Vertrouwen als solide basis

Klanten en medewerkers: het zijn onder meer deze twee pijlers die ervoor hebben gezorgd dat Koopman dit jaar het honderdjarig jubileum viert.

Vertrouwen als solide basis

Op 5 juli van dit jaar staat Koopman Logistics Group B.V. stil bij een prestatie van formaat: op die dag bestaat de logistieke dienstverlener precies honderd jaar. “Zonder je medewerkers kun je zo’n mijlpaal onmogelijk halen”, zegt Klaas Koopman, die het bedrijf samen runt met broer Harm. Klaas is verantwoordelijk voor de tak Automotive Logistics; Harm stuurt Cargo Logistics aan.

‘Zonder je medewerkers kun je zo’n mijlpaal van 100 jaar onmogelijk halen’

Lange termijn voorop

De afgelopen twee jaar heeft Koopman een pittige periode achter de rug. Tijdens de coronacrisis liep de verkoop van auto’s flink terug, iets waar Koopman als grootste autovervoerder van de Benelux veel last van had. Toen de markt weer aantrok, bleek er een nijpend tekort te zijn aan mankracht en materieel. “Het waren moeilijke jaren”, stelt Harm Koopman. “We hebben onze organisatie aangepast, zijn inmiddels weer in stabiel vaarwater terechtgekomen en zien gelukkig ook weer kansen voor groei, waarbij de lange termijn altijd vooropstaat – dat is immers wat ons als familiebedrijf kenmerkt.”

Zelf opleiden

Zelfs in een onstuimige arbeidsmarkt bleek dat Koopman een grote groep trouwe medewerkers heeft, zegt Harm Koopman niet zonder trots. “Al sinds jaar en dag leiden we onze eigen chauffeurs op en dat zullen we blijven doen. Mede op die manier willen we de komende jaren voor voldoende aanwas van medewerkers zorgen.”

Ook bij klanten speelt trouw een grote rol. Klaas Koopman: “Met sommige klanten hebben we een relatie die vijftig jaar teruggaat. Daarin zijn wij echt onderscheidend. We trekken samen op met klanten. We zijn nu bijvoorbeeld volop aan het nadenken over een toekomst die duurzaam is. Daar betrekken we onze klanten bij.”

Vierde generatie

Harm en Klaas behoren inmiddels tot de vierde generatie Koopman die het familiebedrijf bestuurt. Harm: “Rentmeesterschap is belangrijk voor ons, maar het is niet zo dat je als familielid zonder kennis en ervaring in het bedrijf komt. Klaas en ik hebben jarenlang elders gewerkt voordat we terugkeerden op het thuishonk. Dat is goed voor jezelf en je bedrijf. Je moet het willen én kunnen.”

Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal

Recente stories