Apple-product.”

 

AMES 

Gevolg van de overname is wel dat de bedrijfsnaam Cleanport gaat verdwijnen. Oostendorp: “Vanaf begin volgend jaar gaat de naam veranderen in Avira. De productnaam blijft gewoon bestaan, waaraan de naam Avira wordt toegevoegd: Avira Managed E-mail security (AMES). We hebben onze bestaande klanten daar al over geïnformeerd, zodat ze weten dat er voor hen in principe niets verandert. Avira heeft de juiste schaalgrootte en is financieel stabiel, dus dat geeft zekerheid en de kans om meer producten aan te bieden.” “We verwachten dat Avira een flink stuk van de markt naar zich toe zal weten te trekken”, zegt Abdoel. “Ons doel is: bij iedereen op de computer dat rode parapluutje rechtsonder op de taakbalk.”

Bij ons is niet IT, maar de klant leidend

Gaan voor domeinkenniskampioenschap: dat is het uitgangspunt van TSS. Maar toch staan niet alleen kennis, kunde en technologie centraal, maar vooral de wensen, eisen en uitdagingen van de klant.

De kern van TSS is onze strategie van domeinkenniskampioen. Dit wordt door de zelfstandige businessunits voor hun specifieke markt ten uitvoer gebracht, waarbij ze zich conformeren aan de TSS-visie en -strategie”, vertelt CEO Robin van Poelje. “Elk bedrijf is expert in zijn eigen domein, waardoor het de markt vrijwel net zo goed kent als zijn klant. Dat is nodig, want onze klanten moeten hún klanten optimaal kunnen bedienen, tegen de achtergrond van snelle veranderingen en steeds hogere verwachtingen. Dus moeten we met ze meedenken binnen de juiste context.

Neem PinkRoccade Healthcare: patiënten willen in de zorg steeds meer zelf bepalen, bijvoorbeeld zelf afspraken maken met specialisten. Hetzelfde geldt voor de hypotheekwereld, waar mensen online hun hypotheek willen afsluiten. Daar moet je je bedrijf op kunnen inrichten, dus nemen wij onze klanten en de uitdagingen in hun markten als vertrekpunt. Dat is het grote onderscheid met andere IT-bedrijven, die vaak technologie de markt indrukken: bij TSS zijn de ontwikkelingen in de markt van klanten, de benodigde processen en diensten primair, en staat IT dus op een belangrijke, maar tweede plaats.” CFO Matthieu van Amerongen spreekt over Dynamic Business IT-alignment: “De business van onze klanten is leidend en hier dient moderne, toekomstvaste technologie op aan te sluiten. Technologie die gebaseerd is op openmarktstandaarden en goed integreerbaar is in een complex IT-landschap. Want nieuwe systemen en oplossingen implementeren is altijd moeilijk. Vaak ligt de oplossing van het probleem in begrijpen hoe en met welke IT-erfenissen een organisatie werkt. Dat zie je bijvoorbeeld bij gemeenten, die hun burgers elektronisch willen bedienen, maar rekening moeten houden met een hoeveelheid aan systemen en een manier van werken die daaraan gekoppeld is. Ook moet je oplossingen vaker buiten een organisatie afstemmen, in dit geval: bij de burgers van een gemeente. Het is dus de kunst om het probleem niet alleen vanuit de IT-kant te benaderen, maar je ook bewust te zijn van het feit dat marktsectoren verschillen, een eigen cultuur hebben en een eigen dynamiek kennen.”

Kwaliteitsstempel

“TSS is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een toptienspeler in de ICT”, zegt Van Poelje. “Dat formaat helpt bij aanbestedingen, want grote bedrijven doen het liefst zaken met grote bedrijven. Elk van de TSS-businessunits blijft zijn eigen naam voeren, maar de naam TSS begint als kwaliteitsstempel te functioneren: die laat zien dat er een organisatie achter zit met een langetermijnvisie en -strategie, en een hoog niveau van professionaliteit.” Vorig jaar zijn twee PinkRoccade-bedrijven tot de IT-specialist toegetreden. Nadrukkelijk blijven daarbij de identiteit en de bedrijfsstructuur van de nieuw aangetreden bedrijven intact, zegt Van Amerongen. “Ze worden niet in TSS geïntegreerd; de organisaties blijven zoals ze zijn. Wel committeren ze zich aan de TSS-strategie, ons gedachtegoed en de bijbehorende kwaliteitsstandaarden.” Het laten aansluiten bij de visie en kernwaarden is een doorlopend proces, stelt Van Poelje. “We hebben hoge kwaliteitsstandaarden op allerlei gebied: financieel, het borgen van onze visie, samenwerken binnen de ondernemingen en hoe met klanten om te gaan. De directieraad, bestaande uit de CEO’s van onze businessunits, checkt continu of we aan de gestelde standaarden voldoen en of het beter kan. Dat leidt ook tot inventieve coöperatie.”

Domeinkenniskampioenschap

Zeven businessunits (Co-maker, Everest, KZA, PinkRoccade Healthcare, PinkRoccade Local Government, TASS en Yonder) is geen maximum, maar niet iedereen kan opgenomen worden bij TSS, zegt Van Amerongen. “Het kunnen – op termijn – heel rendabele ondernemingen zijn, maar als ze niet passen in onze visie, dan voegen we ze niet toe. Wel zoeken we in de markten waarin we actief zijn ondernemingen die onze positie kunnen versterken of aanpalende markten kunnen openen. We zijn daarbij vooral geïnteresseerd in kennisintensieve markten, met complexe informatiestromen en waar kenniswerkers ondersteund moeten worden in hun werkprocessen.” “Wij gaan voor domeinkenniskampioenschap”, aldus Van Poelje. “Wij hebben dus alleen kenniswerkers in huis die hebben doorgestudeerd in hun vakgebied. Daarnaast investeren wij heel veel in markten. Want ik heb liever dat vakbekwame medewerkers met de juiste middelen de juiste dingen aan het doen zijn en daardoor goed in hun vel zitten: dat is beter voor de medewerker en voor de klant, en daarmee ook voor TSS.” Van Amerongen: “Daarom leggen wij de verantwoordelijkheid laag in de organisatie. Op die manier kun je je met een langetermijnvisie naar buiten richten: door met kennis en animo je klanten het beste te blijven bieden, bouw je een band op met je klanten en garandeer je je bestaansrecht voor die langere termijn.”

‘Innovatie is ons best bewaarde geheim’

Wie bij CIBER nog steeds denkt aan het leveren van ‘handjes’ in ICT, heeft de laatste jaren toch echt van een lange winterslaap genoten. De échte kracht van CIBER gaat inmiddels al veel verder. Hoe ver? Veel verder dan u denkt …

 

Een kort bericht in internationale vakbladen, datum 26 januari 2010: The Black Book of Outsourcing heeft CIBER benoemd tot internationaal de beste ERP-dienstverlener. Daarnaast behaalde CIBER ook in de subcategorieën SAP-dienstverlening en managed services de eerste plaats. In totaal verdiende CIBER in negen van de achttien categorieën de hoogste waardering, waaronder innovatie en het leveren van maatwerk. The Black Book of Outsourcing wordt samengesteld door de Brown-Wilson Group op basis van een jaarlijks onderzoek onder 26.000 klanten van uitbestedingsbedrijven. Dit tevredenheidsonderzoek wordt internationaal gezien als het meest uitgebreide en representatieve onderzoek naar outsourcing ter wereld. “CIBER is een van de meest gewaardeerde uitbestedingspartijen ter wereld”, aldus Scott Wilson, coauteur van The Black Book of Outsourcing. “Het bedrijf levert precies de prestaties waar klanten naar op zoek zijn in een ERP-dienstverlener.” Een aardige pluim op de hoed van CIBER, dat in Nederland inmiddels ook een stevige reputatie heeft. “We scoren ook in de rankings van bladen als Computable hoog op het gebied van prijs, service en kwaliteit”, zegt directeur Tom van den Berg. “En we worden steeds meer door de pers benaderd om input te geven voor artikelen. Ook dat geeft aan dat we worden gezien als een autoriteit op ons vakgebied.”

Echte innovator

Toch is er nog wel wat werk te verzetten als het erom gaat CIBER op de juiste manier bij (potentiële) klanten op de kaart te zetten, zegt Van den Berg. “Al worden we op waarde geschat als het gaat om prijs, service en kwaliteit; op het gebied van innovatie worden we minder gezien. En dat is eigenlijk gek. Ons innovatieve potentieel is vergelijkbaar met dat van Google en Apple, en dat potentieel wordt ten volle uitgenut. Onze innovatie zit ’m in het vervangen van traditionele systemen en applicaties door diensten. Het is ons best bewaarde geheim: wij zijn het meest innovatieve IT-servicesbedrijf ter wereld.” De ontwikkeling in ICT is onder meer dat steeds meer taken en diensten worden uitbesteed. “In de ICT-basis gebeurt dat al heel veel, want de hardware en het operating system kun je overal krijgen. Je zou er niet aan moeten denken dat je die voor jouw bedrijf specifiek laat ontwikkelen. Dat lijkt, met permissie, een beetje op de oude fabrieken die aan het eind van de negentiende eeuw allemaal hun eigen stoommachines hadden. Die energie koop je tegenwoordig in. En het inkopen van functionaliteit wordt nu de standaard. Denk aan offshore, cloud computing. Voor databases heb je meestal al datacenters, maar specifieke applicaties zijn toch nog een verhaal apart. Elk bedrijf denkt dat zijn unieke situatie ook unieke ICT-oplossingen vraagt. ‘Met een standaardapplicatie kunnen wij niet werken’, zeggen negen van de tien bedrijven. Dat is een zeer hardnekkig misverstand: in negen van de tien gevallen maken ze juist gebruik van standaardoplossingen.”

Wiel uitvinden

Volgens Van den Berg moeten bedrijven – willen zij optimaal van ICT kunnen profiteren – dus afstappen van de uniciteit van hun bedrijf. “De schrijver Stephen Copley heeft gezegd: ‘Begin met het eindresultaat in gedachten.’ Dat roepen wij al heel lang. Dat eindresultaat is dat je systeem doet waar je het voor gekocht hebt, en dat je er verder geen omkijken naar hebt. Waarom zou jij voor veel geld een maatwerkapplicatie laten ontwikkelen als die applicatie eigenlijk bij veel andere bedrijven inzetbaar is? Dat is alsof elk bedrijf opnieuw het wiel gaat uitvinden. Bedrijven moeten afstappen van expertise in standaard, en zich concentreren op waar ze echt uniek in zijn. Dus waar we heen gaan, en waar CIBER zich op richt, is dat je als bedrijf je applicaties gaat inhuren. Applications als een service; beter nog: service als een service. Zie het als een logistieke oplossing: een groothandel stuurt ook niet voor elk product een aparte vrachtwagen de weg op, maar combineert alle producten omdat die allemaal gebruik moeten maken van dezelfde vorm van transport. En niemand is bang dat transport met een ander product ten koste gaat van zijn eigen product; dat is onzin. Zo moet je het gebruik van applicaties ook gaan zien. En ook dit past weer uitstekend in de focus van CIBER op ‘no worries solutions’.” Van den Berg wijst erop dat er een belangrijke incentive is om deze mentaliteitsverandering door te zetten: de economische malaise. “Het is logisch dat mensen momenteel hun IT-budget heroverwegen. In dat kader is het verstandig om deze stap te zetten, want als vijf van onze klanten dezelfde functionaliteit kunnen inzetten, dan hoef je voor vijf klanten in plaats van vijf applicaties maar één applicatie te ontwikkelen. Tel uit je winst! Zo kun je als het ware over bedrijfsgrenzen heen schaalvoordelen creëren. Sterker nog: alleen op deze manier kun je nog besparingen realiseren. En wat nog erger is: als jij ’t niet doet, dan pakt jouw concurrent ’t voordeel.”

We love to innovate

‘Committed to the limit’ is het motto van CIBER. Maar als het om innovatie gaat, blijkt CIBER vooral voorbij de grenzen te denken – de grenzen van plaats en tijd. Service line managers Mario Smit en Machiel Spruit vertellen over innovatieve tools om optimaal met kennis en informatie om te gaan.

Innovatie heeft per definitie met flexibiliteit te maken, en steeds meer met mobiliteit. Vandaar dat CIBER wereldwijd mobiliteit als een kernthema in de innovatieslag oppakt, vertelt Mario Smit. “Processen binnen bedrijven veranderen omdat die geënt worden op de wensen van klanten. De afgelopen tien jaar zie je dat deze verandering steeds sneller gaat. Als een bedrijf niet adequaat reageert op deze impulsen uit de markt, loopt het gevaar om ten onder te gaan. De snelheid waarmee je je als bedrijf hierop kunt aanpassen, is dus leidend. Mobiele toepassingen zijn hier een antwoord op, want je kunt pas alert reageren als je te allen tijde de benodigde data kunt binnenhalen: niet langer alleen van negen tot vijf achter je pc, maar altijd en overal de juiste informatie ontvangen. Wij helpen bedrijven om die gigantische wendbaarheid, of business agility, voor zichzelf of hun klanten te realiseren.”

 

Een goed voorbeeld is educatieve uitgever Malmberg. Smit: “Hun markt is al jaren aan het veranderen: er vindt een omslag plaats van boeken naar e-learning. Zij hebben hun content al digitaal beschikbaar gemaakt, maar nog niet via een mobiele applicatie. In samenwerking met Malmberg hebben we voorgesteld om voor de iPhone een applicatie te ontwikkelen om het oefenen van taal en rekenen te ondersteunen. Zij hadden de content, wij de kennis en kunde om een mobiele applicatie te ontwerpen die technisch en qua user interface optimaal functioneert.” Malmberg bleek enthousiast en binnen vier weken realiseerde CIBER twee apps voor havo 4 en vmbo 4 om het Engelse examencurriculum te oefenen. “We hergebruikten bestaande content van de leersite van Malmberg. De applicatie was geschikt voor zowel iPhone als iPod Touch en kwam twee weken voor de examens uit. Hij werd binnen een week al achtduizend keer gedownload en uiteindelijk waren er dertigduizend downloads. Het werd direct de nummer een van de apps uit de educatieve sector.”

 

Deze app was voor Malmberg een eerste vingeroefening, vertelt Smit. “Nu gaan we verder kijken, want dit succes is de start van nog veel meer. Malmberg pakt mobiele applicaties nu strategisch op. Voor ons is het een mooie showcase, die internationaal al heeft geleid tot nieuwe opdrachten. Want men ziet steeds meer in dat je er nu in moet investeren, wil je niet achterblijven.”

 

Expertise in inkoop

Machiel Spruit zoekt innovatie op een ander terrein. Daartoe krijgt hij bij CIBER alle ruimte, zegt hij. “We werken heel zelfstandig. En omdat we goede, ervaren mensen hebben – echte inspirators – komen er heel boeiende dingen naar boven. Daardoor is CIBER zo goed in innovatie: het loopt bij ons niet over tien schijven; innovatie werkt vooral aanstekelijk.” CIBER is marktleider binnen SAP-gerelateerde inkoopoplossingen (onder andere SAP SRM), met de grootste groep consultants in Nederland. Spruit: “Wij zijn superspecialisten op dit gebied. Deze inkoopmodule vullen we aan met onze best practices. Daarnaast kunnen we het sneller en goedkoper implementeren, tegen lagere beheerskosten. Daartoe hebben we allemaal accelerators bedacht; daar zijn wij echt uniek in. Daarin zit dus al onze innovatie: eigen producten en diensten stellen ons in staat om het beter te doen dan anderen.”

 

Het vormt nu de opmaat voor SaaS, vertelt Spruit. “Veel organisaties die aan e-procurement doen, hebben moeite dit verder door te ontwikkelen. Wij hebben al onze kennis en ervaring ingezet om een eigen SaaS-systeem te bouwen. We hebben eigen hardware aangeschaft en SAP-software geïnstalleerd en passen dan al die best practices, die accelerators, die aanvullende diensten en oplossingen toe op dat platform. Al onze kennis, efficiency en proceservaring zit erin.” CIBER werkt hierbij samen met een aantal launching customers. “Dat wordt een rijke en goede oplossing: een zeer interessante tool voor bedrijven die SAP SRM gebruiken of willen gebruiken.”

 

De interesse is groot, weet Spruit. “De hele markt beweegt zich richting SaaS, maar wij bieden onze klanten ook onze best practices. En met de complexiteit van software en het beheer heeft de klant niks meer te maken. Al wordt de overstap naar SaaS voor sommige klanten best een behoorlijke switch; daar gaan we ze wel mee helpen: tenslotte gaan wij voor ‘no worries solutions’. Gelukkig is het systeem heel flexibel en erg beheersbaar dankzij de accelerators. Daarnaast kunnen wij zonder problemen realtime inpluggen in het SAP-backendsysteem van de klant – en dat is uniek. Wij ontwikkelen dit volledig in Nederland, maar het wordt wel wereldwijd uitgerold: dit is een global CIBER-product.” De innovatiedrive van CIBER blijkt ook nog eens erg besmettelijk. Spruit, in zijn privéleven een hartstochtelijk fietser, heeft CIBER als sponsor voor een opmerkelijke fietstocht die hij volgend jaar gaat maken voor een goed doel: Kinderen Kankervrij. “We gaan coast to coast door de Verenigde Staten, in een superinnovatieve Quest Velomobiel. Helemaal in CIBERpaars en met een sprekend opschrift: ‘We love to innovate!’”

‘Wie wil er nou niet voor ons werken?’
Veel bedrijven verkeren in zwaar weer; sommige houden met moeite de zaak drijvend. Maar CIBER gaat met volle zeilen vooruit. Het kan dus veel nieuwe gezichten gebruiken. Maar waarom zou je precies voor CIBER willen werken? “Leg maar eens uit waarom niet”, is het antwoord.

“De visie van CIBER is te omvatten in twee motto’s”, vertelt directeur van CIBER Nederland Tom van den Berg. “Enerzijds is dat ‘committed to the limit’, we houden ons altijd aan de afgesproken kaders van tijd en geld, anderzijds ‘no worries solutions’, ICT-oplossingen zonder kopzorgen. Dat lukt ons omdat we werken met mensen die absolute toppers zijn in hun vakgebied en die werken in een omgeving waar ze met plezier en veel eigen verantwoordelijkheid kunnen doen waar ze goed in zijn.” CIBER groeit sterk. Dan dreigt al snel de onpersoonlijke en bureaucratische sfeer van een logge gigant. Niet bij CIBER, zegt Van den Berg. “We hebben een unieke celstructuur. Binnen die cel krijgt ieder zijn verantwoordelijkheid, zodat je zelfstandig in jouw vakgebied met je klanten aan de slag kunt. Als een cel, die normaliter uit circa twintig personen bestaat, uit zijn voegen dreigt te barsten, creëren we gewoon een nieuwe cel.” Elk groeiend bedrijf heeft mensen nodig. Zo ook CIBER. “Maar we gaan niet over één nacht ijs. Slechts een klein percentage sollicitanten wordt daadwerkelijk aangenomen. Want onze eisen op het gebied van kennis en ervaring zijn erg hoog. We blijven ook veel tijd en aandacht aan professionele én persoonlijke ontwikkeling besteden.”

Pragmatisch en resultaatgericht

CIBER zoekt zeker honderd mensen, maar waar worden die gezocht? “We merken dat mensen óns zoeken”, zegt Van den Berg. “De meeste nieuwe medewerkers worden binnengehaald via collega’s, die vertellen – en uitstralen – hoe prettig en professioneel zij bij CIBER werken. Dat commitment werkt als een magneet.” Waarvan akte. “Ik zat in mijn vorige bedrijf vast op een kleine BI-afdeling met weinig ontwikkelingsmogelijkheden. Bij CIBER kan ik alle kanten op; ik doe er meer kennis en ervaring op”, zegt Business Intelligence consultant Arjan Overbeek. “Ga maar na: in mijn vorige baan was ik na vier maanden al de meest ervaren man; hier voel ik dat ik nog veel kan leren. Want er loopt hier veel meer expertise rond.”

Sales Manager Jeroen Scholte werkt een halfjaar bij CIBER. “Ik kende het bedrijf al als een enthousiaste club die veel energie en positiviteit uitstraalt. Daar was ik naar op zoek. Ik heb bewust gekozen voor een bedrijf waar de professionaliteit hoog in het vaandel staat, maar dat toch de charme heeft van een klein bedrijf. Er is ruimte voor eigen ontwikkeling, je kunt sparren met collega’s en eigen plannen maken.” SAP Consultant Carla de Langen werkte eerst freelance, maar koos in mei voor CIBER. “Ik kan hier mijn ei kwijt; ik voel me bijna een zelfstandige in vaste aanstelling. Ik werk met een leuke ploeg, we krijgen interessante opdrachten en we worden behoorlijk vrijgelaten in onze aanpak. Er wordt naar je geluisterd – niet alleen wordt er wat gedáán met je ideeën, soms is het net alsof een klant ook wordt binnengehaald om jou een plezier te doen.” Margriet Klomp, manager consultancy skills, kende CIBER via haar man. “Ik wist dus precies waar ik ging werken: een progressief bedrijf met veel individueel ondernemerschap. Eigen initiatief wordt gewaardeerd en dat werkt samen met de collegiale sfeer erg stimulerend. CIBER is pragmatisch en resultaatgericht: innovatieve, werkbare en relevante ideeën krijgen makkelijk doorgang.”

Bakkie Koffie

Service line manager Machiel Spruit werkt al acht jaar bij CIBER. “Destijds was het als klein, vernieuwend bedrijfje al bezig met newdimensionproducten, terwijl andere bedrijven de kat uit de boom keken. Intussen doen we toonaangevende projecten bij toonaangevende klanten. En toch heerst er nog steeds die jongehondencultuur: snel schakelen, pragmatisme, ruimte voor ontwikkeling, een open oor voor nieuwe ideeën. Wie drive heeft, kan het hier ver schoppen.” Klaas van Veelen, managing consultant voor service line BI Noord, hoorde van een oud-collega hoezeer hij het naar zijn zin had bij CIBER. “Nu snap ik waarom: ik stapte in een heel warm bad, met leuke collega’s die ook sparringpartners op niveau zijn. Je hebt wat aan elkaar; je versterkt elkaar omdat iedereen bereid is om kennis te delen. Dat is bij andere bedrijven nog wel eens anders.” Joop Bosman, service line manager voor SAPsupport, viert (“over een week”) zijn eerste lustrum bij CIBER. “Je werkt in een celstructuur met veel ondernemingsgeest, veel flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit die je vaak bij grote ondernemingen mist. Die mentaliteit uit zich ook in de werkethiek: we zijn in staat om de klant centraal te stellen. Hebben ze een probleem, dan proberen we dat eerst op te lossen. Over geld praten is dan secundair.”

“CIBER bleek laagdrempeliger dan ik dacht”, zegt Recruiter Arjan Verbakel. “Al na twee dagen stond er een heel grote man voor m’n neus. Hij zei: ‘Kom binnenkort eens een bakkie koffie drinken.’ Het bleek Tom van den Berg te zijn. Dat heb ik bij andere werkgevers nog niet meegemaakt. Wie wil er nou niet werken bij CIBER: het is knetterhard werken, maar op een heel ontspannen en collegiale manier.”

ICT-partner met Complete dienstverlenIng

Specialist Computer Holdings (SCH) is met ruim 6000 medewerkers, en kantoren in 5 landen de grootste niet-beursgenoteerde technologiegroep van Europa. Met ICT-distributeur ETC en zakelijke reseller SCC als boegbeelden bouwt SCH verder aan zijn positie als toonaangevende ICT-partner voor bedrijfsleven en overheid.

“SCH heeft de afgelopen 30 jaar een significante groei doorgemaakt en realiseert een omzet van meer dan 3 miljard euro”, vertelt Milfred Hart, Managing Director van SCH Benelux. “SCH is van oorsprong een Engels bedrijf en is privé-eigendom van Sir Peter Rigby, die 35 jaar geleden het bedrijf heeft opgericht en het in de loop der jaren heeft uitgebreid door autonome groei en diverse overnames.” In de kern draait SCH met een holdingstructuur op twee activiteiten: IT-distributie onder de naam ETC en ICT-resellingactiviteiten voor de zakelijke eindgebruikersmarkt onder de naam SCC. Hart: “Daarmee bezitten we als bedrijf twee unieke posities en dat geeft ons de mogelijkheid om richting leveranciers een flinke slagkracht te ontwikkelen en daardoor een aanmerkelijk synergievoordeel te realiseren. Zowel in distributie als in reselling zijn we een grote en betrouwbare partij in de markt. We hebben hier in Bodegraven alle clubs op één locatie zitten, met 10.000 m2 opslagruimte.”

Intensieve kennis

“SCH is een financieel zeer krachtig bedrijf en is daardoor in staat om kwalitatief zeer goede mensen binnen te halen en te behouden”, aldus Hart. “We investeren heel veel in kennis. Onze mensen gaan regelmatig naar opleidingen en trainingen, want zowel bij ETC als SCC bieden we toegevoegde waarde door vooral het leveren van kennis. Daar draait het uiteindelijk om.” Manager Communications Mark Elkerbout benadrukt in dit verband de positie van ETC: “ETC is een van de grotere toonaangevende distributeurs van Nederland, met een sterke focus op A-merken en een uitgebreid dienstenpakket op basis van onestopshopping. Hierdoor hebben we ook een heel intensieve kennis van die merken opgebouwd, mede door onze zeer intensieve contacten met leveranciers en klanten. ETC beschikt over een uniek ETC Solution Centre, waar eindgebruikers als gast van hun reseller bijvoorbeeld eigen data met de oplossing van de reseller in een geavanceerde omgeving kunnen testen of tunen of aan hen kunnen laten demonstreren.” “SCC richt zich op de zakelijke markt, mkb en grootbedrijf, en is ook zeer actief bij landelijke en lokale overheden, zoals de ministeries van Defensie en Justitie”, aldus Elkerbout. “Ook universiteiten als de TU Eindhoven zijn klanten van ons. We hebben dan ook veel goed gekwalificeerde en gecertificeerde mensen binnen ons bedrijf. Ze zijn loyaal, goed getraind en gemotiveerd en daarmee bouwen we een duurzame relatie op als trusted partner voor onze klanten.” SCC heeft in de afgelopen tijd een omslag gemaakt van traditionele logistieke ICT-dienstverlener naar een echte Solutions Provider, benadrukt Elkerbout. “SCC profileert zich nu nadrukkelijk als leverancier van ICT-infrastructuurdiensten, -producten en -oplossingen, met als duidelijke thema’s Desktopvirtualisatie, Power & Cooling, IMAC/D, Printing en Documentmanagement, Server en Storagevirtualisatie en -consolidatie en Network & Security.”

E-business en merkenbeleid

“SCH is heel vooruitstrevend op het gebied van e-business”, stelt Hart. “De webportal van ETC bijvoorbeeld is een van de toonaangevende in de distributiemarkt. Hetzelfde geldt voor SCC, waar we een e-businessoplossing hebben die Lifecycle heet. In feite komt dat neer op een elektronische, klantspecifieke catalogus waardoor de klant zelf keuzes kan maken met betrekking tot ICT-producten en -diensten die bij SCC worden aangeboden. Dat is een enorme ontlasting voor de inkoop- en ICTmedewerkers. Daarnaast hebben we ook een open webshop waar ons volledige assortiment wordt gepresenteerd. Dat levert voor de gebruiker veel voordelen op, maar ook voor onze organisatie, want je haalt er daardoor veel manuren uit.” Over het merkenbeleid van SCH zegt Hart: “Wij focussen op een zorgvuldig geselecteerde set van A-brands en enkele complementaire merken. Dat geldt voor ETC en SCC.” Elkerbout vult aan: “Dat betekent dus dat je niet alleen de verkoop doet, maar ook al je technisch opgeleide mensen inzet. Ook reparaties uit naam van de fabrikant en het leveren van spare parts doen we hier in huis. Met name dat hele palet aan dienstverlening willen we kunnen aanbieden aan de klant.” Hart: “Wij gaan altijd uit van de klant. Welke topics spelen er bij zijn organisatie? Vanuit die vraag gaan we met de klant om de tafel zitten en kijken we hoe dat matcht met onze eigen proposities. En die klant wil weten hoe hij met zijn werkomgeving moet omgaan, met de opslag van gegevens, met beveiliging. Van daaruit moeten wij de vertaalslag maken. Door bij te blijven in de markt kunnen we dat ook heel goed doen. Niet voor niets hebben we dit ook al groot aan ons pand langs de A12 gehangen: SCC, UW ICT-PARTNER!” “Maar,” benadrukt Milfred Hart nog, “wij willen ook andere bedrijven helpen om vrij in de markt te kunnen opereren. Vanuit dezelfde filosofie steunt SCH de Stichting Hulphond, waarmee zwaar lichamelijk gehandicapte mensen geholpen worden om vrijer in het leven te staan.”

‘Ons commitment spreekt boekdelen’

CIBER Nederland groeit tegen de klippen op. Goed nieuws in een tijd dat menig ICT-bedrijf het moede hoofd in de schoot legt. Maar die groei stelt CIBER ook voor een nieuwe uitdaging: personeel. En dan wel: góed personeel!

Vorig jaar bereikte CIBER Nederland een omzet van circa 75 miljoen. De target in de nabije toekomst ligt op 100 miljoen. Maar waar in het huidige economische klimaat menig ICT-bedrijf de tering naar de nering moet zetten, heeft CIBER uitdagingen van een heel andere orde, vertelt marketing- en communicatiemanager Wilco Jacobs. “Het aantal opdrachten en opdrachtgevers groeit gestaag, waardoor we fors in capaciteit moeten uitbreiden. We hebben dus mensen nodig en dat kunnen er anno 2010 niet veel zeggen in onze branche!” Jacobs kent de stormachtige groei van CIBER uit eerste hand. “Toen ik hier vier jaar geleden kwam werken, hadden we al 250 mensen in dienst. Nu zitten we tegen de 500 mensen en hebben we de ambitie om door te groeien naar 1000. Die wens heeft er vorig jaar al toe geleid dat wij, middels een recruitmentcampagne, naar buiten brachten geïnteresseerd te zijn in nieuwe collega’s.”

 

Maar CIBER is en blijft uiterst kritisch als het gaat om het aannemen van nieuw personeel: slechts een klein percentage van de applicanten wordt ook daadwerkelijk aangenomen. “CIBER levert diensten, niet alleen handjes. We worden op waarde geschat als het gaat om prijs, service en kwaliteit en wij zijn het meest innovatieve IT-servicesbedrijf ter wereld. Noblesse oblige, dus kwaliteit komt boven kwantiteit. We zullen dan ook geen water bij de wijn doen ten aanzien van de kwaliteit van nieuwe medewerkers. Dan maar minder hard groeien.” Blijft CIBER als vanouds zoeken naar mensen die passen bij het kwaliteitsniveau van het bedrijf, de aanpak verandert wél. “Tot nu toe konden we vaak bouwen op onze eigen mensen, die ons attendeerden op de juiste collega’s in de branche. Maar dat levert gemiddeld tien nieuwe krachten per jaar op; nu hebben we daar een veelvoud van nodig. We gaan er dus nog harder aan trekken om met de juiste mensen in gesprek te komen. Daartoe hebben we een aantal nieuwe collega’s in huis gehaald.”

 

Lopend vuurtje

Het nieuws dat CIBER meer mensen zoekt, is in de branche als een lopend vuurtje rondgegaan. “Met als gevolg dat we het afgelopen jaar maar liefst driehonderd open sollicitaties toegezonden kregen. Er is wel meer kaf onder het koren, maar er zitten verhoudingsgewijs ook meer goede krachten thuis vanwege de economische malaise. We hebben over de volle breedte extra personeel nodig, zowel specialisten als allrounders.” Echte CIBER-mensen hebben wel bepaalde vereisten, zegt Jacobs. “Zo moet je minstens van medior niveau zijn wil je bij ons binnenkomen, plus softskillcapaciteiten kunnen combineren met harde kennis. Het gaat namelijk niet alleen om je ervaring in ICT, maar ook dat je goede communicatieve vaardigheden hebt – en een CIBER-hart.”

 

Die vereisten zou ik bij elk ander ICTbedrijf ook verwachten. “Klopt. Het verschil is dat die kwaliteiten zichtbaar zijn bij onze klanten en dat wij van hén te horen krijgen hoe goed ons personeel is. Ik ga met regelmaat naar opdrachtgevers om afgeronde projecten te evalueren, klanten als Philips, Essent en Malmberg. Zij vertellen zelf negen van de tien keer dat ze zo tevreden zijn over onze mensen. En dat zonder dat ik daarnaar vraag. Een mooie uitspraak van een klant: ‘Als er ’s avonds om zes uur nog mensen aan het werk zijn, kun je er donder op zeggen dat die van CIBER zijn.’ Dat commitment spreekt boekdelen, dat verzinnen we niet zelf.”

 

Cellenstructuur

Een bedrijf dat zo sterk in zijn groei zit, loopt het gevaar zijn bedrijfscultuur en -sfeer kwijt te raken: van een gezellig en betrokken bedrijf verander je dan in een onpersoonlijke moloch. CIBER heeft dat probleem vanaf het begin onderkend, weet Jacobs. “Toen ik bij CIBER kwam werken, maakte directeur Tom van den Berg van CIBER Nederland zich daar al zorgen over. Vaak moeten bedrijven die meer dan 350 mensen in dienst krijgen hun bedrijfsstructuur grondig veranderen, meestal door er een managementlaag aan toe te voegen. Maar Tom koestert de cultuur van ons bedrijf, waarin betrokkenheid en laagdrempeligheid vooropstaan. Dat heeft geleid tot een specifieke bedrijfsorganisatie. CIBER is hiërarchisch opgebouwd uit diverse cellen met hun eigen expertise. Die cellenstructuur kunnen we moeiteloos uitbreiden: zodra een cel te groot wordt, splitsen we hem. Daardoor blijft de organisatie plat en toegankelijk en zorg je ervoor dat iedereen zich onderdeel weet van het grotere geheel dat CIBER heet. Het is daarom dat klanten soms verbaasd tegen ons zeggen: ‘Jullie mensen praten allemaal zo enthousiast over CIBER!’ Inderdaad. En daar ben ik zelf geen uitzondering op.”

‘Wij willen dicht bij de klant staan’

Begin 2011 deed de naam Cegeka in Nederland zijn intrede. Achter die naam schuilt een vertrouwd bedrijf: DataBalk. De naamswijziging is het eerste zichtbare teken van meer focus op markten en diensten, waarbij de klant een plaats op de eerste rang krijgt.

1 januari 2011: de naam Databalk verdwijnt; de naam Cegeka verschijnt. Wat betekent dat? Databalk is al jaren de Nederlandse tak van Cegeka, dat ook in België en daarnaast in Luxemburg en Noord-Frankrijk opereert. In Roemenië heeft Cegeka verder nog een nearshoringfaciliteit voor softwareontwikkeling en remote monitoring. Directeur Nederland is Anton Vreugdenhil. In België zwaait Luc de Clerck de scepter, terwijl Paul Cornelisse managing director Outsourcing is. “Dat we juist nu tot een naamswijziging hebben besloten, heeft alles te maken met onze nieuwe strategie”, zegt Vreugdenhil. “Cegeka zal zich vanaf begin volgend jaar nadrukkelijker manifesteren door een focus op markten en diensten. Die duidelijker positionering is hét moment om de naam Cegeka in Nederland in te voeren.” De focus op markten en diensten heeft geleid tot de drie pijlers: sectoren, solutions en outsourcing, vertelt Cornelisse. “Cegeka is in Nederland actief in de sectoren wonen, zorg en het mkb en in België sterk in met name finance, de zorg, logistiek, industrie en de overheid.”

 

“Er is dus een zekere overlap in de sectoren, maar per land worden sectoren en solutions apart aangestuurd, omdat die sectoren in elk land verschillend georganiseerd zijn. Met andere woorden: niet elke solution past bij elke sector”, meent Vreugdenhil. “Zo is onze Belgische e-Healthoplossing niet in Nederland te gebruiken; daar moeten we een andere oplossing voor bedenken. We kiezen dus niet voor één compromis voor beide landen, maar voor lokale kracht. De meer generieke pijler outsourcing staat alle landen ten dienste. Dat is in België al een grote tak van sport, maar in Nederland willen we dat uitbouwen om van daaruit ook verder te groeien in de sectoren en solutions.”

 

“Cegeka heeft meer focus, maar ook meer efficiency dankzij de nieuwe bedrijfsstructuur”, zegt Cornelisse. “We hebben daarnaast shared services in het leven geroepen. Dat gaat veel verder dan overhead. Denk bijvoorbeeld aan gemeenschappelijke datacenters en ondersteuning. Dit levert een optimale functionaliteit op. Die gemeenschappelijke diensten zijn generiek en daarbovenop ontwikkelt elk land zijn specifieke applicaties voor de sectoren. Je zou kunnen zeggen: de shared services leveren de bouillon; de divisies maken er lekkere soep van.”

 

Van dichtbij meemaken

Er is een belangrijke reden waarom Cegeka is opgebouwd rond drie divisies met gemeenschappelijke diensten, vertelt Cornelisse. “Wij willen ervoor waken dat we in onze groei een log en inflexibel bedrijf worden. Ik heb zelf de drama’s gezien van IT-bedrijven die groot werden: dan bleek er opeens niks meer te kunnen, want alles was stukgestandaardiseerd. Zeker klanten in het mkb-plus lopen dan snel vast in standaardprocessen, standaarddelivery en standaardafspraken. Maatwerk of een afwijkende oplossing kost meteen geld – als het al kán. Daar zijn wij avers van. Het kernpunt van onze visie: we willen het vanuit de klant bekijken. Vandaar het motto ‘van dichtbij meemaken’. We willen Cegeka dus als professioneel georganiseerd bedrijf verder uitbouwen, maar toch dicht bij de klant blijven staan. Niet een oplossing opleggen, maar gaan zitten en luisteren naar de klant: wat kunnen wij voor hem doen, de problemen inventariseren, daar een visie op geven en meedenken. Ook wij standaardiseren en maken onze processen en delivery continu efficiënter, maar dan wel met het doel om de klant beter te bedienen.”

 

Die klant zal alleen maar de voordelen merken van de nieuwe situatie, vult Vreugdenhil aan. “Het is de kunst om klanten die DataBalk gewend zijn niets te laten merken van de feitelijke transitie, anders dan een verandering van de naam. Maar in de komende jaren zullen zij wel merken dat wij ze veel meer kunnen bieden. We zullen onze klanten steeds meer beheersmatige diensten aanbieden, van ASP tot volledige SaaS-oplossingen voor bestaande en nieuwe applicaties. Daarnaast zullen we onze bestaande en nieuwe klanten in het mkb actiever onze outsourcingoplossingen tonen, van het beheren van servers of het leveren van storagecapaciteit tot het complete beheer van werkplekken en applicaties. Wij zijn in Nederland in de sectoren wonen en zorg sterk op het gebied van Microsoft Dynamics, de ERP-oplossing van Microsoft, die we ook breder in andere mkb-plussectoren verder willen profileren.”

 

Cegeka gaat met volle vaart de toekomst tegemoet, daarover zijn beide heren het eens. Toch wil Cegeka niet direct massaal nieuwe markten of nieuwe doelgroepen gaan veroveren. Cornelisse: “We hebben best grote ambities, maar laten we vooral excelleren in de markten waar we al goed in zijn en de bestaande klanten nog beter beheren. Dat is beter dan overál goed in proberen te zijn. Eerder zullen we in nieuwe markten partnerschappen opzoeken, waarbij wij onze expertise kunnen inbrengen.” “We streven ernaar om in ónze marktsectoren tot de top vijf te behoren”, besluit Vreugdenhil. “En dan niet de top in omzet, maar in kwaliteit en resultaat: ik wil dat klanten en adviseurs ons het beste vinden en spontaan gaan noemen.”

Terug naar de essentie

“Focus, samenwerking, discipline, durf en waar nodig ook stretch. Dáármee doorsta je de storm!” Aan het woord is Monique Noomen-Greve, managing director van zakelijk dienstverlener Eiffel. Het wordt een energiek gesprek over kansen, topsport en … een egel.

We spreken Monique in het hoofdkantoor van Eiffel in Arnhem. Binnenkort het oude hoofdkantoor, want Eiffel verhuist voorjaar 2010 naar een splinternieuw pand in de Gelderse hoofdstad. Grootse plannen dus. “Inderdaad”, haakt Monique direct in. “Eiffel is een ambitieus bedrijf. We startten zeventien jaar geleden in een klein kantoor in Arnhem. Inmiddels zijn er zevenhonderd professionals – Eiffelaars noemen we ze – actief bij de klant. We bieden opdrachtgevers capaciteit en oplossingen binnen actuele thema’s als bedrijfsvoering, wet- en regelgeving, procesoptimalisatie, gebiedsontwikkeling, zorg, compliance en finance. En we zorgen voor duurzame verankering van die oplossing. Met ons nieuwe pand creëren we een omgeving waarin onze dienstverlening volledig tot haar recht komt. Kwaliteit, kennisdeling, transparantie, samenwerking, topsport, duurzaamheid, creativiteit: allemaal zaken die een plek vinden in ons nieuwe huis.” Opmerkelijk is het wel, een nieuw pand, juist in deze tijd. “Voor Eiffel is dit juist een logische stap”, merkt Monique op. “Natuurlijk, er is veel onrust en er gebeurt op het ogenblik ontzettend veel in de markt. Maar beweging biedt ook kansen. We blijven om ons heen kijken, maar kijken vooral ook vooruit. We geloven dat we juist nu onze opdrachtgevers verder kunnen helpen, dus blijven we investeren om onze dienstverlening op een nog hoger niveau te brengen. Onze nieuwe huisvesting maakt daar deel van uit.”

Vind de x

Eiffel biedt zijn klanten ‘grip op de zaak’. Monique legt uit waarom dit zo belangrijk is: “‘In control’ zijn is wat ons betreft een voorwaarde om vooruitgang te boeken. Is er grip op de zaak, dan kunnen onze klanten erop rekenen dat we samen met hen de x vinden, de kritische succesfactor die uiteindelijk tot die vooruitgang leidt. Daarbij weet de opdrachtgever ook dat we niet alleen een advies geven, maar de oplossing duurzaam in zijn organisatie verankeren. Om hiertoe in staat te zijn, investeren we – ook nu – in de ontwikkeling van onze medewerkers en in het verdiepen van de klantrelatie. Want alleen dan kunnen we de kwaliteit leveren waar onze opdrachtgevers recht op hebben. We nemen geen genoegen met minder dan de top!” Gedreven woorden.

EiffelTowers Den Bosch: Eiffel en topsport

Was die gedrevenheid ook de reden voor Eiffel om in de sport te stappen? Monique: “‘In de sport stappen’ is wat erg kort door de bocht. Inderdaad sponsoren wij basketbalteam EiffelTowers, de junioren en dames van hockeyclub AH&BC en zwemvereniging Eiffel Swimmers NZE, maar dat is dan wel sponsoring à la Eiffel. We zijn actief binnen de topsport, omdat we een duidelijke link zien met Eiffel. Qua mentaliteit, qua ontwikkeling … We gaan dan ook veel verder dan alleen het plaatsen van onze naam op een shirt. In het verlengde van ons streven naar de top richtten we de Eiffel Topsport Community (ETC) op. Daarbinnen combineren we sport, bedrijfsleven en wetenschap. Zoals Pieter van den Hoogenband, manager van de ETC, het verwoordt in De Telegraaf: ‘Door contacten te leggen tussen coaches, bestuurders, wetenschappers en het bedrijfsleven moet de ETC uitgroeien tot een platform van kennis, waar innovaties worden geïnitieerd zodat talent zich kan ontwikkelen om tot topprestaties te komen.’ Topprestaties in de sport én in het bedrijfsleven. De ETC motiveert en inspireert ons bij onze zoektocht naar de x. ‘Vind de x, powered by topsport’, zou ik bijna willen zeggen.”

Egel

Eiffel ziet veel parallellen tussen de topsport en de eigen organisatie. Maar met alle respect: zo hip en snel komt Eiffel niet over. Monique lacht: “Heel goed gezien. We zijn ook geen ‘snellejongensclub’. De overeenkomsten met topsport zien wij vooral op het gebied van ambitie, gedrevenheid, alles over hebben voor een goed resultaat. Maar Eiffel hecht ook veel waarde aan grip, ‘in control’ zijn, degelijkheid. Een mooi verhaal vind ik dat van de vos en de egel, gebaseerd op een Griekse parabel. De vos is snel, sluw en knap, het prototype van een winnaar. De egel daarentegen is een rustig en simpel dier. Na dagenlang uitpluizen, onderzoeken, strategieën bepalen en nieuwe strategieën bedenken, springt de vos op de egel af om hem te pakken. De egel ziet hem komen en denkt: ‘Nee hè! Probeert-ie het weer. Zal hij het nooit leren?’ De egel rolt zich op en zijn stekels beschermen hem. De vos draait om en gaat terug het bos in om voor morgen een nieuwe tactiek te bedenken.

Iedere dag vindt deze confrontatie plaats – en iedere dag wint de egel. Uit dit verhaal kunnen we concluderen dat de wereld bestaat uit twee typen mensen of organisaties: de vos, die druk bezig is met allerlei complexe theorieën op verschillende niveaus, maar die niet het vermogen heeft om deze te integreren in een totaalconcept. De egel daarentegen ziet kans een zeer complexe wereld te vereenvoudigen tot een duidelijke en goed georganiseerde strategie. Het maakt niet uit hoe complex de wereld is, de egel brengt alle uitdagingen en dilemma’s terug tot een eenvoudige, bijna simplistische egelstrategie. Tot de essentie. En dát is waar we bij Eiffel in geloven.”

Hart op weg naar nummer één

CIBER bestaat 12,5 jaar; een goede reden voor een feestje. Maar CIBER gebruikt het momentum van dit jubileum vooral om een volgende stap te maken in zijn ontwikkeling.

Trots toont directeur Tom van den Berg van CIBER het nieuwe beeldmerk: een paars hart waarin kunstig de naam CIBER is verwerkt. “Kijk, na 12,5 jaar tonen we dat wij het hart op de juiste plaats hebben”, grapt hij. Het beeldmerk is een uitvloeisel van een gedachte die al veel langer leeft bij de ICT-specialist uit Eindhoven, vertelt Van den Berg. “Dit beeldmerk verwoordt precies wie én wat wij zijn; het is de personificatie van onze belofte ‘committed to the limit’. En het is een prachtig moment om dat te communiceren: midden in de crisis, met 12,5 jaar ervaring, zijn we hard op weg naar een nummer-éénpositie.” Van den Berg begon in 1997 als Solution Partners en vond in 2000 aansluiting bij CIBER. “Het is altijd mijn drive geweest om me te onderscheiden. ‘Me too’, daar heb ik zo’n hekel aan. Ik wilde ondanks een beperkt formaat mijn klanten beter bedienen dan de grote, gevestigde namen. Die bedrijven waren groot, log en duur. Ons uitgangspunt was ‘in time in budget’, en dat uitgangspunt is eigenlijk nooit veranderd. We ronden projecten af zonder limieten te overschrijden.” Maar je onderscheiden, dat kan iedereen roepen. Het gaat erom dat je dat kunt staven. “Vraag dat maar aan onze klanten, of aan onze medewerkers. Potentiële nieuwe medewerkers leg ik altijd voor: als je iets kunt, dan wil je daar ook de beste in zijn. Nou, dan wil je toch ook bij de beste werken? Dat gedachtegoed zoek ik bij werknemers. Daarom nemen wij alleen de allerbesten aan. En die drive voor perfectie voelen zij ook, merk ik. Medewerkers die afkomstig zijn van grote concurrenten voelen het verschil: zij krijgen bij CIBER de kans om zich maximaal te ontwikkelen en maximaal in te zetten. Want je wilt op jouw niveau presteren. Ik bedoel: als Ronaldo bij Brabantia gaat spelen, dan is dat toch ook parels voor de zwijnen gooien? Je leert alleen iets door tegen beteren te spelen.”

Marktleidend

Ook de klant ervaart dat verschil, meent Van den Berg. “Wij horen regelmatig van onze klanten: ‘Als er bij ons na vijf uur nog mensen aan het werk zijn, dan kun je er donder op zeggen dat het mensen van CIBER zijn.’ Ook een veelgehoord compliment: ‘Jullie mensen maken het verschil.’ Dat is heel fijn om te horen. Maar het betekent ook dat we dezelfde maatstaven aanleggen richting onze klanten als wij richting onze medewerkers hanteren. Ook op dat gebied zoeken wij niet de grijze massa, maar klanten die willen excelleren. CIBER’s groei komt grotendeels van bestaande klanten. En we zijn nog nooit een klant kwijtgeraakt. Daaruit kun je niet alleen afleiden hoe tevreden ze zijn, maar ook dat ZIJ groeien. We blijken vooral zaken te doen met bedrijven die het goed doen in hun markt. We maken dus ook keuzes: wij leveren marktleidende diensten alleen aan marktleidende klanten. CIBER is wel nieuw in de ‘league’ van de grote ICT-bedrijven, maar we spelen een flinke partij mee! En we zijn hard op weg naar een nummer-éénpositie. Want in elke ranking, van klanttevredenheid tot omzet, scoort CIBER hoger en hoger en hoger.” Loopt CIBER niet het gevaar even log en inflexibel te worden als de anderen in die league? “Vaak leidt groei tot een onpersoonlijkere organisatie en mindere kwaliteit. Maar door onze groei kunnen wij juist een bredere dienstverlening ontwikkelen én kunnen we meer investeren in de kwaliteit van ons personeel. En dat in een markt die vooral bezig is met een consolideringsslag. Nou, ik ben nog nooit zo blij met onze omvang geweest.”

Herkenbaar symbool

Dat CIBER stevig aan de weg timmert, blijkt ook uit andere signalen, zegt Van den Berg. “CIBER komt in de (vak)pers steeds vaker in beeld. En we worden steeds meer door journalisten benaderd voor input voor artikelen. Ook dat geeft aan dat we worden gezien als een autoriteit op ons vakgebied.” Het is die nieuwe positie binnen de pikorde van gevestigde namen, die CIBER ertoe deed besluiten om de eigen identiteit te voorzien van een beeldmerk. “We hebben nu het imago van autoriteit; nu moeten we dat ook gaan uitdragen. Het is tijd om te werken aan het uitbouwen van onze naamsbekendheid. En ons inziens doe je dat het beste met iets visueels. We hebben een brainstormsessie gehad en er is van alles de revue gepasseerd. Maar telkens kwamen we uit bij het hart. Het is niet alleen een herkenbaar symbool voor onze passie, maar ook voor onze integriteit én voor het feit dat we een enorme focus hebben op wat wij doen en kunnen. Je kunt dat hart heel flexibel inzetten, en we hebben ook een prachtige campagne ontwikkeld rondom het hart. Ik wil dat mensen straks zeggen: ‘CIBER, dat is het bedrijf met het paarse hart.’”

Slimme oplossingen voor documentmanagement

Ricoh is al lang meer dan een leverancier van print- en scanoplossingen: het bedrijf specialiseert zich in oplossingen waardoor het informatielogistieke proces sneller en slimmer verwerkt, en beter beschikbaar wordt.“Wij kunnen documentmanagement naadloos integreren in het bedrijfsproces”, zegt Patrick Roelandt, director Ricoh business solutions.

Na meer dan tien jaar in de ICT-industrie gewerkt te hebben, begon Roelandt in 2002 bij Ricoh (toen nog Nashuatec) als consulting manager Benelux. Hij was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van een aantrekkelijke nieuwe dienst, Pay per Page, die de efficiency van het gebruik van print- en kopieerapparaten analyseert en verbetert. “Het levert klanten minimaal 10%, maar soms zelfs 30% kostenreductie op. Dat is ook milieutechnisch interessant: onze apparaten zijn energiezuiniger, onze gelprinters hebben nauwelijks emissie en onze milieurapportage toont exact hoeveel kilowattuur en bomen je per jaar bespaart.”

Het project geeft aan dat het Ricoh om meer te doen is dan simpelweg apparaten verkopen, stelt Roelandt. “Sterker nog, apparaten worden steeds meer bijzaak: het gaat om meedenken met klanten. Vroeger leverde je gewoon een paar honderd machines, tegenwoordig worden die machines geïntegreerd in netwerken, worden applicaties op compatibility getest en is beveiliging een zeer belangrijke voorwaarde geworden. Kortom,apparatuur moet zonder problemen ingepast worden in de bestaande ICT-architectuur en voldoen aan wettelijke eisen.”

De groeiende behoefte aan ondersteunende diensten leidde in 2006 tot de divisie Professional Services binnen Ricoh, waarmee alle dienstverlening gecentraliseerd en geprofessionaliseerd werd. Door de naamswijziging in Ricoh en de overname en integratie van softwaresolutionsleverancier Farrington ontstond in 2008 de divisie Business Solutions. De naam reflecteert niet voor niets de inzet: het aanpakken van bedrijfsproblemen bij klanten. “We verwachten dat deze divisie, waarin softwareoplossingen centraal staan, binnen ons bedrijf het hardst zal groeien. Ricoh ziet deze divisie dan ook als dé toekomst van het bedrijf.”

Sneller en slimmer

Die groei gaat Ricoh Business Solutions realiseren omdat het een unieke positie inneemt in de markt, zo meent Roelandt. “Ricoh is van twee markten thuis. Wij leveren de ‘top’ in afdruk- en scanningshardware. Verder hebben we als marktleider goede projectvaardigheden, met een projectmanagementgroep en service level managers die werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en veel kennis hebben van wat er op het gebied van hardware-integratie nodig is. Daarnaast hebben wij op het gebied van software zeer geavanceerde oplossingen. Natuurlijk hebben we in beide markten genoeg concurrenten, maar het is die combinatie die Ricoh zo sterk maakt. Want daardoor zorgen we ervoor dat van begin tot eind het informatielogistieke proces sneller en slimmer werkt, en informatie beter beschikbaar wordt.”

Naadloos integreren

Het managen van data en documenten noemt Roelandt een van de laatste productiviteitsbastions. “Bedrijven hebben hun ERP-systemen inmiddels wel op orde. Maar die honderden faxjes, dossiers, Word-documenten en spreadsheets die door bedrijven zweven, worden nauwelijks gestructureerd. Dan heb je zeker een halfuur per dag bespaard op order entry, maar besteed je nog altijd veel tijd aan het zoeken naar informatie in kasten, archieven en op netwerkschijven. De kracht van Ricoh is tweeledig: we kunnen documenten omzetten van analoog naar digitaal (bijvoorbeeld scannen) en andersom (printen), én dat naadloos integreren in het bedrijfsproces en de applicaties van onze klanten.”

Waar Ricoh wel tegen aanloopt, is dat het nog steeds wordt gezien als ‘die leverancier van printers en copiers’. “Dit komt doordat het managen van documenten bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen staat. Men is zich niet bewust van de mogelijkheden en vraagt dus alleen om apparatuur. Ricoh is echter geen commodityleverancier meer, we zijn niet productgedreven, maar gericht op service en toegevoegde waarde. Ricoh levert oplossingen voor bedrijfsprocessen waarin veel documenten omgaan. We kunnen die processen optimaliseren: sneller, met een hogere productiviteit, goedkoper en afgestemd op compliancyvereisten. Dat we daarbij ook de eigen apparatuur kunnen integreren is een mooie bijkomstigheid en een uniek verkoopargument.”

Brancheoplossingen

Ricoh heeft gekozen voor branchespecifieke oplossingen. “De meeste bedrijven krijgen, als ze vragen om een documentmanagementsysteem, echt volledig maatwerk geleverd. Maar dat is vaak nodeloos risicovol alsook kostbaar. We weten namelijk dat bedrijven in een bepaalde branche op het gebied van documentmanagement vaak vergelijkbare processen kennen en dus dezelfde oplossingen zoeken. Daarom heeft Ricoh gekozen voor een specifieke insteek op branches. We hebben modules ontwikkeld en templates afgestemd op de specifieke wensen en eisen van de diverse branches. Een bijkomend voordeel is dat je potentiële klanten kunt verwijzen naar oplossingen bij klanten in dezelfde sector: ze kunnen zien hoe goed die werken.”

Deze branchegerichte aanpak heeft geleid tot een focus op vier branches: onderwijs (denk aan leerlingendossiers, netwerkoplossingen, smartboards); overheden (bijvoorbeeld digitale factuurafhandeling); finance, banking en insurance (focus op customer due diligence, klantvriendelijk zakendoen en ‘on the spot’ digitalisering van klantdossiers); en de zorg (het elektronisch patiëntendossier en de elektronische patiëntenzuil). Daarnaast is Ricoh incidenteel actief in andere sectoren. Zo heeft het onder meer voor de distributiesector een proces ontwikkeld voor het automatiseren van de documenten voor transportbegeleiding. Het trackrecord van Ricoh is al indrukwekkend, maar veel bedrijven moeten nog wennen aan de mogelijkheden die Ricoh biedt, zegt Roelandt. “Als je vijftig jaar bekendstaat als hardwareleverancier, dan verander je dat imago niet snel. Maar de kentering vindt plaats. Zeker onze samenwerking met bedrijven als Exact en Microsoft maakt indruk. We zien het enthousiasme loskomen, het balletje begint te rollen.”