Wendbare partner voor realiseren van groei

Al 75 jaar is NIBC een ondernemende bank die bedrijven helpt om groeiambities te realiseren. Met leningen, minderheidsbelangen en advisering bij overnames of het aantrekken van groeikapitaal. Daarnaast heeft NIBC een consumententak, met woninghypotheken en spaarproducten.

Wendbare partner voor realiseren van groei

“We helpen klanten om hun groeiambities te realiseren.” Zo vat Caroline Oosterbaan, lid van het Executive Committee, samen wat NIBC doet voor zijn zakelijke klanten, ondernemingen met een omzet tussen 50 en 500 miljoen euro en snelgroeiende ondernemingen die kleiner zijn.
“We doen dat met name in de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Voor advies bij fusies en overnames hebben we ook partners in landen daarbuiten”, vult Arwolt van Mameren, hoofd Corporate Finance, aan. “Met Blackstone als aandeelhouder breidt ons netwerk zich sterk uit”, zegt hij over de overname door de Amerikaanse investeerder eind 2020.

Think yes

NIBC is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om te helpen bij de wederopbouw en bestaat dit jaar 75 jaar. Ondernemen zit in het DNA: er is een THINK YES-mentaliteit. “We denken actief mee met klanten en zijn creatief bij het vinden van oplossingen”, aldus Oosterbaan. “We verstrekken leningen, bijvoorbeeld om vastgoed te financieren, leveren achtergesteld vermogen en investeren in minderheidsbelangen. Zo hebben we bijvoorbeeld Fletcher Hotels als minderheidsaandeelhouder geholpen om hun groeiambities te realiseren. Langetermijnrelaties zijn daarbij het uitgangspunt.”

‘Ondernemerschap zit in ons DNA en daarom kunnen we snel inspelen op marktontwikkelingen’

Ook voor advies bij bedrijfsovernames geldt dit, weet Van Mameren. “We staan dicht bij onze klanten. Zij waarderen onze sector- en M&A-kennis, snelheid en creatieve oplossingen. Vaak helpen wij met buy-and-buildstrategieën. Een voorbeeld is Plukon Food Group, een leidende speler in de Europese pluimveesector die via acquisities sterk is gegroeid.”

Duurzame projecten

Sinds enkele jaren zet NIBC sterk in op duurzaamheid. Dit is integraal onderdeel van de strategie, wat onder meer terugkomt in gebruik van uitsluitend hernieuwbare energie op alle locaties en het stimuleren van duurzame projecten. Als voorbeeld geeft Oosterbaan het minderheidsbelang van 40% in houtskeletbouwer Vadeko. “Bouwen met houtskeletelementen gaat sneller en maakt het eenvoudiger om te voldoen aan strengere milieueisen.” Het is bovendien een voorbeeld van technologische innovatie, iets wat bij NIBC ook hoog in het vaandel staat, besluit Van Mameren.

Recente stories