Structurele rendementsverbeteringen, daar gaat het om!

Tensor staat voor ‘een elastisch lichaam dat entiteiten uit verschillende dimensies bij elkaar kan brengen’. Het gelijknamige Rotterdamse IT-consultancybureau laat met de combinatie van zijn corporate performance management concept, specifieke marktkennis en slimme business intelligence tools verschillende afdelingen van organisaties efficiënt samenwerken om het beste bedrijfsresultaat te bereiken.

De missie van Tensor is om op basis van duurzaam ondernemen dé specialist te worden op het gebied van corporate performance management en business intelligence. Om die missie te kunnen uitvoeren verwerft Tensor diepgaande kennis van specifieke markten en businessthema’s door een team van ondernemers aan zich te binden. Inmiddels heeft Tensor zich op zeker één specifieke markt ruimschoots bewezen. Oprichter Thomas The: “Nadat we een paar opdrachten hadden uitgevoerd in de energiesector, liep ik Jan Willem Zwang tegen het lijf. Hij had in die sector veel managementervaring opgedaan en bleek bij uitstek de geschikte partner om zijn specifieke expertise voor Tensor in te zetten. Zo ontstond Tensor Energy, waarmee we onze visie op corporate performance management en business intelligence succesvol toepassen in de energiesector. Dezelfde visie is uiteraard ook toepasbaar in andere marktsegmenten. Hiervoor kom ik graag in contact met potentiële medeondernemers.”

 

Methodiek

Wat is die visie? The: “Als je de prestaties wilt verbeteren in een organisatie, is het niet voldoende om geïsoleerde onderwerpen aan te pakken. Je moet de besturingsmodellen fundamenteel veranderen en ervoor zorgen dat je op alle fronten tegelijk prestatieverbeteringen aanbrengt. Tensor heeft daarvoor een methodiek ontwikkeld waarmee we klantenorganisaties in staat stellen om doeltreffend te sturen vanuit vooraf geformuleerde strategische doelen. Als je die doorvertaalt naar onderliggende afdelingen, kun je een efficiënte samenwerking tussen die afdelingen bewerkstelligen. In veel organisaties worden afdelingen nog te vaak gestuurd op afdelingsdoelstellingen. Wij bieden organisaties een uitgewerkt ontwerp voor een geïntegreerd besturingsmodel met bijbehorende managementinformatievoorziening plus een implementatieplan. Tijdens het ontwerp gebruiken we geavanceerde dashboardprototypes om de nieuwe werkwijze concreet te maken.”

 

Prijsdruk

Hoe groot is in dit economische klimaat de behoefte aan deze aanpak? The: “Zeer groot. Bij veel bedrijven lopen nu veel verschillende initiatieven die allemaal wel iets te maken hebben met verbetering van de informatievoorziening, rapportages of organisatiemodellering. Doorgaans is dat echter geen coherent geheel. De gangbare werkwijze bij veel bedrijven is nog steeds: de business ontwikkelt een businesscase, die wordt overgeheveld naar IT en als je niet oppast wordt het daar een technisch gedreven IT-project. We kunnen aantonen dat je tot een derde van de lopende projecten kunt schrappen als je ze kritisch tegen het licht houdt en clustert. Dat levert niet alleen een aanzienlijke besparing op, maar ook een veel efficiënter werkende organisatie. Overigens gaat het lang niet alleen om kostenbesparing. Die is goed voor de korte termijn, maar voor de lange termijn wil je structureel je bedrijfsvoering verbeteren. Nu veel bedrijven last krijgen van prijsdruk, is het nog belangrijker geworden om efficiënt te werken en een goede prijs-prestatieverhouding te bereiken.”

 

Hefboom

Waarmee onderscheidt Tensor zich van vergelijkbare consultancy’s? The: “Dat is het feit dat onze professionals zelf manager zijn geweest. Daardoor weten ze precies wat er op managementniveau speelt bij een klantenorganisatie en waar de echte knelpunten zitten. Omdat we een gespecialiseerde organisatie zijn, kunnen we hogere kwaliteit tegen een lagere prijs bieden dan de grotere consultancy’s. We maken dan ook liever afspraken op basis van resultaat dan op basis van uurfacturering. We kúnnen dat ook doen, omdat we ervan overtuigd zijn dat we die resultaten daadwerkelijk kunnen behalen. En dat geeft ons de hefboom om echt dingen voor elkaar te krijgen binnen een project. Het komt nu eenmaal ook regelmatig neer op het blootleggen van pijnlijke plekken in een organisatie. Op die momenten helpt het echt dat we zelf veel managementervaring meebrengen. Wij bieden concrete rendementsverbeteringen.”

 

Bedrijfskennis

Wat houdt de dienstverlening van Tensor Energy in? Jan Willem Zwang: “Sinds het vrijgeven van de energiemarkt is gebleken dat er relatief weinig professionals in werkzaam zijn die over voldoende bedrijfskennis beschikken. We bieden daarom tijdelijke ondersteuning en interim-managers, maar we voeren ook projecten uit die gericht zijn op het verbeteren van de bedrijfsvoering. Daarvoor maken we gebruik van de tools die Tensor heeft ontwikkeld om het bedrijf beter inzicht te geven in de performance. We hebben ontdekt dat er bij energiebedrijven relatief weinig geïntegreerde stuurinformatie aanwezig is waarmee het management kan vaststellen met welke activiteiten het meeste rendement kan worden behaald. Wij bieden ze die stuurinformatie wel en we kunnen ook aangeven hoe die activiteiten beter kunnen worden georganiseerd zodat ze nog rendabeler worden. We bieden daarbij tevens benchmarking aan. Vaak denkt een bedrijf zelf goed te presteren op een bepaald onderdeel, maar blijkt na vergelijking met een paar concurrenten dat het juist slechter presteert. Om die reden werken er bij Tensor Energy ook alleen maar professionals die bij minimaal twee energiebedrijven specifieke ervaring hebben opgedaan. We kunnen met onze business intelligence tools veel betere informatie genereren dan je ooit uit standaardrapportages van bestaande systemen kunt halen. Je kunt aan de hand van operationele rapporten eigenlijk alleen maar kijken naar wat er in het verleden is gebeurd, maar je wilt juist weten hoe je het in de toekomst beter kunt doen. Die informatie kunnen wij bieden – niet alleen in de energiesector, in álle segmenten.”

Structurele rendementsverbeteringen, daar gaat het om!

Recente stories