Het voorzichtig aantrekken van de wereldeconomie in 2016 krijgt komend jaar een vervolg. “Voor 2017 voorzien we een bescheiden groei die gepaard gaat met een lage inflatie”, vertelt Lucy O’Carroll, Chief Economist bij vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management. Volgens haar heeft deze algemene prognose een waarschijnlijkheid van 55%.

“Uiteraard zijn we niet blind voor gebeurtenissen die onze voorspelling kunnen beïnvloeden. Er is een kans van 35% dat we onze prognose iets naar beneden bij moeten stellen, bijvoorbeeld als de Brexit de economie harder raakt dan verwacht. Ook een harde landing van de Chinese economie en een rentestijging bij de Fed, de centrale bank van de VS, zouden een negatief effect hebben. Daar staat een kans van 10% tegenover dat de economie juist harder groeit, een effect dat bijvoorbeeld optreedt als de ontwikkelde markten hun fiscale politiek versoepelen.”

Hoe goed onderbouwd de prognose ook is, volgens O’Carroll zit de kracht van Aberdeen Asset Management vooral in de risicoscenario’s om deze voorspelling heen. “De markt focust zich meer op de impact dan op de waarschijnlijkheid van scenario’s. Wij koppelen kans en impact juist, zodat cliënten een realistischer beeld krijgen. We updaten onze voorspellingen op vaste tijden. Ook voeren we ad-hoc analyses uit om tussendoor het effect van een grote gebeurtenis, zoals de Brexit en de verkiezingsuitslag in de VS, te bepalen. In onze analyses verwerken we getallen, maar ook sociale en politieke thema’s. De complexiteit van deze materie is groot, toch slagen we er al twintig jaar in om consistente prognoses over landen en tijd heen te maken. Onze heldere kijk op de wereld blijkt keer op keer een goede leidraad voor investeerders.”

www.aberdeen-asset.nl

Recente stories