Onderweg naar universele betaaltechnologie

Mastercard ziet in de groeiende verstedelijking kansen om bij te dragen aan mobiliteit en duurzaamheid. Om iedereen snel op weg te helpen zijn namelijk universele betalingsoplossingen nodig, van het inchecken bij het ov tot het elektrisch opladen van je auto.

Onderweg naar universele betaaltechnologie

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont al in stedelijke gebieden. Al die mensen reizen dag in, dag uit. Voor de leefbaarheid is het essentieel dat mensen zich snel en comfortabel kunnen verplaatsen. Efficiënte en duurzame betalingsoplossingen zijn de sleutel. Jan-Willem van der Schoot, Country Manager Mastercard Nederland: “Wij vinden dat het gemak van contactloos betalen, zoals in de supermarkt, ook onderweg mogelijk moet zijn. OVpay is een goed voorbeeld. Met OVpay kun je in Nederland met je bankpas of telefoon betalen voor de bus, metro of trein. Dat is nergens anders ter wereld al in een heel land mogelijk. Voor Mastercard is het steeds de uitdaging hoe we bestaande infrastructuren kunnen transformeren. Betalingsoplossingen moeten ‘open-looped’ zijn en dus geschikt voor allerlei toepassingen, zoals betalen voor de trein, voor je lunch én bij het tankstation. Je ervaart dan overal hetzelfde gemak, of je nu in Amsterdam bent of in Sydney. Je doorloopt je reis snel en zonder oponthoud bij loketten of poortjes.”

‘Overal betalingen doen met de betaalmethode van jouw voorkeur – dat is ons streven’

Digitaal ecosysteem
Nog niet zo lang geleden was voor een busreis een strippenkaart nodig. Nu houd je gewoon je smartphone voor de terminal. Betaaltechnologie conform internationale standaarden is een immense opgave. Door zijn internationale netwerk kan Mastercard samenwerkingen aanknopen met banken, overheden, bedrijven en technologiepartners om digitale ecosystemen te creëren. “Het is ons streven dat je overal betalingen kunt doen met de betaalmethode die jouw voorkeur heeft. Of dat nu een betaalpas, mobiel of smartwatch is. Je staat niet meer in de rij, kunt bij elke terminal je saldo opladen en hoeft je niet meer af te vragen of je pas ergens geschikt voor is”, aldus Van der Schoot.

Betalen met vingerafdruk
Conform de Europese regelgeving worden ook al EV-snellaadstations gereedgemaakt voor betaalpas of creditcard. Met Mercedes-Benz ontwikkelde Mastercard een ‘in-car payment’-systeem. Dit betekent dat je via het dashboard reserveringen kunt doen, zoals voor het tankstation, het EV-laadstation of een parkeerplaats. Je rekent af met je vingerafdruk. Digitale transformatie is van levensbelang in tijden van urbanisatie. “Door snel en efficiënt betalingsverkeer houden we de wereld in beweging. Dat is de basis voor een digitale economie die faciliteert, kosten bespaart en duurzaam is.”

Recente stories