‘Werkgevers: vermijd de pensioenfile!’

Het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Vanaf 1 januari 2023 mogen pensioenregelingen worden aangepast aan de nieuwe realiteit. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten werkgevers klaar zijn. Volgens Marianne de Boer, CEO van Aegon Cappital, is het slim om vandaag nog in actie te komen.

‘Werkgevers: vermijd de pensioenfile!’

“Er is een lange polderdiscussie aan voorafgegaan, maar de pensioenhervormingen komen er nu echt aan”, zegt De Boer. “Het uitgangspunt is helder: alle pensioenen worden beschikbare-premieregelingen. Daarbij staat de hoogte van het pensioen vooraf niet vast, maar de premie die je als werkgever betaalt wel. Hoeveel iemand later krijgt? Dat hangt af van de beleggingsresultaten, de rente en de levensverwachting. Pensioenuitvoerders als Aegon Cappital doen er natuurlijk alles aan om een goed rendement te halen. Want een goed rendement betekent een goed pensioen.”

‘De pensioenhervormingen komen er nu echt aan’

Keuzevrijheid

“Ook mooi: het pensioenstelsel sluit straks beter aan bij de arbeidsmarkt”, vertelt De Boer. “Zo komt er meer keuzevrijheid. Belangrijk, want bij veel werkgevers lopen er vijf generaties op de werkvloer. Van de net afgestudeerde generatie Z tot babyboomers. Allemaal hebben ze hun eigen wensen. Bijvoorbeeld eerder stoppen, langer doorwerken of extra pensioen opbouwen. Wensen die straks een stuk makkelijker in vervulling gaan.”

Volgens De Boer gaat een eerste verbetering al op 1 januari 2023 in. “Vanaf die datum kunnen werknemers in één keer een bedrag laten uitkeren op hun pensioendatum. Een bedrag tot wel 10% van het opgebouwde pensioen. Dit alles vraagt natuurlijk om goede begeleiding. En om een pensioenregeling die optimale keuzemogelijkheden biedt. Zo bouwen werknemers een pensioen op dat écht bij hen past.”

Vliegende start

“Je moet je pensioenregeling straks aanpassen”, zegt De Boer. “Daarbij doorloop je als werkgever een verplicht adviestraject. Stel je voor wat er gebeurt als tienduizenden werkgevers dat traject tegelijk opstarten … Mijn oproep: vermijd de file en begin op tijd. Liefst vandaag nog.”

Ook een vliegende start maken? Ontdek hoe je jouw bedrijf in vijf stappen pensioenakkoord-proof maakt op aegoncappital.nl/pensioenakkoord

Recente stories