Mega windturbine? Mega kraan!

Mega windturbine? Mega kraan!

Windenergie speelt een grote rol in de energietransitie. Voor het optuigen van windturbines op zee en op land zijn heel grote kranen nodig. Geen ander bedrijf ter wereld heeft daarvoor zo veel zwaar materieel als Mammoet, dat ook qua geografische spreiding en mankracht de grootste is. Logisch dus dat de organisatie actief is in deze markt.

Voor deze activiteiten is nieuw personeel nodig: veel kraanmachinisten, die een langdurige interne training krijgen, en riggers (sjorders). Het werk is niet voor iedereen: de crews reizen de hele wereld over en zijn bijna altijd van huis. Maar het bedrijf zoekt ook projectmanagers en accountmanagers. “En we zijn voor engineers extra aantrekkelijk geworden, nu we ons steeds verder op het terrein van de energietransitie begeven”, zegt Jeroen Overduin, Global Head of Marketing.

Zo werkt het bedrijf aan het grootste offshore windpark van Schotland. De zee is er diep en het verschil tussen eb en vloed groot. “Daar kun je alleen met ons materieel de enorme componenten plaatsen. De jacket is bijna 100 meter hoog en komt bijna geheel onder water te staan. Daarbovenop komen dan de monopile en de windturbine.” In Noorwegen werkt Mammoet mee aan een project met drijvende turbines op zee. De componenten zijn zo groot en zo zwaar dat ze alleen door superkranen kunnen worden opgetild.

Mammoet is ondertussen bezig met elektrificatie van materieel. “Dat is in deze branche vrij bijzonder. Zo ontwikkelen we een kraan voor de offshore windmarkt met een capaciteit van 6.000 ton, op basis van waterstof. Conventionele kranen verbruiken een flinke plas diesel, met de uitstoot en decibellen die daarbij horen. Deze niet, dat is ook voor civiele projecten interessant.”

mammoet.com

Recente stories