We love to innovate

‘Committed to the limit’ is het motto van CIBER. Maar als het om innovatie gaat, blijkt CIBER vooral voorbij de grenzen te denken – de grenzen van plaats en tijd. Service line managers Mario Smit en Machiel Spruit vertellen over innovatieve tools om optimaal met kennis en informatie om te gaan.

Innovatie heeft per definitie met flexibiliteit te maken, en steeds meer met mobiliteit. Vandaar dat CIBER wereldwijd mobiliteit als een kernthema in de innovatieslag oppakt, vertelt Mario Smit. “Processen binnen bedrijven veranderen omdat die geënt worden op de wensen van klanten. De afgelopen tien jaar zie je dat deze verandering steeds sneller gaat. Als een bedrijf niet adequaat reageert op deze impulsen uit de markt, loopt het gevaar om ten onder te gaan. De snelheid waarmee je je als bedrijf hierop kunt aanpassen, is dus leidend. Mobiele toepassingen zijn hier een antwoord op, want je kunt pas alert reageren als je te allen tijde de benodigde data kunt binnenhalen: niet langer alleen van negen tot vijf achter je pc, maar altijd en overal de juiste informatie ontvangen. Wij helpen bedrijven om die gigantische wendbaarheid, of business agility, voor zichzelf of hun klanten te realiseren.”

 

Een goed voorbeeld is educatieve uitgever Malmberg. Smit: “Hun markt is al jaren aan het veranderen: er vindt een omslag plaats van boeken naar e-learning. Zij hebben hun content al digitaal beschikbaar gemaakt, maar nog niet via een mobiele applicatie. In samenwerking met Malmberg hebben we voorgesteld om voor de iPhone een applicatie te ontwikkelen om het oefenen van taal en rekenen te ondersteunen. Zij hadden de content, wij de kennis en kunde om een mobiele applicatie te ontwerpen die technisch en qua user interface optimaal functioneert.” Malmberg bleek enthousiast en binnen vier weken realiseerde CIBER twee apps voor havo 4 en vmbo 4 om het Engelse examencurriculum te oefenen. “We hergebruikten bestaande content van de leersite van Malmberg. De applicatie was geschikt voor zowel iPhone als iPod Touch en kwam twee weken voor de examens uit. Hij werd binnen een week al achtduizend keer gedownload en uiteindelijk waren er dertigduizend downloads. Het werd direct de nummer een van de apps uit de educatieve sector.”

 

Deze app was voor Malmberg een eerste vingeroefening, vertelt Smit. “Nu gaan we verder kijken, want dit succes is de start van nog veel meer. Malmberg pakt mobiele applicaties nu strategisch op. Voor ons is het een mooie showcase, die internationaal al heeft geleid tot nieuwe opdrachten. Want men ziet steeds meer in dat je er nu in moet investeren, wil je niet achterblijven.”

 

Expertise in inkoop

Machiel Spruit zoekt innovatie op een ander terrein. Daartoe krijgt hij bij CIBER alle ruimte, zegt hij. “We werken heel zelfstandig. En omdat we goede, ervaren mensen hebben – echte inspirators – komen er heel boeiende dingen naar boven. Daardoor is CIBER zo goed in innovatie: het loopt bij ons niet over tien schijven; innovatie werkt vooral aanstekelijk.” CIBER is marktleider binnen SAP-gerelateerde inkoopoplossingen (onder andere SAP SRM), met de grootste groep consultants in Nederland. Spruit: “Wij zijn superspecialisten op dit gebied. Deze inkoopmodule vullen we aan met onze best practices. Daarnaast kunnen we het sneller en goedkoper implementeren, tegen lagere beheerskosten. Daartoe hebben we allemaal accelerators bedacht; daar zijn wij echt uniek in. Daarin zit dus al onze innovatie: eigen producten en diensten stellen ons in staat om het beter te doen dan anderen.”

 

Het vormt nu de opmaat voor SaaS, vertelt Spruit. “Veel organisaties die aan e-procurement doen, hebben moeite dit verder door te ontwikkelen. Wij hebben al onze kennis en ervaring ingezet om een eigen SaaS-systeem te bouwen. We hebben eigen hardware aangeschaft en SAP-software geïnstalleerd en passen dan al die best practices, die accelerators, die aanvullende diensten en oplossingen toe op dat platform. Al onze kennis, efficiency en proceservaring zit erin.” CIBER werkt hierbij samen met een aantal launching customers. “Dat wordt een rijke en goede oplossing: een zeer interessante tool voor bedrijven die SAP SRM gebruiken of willen gebruiken.”

 

De interesse is groot, weet Spruit. “De hele markt beweegt zich richting SaaS, maar wij bieden onze klanten ook onze best practices. En met de complexiteit van software en het beheer heeft de klant niks meer te maken. Al wordt de overstap naar SaaS voor sommige klanten best een behoorlijke switch; daar gaan we ze wel mee helpen: tenslotte gaan wij voor ‘no worries solutions’. Gelukkig is het systeem heel flexibel en erg beheersbaar dankzij de accelerators. Daarnaast kunnen wij zonder problemen realtime inpluggen in het SAP-backendsysteem van de klant – en dat is uniek. Wij ontwikkelen dit volledig in Nederland, maar het wordt wel wereldwijd uitgerold: dit is een global CIBER-product.” De innovatiedrive van CIBER blijkt ook nog eens erg besmettelijk. Spruit, in zijn privéleven een hartstochtelijk fietser, heeft CIBER als sponsor voor een opmerkelijke fietstocht die hij volgend jaar gaat maken voor een goed doel: Kinderen Kankervrij. “We gaan coast to coast door de Verenigde Staten, in een superinnovatieve Quest Velomobiel. Helemaal in CIBERpaars en met een sprekend opschrift: ‘We love to innovate!’”

We love to innovate

Recente stories