‘Onze sfeer is onze kracht’

Rutger Schonis is wethouder van onder meer ruimtelijke ordening, economische zaken, bedrijventerreinen en toerisme. De aangewezen persoon dus, om te praten over de spurt die de gemeente in de ranglijsten heeft gemaakt.

‘Onze sfeer is onze kracht’

Volgens Schonis plukt Middelburg de vruchten van jarenlang beleid om haar binnenstad te promoten en het toeristische aanbod te verbreden. “De afgelopen jaren zijn er flink wat hotels bij gekomen, die goed bezet zijn. Ook zien we een spin-off van Airbnb. Steeds meer mensen kiezen voor Middelburg als vertrekpunt voor bijvoorbeeld een weekendje Zeeland”, aldus Schonis. “Door COVID-19 gaan meer Nederlanders op vakantie in eigen land en reizen Duitse en Vlaamse toeristen minder ver. Daar profiteren wij van.”

1200 monumenten

Wat Middelburg volgens Schonis zo aantrekkelijk maakt, zijn goede verbindingen, 1200 monumenten, leuke kleine winkeltjes en veel groen. “Dat trekt mensen van buiten naar ons toe. Je zou dus gekscherend kunnen zeggen dat de binnenstad het grootste bedrijventerrein en de banenmotor van Middelburg is.”

Gekwalificeerd personeel
De gemeente heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het versterken van haar economische profiel, aldus Schonis. “Ondernemers weten het bestuur goed te vinden, zowel in de binnenstad en het kantoorsegment als op onze vier bedrijventerreinen.”

‘De binnenstad is het grootste bedrijventerrein en de banenmotor van Middelburg’

Bedrijven profiteren volgens Schonis van gekwalificeerd personeel dat wordt opgeleid bij de plaatselijke kennisinstellingen. “Wij zijn de laatste gemeente in Nederland die een universiteit heeft gekregen, University College Roosevelt”, zegt hij trots. “We hebben een afdeling van de Hogeschool Zeeland, die sinds kort een groot laboratorium met diverse techfaciliteiten aan het bouwen is. Verder kunnen studenten in Middelburg bij Scalda terecht voor praktijkopleidingen, onder andere op het gebied van horeca.”

Forse groei

De wethouder ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “We zien een plek voor onze stad als bestemming voor bedrijvigheid en toerisme. Het Kenniscentrum Kusttoerisme van de Hogeschool Zeeland voorziet een forse groei voor de komende jaren. Dit betekent wel dat we de balans tussen toeristische groei en leefbaarheid moeten bewaren. Daarom zetten we in op spreiding van toeristen buiten de zomermaanden om. Onze sfeer is onze kracht; die moeten we koesteren en beschermen.”

Recente stories