Pionier in veiligheid en duurzaamheid

Volvo is een van de toonaangevende premiumautomerken in Nederland. Met de introductie van de Volvo EX90 zet de fabrikant een volgende stap op het gebied van veiligheid. “Het is onze ambitie om het aantal aanrijdingen met een nieuwe Volvo tot nul te reduceren.”

Pionier in veiligheid en duurzaamheid

Het gedrag van de bestuurder is een van de grootste risicofactoren bij het ontstaan van auto-ongelukken. “Onze ‘Safety in Mind’-visie is erop gericht om bestuurders veilig door het verkeer te loodsen”, zegt Herrik van der Gaag, Managing Director van Volvo Car Nederland en Volvo Car Duitsland. “Deze visie heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van lidar, een geavanceerd botspreventiesysteem dat wordt gevoed door teledetectie, core computing en software. Dankzij lidar neemt het aantal ongevallen met ernstig letsel tot wel 20% af. Daarmee zetten we een flinke stap naar een toekomst waarin Volvo’s veilig autonoom kunnen rijden.”

Bestuurder begrijpen

“Met ons driver understanding system zijn we een compleet nieuwe weg ingeslagen”, zegt Van der Gaag. “Voor het eerst kan een auto zijn bestuurder begrijpen door realtime diens kijk- en stuurgedrag te monitoren. Uit eigen onderzoek weten we wat de symptomen zijn van een verminderde concentratie achter het stuur. Een bestuurder die veel opzij kijkt en maar met één hand stuurt, is met zijn smartphone bezig. Continu naar één punt staren, wijst erop dat een chauffeur in gedachten verzonken is en niet beseft wat er op de weg gebeurt. In dergelijke gevallen zal het driver understanding system een waarschuwingssignaal geven. Als een bestuurder zijn rijgedrag niet aanpast, zal het systeem de auto op veilige wijze aan de kant zetten. De waarschuwingslichten gaan dan knipperen en via Volvo on Call wordt automatisch een noodoproep gedaan voor het geval de bestuurder medische hulp nodig heeft.”

‘Voor het eerst kan een auto zijn bestuurder begrijpen’

Volledig elektrische SUV

In het segment SUV’s bekleedt Volvo al jarenlang een toppositie in Nederland. Met zichtbare trots vertelt Van der Gaag dat Volvo op 9 november wereldwijd de Volvo EX90 zal introduceren. “Dit is de veiligste Volvo die we ooit hebben gebouwd”, zegt hij. “Tevens is het de eerste Volvo die is uitgerust met lidar én het driver understanding system. De EX90 is vanaf 10 november te koop, zowel online als via onze Volvo-retailpartners.”

Recente stories