Topplatform voor IT’ers

bol.com is in zijn twintigjarige historie al meermalen bekroond, onder andere tot beste webwinkel van Europa. Dit jaar scoort het bedrijf een hoge positie in meerdere categorieën van de IT Career 100. Twee IT’ers vertellen wat het werken voor bol.com zo inspirerend maakt.

Topplatform voor IT’ers

“Ik werk al acht jaar voor bol.com”, vertelt Dagmara Wilschut. “In een sector met een relatief hoog personeelsverloop is dat lang, maar gezien onze cultuur is het juist logisch. Je krijgt hier veel vrijheid om vanuit je eigen expertise en skills de missie van het bedrijf te realiseren. Het wordt aangemoedigd om je ideeën in de groep te gooien, zodat we er samen aan kunnen werken. Zo ontstaat op een heel natuurlijke manier het gevoel dat je met z’n allen eigenaar van de webshop bent.”

Wilschut begon als businessanalist, werkte daarna als informatie-analist en is sinds drie jaar teammanager IT. Haar collega Kardelen Hatun is software engineer. “Ik werk hier vier jaar. Binnen mijn functie kan ik verschillende rollen vervullen. Ik werk mee aan IT-brede initiatieven en adviseer samen met een aantal andere engineers het IT-management. bol.com ontwikkelt zich continu; je kunt hier echt niet op de automatische piloot werken. Gelukkig maar, want ik hou juist van een uitdaging. En van afwisseling: in mijn taken, maar ook in de mensen om me heen. Bij bol.com werk je met heel diverse collega’s; er heerst hier binnen IT een internationale vibe en positieve teamspirit.”

‘bol.com ontwikkelt zich continu; je kunt hier niet op de automatische piloot werken’

Retailplatform

Aanvankelijk verkocht bol.com boeken, cd’s en dvd’s. Zo’n zeven jaar geleden begon het bedrijf te bouwen aan een breder assortiment. “Ik maakte toen deel uit van het team dat driemaandelijks een nieuwe productcategorie introduceerde”, vertelt Wilschut. “Iedere keer maakten we een nieuwe winkel, die goed moest passen bij die specifieke producten en tegelijkertijd moest aansluiten op de webshop als geheel. Het was regelmatig spannend of we de geplande livegang zouden halen, maar we kregen vanuit het management alle vertrouwen in onze aanpak. En het is heel tof om uiteindelijk je werk op de webshop terug te zien.”

Sinds een aantal jaar biedt bol.com ook ruimte aan partners om producten te verkopen. “Het is gebruikelijk om een webshop in te richten voor één verkoper”, vertelt Hatun. “Wij servicen juist vele soorten sellers: van studenten die tweedehands boeken verkopen tot gevestigde merken. De site moet generiek zijn, maar ook maatwerkfunctionaliteiten hebben om onszelf en die uiteenlopende partners te bedienen. Technisch is dit best complex – je verveelt je hier nooit.”

Spaces Summit

Sinds 2017 organiseert bol.com jaarlijks de Spaces Summit: een conferentie voor engineers, door engineers. “Wat begon als een leuk idee van een aantal enthousiaste collega’s is intussen niet meer weg te denken uit de jaarkalender”, zegt Wilschut. “Collega’s geven presentaties over technische uitdagingen en kennis die ze tijdens hun werk hebben opgedaan. Ook worden onderwerpen besproken die gewoon cool zijn om te delen. Daarnaast hebben we altijd een keynote speaker. Vorig jaar iemand van Google over site reliability engineering en dit jaar vertelde een studente van het Vattenfall Solar Team van de TU Delft over haar ervaringen in die fantastische Solar Challenge.”

 

Interesse om mee te bouwen aan ons mooie platform? Check dan banen.bol.com of careers.bol.com.

 

Recente stories