Op poleposition voor de toekomst

Bechtle is een toonaangevende IT-partner. Het bedrijf voorziet zowel publieke als private organisaties van schaalbare en flexibele IT-oplossingen. “Dankzij ons uitgebreide portfolio zijn we minder gevoelig voor marktfluctuaties dan gespecialiseerde partijen.”

Op poleposition voor de toekomst

Bechtle voorziet in oplossingen voor workplace & mobility, AV, software, networking & security en datacenter. “Binnen de publieke sector doen we dit voor centrale en lokale overheden, onderwijs- en gezondheidsinstellingen”, zegt managing director Jean-Paul Bierens. “Commercieel zijn we vooral actief voor organisaties met meer dan 250 werkplekken. We helpen deze partijen op projectbasis om productiever en succesvoller te worden, bijvoorbeeld op het gebied van hybride werken. We kunnen onze totaaloplossing nationaal, maar ook internationaal uitrollen. Dankzij onze Duitse moedermaatschappij zijn we vertegenwoordigd in veertien Europese landen. Buiten deze regio maken we gebruik van partners die, net als Bechtle, zijn aangesloten bij de Global IT Alliance.”

Ervaring door evolutie

Bechtle opende in 1998 zijn Nederlandse vestiging. “We begonnen als een bedrijf dat al in een heel vroeg stadium via een webshop hardware verkocht”, zegt Bierens. “Door onze intrinsieke interesse leerden we de behoeften en uitdagingen van onze klanten steeds beter kennen. Hierdoor evolueerde ons businessmodel en denken we vandaag de dag op strategisch niveau met opdrachtgevers mee. Nog steeds willen we graag weten wat klanten beweegt: die drive maakt deel uit van ons DNA.”

In 2018 is zusterorganisatie ComSoft direct opgenomen in de Bechtle-organisatie. Net voor corona, dus net voor de hausse in thuiswerk-apps en de stagnatie in de supply chain. “De IT-markt golft steeds meer op en neer”, zegt Bierens. “Omdat we nu zowel geautomatiseerd als proactief transactioneel op grote schaal hard- en software leveren en een uitgebreid portfolio aan IT-solutions aanbieden, zijn we minder gevoelig voor fluctuaties dan een gespecialiseerde IT-partner. Dit maakt ons een uiterst stabiele, toekomststerke en dus continu relevante partij. Dat is belangrijk voor onszelf als beursgenoteerd bedrijf, maar zeker ook voor onze opdrachtgevers. Zij nemen immers bedrijfskritische oplossingen bij ons af. Dan is het fijn om te weten dat we er over een jaar of vijf nog steeds zijn.”

‘Hard werken loont hier, maar winnen én verliezen doe je samen’

Creatief ondernemerschap

Bierens stapte in 2001 als salesmanager binnen bij Bechtle. In 2009 werd hij er
managing director. “Aanvankelijk waren harde cijfers het enige uitgangspunt”, zegt hij. “Door de professionalisering en groei van de organisatie meten we succes nu op meerdere vlakken. We zijn dus veel gelaagder geworden. We sturen op factoren als klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid. We bieden onze mensen daarom een prettige, maar zeker ook uitdagende omgeving waarin je uitstekend hybride kunt werken. Bechtle is decentraal georganiseerd: dit stimuleert creatief ondernemerschap én het nemen van de bijbehorende verantwoordelijkheid. Dankzij ons opleidingsaanbod kun je je hier blijven ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk gebied. Door onze projectmatige aanpak is een samenwerkingsgerichte cultuur ontstaan, waarin gemoedelijkheid, betrokkenheid en vertrouwen zorgen voor de beste resultaten. We zitten van oorsprong in Eindhoven: de Brainport-regio waar ook veel andere techbedrijven actief zijn. Om jong talent te binden, hebben we recent Bechtle Boost opgezet. Hiermee geven we net afgestudeerde mbo’ers en hbo’ers via een jaarcontract de kans om met de veelzijdigheid en de cultuur van ons bedrijf kennis te maken. Een investering die onze recruitment versterkt en die jongeren laat proeven van wat het betekent om in de IT te werken.”

Verbinding: One Bechtle

“Binnen Bechtle geldt: hard werken loont, maar winnen én verliezen doe je samen”, zegt Bierens. “We zoeken altijd de verbinding: met de klant, met collega’s en met onze zusterorganisaties. Sinds 1 oktober 2023 zijn Bechtle direct en Buyitdirect uit Hoofddorp beide verdergegaan onder de naam Bechtle, met vestigingen in Hoofddorp en Eindhoven. In een aantal Europese landen is ook ARP bij Bechtle gevoegd. In Nederland is hier een uitzondering op gemaakt. ARP biedt in ons land een unieke propositie en blijft onder eigen naam als zustermaatschappij actief. Vorig jaar heeft Bechtle AG PQR overgenomen, dat onder eigen label opereert en een focus heeft op hybride cloudomgevingen. Je ziet dat onze markt consolideert, maar ook dat de verschillende IT-disciplines naar elkaar toe bewegen. Het gaat steeds minder om het leveren van één gespecialiseerd product en meer om een geïntegreerde totaaloplossing. Juist door onze brede dienstverlening, onze complementaire zustermaatschappijen en ons internationale netwerk staan we als One Bechtle op poleposition om ook in de toekomst organisaties te helpen succesvol te zijn.”

Recente stories