Zuinig op iedereen aan de universiteit

Zuinig op iedereen aan de universiteit

Aandacht voor álle aspecten van het werk aan de universiteit. Voor onderwijs, onderzoek, ondersteuning en de samenwerking daartussen. Daar wil Maastricht University naartoe, zegt bestuursvoorzitter Rianne Letschert. Een landelijk programma dat hieraan bijdraagt heet Erkennen en Waarderen. “We willen carrièrepaden mogelijk maken voor iedereen, ook voor wie zich niet alleen op onderzoek richt.” Ze is blij met de uitkomst van de MT500, waarin Maastricht University fors stijgt. “Het is fijn dat managers ons waarderen, zeker gezien de krappe arbeidsmarkt. Maar het gaat om onze medewerkers. Voor hen doen we ons uiterste best – en dat blijven we doen.”

Nog een speerpunt: het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. “Lang leefde de gedachte dat goede professionals ook automatisch leiding kunnen geven”, zegt Letschert. “De waarheid is: de een kan het direct, de ander wordt er nooit goed in, met alle gradaties daartussen.” In januari is de universiteit gestart met de Leadership Academy. “Echt iedereen krijgt de ruimte om te reflecteren op het eigen leiderschap. Wat heb ik nodig? Wat is leiderschap? Ik geloof niet in programma’s voor de happy few. Hierover nadenken moet gaan behoren tot de cultuur van de universiteit.”

De werkdruk in de universitaire wereld ligt hoog. “Mensen zijn ons kapitaal”, zegt Letschert. “Daar zijn we lang niet zuinig genoeg op geweest.” Daarom is Maastricht University gestart met een ‘duurzaamheidsmonitor’. “Eerst nemen we tevredenheidssurveys af. Daarna gaan we door met focusgroepen. Tot slot laten we weten wat er met de input van onze medewerkers is gedaan. Daar mogen ze ons op afrekenen. Als mooie plannen alleen op papier bestaan, heb je er niets aan.”

www.maastrichtuniversity.nl

Recente stories