Alleen preventie is niet genoeg

Alleen preventie is niet genoeg

Cyberveiligheid is meer dan alleen preventie.


“Antivirusprogramma’s en firewalls reageren alleen op bekende bedreigingen”, vertelt Marcel van Oirschot, commercieel directeur bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT. “Nieuwe malware geeft hackers dus een voorsprong, hoe kort die ook duurt. In een tijd waarin de corebusiness van de meeste organisaties op IT draait, is de kans op een hack statistisch groter dan water-, onweer- of brandschade. Toch investeren organisaties nauwelijks in het signaleren en verhelpen van hacks, terwijl ze wel een rookmelder en brandblusser hebben. Gevolg: een hacker heeft nu gemiddeld 200 dagen de tijd om ongestoord schade aan te richten, voordat hij opgemerkt wordt.”

 

Fox-IT biedt een breed scala aan diensten en technologieën waarmee organisaties cybercalamiteiten tot een minimum kunnen beperken. “Veel organisaties schrikken terug voor cyberbeveiliging, omdat ze het als een groot en tijdrovend project zien”, zegt Van Oirschot. “Ik raad hen altijd aan in kleine stappen te beginnen. Ze kunnen bij wijze van spreken morgen al een wachtwoordbeleid instellen en hun personeel informeren om bepaalde links niet aan te klikken. Ook is het verstandig om een scenario vast te leggen voor als er een cyberincident optreedt. Je moet dit noodplan ook echt testen, vergelijk het maar met een brandoefening. Bedrijven kunnen dit allemaal zelf doen, maar ook in samenwerking met ons.”

 

Ook IT’ers spelen volgens Van Oirschot een cruciale rol bij cyberbeveiliging. “De wereldwijde ransomware-aanval met WannaCry kwam niet voort uit phishingmail, maar een patch die niet geüpdatet was”, vertelt hij. “IT’ers moeten van dit soort updates echt een prioriteit maken. Van CIO’s hoor ik regelmatig dat ze niet voldoende budget voor cyberbeveiliging krijgen. Als ik daar op doorvraag, blijken ze vaak een technisch verhaal te hebben gehouden. Doe dat niet: keep it simple! En benadruk het belang dat cyberveiligheid voor de gehele organisatie betekent: continuïteit en winst.”

www.fox-it.com

Recente stories