Verantwoord ondernemen en persoonlijke vorming op topniveau

Nyenrode Business Universiteit, zeventig jaar geleden opgericht door multinationals, geeft de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en managers een stevige impuls. Van meet af aan ligt het accent op de brug tussen theorie en praktijk. De laatste jaren is verantwoord ondernemen verankerd in haar opleidingen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit op een omslagpunt. Prof. dr. Leen Paape, Dean: “Als leider heb je tegenwoordig de plicht om niet alleen te zorgen voor resultaten, maar ook voor de maatschappij waarin je functioneert.” Dat was voor Nyenrode reden om meer nadruk te leggen op thema’s als bedrijfsethiek en duurzaamheidsdenken. De enige private universiteit van Nederland voegde bovendien zeven jaar geleden de nieuwe kernwaarde stewardship toe, om invulling te geven aan het verantwoordelijkheidsgevoel dat met de andere twee kernwaarden, entrepreneurship en leadership, gepaard moet gaan. Ook het onderwijs werd hieraan aangepast. Nyenrode Business Universiteit biedt leiders uit het bedrijfsleven en de overheid de hoogst mogelijke onderwijskwaliteit die volledig bij de tijd past. Paape: “Wij richten ons op mensen die het beste uit zichzelf willen halen en zo een duurzame meerwaarde voor zichzelf, het bedrijf en de omgeving willen creëren.”

‘Duurzame meerwaarde voor jezelf, het bedrijf én de omgeving creëren’

Inspirerende omgeving

De missie van Nyenrode is veelzeggend: Serving Society bij Shaping Responsible Leaders. “We gaan verder dan alleen hoogwaardige kennis overdragen en het toepassen ervan. Shaping betekent veel aandacht voor persoonlijke vorming in een inspirerende omgeving”, benadrukt Paape. Behalve uit het kasteel en het prachtige groene landgoed van Nyenrode in Breukelen bestaat de Nyenrode experience uit persoonlijk contact met inspirerende docenten. Het verbeteren van persoonlijke vaardigheden krijgt veel aandacht. De inzet van peer group reviews draagt bij aan het doel om leiders te ontwikkelen in het maken van betere keuzes. “In elke rol kun je leidend zijn, of je nu accountant of controller bent of een managementfunctie hebt.”

For business by business, luidt het credo. De praktische toepasbaarheid van de Nyenrode-opleidingen is sterk onderscheidend. “Hoogwaardige en ervaren docenten uit de praktijk kunnen die koppeling tussen theorie en praktijk uitstekend maken. Dat is een belangrijke reden waarom studenten voor onze opleiding kiezen”, licht Paape toe. Nyenrode telt ongeveer 4500 studenten en 4500 deelnemers uit sterk uiteenlopende organisaties. Daarmee is deze universiteit de grootste opleider van executives. De opleiding voor registeraccountants heeft een marktaandeel van circa 40%; bij de ‘Commissariscyclus’ is dat zelfs nog meer. De mogelijkheden zijn aanzienlijk. Deelnemers kunnen kiezen uit intensieve langdurige programma’s als het New Board Program en programma’s van kortere duur, zoals masterclasses. Afhankelijk van de wensen vult Nyenrode talrijke branchegerelateerde dag-, avond- en weekendprogramma’s in. “Wij denken dat het anders kan én beter moet binnen de nieuwe tijdgeest. Dit baseren we op signalen van kleine tot zeer grote ondernemingen”, licht Paape toe.

Alumninetwerk Nyenrode

Wie aan Nyenrode studeert, krijgt de beschikking over een indrukwekkend netwerk van actieve alumni. Paape: “Je wordt lid van een soort familie, waarvan de saamhorigheid groot is. Waar je ook in de wereld bent, je kunt een beroep doen op alumni die een opleiding aan onze universiteit hebben gevolgd.” Nyenrode heeft nauwe banden met een breed scala aan bedrijven. Zo ook met de top van het bedrijfsleven: de opening van het studiejaar wordt steevast door een bekende CEO verricht. “Bedrijven en andere universiteiten geven gemakkelijk hun medewerking als wij nieuwe expertise of een bedrijfsbezoek vragen. Mede daardoor kunnen we ons kwaliteitsniveau zo hoog houden.”

De merknaam Nyenrode is ijzersterk. Een alom gewaardeerd certificaat van Nyenrode maakt indruk en staat garant voor kwaliteit. Paape: “Onze onderscheidende meerwaarde zien we bevestigd in diverse onderzoeken. Financial Times riep Nyenrode in 2016 voor het vierde opeenvolgende jaar uit tot de nummer 1 op het gebied van Open Programs voor Executive Education in Nederland. Ook in de Nationale Studenten Enquête (NSE) behaalden we de hoogste score van Nederland. Onze studenten waarderen vooral de kwaliteit, de praktijkinvulling en het bijzondere netwerk.” Voor het vijfde opeenvolgende jaar heeft Nyenrode de ‘Best Masters’-award ontvangen voor meerdere masterprogramma’s: Management, Accountancy, Controlling en Financieel Recht (deeltijd).

Nieuwe topprogramma’s

Bachelor of Science in Business Administration heet het nieuw geïntroduceerde programma op universitair niveau. Met dit programma gaat Nyenrode terug naar haar roots, zeventig jaar geleden, toen jonge mannen werden opgeleid om Nederland internationaal weer op de kaart te zetten. Ook biedt Nyenrode het nieuwe Sports Leadership Program aan, speciaal bedoeld voor

ervaren bestuurders, coaches en ondernemers in topsportomgevingen, en vooral gericht op persoonlijk leiderschap.

Wat wordt het nieuwe profiel van de toekomstige leider? “De veranderende tijdgeest vraagt om dienend leiderschap. Niet langer dicterend, maar leiders die goed luisteren en goed rekening houden met de belangen van alle stakeholders. Kortom, Nyenrode biedt inzicht in nieuwe manieren van ondernemen. Als verantwoordelijke leider oprecht de maatschappij dienen maakt daarvan een essentieel onderdeel uit”, besluit Paape.

Verantwoord ondernemen en persoonlijke vorming op topniveau

Recente stories