Het gebruik van het internet staat of valt met de veiligheid en betrouwbaarheid die de gebruiker ervaart. SIDN, het bedrijf achter .nl, beschouwt dit als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de internetindustrie; de aanbieders van producten, diensten en informatie op het net, de overheid en de afnemers en speelt daar zelf een actieve rol in. “De inmiddels 5,2 miljoen geregistreerde .nl-domeinen moeten altijd functioneren”, benadrukt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Wij zetten ons primair in voor continue beschikbaarheid voor gebruikers; een aanzienlijke opgave met meer dan een miljard zoekopdrachten per dag.”

.nl is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de veiligste domeinen ter wereld voor de gebruiker. “Dat is mede te danken aan de processen die wij hanteren”, zegt Meijer. “Bovendien nemen wij in samenwerking met onder meer onze registrars maatregelen tegen misbruik.” SIDN is bijvoorbeeld mede-initiatiefnemer van de in 2008 opgestelde gedragscode ‘Notice and Takedown’ die partijen kaders biedt voor het omgaan met onrechtmatige of strafbare zaken op internet, zoals phishing, oplichting en kinderporno.

 

Bij beleidsontwikkeling voor het .nl-domein houdt SIDN rekening met de belangen van haar stakeholders; onder meer door online en offline discussies. “SIDN voelt zich medeverantwoordelijk voor de veiligheid van gebruikers en het vlekkeloze functioneren van internet en wordt in internationale context beschouwd als een voorloper op dit gebied.”

 

www.sidn.nl

Recente stories