Werken aan een toekomstbestendig land

Bij projecten denkt Movares al vroeg mee over duurzaamheid. Oplossingen zijn er genoeg, vinden ze bij het ingenieurs- en adviesbureau; de grote uitdaging is de weg ernaartoe. Samenwerking in de keten is de volgende stap naar een duurzaam en leefbaar Nederland.

Werken aan een toekomstbestendig land

Met creatief ontwerp en technisch haalbare oplossingen bouwt Movares mee aan een leefbare omgeving. Projecten met Movares kenmerken zich door een lage CO2-uitstoot en besparend gebruik van grondstoffen en materialen. Practice what you preach, zegt CEO Robert Claasen: “Wij hebben zelf enorme stappen gezet in het terugdringen van onze eigen emissies. Hoe eerder we in projecten duurzame besluiten nemen, hoe groter onze invloed op de emissie in de hele keten, dus ook bij klanten en leveranciers.”

‘Het mooie van deze tijd is dat we

de toekomst kunnen beïnvloeden’

Vroeg meesturen
Edward Dekker, operationeel directeur, voegt toe: “Bij aanvang van een project verkennen wij met een Quickscan Duurzaamheid de kansen voor circulariteit, elektrificatie en emissies en kijken we verder dan de ontwerpfase. Vroeger was het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om een brug te slopen, terwijl nu brugdelen worden hergebruikt.”

Nu is Movares bezig met de volgende stap. De kunst is om zo vroeg mogelijk in de keten mee te sturen. “Movares heeft vaak geen controle over de levenscyclus van projecten vóórdat deze ons bereiken. Door in vroege fases samen te werken met de ketenpartners voorkomen we verspilling bij de bron. Hoe verder je in de realisatie van een project komt, hoe lastiger het wordt om aanpassingen te doen.”

Veilig en prettig (werk)klimaat
Wil een bedrijf vooruitstrevend zijn in duurzaam ondernemerschap, dan moet het leiderschap tonen. Dat betekent zorgen voor een prettig werkklimaat en een cultuur waarin creativiteit de ruimte krijgt. Movares biedt medewerkers die werkomgeving. “Als je in een prettige sfeer kunt werken, in een cultuur die je veiligheid biedt, kun je je ambities waarmaken”, aldus Dekker. “Ook kun je bij ons tegelijkertijd werken aan spoor-, infra-, mobiliteits- en energieprojecten. Op die manier bepaal je ook je eigen groeirichting en wisselen we gemakkelijk slimme oplossingen uit tussen de domeinen.”

Movares’ sterkste propositie is misschien wel dat werkzaamheden echt impact hebben. Medewerkers dragen bij aan maatschappelijk relevante projecten die in de openbare ruimte komen te staan. “Het mooie van deze tijd is dat we de toekomst kunnen beïnvloeden”, vervolgt Claasen. “Wij gaan maatschappelijke uitdagingen aan met het werkklimaat waarin innovatie en duurzame oplossingen opbloeien. Daar willen we als werkgever een faciliterende rol bij spelen.”

Recente stories