Een robuuste en duurzame economie in Noord-Holland: dat is waarom ontwikkelingsmaatschappij InWest in 2021 is opgericht. De focus ligt op innovatieve mkb’ers: “Wij kunnen adviseren, maar zij moeten het doen.”

Noord-Holland is goed vertegenwoordigd in de lijst met toplocaties. Niet zo verrassend, aangezien liefst 21% van ons bnp in deze provincie wordt gerealiseerd. De grote motor van de economie is ook daar het mkb, dat daarom een enthousiaste aanjager vindt in ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de provincie.

“Het zijn de innovatieve ondernemers die ervoor gaan zorgen dat we de transitie op het gebied van energie, circulaire economie, voedsel en digitalisering kunnen maken”, vertelt Janet Nieboer, CEO van ROM InWest. “Het gebeurt echter nog te vaak dat een slimme innovatie ergens tussen concept en uitvoering blijft steken. Wij proberen mkb’ers te helpen hun idee verder te brengen en om te zetten in een onderneming met toekomstperspectief – of dat nu gaat om, ik noem maar wat, AI-toepassingen in de zorg of gekoppelde energiesystemen op bedrijventerreinen.”

De potentie voor innovatie is in Noord-Holland zeer groot, maar het vergt een goed functionerend ecosysteem van kennisinstellingen, overheidsloketten, ontwikkelingsmaatschappijen en durfkapitaal om die innovaties tot bloei te laten komen, aldus Nieboer. “Het zou enorm helpen als in dat umfeld alle betrokken instanties, publiek én privaat, soepel samenwerken. Niet elke innovator weet immers hoe zijn of haar concept geschikt kan worden gemaakt voor de markt. En dat is het leuke van onze rol: wij helpen die droom te realiseren middels menskracht, netwerk en financiering. Zo proberen we samen de transitie te versnellen.”

 

Recente stories