BNG Bank, al sinds 1914 dé bank voor de publieke sector, heeft een duidelijke missie. De bank wil Nederland socialer en duurzamer maken. Een gesprek met bestuursvoorzitter Gita Salden.

“De publieke sector heeft te maken met veel en vaak complexe transitievraagstukken. Duurzaamheid speelt daarin een grote rol. Of het nu gaat om een ziekenhuis of een gemeente: ik ken geen bestuurder die niet staat voor een duurzamer Nederland. Daarmee hebben we gelijklopende belangen. Al wil ik de transitiediscussie niet verengen tot alleen ‘groen’. Vaak gaat dat samen met het sociale aspect. Het zit in ons DNA dat we ten dienste staan van de publieke sector. Die is keihard aan de slag om Nederland prettig te laten wonen, leven en werken.”

Gunstige kredieten vormen het belangrijkste instrument van BNG Bank. Salden legt graag uit waardoor BNG Bank altijd met scherpe tarieven kan komen: “Hoe lager de financieringskosten, des te meer er overblijft voor de maatschappelijke impact. Onze klanten weten dat ze wat dat betreft goed zitten bij BNG Bank. Onze bank behoort al tien jaar tot een van de veiligste banken ter wereld. Daardoor is het vertrouwen bij investeerders groot en kunnen wij tegen de meest scherpe tarieven funding aantrekken op de kapitaalmarkt. In goede en slechte tijden.”

Op de vraag waarop ze trots is, zegt Salden: “Meest trots ben ik op onze volharding. Dat we er altijd zijn voor onze klanten en hun maatschappelijke vraagstukken. Dat we onze financiering en kennis inzetten voor bijvoorbeeld de realisatie van warmtenetten. Als ik met de trein door Nederland reis, denk ik vaak: oh ja, dat is ook mede mogelijk gemaakt door BNG Bank. Dat maakt ons werk zo mooi.”

Recente stories