De gemeente Elburg wil bijdragen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de Noord-Veluwe en de regio Zwolle. “Onze kern ’t Harde heeft alles om uit te groeien tot dé mobiliteitshub van de regio.”

Aan het woord is wethouder Henk Wessel uit Elburg. Behalve uit de monumentale Hanzestad, gelegen tussen het Randmeer en de Veluwse bossen, bestaat de Gemeente Elburg uit nog vier kernen, waaronder ’t Harde. “Dat is de ideale, centrale plek om een mobiliteitshub te realiseren.” De reden: de ligging direct aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en aan de rijksweg A28 en provinciale wegen.

De regio Zwolle is een van de NOVEX-gebieden. Daarbinnen heeft de Kop van de Veluwe – een samenwerking van vijf gemeenten – zeven gebiedsopgaven; één daarvan is ’t Harde. Hier moet een deel van de duizend extra woningen komen die de gemeente Elburg de komende jaren wil realiseren. Wessel: “Alles wat nodig is voor een optimale mobiliteit (woon-werkverkeer) is er al. We hoeven geen nieuwe infrastructuur aan te leggen, maar kunnen door slim bouwen van ’t Harde dé mobiliteitshub van Noord-Veluwe maken.”

Wat daarvoor nodig is: meer parkeervoorzieningen, het perron moet verbreed, de trein moet vaker gaan rijden, een fietsenstalling met oplaadpunten is nodig en er moeten gelegenheden komen voor bijvoorbeeld koffie en broodjes om het reizen voor de forens zo soepel en prettig mogelijk te maken. Wessel: “Het plan is er en dat willen we nu echt een boost gaan geven. Want om de leefbaarheid op peil te houden, moet het ook in de toekomst voor jonge gezinnen aantrekkelijk zijn om in onze prachtige gemeente te wonen.”

 

Recente stories