‘We willen hier nooit meer weg’

De A7 ontwikkelt zich tot de as van Noord-Holland. De op 1 januari 2022 tien jaar jonge fusiegemeente Hollands Kroon haakt hierop in met een actief vestigingsbeleid, gunstige grondprijzen en goede bereikbaarheid. Drie bedrijven vertellen hoe dat voor hen uitpakt.

‘We willen hier nooit meer weg’

Het van oudsher sterk agrarisch georiënteerde Hollands Kroon profileert zich als dynamische internationale vestigingslocatie voor bedrijven, vertelt Theo Meskers, wethouder Economische Zaken. “We hebben onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en goede woonvoorzieningen in de buurt. En dat onze gemeente op een halfuur rijden van de Ring Amsterdam en op drie kwartier van Schiphol ligt, komt er voor internationale partijen op neer dat je feitelijk een soort Amsterdam-Noord bent.”

Cryoworld

Dat laatste kan Gerrie Boekel-Mosch, CEO van Cryoworld, beamen: “Internationaal zegt de naam Hollands Kroon niet veel, tot je zegt dat je een halfuur boven Amsterdam zit”, vertelt ze. Het bedrijf legt zich toe op het ontwerpen en produceren van rvs-processystemen en producten voor extreem koude vloeistoffen, waaronder vloeibare helium en waterstof. In 2014 vestigde het zich in Hollands Kroon vanwege de beschikbaarheid en de prijs van de grond en de aansluiting op de A7.
Cryotechnologie is een hoogtechnische nichemarkt”, vertelt Boekel-Mosch. “We doen veel aan research en ontwikkeling en werken onder meer samen met de TU Twente en de TU Delft. We verwachten ons personeelsbestand – over het hele scala van praktisch tot academisch theoretisch geschoold – de komende jaren te verdubbelen naar vijftig medewerkers. Ik denk dat we alle drie kunnen zeggen dat het een uitdaging is om gekwalificeerd technisch personeel aan te trekken.”

‘Voor internationale partijen ben je feitelijk een soort Amsterdam-Noord’

Quest Photonics

“Als de grond zo’n stuk goedkoper is, kun je meer met je geld doen dan wanneer je in Amsterdam gaat zitten”, zegt ook Richard Meester. Het door hem opgerichte bedrijf Quest Photonics biedt baanbrekende beeldvormingssystemen voor medische toepassingen. Recentelijk zijn ze overgenomen door Olympus. Na deze overname verhuist Quest binnen Hollands Kroon naar een nieuw pand in Wieringerwerf. “Wereldwijd worden we het R&D-centrum van Olympus voor onze specialisatie,” vertelt hij, “maar we blijven ook de productie zelf doen.” Meester, die verwacht de komende jaren van 45 naar 100 medewerkers te groeien, bevestigt dat het lastig is om personeel te werven. “Maar”, zegt hij, “in Amsterdam zouden we datzelfde probleem hebben. Het kost veel energie om de juiste mensen te vinden, maar uiteindelijk lukt dat. Dan is de volgende vraag waar je nieuwe mensen gaan wonen. Daar moet Hollands Kroon goed naar kijken.”

Compofloor

Voor Compofloor, fabrikant en installateur van vloersystemen voor de woningbouw, gaf vooral de aansluiting op de A7 de doorslag, vertelt commercieel directeur Earl Kemp: “Onze medewerkers zitten ’s morgens vroeg meteen op de grote weg naar de Randstad of naar het noorden en oosten van het land. We willen hier nooit meer weg, want zo’n centraal gelegen plek vind je nergens anders. We verwachten dat veel woningcorporaties en particulieren de komende jaren vanwege de verduurzamingsverplichting hun vloeren zullen vervangen. We zullen blijven groeien en dat brengt op personeelsvlak uitdagingen met zich mee, op hbo- en mbo-niveau. We zoeken ons personeel bij voorkeur in de regio. Voor vacatures als projectondersteuning werven we graag herintreders. Laatst haakte helaas een sollicitante af, omdat ze niet met het ov bij ons kan komen en ze geen auto tot haar beschikking heeft.”

Bereikbaarheid

De gemeente is zich ervan bewust dat bereikbaarheid voor sommige demografische groepen een knelpunt kan zijn, vertelt Meskers. “Daarom werken we aan mobiliteitssystemen als autodelen om maatwerk in te vullen. We nodigen bedrijven uit om daar samen aan te werken.” Boekel-Mosch ziet in autodelen voor studenten wel een mogelijke oplossing. “Die hebben mogelijk wel een rijbewijs, maar geen auto”, zegt ze. “We zijn echter ook een leerbedrijf en bieden werk-leerstages aan in een leeftijdscategorie die gebonden is aan een scooter of het openbaar vervoer. Die voorzieningen zullen we met elkaar moeten optuigen.”

Toegevoegde waarde

Ondanks knelpunten als bereikbaarheid en werving zouden alle drie de bedrijven andere ondernemers aanraden om naar Hollands Kroon te komen. “Sterker nog, ik ben er al mee bezig”, zegt Meester. “Ik ben een paar bedrijven waarin ik heb geïnvesteerd aan het overhalen om hierheen te verhuizen.”

De komst van Ontwikkelingsbedrijf NHN en het vrijkomen van een investeringsfonds zullen zeker ook een aanzuigende werking hebben naar de kop van Noord-Holland, verwacht Meskers. “Voor Hollands Kroon is de stip op de horizon dan ook dat de gemeente de internationale vestigingsomgeving verder zal vormgeven met verschillende vormen van bereikbaarheid en huisvesting en met gerichte arbeidsmarktcommunicatie. Zo bouwen we aan een evenwichtige samenleving.”

Voor internationale partijen ben je een soort Amsterdam-Noord

Werken bij hightech bedrijf aan de A7

Recente stories