De opkomst van low code ontwikkelplatformen brengt digitale innovatie veel dichterbij. Vooral kleine en middelgrote bedrijven kunnen hiervan profiteren, zegt Eelco Vissinga – Managing Director bij BPM Company. “Zonder enige programmeerervaring zijn belangrijke kernprocessen te automatiseren. Je bouwt vrijwel zelfstandig en heel intuïtief aan eigen software.”

Waar standaardoplossingen beperkend zijn en maatwerk soms erg duur is, leveren low code oplossingen zoals Pegasystems en Mendix juist de welkome middenweg. “Visuele bouwblokken en standaard processen helpen je als het ware de softwarelogica te tekenen. Vervolgens zet het platform dit om in code.” Daarmee biedt low code het beste van twee werelden. “Software is makkelijker en wel een factor vijf tot tien sneller te ontwikkelen.”

Met meer dan tien jaar ervaring in low code ontwikkelen, richt BPM Company zich naast de bouw steeds meer op advies en teambegeleiding. “Het verandert bedrijven namelijk ingrijpend”, merkt Vissinga. Zo ligt het aantal benodigde programmeurs lager. “Met een klein team bouw je meer en efficiënter.”

Een mooi gevolg van de laagdrempeligheid is bovendien dat medewerkers uit verschillende disciplines eerder met elkaar optrekken. “IT’ers hebben daardoor meer begrip van de business, andersom ontstaat de bereidheid zelf iets te bouwen.” Onderzoekers spreken zelfs van de opkomst van de citizen developer: iemand die op het snijvlak van beide werelden werkt.

De effecten zijn voor Vissinga overduidelijk. “Veel meer mensen kunnen heel toegankelijk even snel iets bouwen of verbeteren. En daarna eigenhandig toetsen of het aanslaat. Low code ontwikkelen brengt de bedrijfsinnovatie dus in een versnelling.”

www.bpmcompany.eu

Recente stories