Huurwoningen in de stad

Huurwoningen in de stad

De vrije sector huur is van grote betekenis voor de ontwikkeling van de steden in Nederland. De vergrijzing zorgt voor een sterke stijging van het aantal eenpersoonshuishoudens onder ouderen. Zij willen vooral in de stad wonen, dichtbij de voorzieningen en zonder de zorgen van een eigen huis. Tegelijkertijd worden jongeren mobieler qua werk, relatie en woonplek. Ook zij willen huren, want ze weten niet waar ze volgend jaar werken. “Wil je de ondernemende, creatieve jongeren aan jouw stad binden, dan moet je het juiste type woningen hebben,” zegt Henk Jagersma, directievoorzitter bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Het bouwen van vrije sector huurwoningen is de grote opgave, maar er zijn veel kansen. In tegenstelling tot twee jaar geleden is er veel vermogen beschikbaar om te investeren in de woningmarkt. Voor pensioenfondsen zijn huurwoningen een prima belegging: tegenover een relatief laag risico staat een prima rendement. Jagersma: “Helaas blijft het aanbod van deze woningen sterk achter bij de vraag van woningzoekenden en beleggers. Gemeenten zouden daar meer notie van moeten nemen bij de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties.”

Op de hypothekenmarkt groeit de rol van pensioenfondsen al sterk. “Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, beleggen steeds meer rechtstreeks in hypotheken,” zegt Jagersma. “Zij nemen een belangrijk deel van de rol van de banken over. Die ontwikkeling zet door. Ook met de huidige lage rente is deze beleggingscategorie buitengewoon attractief voor hen.“ Syntrus Achmea Real Estate & Finance belegt nu 5 miljard euro in woninghypotheken namens meer dan veertig klanten. De afgelopen drie jaar is deze portefeuille verdrievoudigd.

www.syntrus.nl

  • René Moscou

Recente stories