‘We willen het goede gesprek aangaan’

Auping presteert hoog op goed werkgeverschap, klantgerichtheid en duurzaam ondernemerschap. Volgens HR-directeur Martijn Aalders kunnen de medewerkers het beste antwoord geven op de vraag wat Auping tot zo’n goede werkgever maakt. “Wij luisteren heel goed naar hen”, vertelt hij.

‘We willen het goede gesprek aangaan’

Auping is al sinds zijn oprichting in 1888 in Deventer gevestigd. Sinds maart 2020 mag de organisatie zich ‘certified B Corporation’ noemen.

In eigen onderzoeken ziet Aalders terug dat Auping voor medewerkers een merk is om trots op te zijn en dat ze vertrouwen hebben in de toekomst van het familiebedrijf. “Die elementen vormen een belangrijke basis voor ons beleid en voor gesprekken met onze medewerkers”, vertelt hij.

Leiderschapstraject

Aalders: “Vanuit onze missie om de wereld uit te rusten, bieden we onze werknemers, partners en omgeving een veilige en inspirerende plek. Zo organiseren we voor onze medewerkers regelmatig activiteiten over verschillende onderwerpen. Die kunnen gaan over mentale rust en het belang van slaap, of over gezonde voeding en voldoende beweging. Als medewerkers geïnspireerd raken, kunnen ze er zelf mee verder.”

Hij vervolgt: “Rust bieden betekent ook dat we oprechte belangstelling hebben voor wat er bij medewerkers leeft en hoe ze in hun vel zitten. Onlangs zijn we een leiderschapsprogramma gestart rond de pijlers van Secure Base Leadership en inclusiviteit. Daarmee bieden we onze leidinggevenden hulpmiddelen om met hun teams het goede gesprek aan te gaan. Door een veilige basis neer te zetten en vertrouwen te geven, zorgen we ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn, dat we elkaars drijfveren begrijpen en waarderen, en dát we met elkaar in gesprek gaan. Ook over zorgen thuis, financiële problemen of psychische klachten. We maken dit soort zaken bespreekbaar en bieden zo nodig hulp.”

‘We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij ons kan blijven ontwikkelen en ontplooien’

Ontplooiing

“Ons diversiteitsbeleid”, vervolgt Aalders, “betreft ook de ontwikkeling van onze medewerkers. We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij ons kan blijven ontwikkelen en ontplooien. We ondersteunen en investeren daarom in talent, met een opleiding of een project waardoor iemand kan groeien.”

Aalders besluit: “Auping is relatief klein, met 350 medewerkers in Nederland. Dat kan helaas ook betekenen dat iemand zich buiten onze organisatie verder gaat ontplooien omdat wij geen geschikte functie kunnen bieden. Het lijkt me geweldig als diegene dan met nieuwe vaardigheden en frisse energie bij ons terugkomt, zodra er een passende functie vrijkomt.”

Recente stories