Voedingsbodem voor succes

De West-Friese gemeente Opmeer herbergt opvallend veel innovatieve bedrijven die nationaal en internationaal een high-end markt bedienen. De reden voor dit succes? Een combinatie van arbeidsethos, samenwerkingsgezindheid en een gemeente die het bedrijfsleven faciliteert.

Voedingsbodem voor succes

De gemeente Opmeer ligt tussen Hoorn, Schagen en Alkmaar. “Een aantrekkelijke woonregio”, zegt burgemeester Gerard van den Hengel. “Je vindt hier een hoogwaardige landschappelijke kwaliteit in combinatie met een uitgebreid winkelbestand en een breed aanbod van sportieve en culturele voorzieningen. Op korte afstand liggen historische binnensteden, de Schoorlse Duinen en het strand. Tevens vind je hier uitdagende banen bij innovatieve topbedrijven.”

‘Een nuchtere aanpakkersmentaliteit is deel van het West-Friese DNA’

West-Friese cultuur

Lucinda Hoogewerf* is advocaat-partner bij Van Diepen Van der Kroef en voorzitter van de ondernemersvereniging Midden-West-Friesland. “Vanuit de landbouw is hier een nuchtere aanpakkersmentaliteit ontstaan die gericht is op samenwerking”, zegt ze. “Ons arbeidsethos draagt sterk bij aan het succes van de bedrijven in onze regio. We werken bijvoorbeeld graag een uurtje door om een klus af te ronden. Niet het individu, maar teamwork staat hier voorop. Bedrijven zoeken elkaar vaak op, zodat ze elkaar versterken. Als ondernemersvereniging proberen we dit proces verder te stimuleren, onder andere door het organiseren van netwerkbijeenkomsten. Veel van onze bedrijven, zoals Schipper Kozijnen, Verwol en Velux Commercial, behoren tot de top in hun sector. En zijn veelal internationaal actief. Dan zie je vaak dat ondernemers afstandelijker naar hun personeel worden, maar hier hebben we juist een intrinsieke belangstelling voor onze medewerkers. Niet voor niets willen veel professionals hier graag werken.”

Gemeente faciliteert

De gemeente Opmeer wil het bedrijfsleven zo goed mogelijk faciliteren. “We hebben onder andere geïnvesteerd in de aanleg van glasvezel”, zegt Van den Hengel. “Ook dragen we bij aan het parkmanagement en de verduurzaming van bedrijventerreinen. We zetten in op ondernemers die streven naar de juiste energiemix, zodat ze op termijn zelfvoorzienend zijn in hun bedrijfsvoering. Samen met onderwijs en ondernemers proberen we in West-Friesland onderwijsprogramma’s van de grond te krijgen die aansluiten bij de behoefte van werkgevers. Door een goed vestigingsklimaat te creëren, blijven topbedrijven graag in deze regio.”


* Lucinda Hoogewerf voert mede het woord namens de volgende ondernemers: Frank Rood (Velux Commercial), Jurian Tabbers (Schipper Kozijnen) en Jort Lieman (Verwol).

Van Diepen Van der Kroef Advocaten
www.vandiepen.com
Velux Commercial
www.veluxcommercial.nl
Schipper Kozijnen
www.schipperkozijnen.nl
Verwol
www.verwol.nl

Recente stories