‘Versnelling duurzaamheid is een must’

Naast beloftes hebben we snellere, gedurfdere actie nodig, zegt Hans Smid, Vice President Digital Energy bij Schneider Electric. Dat is de enige manier om vooruitgang te boeken.

‘Versnelling duurzaamheid is een must’

“Schneider Electric helpt bedrijven om zich voor te bereiden op een volledig elektrische en volledig digitale wereld”, zegt Hans Smid. “Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot. We moeten dus opnieuw kijken naar hoe we die ontwerpen, bouwen, exploiteren en onderhouden.”

Besparing, elektrificatie en de-carbonisatie
Naast de bebouwde omgeving zijn infrastructuur, maakindustrie en datacenters de drie andere belangrijke markten die Schneider bedient – verantwoordelijk voor 30% van alle energieverbruik op aarde. Smid: “Door samen te werken met leveranciers, partners en klanten kunnen we de CO2-uitstoot op drie manieren drastisch verminderen: besparing, elektrificatie en de-carbonisatie. En ook digitalisering van energienetwerken en -systemen levert een aanzienlijke bijdrage.”

Circulariteit

Daarnaast is circulariteit een belangrijke pijler onder duurzaamheid. “Maar dat doen we niet alleen. Onze klanten, leveranciers, partners en integrators van onze technologie zijn hierbij onmisbaar”, zegt Smid.

“De enige duurzame toekomst is elektrisch, koolstofarm en digitaal. Onze jarenlange kennis en ervaring willen we graag delen. Daarom nemen we actief deel aan brancheverenigingen in meer dan honderd landen en werken we samen met overheden, partners, klanten, gemeenschappen, universiteiten en scholen”, zegt Smid.

Wat maakt zijn werk leuk? “Ik ben vorig jaar gestart met het opzetten van een team voor de doorontwikkeling van digitalisering in de bouw en nu gaan we ook werken aan de energievoorziening, digitale grids en microgrids. Het bouwen van goede, sterke teams vind ik het mooiste wat er is. Ik vind het belangrijk dat medewerkers plezier hebben in hun werk, zich kunnen ontwikkelen en voelen dat wat ze doen betekenis heeft.” Daarmee lijkt het wel goed te zitten: “Alle trainees uit het team hebben besloten om te blijven. Velen zitten alweer in nieuwe rollen in binnen- en buitenland”, besluit Smid.

Recente stories