‘Wie wil er nou niet voor ons werken?’

Veel bedrijven verkeren in zwaar weer; sommige houden met moeite de zaak drijvend. Maar CIBER gaat met volle zeilen vooruit. Het kan dus veel nieuwe gezichten gebruiken. Maar waarom zou je precies voor CIBER willen werken? “Leg maar eens uit waarom niet”, is het antwoord.

“De visie van CIBER is te omvatten in twee motto’s”, vertelt directeur van CIBER Nederland Tom van den Berg. “Enerzijds is dat ‘committed to the limit’, we houden ons altijd aan de afgesproken kaders van tijd en geld, anderzijds ‘no worries solutions’, ICT-oplossingen zonder kopzorgen. Dat lukt ons omdat we werken met mensen die absolute toppers zijn in hun vakgebied en die werken in een omgeving waar ze met plezier en veel eigen verantwoordelijkheid kunnen doen waar ze goed in zijn.” CIBER groeit sterk. Dan dreigt al snel de onpersoonlijke en bureaucratische sfeer van een logge gigant. Niet bij CIBER, zegt Van den Berg. “We hebben een unieke celstructuur. Binnen die cel krijgt ieder zijn verantwoordelijkheid, zodat je zelfstandig in jouw vakgebied met je klanten aan de slag kunt. Als een cel, die normaliter uit circa twintig personen bestaat, uit zijn voegen dreigt te barsten, creëren we gewoon een nieuwe cel.” Elk groeiend bedrijf heeft mensen nodig. Zo ook CIBER. “Maar we gaan niet over één nacht ijs. Slechts een klein percentage sollicitanten wordt daadwerkelijk aangenomen. Want onze eisen op het gebied van kennis en ervaring zijn erg hoog. We blijven ook veel tijd en aandacht aan professionele én persoonlijke ontwikkeling besteden.”

Pragmatisch en resultaatgericht

CIBER zoekt zeker honderd mensen, maar waar worden die gezocht? “We merken dat mensen óns zoeken”, zegt Van den Berg. “De meeste nieuwe medewerkers worden binnengehaald via collega’s, die vertellen – en uitstralen – hoe prettig en professioneel zij bij CIBER werken. Dat commitment werkt als een magneet.” Waarvan akte. “Ik zat in mijn vorige bedrijf vast op een kleine BI-afdeling met weinig ontwikkelingsmogelijkheden. Bij CIBER kan ik alle kanten op; ik doe er meer kennis en ervaring op”, zegt Business Intelligence consultant Arjan Overbeek. “Ga maar na: in mijn vorige baan was ik na vier maanden al de meest ervaren man; hier voel ik dat ik nog veel kan leren. Want er loopt hier veel meer expertise rond.”

Sales Manager Jeroen Scholte werkt een halfjaar bij CIBER. “Ik kende het bedrijf al als een enthousiaste club die veel energie en positiviteit uitstraalt. Daar was ik naar op zoek. Ik heb bewust gekozen voor een bedrijf waar de professionaliteit hoog in het vaandel staat, maar dat toch de charme heeft van een klein bedrijf. Er is ruimte voor eigen ontwikkeling, je kunt sparren met collega’s en eigen plannen maken.” SAP Consultant Carla de Langen werkte eerst freelance, maar koos in mei voor CIBER. “Ik kan hier mijn ei kwijt; ik voel me bijna een zelfstandige in vaste aanstelling. Ik werk met een leuke ploeg, we krijgen interessante opdrachten en we worden behoorlijk vrijgelaten in onze aanpak. Er wordt naar je geluisterd – niet alleen wordt er wat gedáán met je ideeën, soms is het net alsof een klant ook wordt binnengehaald om jou een plezier te doen.” Margriet Klomp, manager consultancy skills, kende CIBER via haar man. “Ik wist dus precies waar ik ging werken: een progressief bedrijf met veel individueel ondernemerschap. Eigen initiatief wordt gewaardeerd en dat werkt samen met de collegiale sfeer erg stimulerend. CIBER is pragmatisch en resultaatgericht: innovatieve, werkbare en relevante ideeën krijgen makkelijk doorgang.”

Bakkie Koffie

Service line manager Machiel Spruit werkt al acht jaar bij CIBER. “Destijds was het als klein, vernieuwend bedrijfje al bezig met newdimensionproducten, terwijl andere bedrijven de kat uit de boom keken. Intussen doen we toonaangevende projecten bij toonaangevende klanten. En toch heerst er nog steeds die jongehondencultuur: snel schakelen, pragmatisme, ruimte voor ontwikkeling, een open oor voor nieuwe ideeën. Wie drive heeft, kan het hier ver schoppen.” Klaas van Veelen, managing consultant voor service line BI Noord, hoorde van een oud-collega hoezeer hij het naar zijn zin had bij CIBER. “Nu snap ik waarom: ik stapte in een heel warm bad, met leuke collega’s die ook sparringpartners op niveau zijn. Je hebt wat aan elkaar; je versterkt elkaar omdat iedereen bereid is om kennis te delen. Dat is bij andere bedrijven nog wel eens anders.” Joop Bosman, service line manager voor SAPsupport, viert (“over een week”) zijn eerste lustrum bij CIBER. “Je werkt in een celstructuur met veel ondernemingsgeest, veel flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit die je vaak bij grote ondernemingen mist. Die mentaliteit uit zich ook in de werkethiek: we zijn in staat om de klant centraal te stellen. Hebben ze een probleem, dan proberen we dat eerst op te lossen. Over geld praten is dan secundair.”

“CIBER bleek laagdrempeliger dan ik dacht”, zegt Recruiter Arjan Verbakel. “Al na twee dagen stond er een heel grote man voor m’n neus. Hij zei: ‘Kom binnenkort eens een bakkie koffie drinken.’ Het bleek Tom van den Berg te zijn. Dat heb ik bij andere werkgevers nog niet meegemaakt. Wie wil er nou niet werken bij CIBER: het is knetterhard werken, maar op een heel ontspannen en collegiale manier.”

‘Wie wil er nou niet voor ons werken?’

Recente stories