Op vleugels door familie en software

Wie AFAS zegt, zegt familie, hechte familie. En dan niet zozeer de familie Mars of Van der Veldt, oprichters van het bedrijf, maar de medewerkers. De betrokkenheid is enorm en dat leidt, hand in hand met topklassesoftware, tot gevleugelde prestaties. Arnold Mars, bevlogen CFO, geeft tekst en uitleg.

Op vleugels door familie en software

AFAS Software is een van de 280.000 familiebedrijven in Nederland. Gemiddeld doen die het aanzienlijk beter dan niet-familiebedrijven. Vooral de rentabiliteit springt eruit: 16% erboven. Voor AFAS is dat echter peanuts. Sinds de oprichting in 1996 heeft het bedrijf een continue groei in klanten, omzet en winstgevendheid laten zien. Inmiddels wordt er door ruim 500 werknemers met AFAS Profit, een geïntegreerd online ERP pakket voor HRM, Salarisadministratie, CRM en Financiën, zo’n 200 miljoen euro omgezet. Marge: een dikke 40%. Vraag is dan natuurlijk: wat is het geheim van AFAS?

‘We willen marktleider worden, en dan nog steeds datzelfde gezellige bedrijf zijn’

Familiestatuut

Arnold Mars (1981), zoon van medeoprichter Piet Mars, trad in 2002 in dienst en werd in 2009 CFO. Bas van der Veldt, zoon van medeoprichter Ton van der Veldt, trad tegelijkertijd aan als CEO. Beider vaders werden commissaris. Arnold Mars: “Wij zijn het afgelopen jaar erg bezig geweest met: wat is nou AFAS, wat is onze motivatie. Daar willen we open over zijn en tegelijk inspireren via een familiestatuut, voor iedereen beschikbaar. Ik zal een paar dingen uitlichten. Wij willen die verantwoordelijkheid als familiebedrijf echt waarmaken. Dat begint met duidelijke afspraken met klanten en met elkaar. Doen en vertrouwen zijn kernwaarden. Hoe wij als families Mars en Van der Veldt in het leven staan is essentieel. Zo nemen we het ondernemerschap niet alléén maar serieus; er moet ook gelachen kunnen worden. We zijn menselijk en liefdevol in de omgang. Daardoor vermijd je eigenbelang en kun je altijd het grotere geheel zien, inclusief ondersteuning van allerlei maatschappelijke projecten via de AFAS Foundation. Je kunt je geschillen overbruggen en het beste met elkaar voor hebben. Niet omdat de ander alleen maar geweldige dingen doet, maar juist omdat hij weleens steken laat vallen. Ik maak ook fouten, maar ik geloof erin om met elkaar continu te blijven werken aan iets heel moois. En die AFAS-droom ligt niet bij twee, maar bij vijfhonderd mensen; te gek! Die positieve houding, uitgaan van goede bedoelingen, maakt leven en werk een stuk eenvoudiger. Daarom kunnen we in ons bedrijf al jaren uit de voeten met maar één regel: werk in gezond verstand in het belang van AFAS.”

Cultuur in praktijk

Mars vervolgt: “Wij doen veel met en voor onze medewerkers; de betrokkenheid en verbinding is enorm. Zo hebben we een maandelijks cultuurcafé waarin we alles met elkaar delen en elke woensdagmiddag de ‘breek van de week’. Daar komen onze mensen aan het woord met successen, maar ook met uitdagingen, lief en leed. We houden van feesten; we kijken er erg naar uit als dat na corona weer mogelijk wordt. De jaarlijkse AFAS-uitjes zijn altijd gezellig. We huren bijvoorbeeld voor alle medewerkers en hun partner een paar dagen een heel vakantiepark af. Daar doen we dan gezamenlijk leuke dingen, zoals lasergamen en allerlei waterspelen. Dat is voor mij zo puur AFAS, fantastisch! Wij hebben met AFAS gewoon onze eigen familie gecreëerd.”

Heel belangrijk hierbij is ook het eind vorig jaar gereedgekomen hypermoderne nieuwe hoofdkantoor. Vooral door zijn organische welvingen absoluut iconisch voor Nederlandse begrippen. Zowel klanten als medewerkers voelen zich meteen thuis in dit ‘clubhuis’, zoals Mars het betitelt. Verbinding, huiselijke gezelligheid en inspiratie komen er als vanzelf.

Samenwerken en inspireren

Uiteraard speelt ook het product een hoofdrol. AFAS Profit wordt continu verder ontwikkeld en geperfectioneerd. Mars: “Onze software is van topkwaliteit. Een absoluut USP, waar onze klanten heel wat mee bereiken. Onze oplossing automatiseert alle administratieve rompslomp. Misschien niet zo sexy, maar wel cruciaal voor een organisatie in zowel goede als slechte tijden. AFAS Profit omvat alles wat je nodig hebt: financiële administratie, HR, salarisverwerking, een internet- en intranetoplossing, een app, CRM en een inkoopmodule waar onze klanten bijzonder blij mee zijn. Wij maken het ondernemen voor hen veel leuker: behalve software is dat ook een zaak van samenwerken en inspireren. Essentieel en perfect passend bij onze AFAS-familie-identiteit.”

Arnold Mars ziet intussen met vertrouwen de toekomst van AFAS tegemoet. Genoemde identiteit geeft het bedrijf vleugels en de software is ‘van de buitenklasse’. Mars: ”Op dit moment bedienen wij 195 business-segmenten en meer dan 12.000 grote en kleine klanten. We verwachten ook de komende jaren sterke groei. Bedrijven en organisaties willen investeren in goede – bewezen – software, want ze realiseren zich dat hun bedrijfsvoering daarvan profiteert. Dan komen ze bij ons uit. Wij hebben hoge ambities: we willen marktleider worden. En dan nog steeds datzelfde gezellige bedrijf zijn.”

Recente stories