‘We verdubbelen al drie jaar op rij’

De aanleiding om Axual in 2015 op te richten was om als officiële leverancier een datastreamingplatform voor Rabobank te maken. Inmiddels heeft Axual tal van klanten voor zijn platform, service en consultancy. Onlangs werd de cloudversie van het platform gelanceerd.

‘We verdubbelen al drie jaar op rij’

Toen het platform voor Rabobank er na twee jaar stond, ging Axual de markt op, vertelt algemeen directeur Jeroen van Disseldorp. “Het begint vaak met voorlichting. Veel bedrijven begrijpen nog niet welke mogelijkheden datastreaming biedt. Wij zijn gestart als fintech, maar onze oplossing is ook heel geschikt voor logistiek, mobiliteit, energie en telecom. Denk aan inchecken met je ov-chipkaart, aan bank-apps en aan windmolens die doorgeven hoeveel energie ze opwekken. Middels presentaties en workshops laten we zien hoe streaming de klantbediening verbetert en bedrijfsprocessen versnelt. Ook geven we de technische community in Nederland een boost met meet-ups. Die zitten al snel vol. In september geven we enkele presentaties op de Big Data Expo in Utrecht.”

Beveiligd, schaalbaar

“We komen ook klanten tegen die al iets met datastreaming of de onderliggende technologie, Apache Kafka, hebben gedaan, maar daarbij tegen problemen aanlopen”, vult productdirecteur Joris Meijer aan. “Met één team draait Kafka al snel goed, maar zodra de organisatie eromheen moet gaan schalen, lopen ze vrij snel tegen beheer- en beveiligingsvragen aan. Dankzij features die wij hebben ingebouwd is het beheer gedecentraliseerd en de beveiliging op orde. Datastromen blijven gescheiden en de data-eigenaren houden daar controle over. Dat is echt cruciaal. Dat onderscheidt ons platform van andere producten.”

‘Met selfservice maken wij datastreaming schaalbaar voor organisaties’

Cloudversie

Van Disseldorp: “Komend jaar willen we onze consultancyactiviteiten gaan beleggen bij zakenpartners en ons puur richten op de doorontwikkeling van ons platform. Onlangs hebben we de cloudversie van het platform gelanceerd. We hadden er meteen een toonaangevende klant voor. Het was echt een administratief circus voor een klein bedrijf als Axual, maar we zijn nu ISO27001-gecertificeerd en ‘auditbaar’ voor partijen als De Nederlandsche Bank.”

Hij vervolgt: “Naast Rabobank hebben we binnen één jaar tijd een tiental andere klanten mogen verwelkomen. Nu staan we aan de vooravond van het Internet of Things, en Axual heeft al stappen gezet om daarin voort te bouwen. We verdubbelen al drie jaar op rij. Twee jaar geleden waren we nog met z’n drieën. Nu zitten we met twintig mensen en openstaande vacatures. Daarmee zijn we het grootste expertisecentrum voor datastreaming in Nederland, met een kant-en-klaarproduct.”

Datastromen in goede banen kunnen leiden

Recente stories