‘Samen bouwen aan een nog mooier a.s.r.’

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. staat voor een geweldige uitdaging: de integratie van Aegon Nederland binnen a.s.r.
Een complex proces, dat de komende tijd best wat gaat vragen van de medewerkers. “We omarmen verschillen en bouwen zo aan een nog mooier a.s.r.”

‘Samen bouwen aan een nog mooier a.s.r.’

Kom er bij Jolanda Sappelli niet mee aan dat de wereld waarin zij acteert saai is. De hr-directeur gaat dwars voor die kwalificatie liggen. “Bij a.s.r. doen we er alles aan om mensen te verzekeren en vermogen op te bouwen op een manier die bijdraagt aan een eerlijke en duurzame maatschappij. Dat is een heel mooie missie. En ondanks informatisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie blijft de mens dé onderscheidende factor in ons bedrijf.”

‘De mens blijft dé onderscheidende factor in ons bedrijf’

Can-do attitude

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. staat al jaren bekend als een van de beste werkgevers in de sector en haalt daar regelmatig prijzen mee binnen. “Onze cultuur is een mix van verregaande professionaliteit en een ‘familiecultuur’. We zijn vriendelijk en collegiaal met een enorme can-do attitude: we gaan het gewoon met elkaar fixen”, legt Sappelli uit.

Het personeelsbeleid van a.s.r. kenmerkt zich door de focus op de volwassen arbeidsverhouding. “Medewerkers krijgen veel eigen regie om hun werk en loopbaan vorm te geven. We stimuleren een doorlopende dialoog tussen leidinggevenden en medewerkers, die niet alleen gaat over KPI’s, maar ook over vitaliteit, de werk-privébalans en persoonlijke ontwikkeling. We zijn gericht op het ontwikkelen van vaardigheden van de toekomst én gaan uit van het gegeven dat iedereen talent heeft.”

a.s.r. vindt het belangrijk om goed in contact te blijven met de medewerkers en regelmatig ‘de temperatuur te meten’. Daarvoor wordt iedere dinsdag een onderzoekstool verstuurd aan alle medewerkers, de eMood. “Via drie stellingen meten we hoe medewerkers scoren op werkgeluk, productiviteit en vitaliteit. Alle leidinggevenden ontvangen iedere week een terugkoppeling van hun team. Die resultaten worden besproken in de teams en zijn soms aanleiding tot hr-interventies.”

Beste van twee werelden

Vorig jaar werd bekend dat a.s.r. de Nederlandse activiteiten van Aegon overneemt. De samenvoeging van activiteiten en bedrijfsonderdelen zal tijd en inzet kosten, benadrukt Sappelli. “Aegon Nederland en a.s.r. hebben in de kern veel overeenkomsten. De intentie is om het beste van de twee werelden te combineren. Bang dat we geen prijzen meer winnen door die integratie? Nee, ik heb veel vertrouwen in de weg die we ingeslagen zijn. En bovendien: angst is geen goede raadgever.”

Recente stories