Samenwerken voor ‘goeie groei’

Voor toeristische steden is het vaak een uitdaging om in de binnenstad de belangen van ondernemers en bezoekers te dienen, zonder die van de bewoners te verwaarlozen. In Middelburg hebben ze daarvoor de juiste modus gevonden. “Overleg is en blijft het toverwoord.”

Samenwerken voor ‘goeie groei’

De hoofdstad van Zeeland staat al jaren hoog op de lijstjes met mooie binnensteden, gezellige horeca en een aantrekkelijk winkelaanbod – met opmerkelijk veel lokale ondernemers. In de zomer weten de vakantiegangers aan de Zeeuwse kust die winkelstraten dan ook goed te vinden, met de nodige drukte tot gevolg. Dat is een punt van aandacht, aldus wethouder Rutger Schonis. “We moeten oog houden voor de leefbaarheid. Onze inwoners waarderen die nu met een 7,8 – daar zijn we erg trots op, dus dat willen we behouden.”

Slim parkeerbeleid

Een ander aandachtspunt is dat mensen graag dicht bij de winkels parkeren. “Om dat te verminderen, is het goedkoper om in parkeergarages te staan dan op straat. Ook hebben we parkeerterreinen aan de rand van de stad, op een paar minuten lopen van het centrum. Er verschijnen nu steeds meer winkels langs die route; dat maakt het een leuke wandeling.”

‘Onze inwoners waarderen de leefbaarheid met een 7,8 – daar zijn we erg trots op’

De gemeente werkt nauw samen met de VOM, de Vereniging Ondernemers Middelburg. Zo zorgen ze dat de binnenstad een leuke plek blijft om te bezoeken, ook buiten het seizoen. “We hebben voor de viering van het 800-jarig bestaan, in 2017, samen mooie festiviteiten kunnen organiseren”, vertelt VOM-voorzitter Michelle Bartlett. “Die samenwerking is gebleven. Dat helpt enorm als je een leuke activiteit hebt bedacht.”

Amper leegstand

Om ook buiten het zomerseizoen bezoekers te trekken, organiseert Middelburg aardig wat evenementen. In juni is er Middelburg VÓLKoren, een groot koorfestival, en begin september het Zeeland Nazomerfestival, met optredens in Middelburg en daarbuiten. Eind oktober wordt volop meegedaan aan de ‘Nacht van de Nacht’ en nu is de Winterstad alweer begonnen, met een ijsbaan op de Markt, overdekte terrassen in de vorm van blokhutten en diverse nieuwe activiteiten. Schonis: “Gemeente en ondernemers zijn goed op elkaar ingespeeld, met een mooie balans tussen festiviteiten en leefbaarheid. We willen zeker aantrekkelijker worden voor mensen die Middelburg voor een paar dagen bezoeken, maar alleen met ‘goeie groei’, die echt meerwaarde biedt.”

Dat de winkelstraten in de binnenstad amper leegstand kennen, zegt wat dat betreft genoeg, vindt Bartlett. “We zijn het hele jaar door een geliefde bestemming. Niet alleen voor dagjesmensen, maar ook voor mensen die hier een weekendje of langer willen verblijven. Daar doen we het voor.”

Recente stories