Samen sterk tegen cybercriminaliteit

Digitalisering biedt bedrijven, maar ook cybercriminelen steeds meer kansen. Om cybercrime te stoppen, zet Kaspersky in op transparantie en samenwerking. “We hebben geen geopolitieke agenda: het draait bij ons enkel om veilig internet.”

Samen sterk tegen cybercriminaliteit

Kaspersky wil de wereld veilig houden van cybercrime. Om die missie kracht bij te zetten, lanceerde het bedrijf in 2017 het Global Transparency Initiative (GTI). Dit leidde onder andere tot het bouwen van regionale datacenters om daar data volgens regionale wetgeving te verwerken. Kaspersky ging zelfs nog een stap verder. “Als eerste en tot nu toe enige security vendor geven we andere partijen inzage in onze broncode”, zegt hoofd B2B Mark Beunk. “We hebben bijvoorbeeld Soc1- en Soc2-audits gehad van twee bedrijven uit de Big Five. Als grootzakelijke gebruiker wil je toch het liefst samenwerken met een cybersecuritybedrijf dat er geen geheim van maakt hoe het zijn klanten veilig houdt. De jaarlijkse groei van onze omzet toont aan dat bedrijven ons als betrouwbare securitypartner zien.”

‘Onze transparantie is een benchmark voor de branche’

Gedragstraining

Door de covidpandemie zijn mensen en organisaties meer dan ooit afhankelijk van het internet. En dat terwijl cybercrime toeneemt. Beunk: “Malafide hackers hebben een eenvoudig, maar zeer lucratief businessmodel, waarin de mens de zwakste schakel is. Veel bedrijven vinden security awareness belangrijk, maar weten niet goed hoe dit te versterken. Een consultant inhuren voor een workshop? Het is beter om medewerkers over langere tijd te trainen met sessies van hooguit tien minuten. Wij hebben hier een speciaal geautomatiseerd programma voor ontwikkeld. Het effect: een permanent verhoogde security awareness en minder security-incidenten.”

Verenigde Naties

Kaspersky werkt nauw samen met klanten, maar ook met andere stakeholders die streven naar een veilig internet. “Denk aan Interpol en Europol”, zegt Beunk. “Ook doen we mee aan het ‘no more ransom’-project. Met ons GTI hebben we een benchmark gecreëerd voor onze branche. Daarmee willen we andere security vendors inspireren in de strijd tegen cybercriminaliteit. Een strijd die we alleen winnen als we de handen ineenslaan. Dat Kaspersky daarbij voldoende vertrouwen geniet, blijkt wel uit het feit dat we in november mochten spreken op het door de VN gehoste Internet Governance Forum.”

Recente stories