Oog voor het individu

Oog voor het individu

Voor ICT-kennispartner Legian is het een uitgemaakte zaak: alleen door goed te kijken naar het individu kan het bedrijf zich onderscheiden, aldus HR-lead Nisar Habieb. “Die mensgerichtheid maakt dat we elkaar motiveren om te excelleren.”

Eigenlijk vermijdt hij het woord liever, maar ‘familiair’ is hoe Legian nu eenmaal voelt. “Dat mensen hier gemiddeld tot bijna tien jaar werken zegt iets”, aldus Habieb. “Net als het lage verloop. Aan beide kanten is de langetermijnrelatie een belangrijk doel.”

Inspraak

In ongeveer 25 jaar tijd groeide Legian uit tot een kennispartner op het gebied van ICT-infrastructuur, cybersecurity en businessconsultancy. De 130 specialisten – intern beter bekend als ‘Legends’ – zijn actief voor het trackrecord van meer dan 400 grootzakelijke klanten. Uiteenlopend van banken en retailers tot overheden en bijzondere locaties, zoals (lucht)havens.

‘We zoeken opdrachten bij onze mensen – niet andersom’

Kenmerkend is hoe Legian opdrachten zoekt die passen bij de medewerkers. En niet andersom. “Als iemands ambitie of privésituatie verandert en diegene liever dichter bij huis werkt, dan zorgen we daarvoor”, geeft Habieb als voorbeeld. “De mens staat voor ons centraal. Iedereen heeft inspraak. Onze overtuiging is dat je alleen op die manier de goede mensen aantrekt.”

Eerlijk

Zo’n informele benadering leidt tot een cultuur waarin plezier in het werk een terugkerend thema is. De nadruk hierop leidt direct tot vertrouwen, zo merkte Patrick Fodor zelf toen hij dit jaar startte als Corporate Recruiter. Uit ervaring weet hij hoe lastig het is om in te schatten of bedrijven een eerlijk verhaal vertellen. Vaak lijkt het in dienst nemen belangrijker dan iemand aan boord houden. “Al tijdens mijn eerste eigen gesprekken merkte ik hoe inhoud en loyaliteit naar elkaar hand in hand gaan.” Door open te zijn over elkaars ambities en daar toetsbare afspraken over te maken, groeit ook de overtuiging dat die worden waargemaakt. “Het draagt wat mij betreft bij aan de open sfeer. Je voelt je betrokken bij het geheel, wat een belangrijke drijfveer is om je in te zetten.”

In werk en daarbuiten

Hoe het bedrijf de mensgerichtheid in de praktijk vormgeeft? Volgens Habieb is het vaste HR-aanspreekpunt dat elke Legend krijgt toegewezen een belangrijke schakel. Meerdere keren per jaar kijken ze samen naar de persoonlijke ontwikkeling en het werkplezier. Zowel in het werk als daarbuiten. De georganiseerde kennissessies, workshops, activiteiten en (familie)uitjes dragen er natuurlijk aan bij. “Maar belangrijker is nog hoe we naar maatwerk streven.” Van een vast opleidingsbudget is bij Legian bijvoorbeeld geen sprake. “Het gaat erom te kijken naar het individu en wat nodig is om zijn of haar ambities waar te maken. Alleen zo kun je samen groeien.”