Werkkapitaalfinanciering onmisbaar voor succesvol ondernemen

IFN Finance B.V., sinds 1 april vorig jaar dochter van Deutsche Bank AG, is een toonaangevende financiële dienstverlener op het gebied van werkkapitaalfinanciering. Volgens algemeen directeur Jan Berent Heukensfeldt Jansen zouden veel meer ondernemers deze flexibele financieringsvorm op zijn minst in overweging moeten nemen.

“Uit recent onderzoek van de brancheorganisatie is gebleken dat werkkapitaalfinanciering wel bekend is, maar dat er toch nog relatief weinig ondernemingen gebruik van maken”, aldus Heukensfeldt Jansen. “Terwijl juist in deze tijd de voordelen evident zijn: daar waar reguliere financiering door de huisbank niet altijd meer zo eenvoudig is, kan werkkapitaalfinanciering op basis van assets snel het benodigde werkkapitaal verschaffen. Dat is vooral belangrijk voor ambitieuze ondernemingen die groeikansen zien. Wij weten vanuit onze langdurige ervaring dat snelle groei een lastig te financieren fenomeen is. Wanneer je op dat moment gebruikmaakt van een flexibele financieringsvorm die snelle groei wél mogelijk maakt, ben je als ondernemer constructief bezig met de toekomst van je bedrijf. En als die flexibele financiering vervolgens meegroeit met de onderneming en steeds weer op het juiste moment voor werkkapitaal zorgt, dan is het succes van de onderneming zo goed als gegarandeerd. IFN Finance hanteert al jaren het credo ‘Financiers van succes’. Wij maken dat dag in, dag uit waar voor onze klanten.”

Partnership

Is financieren niet gewoon geld uitlenen? Heukensfeldt Jansen: “Zo zien wij het zeker niet. Wij willen graag partner zijn van onze klant. Dit betekent dat we ons intensief verdiepen in diens business. Op het moment dat het partnership vorm krijgt en je gezamenlijk met elkaar optrekt, zie je dat zich een intensieve zakenrelatie ontwikkelt waarin je veel voor elkaar kunt betekenen. Als dat partnership vervolgens uitgroeit tot een langdurige en succesvolle relatie, blijven wij meeademen met de klant en onze dienstverlening aanpassen aan diens veranderende behoeften. Dat kan op korte termijn zijn, zoals alert reageren op snel veranderende marktomstandigheden of plotselinge groei. Maar het geldt zeker ook voor de lange termijn, wanneer er strategische keuzes moeten worden gemaakt over bijvoorbeeld acquisities of expansie naar het buitenland. Onze jarenlange ervaring ligt met name in de segmenten waarin sprake is van seizoensinvloeden en andere relatief onvoorspelbare grootheden. Van de knowhow die we in de loop der jaren in die segmenten hebben opgebouwd profiteren onze klanten dagelijks. We merken daarbij steeds weer dat gesprekspartners onder de indruk zijn van onze specifieke segment- en branchekennis en dat ze op basis daarvan graag willen overwegen om zaken met ons te doen.”

Financiële armslag

Waarin onderscheidt IFN Finance zich? Heukensfeldt Jansen: “Wij bieden ondernemingen de mogelijkheid om hun assets om te zetten in werkkapitaal. Zolang je geld in je assets vast blijft zitten, kun je er niets mee. Op het moment dat je er werkkapitaal van maakt, kun je je assets letterlijk voor je laten werken. Zo eenvoudig is het. Voorwaarde is uiteraard dat je een solide onderneming leidt met een goede omzetverwachting en dat je boekhouding volledig op orde is. Als dat het geval is, kun je je assets te gelde maken en je volledig concentreren op je businessdoelstellingen. De kracht van IFN Finance is dat wij iedere fase van de goederenstroom kunnen financieren: van voorverkochte voorraden tot en met uitstaande facturen. Dat betekent dat je in elke fase kunt rekenen op voldoende financiële armslag om je bedrijf de benodigde continuïteit te geven. Een andere onderscheidende factor is dat wij in het geval van debiteurenfinanciering ruimer en langer financieren dan reguliere financiers. Dat kan oplopen tot 90% van het uitstaande debiteurensaldo – banken financieren doorgaans tot 60%. Daarnaast kun je als ondernemer de keuze maken om een groot deel van de administratieve rompslomp, zoals debiteurenbeheer, uit handen te geven.”

Dé specialist

“Wanneer de samenwerking eenmaal een feit is, ontdek je al heel snel dat IFN Finance niet alleen een professionele partner is, maar ook een prettige partner om mee samen te werken. De persoonlijke relatie met de klant is een van onze belangrijkste succesfactoren. We verdiepen ons enerzijds in de business van de klant, ook omdat het in ons eigen belang is om de vinger aan de pols te houden. Maar we hechten ook zeer veel belang aan het dagelijkse contact tussen de mensen met wie je het allemaal samen doet. Alleen op die manier kun je wederzijds vertrouwen opbouwen en de basis leggen voor een langdurige relatie. Het is niet voor niets dat we hoog scoren in klanttevredenheid, maar ook in medewerkerstevredenheid. Vanuit ons standpunt gezien is het verbazingwekkend dat niet veel meer ondernemingen gebruikmaken van werkkapitaalfinanciering. Kennelijk maakt onbekend onbemind. Daarom heeft IFN Finance samen met een viertal branchegenoten (ABN AMRO Commercial Finance, Coface, ING Commercial Finance en De Lage Landen) de handen ineengeslagen. De bedoeling is om onder de naam FAAN (Factoring & Asset based financing Association Netherlands) als brancheorganisatie de bekendheid van werkkapitaalfinanciering te vergroten. Uit het feit dat elke grote commerciële bank in Nederland een aparte tak heeft die zich met werkkapitaalfinanciering bezighoudt, kun je afleiden dat het een serieuze manier van financieren is. Maar het is ook een specialisme, en IFN Finance is al decennialang dé specialist!”

Werkkapitaalfinanciering onmisbaar voor succesvol ondernemen

Recente stories